Zasto dijasporci samo kukaju?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
Ommadawn

#451 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Ommadawn »

Rodjen sam 1979 u Bosni i Hercegovini, tacnije u Banja Luci. Time sam Bosanac do kraja zivota.
Od 1999 imam svedsko drzavljanstvo, diplomatski me smatraju Svedjaninom. Ali ukoliko me neko pri upoznavanju upita "A ti nisi iz Svedske ispocetka, nego?" onda odgovaram da sam Bosanac i to je to. Nista me nece uciniti manje Bosancem niti vecim Svedjaninom. To sam sto jesam.
Zena mi je isto tako Bosanka. Dijete nam je rodjeno u Svedskoj ali je Bosanka. Tek njeno dijete ce biti Svedjanin, po nekim svedskim standardima da postanes punokrvan Svedjanin.
I da, dijete savrseno govori bosanski jezik, zaslugom moje supruge i mene, a svedski pedagozi strogo preporucuju da roditelji sa djecom moraju pricati na maternjem jeziku. Moram li reci da isto tako savrseno govori i svedski sa svojim drugovima koji nisu Bosanci...
forel

#452 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by forel »

Ommadawn wrote:Znaci jebla nas nasa pomoc Bosni i Hercegovini. U redu. Ja cu ovamo razglasiti narodu da UOPSTE ne salje nikakvu pomoc.
Par cinjenica za todd_smitha:

- Dijaspora uglavnom dolazi ljeti. Ponasanja su razlicita, neki se kurce, neki kukaju a neki se ponasaju sasvim normalno. Ali uglavnom SVI kupuju u trgovinama, sto prehrambene robe sto drugih artikala, plus sto se hrane u restoranima a govorimo o kolosalnim kolicinama. To je jedan veliki plus privredi, zar ne?
- Dijaspora posalje svojim najblizim - neko 100 maraka, neko 200 neko i po 2000, zavisi od finansijskih i emotivnih mogucnosti.
- Tokom ovih skorasnjih poplava i klizista, ljudi su se ovdje (u Svedskoj) za manje od 12 sati organizirali prikupljanje pomoci za ugrozene krajeve a i danas dan na drzavnoj svedskoj televiziji se vrti apel za pomoc Balkanu. To je zasluga nasih ljudi ovdje!
- Mene licno ne interesuje ni Katarina Kosaca, ni Tvrtko, Austro-Ugarska - isto tako me ne interesuje ni fudbal tako da od bosanske fudbalske reprezentacije koja ce igrati u Brazilu znam samo za Pjanica i Dzeku. Ali me strasno interesuje sta se desilo sa privatizacijom preduzeca, pljackom koja se desila poslije rata i uzrocima stalnog stagniranja i opadanja kako privrede tako i zivotnog standarda prosjecnog stanovnistva. Ali ima ljudi koje istorija interesuje i oni naravno sigurno bolje znaju za Tvrtka, Kosacu, Omer-pasu Latasa od tebe.
- Ja licno sebe smatram Bosancem, iako imam svedsko drzavljanstvo. To mi niko ovdje ne uskracuje da se tako deklariram i nemam ama bas nikakvih problema. Problema imam kad dodjem u Bosnu - tu me vec smatraju "ostalim", "dijasporasom", i jos se moram prijaviti kad dodjem. A rodjen i odrastao u Bosni. I nigdje nisam potpisao da se odricem bosanskog drzavljanstva.
- Svaki put kad dodjem (mada ne dolazim cesto) najmanje mi 10 ljudi kaze "da je meni otici odavdje iz ove Bosne. Kako bih ja mogao u Svedsku?". Naravno, nisu uvijek isti ljudi, nego uvijek novih 10.

Ne kukam. Odlicno mi je gdje sam. A naravno, nigdje nije sjajno. Sve je relativno - nista nije apsolutno.
Toliko od mene.
Znaci da ja tebi kazem nesto ''ljepoto moja iz SveCke'', mi smo u ratu po pola feta sira djelili sa prvim komsijom, pa mozemo i danas, nece se bit gladno ne sekiraj se.Druga stvar naravno da se trebas prijavit i naravno da cu te smatrat dijasporcem, ne jedes ti krvavi bosanski kruh, hljeb i hleb, ne zivis ti od danas do sutra i ne boris se za ovu zemlju svaki dan.Dok vi svoje patriotstvo nabijate na utakmicama, mnogi od nas svoj patriotizam ispoljavamo borbom za nasu drzavu, vaku kakva je mozda nije ko tvoja SveCka al je zato moja, a ti mozes tamo da pricas koliko hoces da si bosanac al papiri ti drugacije govore bas ko sto mnogo ko se ovdje izjasnjava ultra Srbinom i ultra Hrvatom, papiri ih jebu.Hoces da ti kazem ja sta je zasluga nasih ljudi u Bosni?Drzava BiH, kakva god da je, nije idealna, korumpirana, nefunkcionalna moja je i volim je.Mnogi ovdje ne raspoznaju one koji su se uhvatili noge preko granice, i one koji su otisli i koji odu na rad ili skolovanje.Ponavljam vam nemozete vi volit ovu drzavu vise od onih kojima je Bosna svaki dan, realno svi smo mogli otic, 91 godine svi Jugoslovenski pasos i pravac izbjeglistvo, ali nismo ostali smo.Malo nam je pun kofer vasih ultra patriotizma dok ti je dupe osigurano, dodji pasa malo da vidis kako je bit bosanac i hercegovac.Sto se tice pomoci ne sekiraj se ti, pomagali se mi u ratu, pomagat cemo se u miru nece nam bit prvi a kako vidim ni zadnji put.
todd_smith

