Ne kukam ni ja ovdje ali bih se raspalio na sjever vec sutra!El malagueño wrote:Haha - zelja mi je da zivim u Malagiprometheus wrote:@malagueño: pa kontam zivis u Malagi, jebote, Holandija je postala obecana zemlja za spance, tako da su drustvena ponasanja sasvim razlicita.Obozavam Andalusiju, ali mi se nije jos ukazala prilika da odem tamo zivjeti...Do tada ne kukam nego tezim ka tome da jednog dana budem mogao uzivati u juznjackom suncu, sa gitarom u ruci, cohiba u ustima, malo vino, malo tapas, malo plaza...Ja fakat ne vidim ko bi iz lijepe spanije isao za Holandiju? Ljudi su tako pohlepni, uvijek im fali para uvijek im je malo. Prije rata u Bosni se u pola sela nije imalo ni telefonske veze. Nije svaka kuca ni imala tv. Auto kad bi neko imao golfa 2 to je bio pojam. Restrikcija, ovo ono. Danas ima im i ono malo dijete iphone 5 al ne: Da mu je 5s! Da mu je tablet. Da mu je picka materina
A meni to nista ne treba, ja bih samo da zivim nedje dje sunce sija, medju nasmijanim ljudima, da mogu biti u sorcu, papucama i na plazu. Da imam pojesti, popiti. Nista vise. Ni tablet, ni iphone, ma i kompjuter bih izbacio cini mi se iz kuce. Od garderobe samo majice kratkih rukava, bermude, papuce, i to je to. Derneci na plazi, ne bih vise nikad u zatvorenu kafanu usao. Samo na otvorenom. Malo muzika, ples folovi. Drz se Spanije buraz! Zavidim ti!
Gdje ti budes?
Ja sam spustio zahtjeve okoline na minimalac, trazim sredinu koja mi nudi minimalno dostojanstven zivot, a to u Spaniji od 2007. ne postoji. Ne radi se o parama iako su i one dio igre. Ja bih sutra otisao zivjeti na Havanu samo da imam osiguran avio-prevoz do BiH jednom u dvije-tri godine. Ali sigurno bih kasnije zelio imati mogucnost odletiti do Machu Pichua, upoznati grad Aspen, bilo koje rajsko ostrvo na Pacifiku... Zivim blizu Pamplone, dva sata od San Sebastiana koji je prelijep grad ali zahtjeva nesto vise novca za prosjecan zivot - s holandskom penzijom da zivis ko grof.
Jug Spanije mi se uopste ne svidja. Cak mi se i gadi. Jeste narod fantastican, veseo, gostoljubiv, ali... 40 stepeni ljeti, zelene povrsine su ko oaze u pustinji, standard blizi Maroku nego Baskiji (zato ih dosta "emigrira" na sjever Spanije)... Jeste pokrajina najveselijih ljudi, ali krkanluk i korupcija me podsjecaju na ono sto me otjeralo iz Bosne. Ne volim njihove feste jer nekako mi ne ide u glavu da se veselim dok mi je buducnost pod upitnikom.
Ja sam po svemu sudeci ovdje razvio nordijski mentalitet, i zaista bih zelio probati taj smireni, usamljeni polarni zivot okruzen prelijepim krajolicima i netaknutom prirodom. I da od svog marljivog rada budem cijenjen po zasluzi, a ne kao neciji majmun kome se trebam izvinjavati zato sto sam ziv. Ovdje je dostojanstvo nestalo, narod je pod pritiskom. Fakat je gore nego u BiH jer su ovdje u kratkom roku presli iz obilja u neimastinu (kazem gore od Bosne jer smo tamo nakon rata navikli na status quo). A budale na jugu, gdje je kriza najzesca (i do 40% nezaposlenih), sto ti kazes, gitara, vino i veselje. Pa ljepsi mi je sevdah i otici pored Drine, rostilj, piva i riba, ali opet nije ni to smisao mog zivota. Mozda kad udjem u pedesete, ali sad trenutno nije.
A sad, da odem u hladnu Norvesku, i da me tamo gledaju ko parazita, da nemas doslovno s kim sjesti i pricati............ HAVANA je zakon, samo treba skontati neki biznis koji ti omogucuje kretanje
PS: u narednim godinama Spanija ce postati rezidencija za nordijske penzionere, a nordijske zemlje radna prilika za spansku omladinu. Doduse to se upravo i desava. Omladina koja ovdje nema perspektive ce puniti budzete za penzije onih koji su na sjeveru radili pod depresijom. Mladje generacije nordijaca postaju buduca nekulturna populacija narkomana i propalih slucajeva. Ovo zadnje malo sale malo istine