Zasto dijasporci samo kukaju?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
Keiko

#426 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Keiko »

insomnia78 wrote:A inace su svi dijasporci zbrisali za vrijeme rata, nema nikog, nigdje da je poslije otis'o
Jest mi pun kurac vise te generalizacije

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Sta ti je ba, rat jos traje. Ko god je otis'o ili planira otic' u narednih 20 godina ke kvisling i izdajnik svog naroda. :D
marschall

#427 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by marschall »

nek se ima sta uz kahvu tracat.. ha ja
Šveđanin

#428 Re: Odg: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Šveđanin »

Ommadawn wrote:Jedne prilike ja i radni kolega, Bosanac (patriota i po) radimo u firmi. Ljeto polako dolazi, spremaju se svi za godisnje odmore a neki bogami svoje drumske azdahe prijavljuju u saobracaj. Do tada ih inace drze u garazi od prosle godine kada su se netom vratili iz BiH a cijelo vrijeme voze se u gorim krsevima nego sto cete naci u ruralnim krajevima Bosne. To bas i nije slucaj sa mojim radnim kolegom ali sve drugo - jeste.
Bas taj dan natovarilo se mnogo posla, odmori idu pa narudzbe postale vece. Izadjemo malo van, da predahnemo uz kafu i cigaru. Pocinje prica "Jebem ti Svedsku i kralja... Pogledaj nas majke ti? Ko u zatvoru smo...samo jos fale strazari da nas tjeraju puskama. A i to ce biti uskoro!" Ja ga gledam, ne mogu da vjerujem sta cujem. A on nastavlja "Eee a da smo sad u Bosni. Ovdje bi bio rostilj sa pecenjem, piva se hladi u vodi u buretu... Ovako pijem ovu kafurinu... Jebem ti Svedsku!"
I tu ja puknem "Pa dobro brate kad ti je vec toliko lose, sto se ne vratis? Je li imas dole kucu - imas! Je li opremljena - jeste! Je li ti dopizdilo ovdje - ocito! Eh pa brate spakuj kofere i to malo bijede sto imas ovdje i pici. Niko, ama bas niko ti nece na putu stajati i pokusavati da te odvrati!"
On vec popizdio "Ti mislis da je to tek tako lako! Sta cu sa zenom i djecom? Sta cu sa kucom? Ne moze to preko noci!"
Ja velim "Da, a i moras posao naci dole neki, mislim od necega se valja zivjeti..."
On "Ima posla i u Bosni ko hoce raditi. I tamo ljudi rade jebem ga ja..."
Ja opet "Rade, kako da ne, ubise se radeci za 10 puta manju platu od nase i to je pitanje da li ce biti isplaceni ovaj mjesec"
On "Jebote, tebi je fakat Karadzic valjao? Tebi se svidja Svedska! Ti si postao Svedjanin pravi. Nemas ti pojma sta je zivot u Bosni. Nego nas narod dole navikao kukati..."
Ja "Nemam pojma sta je zivot u Bosni, u pravu si. I boli me kurac za Bosnom, iskreno." U tom on baca plasticnu casu sa kafom na asfalt, ustaje i urla "Mrzis Bosnu! Ha....Eto ti ova Svedska jebala te ona! Vidis da nas mrze! On ti se u oci smije a zaklao bi te da moze!" (u tom trenutku je prosao radni kolega, Jörgen, nasmijan a inace raja od covjeka)
Ja se vec malo i kajem sto sam ga raspucao ali ne popustam skroz "Prijatelju, ako nisi zadovoljan necim u zivotu, onda to mijenjas! Ako ne mozes promijeniti, onda sutis i ne seres previse!" On odlazi, ne odgovara nista, ustajem i ja i nastavljam sa radom. Dvije sedmice smo se jedva pozdravljali. Kasnije sam izbjegavao da razgovaramo na tu temu. Srecom, ne druzimo se privatno, nemamo neki kontakt, tek ako se slucajno sretnemo (svake prestupne) razgovaramo o svemu drugom. Naravno, on se nikada nije prestao zaliti. Nije se doduse ni vratio u Bosnu ali ce definitivno u Brazil da navija za BiH (sto i nije tako lose).

:thumbup:

Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
todd_smith

#429 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Ne mogu, a da ne prokomentarisem na temu. Nedavno sam se raspravljao na temi dijaspore sa osobama koje su vani i uglavnom ne volim dijasporu.

