Zasto dijasporci samo kukaju?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
situacija11

#1 Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by situacija11 »

Ko god dodje ovdje iz dijaspore svi pricaju o tome 'kako se nema' ,a svi voze mercedese,imaju stanove,kuce,ne nosi se po sok kuci,vec paketi sokova i bla,bla.Koliko bi tek kukali da ovdje zive. :-?
mufa1

#2 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by mufa1 »

Pa da bi se takvi ko ti lakse osjecali.
Kad bi ti pricali stvarno činjenično stanje, tj ima se moze se, znas kako bi se ti popisano osjecao.
muminovic

#3 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by muminovic »

Pa vecina sve sto ima, ima na kredit, dakle nije njihovo dok ne otplate zadnji dinar.

Zato kukaju, jer je preskup zivot, nemaju ustedjevinu, a imaju velike dugove za stan i sve navedeno.

Sokove koje navodis cijena je mizerna od par eura, spram recimo mjesecnog zaduzenja od preko 1.500 EUR prema banci.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Truba »

zato i izbjegavam kontak s njima
Itakoto

#5 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Itakoto »

Black swan wrote:zato i izbjegavam kontak s njima
:lol:
Evo nove teme o dijaspori, evo radosti. :D
muminovic

#6 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by muminovic »

Da nemamo dijaspore, ne zelim da zamislim sta bi bilo sa BiH.

Dijaspora salje godisnje oko 5 MILIJARDI KM rodbini.
BHfanatik

#7 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by BHfanatik »

Jednom meni tako rodaci dosli iz Austrije i pocese kukati nema se vako, nako. Njih cetvero svako auto od minimum 20K vozi. Kuce tamo, kuce ovdje i onda mi jos kaze nema se tesko je. Plate oko 3k evra. Pa sto se ne vratis?? Odmah ja to pitanje postavim. Eh onda nesto smrse sebi u njedra i poklope se. Dodi ovdje pa zivi ako je tamo lose ba nemoj mi kukati. Jednom sam se dvoumio da kazem, bjedo hoces da ti ja posaljem paket iz Bosne? Ali stara me cepa nogom vidi da sam se ja ocepio. Generalno ljudi kad odu tamo poprime sindrom skrtosti, cast izuzetcima ali vecina je za povratiti. Ovo je moje osobno iskustvo. Ps. Generalno sam primjetio da imaju onaj pogled sa visine kao ono ja zivim u Insbrucku ba. :lol: :lol:
paladinka

#8 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by paladinka »

Nije da kuka, al moram ovaj video staviti, baba je bas luda :-) https://www.youtube.com/watch?v=C9MklWvs1Uo
OptimusPrime

#9 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by OptimusPrime »

Evo iz prve ruke govorim da mi je finansijski bolje u dijaspori nego u Bosni... :)
Teze mi je samo zbog toga sto nemam zivot i krug prijatelja kao u Bosni, jer ipak sam zivio, prezivio :) i skolovao se tu 30 godina.

A to za kukanje, pa ima i tu opravdanja, ako neko radi losije poslove naravno da nije nikada zadovoljan, ipak poznajem par ljudi ovdje koji pored dobrog posla samo kukaju, cak i "domaci" ne samo dijaspora, ja im cesto na to kazem, otidji u Bosnu na godinu dana pa cete vidjeti da su ovi vasi problemi ovdje sve tzv. "First World Problems"... onda se obicno poklope usima...
azea

#10 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by azea »

Meni je kukanje hobi.
Objektivno, nista mi ne fali. Normalan posao, vlastit stan, zena djete kako to vec ide. Nisam prezaduzen ali nemam ni da se razbacujem. Svjestan sam da samim tim sto zivim u Evropi i sto sam od mali nogu vakcinisan, skolovan, mazen i pazen pripadam sretnijoj manjini ljudske vrste.
Sticaj okolnosti me doveo u Norvesku, sredjenu i bogatu drzavu gdje sam dobio nove sanse u zivotu - besplatno skolovanje, siguran zivot, sredjene radne uslove i slicno. Dakle stvarno, nista mi ne fali i dobro ja to znam.
A da me neko cuje reko bi da sam na korak od skoka u provaliju, jer sokovi su mi skupi, i karte za kino su 35 maraka, coca-cola (i to ona od 33 cl) 8 maraka, kutija cigara 25, vrjeme mi ide na zivce ja'l je prehladno ja'l prevruce, norvezani mi idu na zivce jer nisu ko nas narod, nas narod mi ide na zivce jer nisu ko norvezani, tv programi mi idu na zivce jer su reality (postedjen sam turski i meksicki sapunica koje mi takodje idu na zivce)...u kratko, zalim se na sve i svasta ali to kukanje je vise kao neka vrsta autoterapije a ko me ozbiljno shvati e sta cu mu ja...
karanana