#453 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Pa tu mozda i neka frustracije dijaspore i potice. U Bosni ih ne vide kao Bosanci/Bosnjaci, u Svedskoj/Danskoj itd ih ne vide kao Danci/Svedjani
Jack Be Nimble

#454 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Jack Be Nimble »

Meni je bila najveca frustracija sto su me Amerikanci vidjeli kao Amerikanca a ja ni zelene karte nisam dobio. Mogao sam im pricati satima o Bosni i odakle sam ali na kraju sve sto od njih dobijes je 'Now you are in 'Murica! You are a god damn 'Murican!'

A ono sto se tice sta je lose ili ne. Samo hocu da kazem asimilacija se desi i ako neko nezna istoriju ili jezik nije kraj svijeta. Znam ovdje mladju raju koja istinski muca kada prica i ja bi bacio kamenje na njihove roditelje. Ali onda vidim da roditelji u BiH su mozda samo imali 8 godina skole, ovdje rade dan i noc da bi omogucili djeci da zavrse faklutet. Fakticki ta djeca kada su odrastala i nisu imali roditelje. Ali su i dalje Bosanci, mozda neznaju istoriju ali znaju obicaje, znaju nesto sto mogu pokazati medju svojim drustvom i reci odakle dolaze. Vecina njih izmedju 16-19 pocne se interesovati za porijeklo, mnogi univerziteti nude Bosanski/Hrvatski/Srpski pa i obnove jezik.

Sve imigrantske grupe prodju kroz to. Nista lose, samo dio zivota.

Jos trebam da upoznam nekoga koji se odrekao Bosne i Hercegovine.
Istina boli

#455 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Istina boli »

forel wrote:
Ommadawn wrote:Znaci jebla nas nasa pomoc Bosni i Hercegovini. U redu. Ja cu ovamo razglasiti narodu da UOPSTE ne salje nikakvu pomoc.

- Dijaspora uglavnom dolazi ljeti. Ponasanja su razlicita, neki se kurce, neki kukaju a neki se ponasaju sasvim normalno. Ali uglavnom SVI kupuju u trgovinama, sto prehrambene robe sto drugih artikala, plus sto se hrane u restoranima a govorimo o kolosalnim kolicinama. To je jedan veliki plus privredi, zar ne?
- Dijaspora posalje svojim najblizim - neko 100 maraka, neko 200 neko i po 2000, zavisi od finansijskih i emotivnih mogucnosti.
- Tokom ovih skorasnjih poplava i klizista, ljudi su se ovdje (u Svedskoj) za manje od 12 sati organizirali prikupljanje pomoci za ugrozene krajeve a i danas dan na drzavnoj svedskoj televiziji se vrti apel za pomoc Balkanu. To je zasluga nasih ljudi ovdje!
- Mene licno ne interesuje ni Katarina Kosaca, ni Tvrtko, Austro-Ugarska - isto tako me ne interesuje ni fudbal tako da od bosanske fudbalske reprezentacije koja ce igrati u Brazilu znam samo za Pjanica i Dzeku. Ali me strasno interesuje sta se desilo sa privatizacijom preduzeca, pljackom koja se desila poslije rata i uzrocima stalnog stagniranja i opadanja kako privrede tako i zivotnog standarda prosjecnog stanovnistva. Ali ima ljudi koje istorija interesuje i oni naravno sigurno bolje znaju za Tvrtka, Kosacu, Omer-pasu Latasa od tebe.
- Ja licno sebe smatram Bosancem, iako imam svedsko drzavljanstvo. To mi niko ovdje ne uskracuje da se tako deklariram i nemam ama bas nikakvih problema. Problema imam kad dodjem u Bosnu - tu me vec smatraju "ostalim", "dijasporasom", i jos se moram prijaviti kad dodjem. A rodjen i odrastao u Bosni. I nigdje nisam potpisao da se odricem bosanskog drzavljanstva.
- Svaki put kad dodjem (mada ne dolazim cesto) najmanje mi 10 ljudi kaze "da je meni otici odavdje iz ove Bosne. Kako bih ja mogao u Svedsku?". Naravno, nisu uvijek isti ljudi, nego uvijek novih 10.