Ali jos vaznije ne mogu generalizacija.

Tako da ne zelim pricati o dijaspori kao dijaspori i kakvi su ovi ili oni. I zato kazem ne mogu generalizacija.

A u ovoj temi ih je previse, i sa jedne i sa druge strane.

Sada kazem sa jedne i sa druge, jer iako smo svi Bosanci/Bosnjaci u smislu da smo se rodili u Bosni i Hercegovini, ovdje se tako gleda. Ako si u dijaspori nisi Bosanac/Bosnjak, ako nisi u dijaspori onda si Bosanac/Bosnjak. I to se gleda sa obje strane.

Iskreno receno za mene osobe koje pisu nesto poput ovoga, nisu Bosanci/Bosnjaci.
Zviz wrote:
Da su vam knjizvenici malo pismeniji izbaicli bi i pred j pa bi bilo kao kod slovenaca samo j ili i a ne i j i i koje je skoro jedno te isto. Zato je u Sloveniji Sebastjan a ne Sebastijan - Marjan a ne Marijan, Bostjan a ne Bostijan. Nek bude avjon ili avion ali postoj je sve kod vas ij ij ij a nisam tu 30 i kusur godina onda meni ga vise po vasem pravopisu zaboli i neka stvar jel avijon ili avion ili avjon.
VCorp wrote: Ja mislim da se mi iz dijaspore trebamo odreći vas u smislu financijske pomoći, pa ako vas ni to ne natjera na proteste i promjene da malo izađete na ulice i borite se za svoja prava zašto bi mi ? I ova država a i vi ste nas otpisali, evo vidi se po komentarima sta mislite o svojim sunarodnjacima pa zasto mi ne bi uradili istu stvar ? Ako vam ni to ne valja ratujte opet i pokoljite se, ja sam jednom prezivio rat u BiH i neću više. Imam jedan život i da mi zbog vašeg mišljenja o meni i vašij jaja kao zrno graška propadne to neću dopustiti. Volim svoje prijatelje, svoju zemlju, svoj grad i sve što ide s tim ali vaše ponašanje, vaš odnos prema nama i vaš jezik me tjeraju da sve to zamrzim i odjebe za sva vremena.

Kažu jebeš zemlju koja Bosna nema. Ja kazem da jebes zemlju koja vas takve ima.
I slicnih jos par komentara ima, ali meni licno ove osobe nisu Bosanci/Bosnjaci. Kazem meni licno, ko me jebe, moje misljenje isto tako kao da neko kaze da misli da jesu, isto tako misljenje je misljenje, svi ga imaju. Ali meni ne mozes biti Bosanac/Bosnjak kada ti kazes VAS pravopis ili VASE ponasanje, jer svjesno pises tj postavljas se da to nema veze s tobom i da se svjesno odvajas od toga i stavljas barijeru kao ja sam ovo, VI ste ovo.

I samim tim cinom gubis pravo glasa oko Bosne i Hercegovine i situacije oko iste. Dosta dijaspore ne zna maternji jezik. Ne zna historiju Bosne i Hercegovine osim ono sto im roditelji kazu, znaci dosta ih ne zna nista u vezi Bosne i Hercegovine prije 1992. godine. Nemaju pojma ko je Kulin Ban odnosno Ban Kulin, Katarina Kosaca. Ne znaju odakle je Tuzla (TU) dobila svoje ime, odakle Sarajevo svoje (saray ovasi) i mnogo, mnogo toga.

I uvijek ima ona zlatna "boli me briga kakve to veze ima sa mnom, nisam bio tu da naucim kako cu znati." Pa sto ne naucis? Imas internet? Nejse.

I tako ti ispadne da je dosta dijaspore zapravo Bosanci/ke i Hercegovici/ke onoliko koliko su oni iz New Jerseya sa Jersey Shora, Talijani. I tu krece dosta toga mi, vi i slicno.

Uglavnom tema kaze "Zasto SAMO kukaju?"

Mislim da je glupost da samo to rade, ali isto tako mislim da je to ljudski nekako, ne znam, neka napacenost u ljudima da kukaju. To nema veze je li iz dijaspore ili nije.