#11 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by karanana »

Dijaspora koju ja znam ne kuka. Ako iko kuka onda su to domicilni, i s pravom i bez prava. Sto neko rece, nismo ni svjesni uticaja dijasporske love koja udje ovdje. Ja licno mislim da ta lova pravi razliku izmedju mira i socijalnog nemira.
graue_maus

#12 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by graue_maus »

ljudi koji kukaju ima na obe strane .........ono sto je za dijasporu specificno da se radi puno, i sto je najgore niko ne voli sto se toliko radi ali nema neke sredine , ako ti se ne svidja znas gdje su ti vrata ........ nekad se desi da ne vidis nikog od prijatelja po mjesec dana, ono strogo poso kuca .......ono jedni su prva smjena drugi nocna,jedni rade daleko voze po 50 km u jednom pravcu , itd pa hajd to uskladi da se samo kafa popije ......i ako se ne pripazi , osami se covjek totalno ........i kad se dodje na odmor onda podje da se prica da nismo vidjeli frizera dok nismo dosli u bosnu ili zube napravili itd ......onom cipele male ili trenerka itd, pola komsilika u kucu nahrlilo ko vasar......... ko da sam dosla iz mjesta 20 km udaljenog a ne 1200 i kusur km od voznje sva ukocena .......meni zao kad djeci kupim tako a onda ispadne malo, kad to vidim hoce nesto da mi bude, kad dijete place .....a koliko puta upitam koji broj ti djeca nose , mense cini ....i ja kupim mense cini tu velicinu nema pojma ........djetetu treba broj veca obuca ili odjeca......ili podijelim bonbone i onda me pitaju ima li sta svinjskog u njima .....i ja nako odmorna pocnem po kesama traziti sastojke bonbona ......
i tako godina za godinom , pa hajd budi pametan .......
sinuhe

#13 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by sinuhe »

Zavisi kako je ko integrisan u zapadna drustva. Kukaju oni sto se ne osjecaju slobodnim.
Sonac

#14 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Sonac »

Kukaju kako bi se "oprali" pred nama iako za to nema razloga.
Svjesni su da im je bolje no nama, svjesni su da imaju bezbroj prednosti i vjerovatno iz neke grižnje savjesti oni kukaju kako bi bili na našoj razini.

Ja ih poštujem i cijenim njihovu pomoć koju konstatno pružaju, svjež primjer je trenutna situacija.

Samo da napomenem da je ovo što čine sa slanjem paleta vode preglupo, pa nije rat *ebem ga, sve se može ovdje kupiti domaće, poguraš privredu, priliv novca itd.
Umjesto toga vi te pare dajete na transport, carine, putarine, vozača, umjesto da tog vozača zadužite da sve to kupi ovdje.
Eto...
dulekrele

#15 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by dulekrele »

dijaspora

Bluemore

#16 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Bluemore »

azea wrote:Meni je kukanje hobi.
Objektivno, nista mi ne fali. Normalan posao, vlastit stan, zena djete kako to vec ide. Nisam prezaduzen ali nemam ni da se razbacujem. Svjestan sam da samim tim sto zivim u Evropi i sto sam od mali nogu vakcinisan, skolovan, mazen i pazen pripadam sretnijoj manjini ljudske vrste.
Sticaj okolnosti me doveo u Norvesku, sredjenu i bogatu drzavu gdje sam dobio nove sanse u zivotu - besplatno skolovanje, siguran zivot, sredjene radne uslove i slicno. Dakle stvarno, nista mi ne fali i dobro ja to znam.
A da me neko cuje reko bi da sam na korak od skoka u provaliju, jer sokovi su mi skupi, i karte za kino su 35 maraka, coca-cola (i to ona od 33 cl) 8 maraka, kutija cigara 25, vrjeme mi ide na zivce ja'l je prehladno ja'l prevruce, norvezani mi idu na zivce jer nisu ko nas narod, nas narod mi ide na zivce jer nisu ko norvezani, tv programi mi idu na zivce jer su reality (postedjen sam turski i meksicki sapunica koje mi takodje idu na zivce)...u kratko, zalim se na sve i svasta ali to kukanje je vise kao neka vrsta autoterapije a ko me ozbiljno shvati e sta cu mu ja...
:thumbup:
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#17 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