Ne kukam. Odlicno mi je gdje sam. A naravno, nigdje nije sjajno. Sve je relativno - nista nije apsolutno.
Toliko od mene.
Znaci da ja tebi kazem nesto ''ljepoto moja iz SveCke'', mi smo u ratu po pola feta sira djelili sa prvim komsijom, pa mozemo i danas, nece se bit gladno ne sekiraj se.Druga stvar naravno da se trebas prijavit i naravno da cu te smatrat dijasporcem, ne jedes ti krvavi bosanski kruh, hljeb i hleb, ne zivis ti od danas do sutra i ne boris se za ovu zemlju svaki dan.Dok vi svoje patriotstvo nabijate na utakmicama, mnogi od nas svoj patriotizam ispoljavamo borbom za nasu drzavu, vaku kakva je mozda nije ko tvoja SveCka al je zato moja, a ti mozes tamo da pricas koliko hoces da si bosanac al papiri ti drugacije govore bas ko sto mnogo ko se ovdje izjasnjava ultra Srbinom i ultra Hrvatom, papiri ih jebu.Hoces da ti kazem ja sta je zasluga nasih ljudi u Bosni?Drzava BiH, kakva god da je, nije idealna, korumpirana, nefunkcionalna moja je i volim je.Mnogi ovdje ne raspoznaju one koji su se uhvatili noge preko granice, i one koji su otisli i koji odu na rad ili skolovanje.Ponavljam vam nemozete vi volit ovu drzavu vise od onih kojima je Bosna svaki dan, realno svi smo mogli otic, 91 godine svi Jugoslovenski pasos i pravac izbjeglistvo, ali nismo ostali smo.Malo nam je pun kofer vasih ultra patriotizma dok ti je dupe osigurano, dodji pasa malo da vidis kako je bit bosanac i hercegovac.Sto se tice pomoci ne sekiraj se ti, pomagali se mi u ratu, pomagat cemo se u miru nece nam bit prvi a kako vidim ni zadnji put.
Ubi nas ova generalizacija, pa kada si tako pametan i imas jednostavnu podjelu tipa ; mi u Bosni smo tu i mi volimo Bosnu a svi koji odu NE, daj mi par pametnih odgovora.
1) koliko cirka osoba koji su u ratu bili na brdu iznad Sarajeva. Mostara, Srebrenice i td.. trenutno zivi i radi u istom tom Sarajevu, po raznim drzavnim institucijama??? jesu li i oni patriote i bore se "za svoju Bosnu" zajedno sa tobom.
2) koliko je pravih patriota zbog takvih moralo napustiti svoj Grad i svoju Bosnu i traziti egzistenciju negdje vani???

3) koliko bi mladih a i onih starijih "sad pa sad" zapalilo preko granice jer nemaju od cega da zive, a tek nazalost nece ni imati???

4) I mozda najvaznije pitanje za tebe kao analiticara uz napomenu da sam bila i trenutno sam u Sarajevu, a od rodjenja, sto hoce reci i tokom agresije. Koliko je tzv, patriota bilo u Sarajevu ali i sirom Bosne koji su stekli enormna bogatstva dok su momci ginuli i dok smo dijelili "pola fete". Treba li mozda da ti navodim dio imena ili da otvorimo podforum???
Vjerujem da neces imati adekvatne odgovore pa tebe ali i druge molim da prestanete sa generalizovanjem ljudi. Moze???
Istina boli

#456 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Istina boli »

DZONPI wrote:Sta ba rat jel fakat jos traje.Mojne me ofirat ja bio u Aprilu nije se nista culo.Stvarno se neki preseravaju sa sranjima teze vrste izgleda dosadno ljudima pa izmiasljaju teme.Evo ja sam otiso nakon rata i sta sad jesam to nesto bolji od ovih sto su u ratu otisli>Nisam nego moram priznat ispo sam gluplji eto toliko dragi moj narode zivot je kratak uzivajte dok mozete manite se supljih i podjela nego pricajte jendi s drugima druzite se nemojte bit zavidni to je bolest.

Bravo 5+
Ommadawn

#457 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Ommadawn »