To je i u Bosni, Hrvatskoj, Egiptu, Brazilu, Paragvaju, Tajlandu, sve je to isto. Znas ono kada djeca izmedju sebe se hvale pa jedan kaze "ja slomio nogu vidi gipsa" i drugi odmah "nije to nista, vidi meni od operacije bruha ovo" te treci "aa nista to vidi ovaj oziljak"

Isto je to u ovoj situaciji. Dodje u Bosnu, narod tu nema nista, njemu neugodno da prica kako ima novo auto ili sta vec, pa ce reci "joj radim od zore do mraka" i onda ovaj "ajd suti barem imas posao" i tako tu krene to.
Jack Be Nimble

#430 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Jack Be Nimble »

todd_smith wrote:
I tako ti ispadne da je dosta dijaspore zapravo Bosanci/ke i Hercegovici/ke onoliko koliko su oni iz New Jerseya sa Jersey Shora, Talijani. I tu krece dosta toga mi, vi i slicno.
Tako je. Mozda nije sa nama koji smo izasli sa 14+ godina iz BiH ali sa mladjim generacijama i novim generacijama je tako. Nije to nista lose.
DZONPI

#431 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by DZONPI »

Sta ba rat jel fakat jos traje.Mojne me ofirat ja bio u Aprilu nije se nista culo.Stvarno se neki preseravaju sa sranjima teze vrste izgleda dosadno ljudima pa izmiasljaju teme.Evo ja sam otiso nakon rata i sta sad jesam to nesto bolji od ovih sto su u ratu otisli>Nisam nego moram priznat ispo sam gluplji eto toliko dragi moj narode zivot je kratak uzivajte dok mozete manite se supljih i podjela nego pricajte jendi s drugima druzite se nemojte bit zavidni to je bolest.
forel

#432 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by forel »

Svi imaju dijasporu, nemojte mislit da samo kod nas su ljudi otisli preko grane, u ratu, prije ili poslije rata.Najbolji primjer vam je Hrvatska, koja doslovno ima cijelu jednu koloniju u Argentini i po bjelom svijetu, ali uzmite hrvatskog dijasporca i uzmite bh dijasporca kad se vrate u svoju domovinu i vidjet cete ogromnu razliku u ponasanju.Ne treba generalizirat nisu svi dijasporci isti, ali neobicna je jedna cinjenica da po stavovima su dijasporci dosta radikalniji nego mi koji ovdje zivimo.Isto kao da pokusavaju da se nametnu da oni vise vole ovu drzavu nego ja, i svi ostali koji prezivljavamo u ovoj drzavi.Nasu dijasporu pretezno cine ljudi iz ruralnih dijelova ove drzave i valjda im je svaki taj dinar ko đamija, svako malo skuplje auto je ko ferrari, a mi kao ovdje smo sirotinja i mi ne znamo nit smo ikad vidjeli to sto oni su kao stekli.Mentalitet naseg naroda vani je ruralni, ono sto rade u svojoj domovini ne bi im nikad palo napamet raditi u drzavi u kojoj su se ''snasli'', valjda iduci onom ''ima se moze se'' i onda se poslije neko pita zasto su dijasporci omrazeni.
DZONPI

#433 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by DZONPI »

Ja probo ali neide.Odustajem predajem se.
Hell.is.here

#434 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Hell.is.here »

DZONPI wrote:Ja probo ali neide.Odustajem predajem se.
Ma uzalud je objasnjavati, neki ne mogu neke stvari da skontaju, a neki ne zele... a u biti je sve "kako si ti uspio, a ja ne mogu isl."