Oni koji nisu razmisljali kukaju, a koji su odlucili da rade nemaju razloga, barem je tako u Danskoj. Vecina je uzela prije vremenske penzije (invalidske) na bazi rata koje su na nivou sa slabije placenim poslovima. Problem je sto danska drzavna penzija na koju svi prelaze (neki sa 63, drugi sa 65 a mladja generacija sa 67) je procentualna penzija tj. ako si zivio u Danskoj najmanje 40 godina (po novom zakonu od prije 3 godine je 47 godina) do dana kad prelazis u penziju onda ces imati 100% isplacenu staracku (drzavnu) penziju + ostale penzije itd. Pravilo vazi i za Danske drzavljane.
Svi koji nisu radili ili su jako malo bili u radnom odnosu od tih ostalih penzija nemanju nista te ce samo ovistit od drzave penzije. Primjer: neko ko je dosao u Dansku 1993 godine te imao iste 35 godina starosti tog je kacio zakon o penzionisanju sa 63 godine, do te dobi on ce boraviti svega 28 godina u Danskoj znaci njegova penzija ce biti samo 70% a ta penzija u 100% iznosu je na granici sta moze sam covjek postici. Cijelinu iste penzije ili cijelinu tog dijela iste penzije nemoze prenjeti u BiH nego se mora prijaviti na listu za permanentan povratak gdje ce samo imati oko 500-600km mjesecno do kraja zivota te oko 25.000km pomocnog paketa za povratak. I vecina se odlucuje na tu varijantu. Ali poblem kod pojedinih je, da citave porodice imaju u Danskoj pa nisu za povratak. Oni koju su zamjenili Bih pasos za Dk su u znatno boljoj poziciji nego ovi sa Dk drzavljanstvom, jer povratak samo vazi za ne Danske drzavljane. Zato BiH ceka u narednih par godina progresivnij povratak penzionera iz Danske.

Krediti nemogu biti nikakv razlog, jer i vecina danaca ima kredite na kucu ili stan, ali ovdje kamata je jako niska ispod 5% kod privatnih a preko real kredita je oko 3 i kusur %. Cijene nekretnina su znatno jeftinije nego po Hrvatskoj te tako da to nemoze biti neki razlog ako su u radnom odnosnu, drugo su oni koji su uzeli kucu ili stan na kredit pa onda otisli u penziju. Auta na kredit opet sve zavisi sta voze, vecina ima manja auta ili starija auta koja su pretezno kupili u gotovini ili na jako kratki kredit ali kamate su od 6 pa nadalje %. Slabo ko od Jugovica voza novije Mercedese, Audije... za Mercedesa poznam dvoje i jednu kucu vezano za Audija gdje su auta iznad 120.000KM - mada iste porodice uopste ne izgledaju kao da kukaju - vise putuju po svijetu nego broji visoko pozicijonirani danci.

Imati na ruke 2.000€ za 11 radnih dana odnosno za 83 radna sata sa nekim dodatcima nije nemoguca mislija te nije ni rijec o poslu gdje se trazi magisterij ili doktorat. A to sto je vecini mrsko raditi to je druga stvar.
muminovic

#18 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by muminovic »

Zviz, jelde porez na strano auto je 100% u Danskoj, pa tako Mercedes od 50.000 EUR u Njemackoj, kosta 100.000 EUR-a u Danskoj ?
Zviz

#19 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

muminovic wrote:Zviz, jelde porez na strano auto je 100% u Danskoj, pa tako Mercedes od 50.000 EUR u Njemackoj, kosta 100.000 EUR-a u Danskoj ?
105% do sume od 10.700€ sve preko je 180% tako, da auto od 50.000€ je znatno skuplje ;-)

U ovu cijenu nije uracunato extra features na koje isto treba platiti porez. Drzava handri po cijenama auta, da ovdje ko god vozi malo mocnije auto znas da ima masla da muda maze jer ispod 60.000€ ga nije platio zasigurno pod sulovom da placa u kesu! A to je manje vise stan ili kuca na tim dole prostorima.