forel wrote: Znaci da ja tebi kazem nesto ''ljepoto moja iz SveCke'', mi smo u ratu po pola feta sira djelili sa prvim komsijom, pa mozemo i danas, nece se bit gladno ne sekiraj se.Druga stvar naravno da se trebas prijavit i naravno da cu te smatrat dijasporcem, ne jedes ti krvavi bosanski kruh, hljeb i hleb, ne zivis ti od danas do sutra i ne boris se za ovu zemlju svaki dan.Dok vi svoje patriotstvo nabijate na utakmicama, mnogi od nas svoj patriotizam ispoljavamo borbom za nasu drzavu, vaku kakva je mozda nije ko tvoja SveCka al je zato moja, a ti mozes tamo da pricas koliko hoces da si bosanac al papiri ti drugacije govore bas ko sto mnogo ko se ovdje izjasnjava ultra Srbinom i ultra Hrvatom, papiri ih jebu.Hoces da ti kazem ja sta je zasluga nasih ljudi u Bosni?Drzava BiH, kakva god da je, nije idealna, korumpirana, nefunkcionalna moja je i volim je.Mnogi ovdje ne raspoznaju one koji su se uhvatili noge preko granice, i one koji su otisli i koji odu na rad ili skolovanje.Ponavljam vam nemozete vi volit ovu drzavu vise od onih kojima je Bosna svaki dan, realno svi smo mogli otic, 91 godine svi Jugoslovenski pasos i pravac izbjeglistvo, ali nismo ostali smo.Malo nam je pun kofer vasih ultra patriotizma dok ti je dupe osigurano, dodji pasa malo da vidis kako je bit bosanac i hercegovac.Sto se tice pomoci ne sekiraj se ti, pomagali se mi u ratu, pomagat cemo se u miru nece nam bit prvi a kako vidim ni zadnji put.
Ljepota? Uzet cu to kao kompliment. Naravno, ako je u redu?
I ja sam proveo rat, doduse ne u Sarajevu nego u Banja Luci, cekao sam kad ce mi cetnici banuti u stan, maltretirati porodicu (citaj zavrtati ocu muda, sestru i mater mi silovati pred ocima), nisam imao sta da jedem osim suha kruha (i jos to je luksuz, jer neko drugi nije imao ni to), moji dojucerasnji drugovi su mi stavljali pistolj na celo...ustvari koga sad boli kurac za tim, zar ne? Od 1993 zivim u Svedskoj (ili SveCkoj) i od prvog dana su me ljudi docekali sa osmijehom - dakle prvi dan mi daju hranu da jedem, sok i kafu da pijem, sapun i peskir da se istusiram, u cistu posteljinu da se naspavam i to sve sa osmijehom, a dosao sam mu na grbacu?! U Bosnu dodjem da potrosim, pa me prvo taksista pokusa da zajebe, konobar da zavrne na racunu...itd, itd...
Hljeba/hleba/kruha krvavog sam se dovoljno najeo za vrijeme SFRJ i iskreno receno sjecam se momenata kad su mi roditelji sjedili za stolom i ozbiljno razgovarali kako pokriti sve troskove koji ih cekaju (platiti racune, kupiti djeci udzbenike, obuci djecu) i pokusali nam objasniti zasto to ljeto necemo ici na more.

Zasto onda ne kazes onim lopovima koji tu zemlju jos gore sisaju, koji potkradaju i otimaju od tog naroda, koji ne jedu taj krvavi hljeb, koji se vozaju u limuzinama i imaju po pet-sest kuca - da se prijave negdje... A ne, oni se bore za Bosnu, po tvojoj logici.

Znas zasto nismo otisli 1991 godine? Zato sto nas je ususkavao predsjednik da "rata nece biti" a mi naivno vjerovali da nas fakat niko nece napasti. A otisli bi mnogi da su znali kakav ih mir ceka (ustvari, ko je znao, taj je i otisao i za vrijeme rata).

Ima ljudi pa se dice ultra patriotizmom na utakmicama i sta ja znam - ja na utakmice ne idem iz cistog razloga jer nisam zainteresovan za fudbal. Ali kod mene u kuci neces naci nigdje nijedan simbol patriotizma ili religije.

Kako je biti Bosanac i Hercegovac, upitaj tu gospodu na foteljama, te one razne ratne profitere koji su se obogatili pa se sad gore kurce nego sve i jedan dijasporas. Ustvari, upitaj to svog direktora firme u kojoj radis. Ili mozda upitaj direktora neke firme u kojoj radnici nisu dobili platu mjesecima a on sam ima najnovijeg Mercedesa/BMW-a/Audija i djeca mu se vozaju u kabrioletima - takve ti pitaj kako je biti Bosanac i Hercegovac.

Vidim kako su se ljudi pomagali za vrijeme rata - da ti je samo znati koliko je pomoci doslo u tu drzavu za to sve vrijeme a koliko je ljudi zapravo dobilo? Jos kad se sjetim Merhameta za vrijeme rata u BL - nedaj boze nikome takve pomoci!! Ne sumnjam da je ni u drugim gradovima bilo bolje, ako ne i gore.

I na kraju krajeva, ko si ti da bi odlucivao ko moze biti Bosanac-Hercegovac a ko ne moze? Mozda i jesi, s obzirom na pravopis i gramatiku...
forel

#458 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by forel »

Istina boli wrote:
forel wrote:

Toliko od mene.
Ubi nas ova generalizacija, pa kada si tako pametan i imas jednostavnu podjelu tipa ; mi u Bosni smo tu i mi volimo Bosnu a svi koji odu NE, daj mi par pametnih odgovora.
1) koliko cirka osoba koji su u ratu bili na brdu iznad Sarajeva. Mostara, Srebrenice i td.. trenutno zivi i radi u istom tom Sarajevu, po raznim drzavnim institucijama??? jesu li i oni patriote i bore se "za svoju Bosnu" zajedno sa tobom.
2) koliko je pravih patriota zbog takvih moralo napustiti svoj Grad i svoju Bosnu i traziti egzistenciju negdje vani???

3) koliko bi mladih a i onih starijih "sad pa sad" zapalilo preko granice jer nemaju od cega da zive, a tek nazalost nece ni imati???