Sent directly from hell!
stakasa

#435 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

forel wrote:Mnogi ce rec e vi ljubomorni sto oni imaju pa ce oplest po staroj boljki.Kazu dijaspora u BiH posalje 3-5 milijardi i kao mi koji smo tu trebamo da budemo prezahvalni dijaspori cak sta vise da im se naklonimo kao kraljevima.A ja pitam sve te dijasporce koji se od kako su nekim cudom saznali da dijaspora toliko salje, sta bi vi i kome bi slali, da mi koji smo ovdje nismo ostali?Da smo se svi ono đuturile ispalili van cim smo mogli, a vjerujte da neki od najboljih momaka koji su dali zivot za ovu drzavu su mogli otici jos prvog dana rata.To slanje novca i pomoc svojoj rodbini valjda bi trebala biti realnost i obaveza prema ljudima koji su ostali tu, prema drzavi koja im je omogucila da izadju iz ove drzave kako - tako u sred rata.I onda to kukanje, kako se nema kako treba da se radi i kako je ovako ili onako, kao da hoce da kazu - nemoj mi trazit dinar nemam.Sticajem okolnosti imam rodbinu u dijaspori (Svedska, Amerika), sjetili su me se 94 godine upakovali nakih stvari u jedan paket i 2000 te godine sam od te veleljetne rodbine dobio 500 kruna.Nije da sam im trazio sjetili se - hvala.Dijaspora kazu pomogla u poplavama, svaka vama cast u dijaspori, samo cu rec jednu bitnu cinjenicu, dok su stigli kamioni iz dijaspore u BiH, ovi u Maglaju, Doboju i pogodjenim podrucijma su mogli realno pokrepat da im nije onaj penzioner od penzije od 310 odvojio onih 10KM.Valjda je stvar mentaliteta naseg naroda pa cim se dokopaju neceg odmah se uzdignu do neba, i misle da su nesto postigli.Ne zavidim nikome, i treba da zivis s obzirom na svoje mogucnosti, ali mislim da ponasanje treba da se drzi na nekom solidarnom nivou.Pa kad dodjete u BiH sa svim tim svojim eurima i dolarima, da umjesto da gledate kako cete ponizit nekog ko je 4 godine krvario ili ostavio dio tjela za ovu drzavu treba da ga postujete.Nigdje nema hljeba bez motike to svi znaju, samo je sad veliki problem u BiH sto mi nemozemo doci do te motike.Dijaspora ucestvuje na izborima i treba da ucestvuje ipak su oni drzavljani ove drzave, ne odricem ih se, ali umjesto ''razbacivanja'' postoje udruzenja BH dijasporaca sirom svijeta, zar ne bi ta udruzenja umjesto sto salju silne te milijadre, organizovala se i investirala u neki proizvodni pogon.Znate sta moze da se uradi sa 5 milijardi?Da se zaposli namanje 10 000 ljudi (bubam).Prvo zaposlit cete svog rodjaka, svoju rodbinu i skinut ce vam se sa grbace, dobro vama dobro nama.I molio bih sve dijasporce prije nego se uhvate za tu slamku kako oni posalju u BiH 5 milijardi, da se sjete da nije bilo onih koji ce ostati danas oni ne bi imali nit drzavu nit bi imali gdje doci.Nesto najgore sto mogu cut od nekog dijasporca je ona prica :''Mi tugujemo za Bosnom, tako nam nedostaje'' ma hajde ba ne pricajte vi nama ovdje suplju, nemozete vi voljet ovu drzavu vise od nas, istina opsujemo je 10 x dnevno, ali to se odnosi na onaj truhli dio sistema koji nas iz godine u godinu unazadjuje, ali sutra da treba ponovno bi stali na branik domovine.Kome je stalo toliko do Bosne izvolite primamo mi povratnike, tako da ne prosipajte nam suplju.

Istinit je onaj vic bosanci su jako zaboravni...kad odu neznaju da se vrate :mrgreen:
Jebla vas vasa pomoc vise su pomogli penzioneri. Ali to kad je sve proslo. Ali ce se jos danas apelovat na sve ljude dobre
volje u dijaspori da pomognu toj i toj porodici...
Ovisnost o dijaspori je veca iz godine u godinu. Shodno tome i pritisak da se napusti Bosna. Nakon napustanja svi promjene pricu.
Ova gorecitirana prica sve manje i manje pije vode. Samo je pitanje vremena i vase gluposti. Ponosa tu nema. Slavi se Vucic pa ce i dijaspora. Fundamenti su takvi kakvi su i mogu se samo jos vise ucvrstit.
A razlike u odnosu na dijasporu potencirate vi.
Nego eto svjetskog. Dijaspora od do. Veze nemaju ko je Kulin Ban a ni kako je Tuzla dobila ime. Budite dosljedni
pa navijajte za Iran koji je pomago u ratu. Ekstra test licemjerstva
todd_smith

#436 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Jack Be Nimble wrote:
todd_smith wrote:
Tako je. Mozda nije sa nama koji smo izasli sa 14+ godina iz BiH ali sa mladjim generacijama i novim generacijama je tako. Nije to nista lose.
Pa dobro zavisi sta se podrazumijeva pod lose.