U Danskoj godisnja zarada od 80.000€ na ruke nije bas neki luksuz. Ali cijene zato nisu kao u negdje drugo. Sve je od 20-60% skuplje nego u bilo kojoj drugoj drzavi soim Norveske koja je skuplja i Svicarske gdje su cijene manje vise iste za neke stvari, za druge dvostuko ili trostruko skuplje a u nekim dosta jeftinije.

0,5l soka ili kokakole kosta u restoranu 9-12km (rijec je o obicnim / prosjecnim restoranima) u skupljim je oko 16km
stakasa

#20 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

Kukanje je reda radi, da se ne odudara
muminovic

#21 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by muminovic »

Zviz wrote:
muminovic wrote:Zviz, jelde porez na strano auto je 100% u Danskoj, pa tako Mercedes od 50.000 EUR u Njemackoj, kosta 100.000 EUR-a u Danskoj ?
105% do sume od 10.700€ sve preko je 180% tako, da auto od 50.000€ je znatno skuplje ;-)

U ovu cijenu nije uracunato extra features na koje isto treba platiti porez. Drzava handri po cijenama auta, da ovdje ko god vozi malo mocnije auto znas da ima masla da muda maze jer ispod 60.000€ ga nije platio zasigurno pod sulovom da placa u kesu! A to je manje vise stan ili kuca na tim dole prostorima.

U Danskoj godisnja zarada od 80.000€ na ruke nije bas neki luksuz. Ali cijene zato nisu kao u negdje drugo. Sve je od 20-60% skuplje nego u bilo kojoj drugoj drzavi soim Norveske koja je skuplja i Svicarske gdje su cijene manje vise iste za neke stvari, za druge dvostuko ili trostruko skuplje a u nekim dosta jeftinije.

0,5l soka ili kokakole kosta u restoranu 9-12km (rijec je o obicnim / prosjecnim restoranima) u skupljim je oko 16km
Da, da, ko hoce u restoranima da se hrani, mora da je extra bogat.

Prica mi prijatelj, bio skoro u Londonu, neki poznat restoran sa 5 zvjezdica, vecera za troje (supa + jagnjetina) sve skupa 600 FUNTI (oko 1.500,00 KM). (pili su mineralnu vodu)

Nevjerovatno!
Bluemore

#22 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Bluemore »

muminovic wrote:
Zviz wrote:

Prica mi prijatelj, bio skoro u Londonu, neki poznat restoran sa 5 zvjezdica, vecera za troje (supa + jagnjetina) sve skupa 600 FUNTI (oko 1.500,00 KM). (pili su mineralnu vodu)

Nevjerovatno!
pa mogli su neki tipicno britanski meni uzeti a ne ko kod Gojka
stakasa

#23 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

situacija1995 wrote:Ko god dodje ovdje iz dijaspore svi pricaju o tome 'kako se nema' ,a svi voze mercedese,imaju stanove,kuce,ne nosi se po sok kuci,vec paketi sokova i bla,bla.Koliko bi tek kukali da ovdje zive. :-?
Kreteni. Skupljaju pomoc, daju, salju, ne pitaju. Bice ih i sto ce odmore trosit radeci na rasciscavanju. U Brazilu na
terenu go dijasporac. Sve to mrsnut treba, u pravu su likovi pored KatarineKosace. A i auta im nisu neka, kaze
bolja se po Bosni voze. I u Vucica...
Okanite se dijaspore, jadni niste bili. Radi vas. Ne radi dijaspore
muminovic

#24 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by muminovic »

Od mene svaka cast DIJASPORI i neka su zivi i zdravi 1000 god.

Da ih nema vjerovatno bi se umiralo od gladi u BiH, jos jednom da ponovim, salju preko 5 milijardi KM godisnje svojoj rodbini u BiH.
Zviz

#25 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

muminovic wrote:
Zviz wrote:

Nevjerovatno!
Imas i tih restorana po Danskoj gdje ce troje kesirati 1.000€ pa nadalje. I tamo se ceka na stol po 3-4 mjeseca, jer su prebukirani do grla, narod ide i jede. Ovdje su restorani puni ko sibica, u srednje / vecim mjestima, i ako su skupi narod ide. Moj brat pase po restoranima sa svojom dragom jednom do dvaput sedmicno ali dobro njemu je u po cijene ili dzaba tako meni kaze, jer sve te vlasnike pozna :D Zato ja placam punu cijenu jebo sebe.
Locked