4) I mozda najvaznije pitanje za tebe kao analiticara uz napomenu da sam bila i trenutno sam u Sarajevu, a od rodjenja, sto hoce reci i tokom agresije. Koliko je tzv, patriota bilo u Sarajevu ali i sirom Bosne koji su stekli enormna bogatstva dok su momci ginuli i dok smo dijelili "pola fete". Treba li mozda da ti navodim dio imena ili da otvorimo podforum???
Vjerujem da neces imati adekvatne odgovore pa tebe ali i druge molim da prestanete sa generalizovanjem ljudi. Moze???

70% Dijasporaca cine oni koji su maglu uhvatili u ratu, 20 % onih koji su i u Jugoslaviji cinili dijasporu i 10% je onih koji su uspijeli otici iz zemlje poslije rata.Ali svi do jednog se pokusavaju uvalit da su svi oni ''patriote'' oni pomazu drzavi, ja samo cekam kad ce neko od dijaspore izaci eto da nam nije dijaspore svi bi pocrkali od gladi za 24 sata.Manite se te price, prije svega.Kako god okrenes u ovom belaju i poplavama se vidjelo ko je patriota i ko je kakav, nas uvijek treba poklopit nesto da vidimo kakvi smo ljudi i sta cinimo.Cinjenica je da dijasporci se nikad nece vratit, prosto i sto bi, ti ljudi prosto ne bi znali sta ce u BiH, u kojoj mnoge stvari ne stimaju.Nekom rat nekom brat, ne kaze se uzalud, neko je djelio pola fete, neko je cekao red na strijeljanje a neko sa puskom branio ovu drzavu, a opet neko je krao milione pomoci.Generalizirat nikog necu, tacno se zna radi kog i u kom pravcu je otvorena ova tema, nije ova tema otvorena radi onog ko je otisao na rad u Njemackoj a ostavio svoju porodicu ovdje, niti onog studenta koji se otisao skolovat, jer takvi ljudi i kad se vrate u domovinu gledaju da cine dobre stvari.Najgora moguca osobina nasih BH dijasporaca je nekakav ultra patriotizam, sa kojim god pricam ''jao meni tesko meni bez moje Bosne'', eto sve bi dao za ''cevap'', a kad mu kazes da je u BiH rat stao prije 20 godina onda mi prosipa suplju.Ja svoju zemlju volim i kad je na koljenima i kad je na visinama, najvise me odbija i neki amozitet izaziva to licemjerstvo nekakvo, ko biva neko iz Njemacke tuguje za Bosnom, voli je ko mater rodjenu i veci sto bi rekli ''bosnjo'' od mene.Lahko je bit patriota kad je guzica na toplom, punog stomaka i zasticen ko međed.Il jos bolje da prevedem lahko je bit patriota u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihacu, tesko je bit u Srebrenici, B.Luci, i drugim gradovima gdje su takve snage u manjni.
todd_smith

#459 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Ommadawn wrote:
forel wrote: Znaci da ja tebi kazem nesto ''ljepoto moja iz SveCke'', mi smo u ratu po pola feta sira djelili sa prvim komsijom, pa mozemo i danas, nece se bit gladno ne sekiraj se.Druga stvar naravno da se trebas prijavit i naravno da cu te smatrat dijasporcem, ne jedes ti krvavi bosanski kruh, hljeb i hleb, ne zivis ti od danas do sutra i ne boris se za ovu zemlju svaki dan.Dok vi svoje patriotstvo nabijate na utakmicama, mnogi od nas svoj patriotizam ispoljavamo borbom za nasu drzavu, vaku kakva je mozda nije ko tvoja SveCka al je zato moja, a ti mozes tamo da pricas koliko hoces da si bosanac al papiri ti drugacije govore bas ko sto mnogo ko se ovdje izjasnjava ultra Srbinom i ultra Hrvatom, papiri ih jebu.Hoces da ti kazem ja sta je zasluga nasih ljudi u Bosni?Drzava BiH, kakva god da je, nije idealna, korumpirana, nefunkcionalna moja je i volim je.Mnogi ovdje ne raspoznaju one koji su se uhvatili noge preko granice, i one koji su otisli i koji odu na rad ili skolovanje.Ponavljam vam nemozete vi volit ovu drzavu vise od onih kojima je Bosna svaki dan, realno svi smo mogli otic, 91 godine svi Jugoslovenski pasos i pravac izbjeglistvo, ali nismo ostali smo.Malo nam je pun kofer vasih ultra patriotizma dok ti je dupe osigurano, dodji pasa malo da vidis kako je bit bosanac i hercegovac.Sto se tice pomoci ne sekiraj se ti, pomagali se mi u ratu, pomagat cemo se u miru nece nam bit prvi a kako vidim ni zadnji put.
Ljepota? Uzet cu to kao kompliment. Naravno, ako je u redu?
I ja sam proveo rat, doduse ne u Sarajevu nego u Banja Luci, cekao sam kad ce mi cetnici banuti u stan, maltretirati porodicu (citaj zavrtati ocu muda, sestru i mater mi silovati pred ocima), nisam imao sta da jedem osim suha kruha (i jos to je luksuz, jer neko drugi nije imao ni to), moji dojucerasnji drugovi su mi stavljali pistolj na celo...ustvari koga sad boli kurac za tim, zar ne? Od 1993 zivim u Svedskoj (ili SveCkoj) i od prvog dana su me ljudi docekali sa osmijehom - dakle prvi dan mi daju hranu da jedem, sok i kafu da pijem, sapun i peskir da se istusiram, u cistu posteljinu da se naspavam i to sve sa osmijehom, a dosao sam mu na grbacu?! U Bosnu dodjem da potrosim, pa me prvo taksista pokusa da zajebe, konobar da zavrne na racunu...itd, itd...
Hljeba/hleba/kruha krvavog sam se dovoljno najeo za vrijeme SFRJ i iskreno receno sjecam se momenata kad su mi roditelji sjedili za stolom i ozbiljno razgovarali kako pokriti sve troskove koji ih cekaju (platiti racune, kupiti djeci udzbenike, obuci djecu) i pokusali nam objasniti zasto to ljeto necemo ici na more.