Meni uopce ne smeta ako se neko ne vidi kao Bosanac/Bosnjak, nego kao Danac, Svedjanin, Englez, Francuz i slicno. U tom smislu naravno, nista lose, ako je tebi super, onda aferim. Ali kada gledas da nisi Bosanac/Bosnjak i onda pametujes kako si iz Bosne ili oko naroda iz Bosne, onda to prelazi tu granicu ako ima smisla. Kao npr ovaj iznad
stakasa wrote: Jebla vas vasa pomoc vise su pomogli penzioneri. Ali to kad je sve proslo. Ali ce se jos danas apelovat na sve ljude dobre
Ovisnost o dijaspori je veca iz godine u godinu. Shodno tome i pritisak da se napusti Bosna. Nakon napustanja svi promjene pricu.
Ova gorecitirana prica sve manje i manje pije vode. Samo je pitanje vremena i vase gluposti. Ponosa tu nema. Slavi se Vucic pa ce i dijaspora. Fundamenti su takvi kakvi su i mogu se samo jos vise ucvrstit.
Nego eto svjetskog. Dijaspora od do. Veze nemaju ko je Kulin Ban a ni kako je Tuzla dobila ime. Budite dosljedni
pa navijajte za Iran koji je pomago u ratu. Ekstra test licemjerstva
Ne ulazim u nikakav argument sa citiranim nego samo izrazavanje, odmah vidis MI vs. VI.
stakasa

#437 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

Mi vs vi je iskonstruisano i zabetonirano od domicilnih. Ocekivanja su bila da ce se ponovit scenario iz 45.
todd_smith

#438 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Post je bio za Jack Be Nimble i njegov komentar.

Ono tvoje je sasvim drugo nesto.
stakasa

#439 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

Razvodnjavaju vam se zar i bezobrazluk. Pricekajmo jos koju godinu pa se mozda pocne i razumno pricat. Boze zdravlja
todd_smith

#440 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Ne znam cemu takvi komentari, ocigledno je da imas nekih problema.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#441 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

insomnia78 wrote:A inace su svi dijasporci zbrisali za vrijeme rata, nema nikog, nigdje da je poslije otis'o
Jest mi pun kurac vise te generalizacije

U Danskoj je nedgje krajem 1996 god. bilo oko 25.000 ljudi sa prostora BiH. 95% od njih je doslo do kraja 1995 god. Od te cifre dana je samo 11.000-12.000 te brojka opada iz dana u dan. Ljudi pogotovo ovi koji su presli u staracku (drzavnu) penziju se vracaju jer im je jeftinije u BiH ziviti sa garancijom od 420km mjesecno do kraja zivota te start pomoci od 35.000km nego u Danskoj na procentualnoj penziji jer nisu uspjeli ispuniti uslov od 40 godina (koji vazi od 15 godine starosti) boravka da bi imali punu drzavnu penziju. Do 2020 brojka ce biti ispod 8.000. Cilj je kad je pitanje BiH da vecina se vrati kako tako odnosno da se brojka svede na minimum a to je nekih 5-7.000! Danska kao drzava nepodrzava vise primanje izbjeglica - dzaba sto Zeneva ono ovo. Trenutno se opet raspravlja da se uvede pravo na dvojno drzavljanstvo ali da zahtvej za Dansko se pomakne sa 10 gdoina trajnog boravka na 17 ili 25 godina boravka te ako to upali do 2016 po nekom planu, onda ko je dosao u Dansku 2006 ce morati cekati (25) do 2031 da moze biti Danski drzavljanin. Bez danskog drzavljanstva si gradjanin drugog ili treceg reda ni penzija nije ista, ni socijalna pomoc, nista.
forel

#442 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by forel »

stakasa wrote:
Jebla vas vasa pomoc vise su pomogli penzioneri. Ali to kad je sve proslo. Ali ce se jos danas apelovat na sve ljude dobre
pa navijajte za Iran koji je pomago u ratu. Ekstra test licemjerstva[/quote]

Gore citirana prica ne pije vodu u sredinama u nekim sredinama, ali u sredini kakvo je Sarajevo itekako pije i pit ce dugo vremena.Prva stvar prica da se slavi Vucic je samo ''prica'' i to politicka, ali odlicno ces znat da su građani Sarajeva u sirokom luku zaobilazili istoimenog.Niko ne kaze ''jebla vas vasa pomoc'' nego govorim realnost, prvog dana kad su ljudi ostali bez iceg, jedini ko je mogao nesto pomoci su upravo ljudi odavde, dok su kamioni stigli iz dijaspore ljudi su vec imali osnovne stvari.
stakasa