Zasto onda ne kazes onim lopovima koji tu zemlju jos gore sisaju, koji potkradaju i otimaju od tog naroda, koji ne jedu taj krvavi hljeb, koji se vozaju u limuzinama i imaju po pet-sest kuca - da se prijave negdje... A ne, oni se bore za Bosnu, po tvojoj logici.

Znas zasto nismo otisli 1991 godine? Zato sto nas je ususkavao predsjednik da "rata nece biti" a mi naivno vjerovali da nas fakat niko nece napasti. A otisli bi mnogi da su znali kakav ih mir ceka (ustvari, ko je znao, taj je i otisao i za vrijeme rata).

Ima ljudi pa se dice ultra patriotizmom na utakmicama i sta ja znam - ja na utakmice ne idem iz cistog razloga jer nisam zainteresovan za fudbal. Ali kod mene u kuci neces naci nigdje nijedan simbol patriotizma ili religije.

Kako je biti Bosanac i Hercegovac, upitaj tu gospodu na foteljama, te one razne ratne profitere koji su se obogatili pa se sad gore kurce nego sve i jedan dijasporas. Ustvari, upitaj to svog direktora firme u kojoj radis. Ili mozda upitaj direktora neke firme u kojoj radnici nisu dobili platu mjesecima a on sam ima najnovijeg Mercedesa/BMW-a/Audija i djeca mu se vozaju u kabrioletima - takve ti pitaj kako je biti Bosanac i Hercegovac.

Vidim kako su se ljudi pomagali za vrijeme rata - da ti je samo znati koliko je pomoci doslo u tu drzavu za to sve vrijeme a koliko je ljudi zapravo dobilo? Jos kad se sjetim Merhameta za vrijeme rata u BL - nedaj boze nikome takve pomoci!! Ne sumnjam da je ni u drugim gradovima bilo bolje, ako ne i gore.

I na kraju krajeva, ko si ti da bi odlucivao ko moze biti Bosanac-Hercegovac a ko ne moze? Mozda i jesi, s obzirom na pravopis i gramatiku...
Jarane ti pricas da si proveo rat u BiH, a `93 otisao. I kazes nemas nikakav simbol Bosne i Hercegovine tj patriotizma, pljujes drzavu sada kakva je svjesno se odvajas od pojma Bosne i Hercegovine i onda jos imas obraza da pokusas nekog drugog da sputavas :-)

Nemoj pogresno da shvatis, nisam kao taj sto si ga citirao da te omalovazavam pa da ti kazem "ljepoto moja SveCka" ili da ti sta prigovorim sto si otisao vani, ako ti je super, drago mi je, nadam se da ti nikada nista ne fali, niti da ce ti ikada faliti, ali de odvadi malo, jos malo da si pisao covjek bi rekao Slavuj ti uzeo nick pa pametuje o tome kako je biti zrtva.
forel

#460 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by forel »

Ommadawn wrote: Ljepota? Uzet cu to kao kompliment. Naravno, ako je u redu?

Uzimaj ti sta god hoces, da ne znam kakav je bio rat reko bi e njemu jedinom bilo tesko u ratu, njemu jedinom htijeli silovat mater, sestru, strijeljat oca i mucit.Nekom rat nekom brat, ponovno kazem, neko je iskoristio guzvu dok su najbolji od najboljih ove zemlje ginuli da se bogati na racun njihovih kostiju.Odvadi malo, i ja sam prosao rat, i meni su sa brda ubijali clanove porodice, drzali mene na snajperskom nisanu, pa i nas su silovali posebno po Grbavici i Vogosci, pa smo zivi , a za zdravlje ne pitaj.Nemam ja sta da odlucujem/ne odlucujem, onaj ko nije dijelio muku ove drzave tesko da moze shvati i da je voli.Ti si odmaglio, otisao 93' sasvim uredu, nemoj mislit da te nesto osudjujem sto si otisao, moglo ti se i izvukao se.Nemoj zaboravit i mnogi od tih ''tajkuna'' su se isparili na polovini rata, ako bas neko hoce, prvi komadant Zelenih bertki je odmaglio 93.Mos mislit komadant pa odmaglio.Tesko jest, al se borimo, narod u BiH ne sada nego kroz citavu historiju se borio za zivot i prezivljavanje, najlahkse je iz udobne dijaspore kritikovat, ako si namjerio da kritikujes haj nazad pa da skupa mjenjamo stanje u drzavi.
animals

#461 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by animals »

Cuj, dijaspora kuka..a ko ovi u BIH ne kukaju..smijesna tema..ja kad odem u Bosnu, svi kukaju, samo ja dijasporac sutim..ako idemo grilati kod mene , ja placam..ako kod familije, opet ja placam..i sad tu pisete dijaspora kuka..svakomalo posalji nekome para, normalno, u nepovrat..i ko je sad tu lud..
todd_smith

#462 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

animals wrote:Cuj, dijaspora kuka..a ko ovi u BIH ne kukaju..smijesna tema..ja kad odem u Bosnu, svi kukaju, samo ja dijasporac sutim..ako idemo grilati kod mene , ja placam..ako kod familije, opet ja placam..i sad tu pisete dijaspora kuka..svakomalo posalji nekome para, normalno, u nepovrat..i ko je sad tu lud..
Ti nisi opisao narod kao drustveni ekonomski pojam te rijeci, nego si pricao o svojoj porodici i prijateljima koji te, kako si ti opisao, koriste. 2 razlicita pojma.
stakasa

#463 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

todd_smith wrote:Pa tu mozda i neka frustracije dijaspore i potice. U Bosni ih ne vide kao Bosanci/Bosnjaci, u Svedskoj/Danskoj itd ih ne vide kao Danci/Svedjani
Ja mislim da ste vi puno frustriraniji. Dijaspora ima krizu identiteta sto po sebi nije lose. Trazi se, proces je
dinamican i na pravom je putu. Dok ste vi na margini desavanja. Svojevoljno.
I ja sam za to da svak za se travu pase. Hrvati, Srbi, Alfa Bosnjaci u Federaciji i B klasa u dijaspori po zapadu, Sandzaku, Turskoj itd. Vrijeme ce pokazat ko je bio u pravu
DZONPI

#464 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by DZONPI »

De ba halo ja pokusavam neke stvari objasnit ali neide nikako.Ljudi ih dole terorisu kako politicki kako kriminalom korupcijom on naso temu lafo kako dijaspora kuka ko hoce da kaze vi ste dosli ovdje kod nas i nemoj da vas cujem da pricate,ko ste vi da ista kazete i onda se pitaju sto je ovo ovako lose kod nas e pa bas zato sto mislis da si samo ti u pravu i niko drugi.Supljak zesci.
Keiko

#465 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Keiko »

DZONPI wrote:De ba halo ja pokusavam neke stvari objasnit ali neide nikako.Ljudi ih dole terorisu kako politicki kako kriminalom korupcijom on naso temu lafo kako dijaspora kuka ko hoce da kaze vi ste dosli ovdje kod nas i nemoj da vas cujem da pricate,ko ste vi da ista kazete i onda se pitaju sto je ovo ovako lose kod nas e pa bas zato sto mislis da si samo ti u pravu i niko drugi.Supljak zesci.
:thumbup:
todd_smith

#466 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

stakasa wrote:
todd_smith wrote:Pa tu mozda i neka frustracije dijaspore i potice. U Bosni ih ne vide kao Bosanci/Bosnjaci, u Svedskoj/Danskoj itd ih ne vide kao Danci/Svedjani
Ja mislim da ste vi puno frustriraniji. Dijaspora ima krizu identiteta sto po sebi nije lose. Trazi se, proces je
I ja sam za to da svak za se travu pase. Hrvati, Srbi, Alfa Bosnjaci u Federaciji i B klasa u dijaspori po zapadu, Sandzaku, Turskoj itd. Vrijeme ce pokazat ko je bio u pravu
Pa ne bih se bas slozio, jer vec si pokazao da imas krizu identiteta. Oslovljavas sa vi. Ko su ti "vi"? Bosanci i Hercegovci?

Pa eto vec imam identitet. A ko ste onda "vi"? Dijasporci? Sta je to? Nacija neka? Imas li "Dijasporsku" historiju, pasos, drzavu? Ili je to zapravo Njemacka, Svedska, Danska i slicno, gdje si ti samo komadic slagalice koji nije dosao u kutiji sa istom?

Mislim ne zelim da zvuci kao da te omalovazavam kao sto u ovoj temi i sa jedne i sa druge strane ima uzasno, ali mani se te pasivne agresivnosti. Sam govoris VI ste frustriraniji. Mi? Znaci ako sam ja Bosanac i Hercegovac i ti kazes VI, to znaci da ti nisi Bosanac i Hercegovac? Ne vidis sebe kao takvog?
stakasa

#467 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

todd_smith wrote:
stakasa wrote:
Pa ne bih se bas slozio, jer vec si pokazao da imas krizu identiteta. Oslovljavas sa vi. Ko su ti "vi"? Bosanci i Hercegovci?