#443 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

Forel, Sarajevo nije planeta nego sastavni dio zemlje. Sto gore bude u Krajini to ce se vise ljudi doselit u Sarajevo. A poreza ce biti manje. Osjetices, ne boj se.
U biti jednostavna prica. Kao i prica sa dijasporom. Ali posto nedostaje razuma... Razmislice se tek nakon pada
todd_smith

#444 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Pa dobro sto se tebe to tice? Ne zivis u Bosni, tako da ti neces osjetiti taj ekonomski udarac.
Ommadawn

#445 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Ommadawn »

Znaci jebla nas nasa pomoc Bosni i Hercegovini. U redu. Ja cu ovamo razglasiti narodu da UOPSTE ne salje nikakvu pomoc.
Par cinjenica za todd_smitha:

- Dijaspora uglavnom dolazi ljeti. Ponasanja su razlicita, neki se kurce, neki kukaju a neki se ponasaju sasvim normalno. Ali uglavnom SVI kupuju u trgovinama, sto prehrambene robe sto drugih artikala, plus sto se hrane u restoranima a govorimo o kolosalnim kolicinama. To je jedan veliki plus privredi, zar ne?
- Dijaspora posalje svojim najblizim - neko 100 maraka, neko 200 neko i po 2000, zavisi od finansijskih i emotivnih mogucnosti.
- Tokom ovih skorasnjih poplava i klizista, ljudi su se ovdje (u Svedskoj) za manje od 12 sati organizirali prikupljanje pomoci za ugrozene krajeve a i danas dan na drzavnoj svedskoj televiziji se vrti apel za pomoc Balkanu. To je zasluga nasih ljudi ovdje!
- Mene licno ne interesuje ni Katarina Kosaca, ni Tvrtko, Austro-Ugarska - isto tako me ne interesuje ni fudbal tako da od bosanske fudbalske reprezentacije koja ce igrati u Brazilu znam samo za Pjanica i Dzeku. Ali me strasno interesuje sta se desilo sa privatizacijom preduzeca, pljackom koja se desila poslije rata i uzrocima stalnog stagniranja i opadanja kako privrede tako i zivotnog standarda prosjecnog stanovnistva. Ali ima ljudi koje istorija interesuje i oni naravno sigurno bolje znaju za Tvrtka, Kosacu, Omer-pasu Latasa od tebe.
- Ja licno sebe smatram Bosancem, iako imam svedsko drzavljanstvo. To mi niko ovdje ne uskracuje da se tako deklariram i nemam ama bas nikakvih problema. Problema imam kad dodjem u Bosnu - tu me vec smatraju "ostalim", "dijasporasom", i jos se moram prijaviti kad dodjem. A rodjen i odrastao u Bosni. I nigdje nisam potpisao da se odricem bosanskog drzavljanstva.
- Svaki put kad dodjem (mada ne dolazim cesto) najmanje mi 10 ljudi kaze "da je meni otici odavdje iz ove Bosne. Kako bih ja mogao u Svedsku?". Naravno, nisu uvijek isti ljudi, nego uvijek novih 10.

Ne kukam. Odlicno mi je gdje sam. A naravno, nigdje nije sjajno. Sve je relativno - nista nije apsolutno.
Toliko od mene.
todd_smith

#446 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Ne znam cemu to "par cinjenica za todd smitha"

Kakve to veze sa mnom ima?

I ja idem na odmor u Egipat nekada, jesam li ja Egipcanin?

Ne kontam, govoris da ne znas nista u vezi Bosne sto se tice historije i ove sada sto se stvara i kazes NITI ME ZANIMA, i onda pricas da si Bosanac? Pojasni.
insomnia78

#447 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by insomnia78 »

A sta, ti dijelis certifikate za bosanstvo?

todd_smith

#448 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Ne, niti imam kakvu namjeru da se svadjam, fino sam pitao da objasni. Nisam rekao `ta ces ti ajd mrs spiku koju ti ocigledno potenciras
insomnia78

#449 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by insomnia78 »

Koliko ljudi koji nisu makli iz Bosne i jos uvijek zive u njoj znaju o bosanskoj istoriji?

todd_smith

#450 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Osobe koje ja licno znam? Svaka.

I ako se vratis na onaj moj prvi post fino sam rekao MOJE JE MISLJENJE DA NISU isto kao sto ce neko reci MOJE MISLJENJE DA JESU. Ali dobro ti od samog pocetka imas stav i guras ga i navikao si podriti bilo ciji argument ili misljenje koje ti se ne svidja, nesto kao opustenija verzija Zviza.
Locked