Pa eto vec imam identitet. A ko ste onda "vi"? Dijasporci? Sta je to? Nacija neka? Imas li "Dijasporsku" historiju, pasos, drzavu? Ili je to zapravo Njemacka, Svedska, Danska i slicno, gdje si ti samo komadic slagalice koji nije dosao u kutiji sa istom?

Mislim ne zelim da zvuci kao da te omalovazavam kao sto u ovoj temi i sa jedne i sa druge strane ima uzasno, ali mani se te pasivne agresivnosti. Sam govoris VI ste frustriraniji. Mi? Znaci ako sam ja Bosanac i Hercegovac i ti kazes VI, to znaci da ti nisi Bosanac i Hercegovac? Ne vidis sebe kao takvog?
Zapoceo si pricu tako sto si rekao da ne volis dijasporu... A sad bi o nijansiranosti
I u globalu ti je prica SDA - u svojoj vjeri na svojoj zemlji. Siroko ti bilo.
Ko smo mi? Mi smo oni za koje ces navijat na svjetskom. Bosanskohercegovacka dijaspora. :mrgreen:
Last edited by stakasa on 08/06/2014 15:48, edited 2 times in total.
todd_smith

#468 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Da, ali ocigledno nisi procitao nista nakon toga. Jednu recenicu i opleti po tastaturi. Kao sto je vise nego evidentno po ovom tvom postu upravo sada gdje si ignorisao sve i okrenuo na nesto sto nema nikakve veze sa spomenutim. Moze se reci da i ti isto tako ne volis ljude u Bosni i Hercegovini, sto je ocigledno kada pises i koristis rijeci VI gdje se svjesno odvajas od ljudi, pravis barijeru da pokazes razliku izmedju tebe i "NAS".
stakasa

#469 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

Barijeru ste napravili vi. Ja se mirim sa njom jer sam realan i pragmatican. Ne pada mi na pamet da hodam pognute glave.
todd_smith

#470 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Mi, vi, oni. I pricas o SDA politici. Ok.
stakasa

#471 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

todd_smith wrote:Mi, vi, oni. I pricas o SDA politici. Ok.
Da, o SDA politici podobnih, probranih, privilegovanih... U konfliktu sa svima osim sa vlastitim interesom. Znas ti dobro.
Nego, ho's bodrit dijasporu na svjetskom? Da ti ne zasmeta identitetu?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#472 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by KatarinaKosaca »

stakasa wrote:
Da, o SDA politici podobnih, probranih, privilegovanih... U konfliktu sa svima osim sa vlastitim interesom. Znas ti dobro.
Ovo izjednačavanje sa repkom je vrh vrhova :D Napisa ovdje neka @sneki jednom, što i nas ostale dijasporaše ne dočekate kao repku :pisnula:

Pa da ti pojasnim učeni čovječe sa velikim školama.. Kada Adnan Ćatić pregrnut BIH zastavom postane prvak svijeta i u sred Njemačke se prvo obrati na bosanskom publici ili na leđima ima natpis "do not forget Srebrenica" je potpuno drugačije od onoga kad vojni dezerteri počnu da drže pridike o patriotizmu via internet, pri tom spočitavajući ljudima što su u svojoj kući i žele biti u svojoj kući nazivajući ih primitivcima, a cijelu zemlju neobrazovanom gomilom svjetine. Sasvim različito. U svim forumskim diskusijama 90% vas u tome prednjačiš ti i glogerica sa svim nikovima i jefferson jednostavno demonizirate ljude što imaju svoj izbor, a on je BIH. Tako samo pored visoke razine nepismenosti pokazujete i veliku netoleranciju prema svemu što se kosi sa vašim osobnim viđenjem. Jer čim netko napiše "Ja sam se vratio, ja ovdje volim", krene lavina napada na njega, sa obaveznom dozom hvalisanja o tobožnjim velikim uspjesima.
Zanimljivo je da to mahom rade takvi kao ti, oskudnog rječnika i loše konsktrukcije rečenice, dok , na primjer @malagueno, koji zna jezike uključujući i naš nema običaj ni da se hvališe školom ni obrazovanjem niti da demonizira ljude koji žive u BIH. Protiv tih i takvih nitko nema ništa. Kao ni protiv Ade Ćatića. Protiv takvih kao ti koji kao bjesne zvijeri hvataju svaki post u kojem netko nešto afirmativno napiše u prilog tezi življenja u svojoj kući, svakako da.
insomnia78

#473 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by insomnia78 »

Evo je :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#474 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by KatarinaKosaca »

insomnia78 wrote:Evo je :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Upravo te opisah u postu. :wink:
todd_smith

#475 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

stakasa wrote:
Najbolji NAS igrac svih vremena je igrac iz Sarajeva, bio tu tokom rata i poslije tek otisao. Zive mu svi ovdje, i on namjerava.

Mora da ti je srce bilo puno kada su mu protiv Egipta skandirali.
Locked