Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindžu

Post Reply
arci

Post by arci »

A jel "istinita istorija" da su ono Turci vladali 500 godina :? :?
Ma jel istina,il je to neko napric´o?80 % srpskog zivlja ima
kose oci(al´ono po malo,nije ko Japanci :-D :-D )I to se sve
prenosi "s´kolena na koleno").Genetika ti je cudna stvar,moj brate.
A to sto mi nemamo nekog nacionalistickog pjevaca jeste samo
pokazatelj koliko smo civilizovani .Gledala sam davno nekad jedan
razgovor sa Gljivom kada je bas diskutovao na ovu temu.....
Njegove pokusaje je raja ismijala,ne zato sto je to glupo vec zato sto ljudi kontaju stanemo li mi,stace i oni...Al´ne lezi vraze,
oni valjda misle da samo herojski narod ima takve ispred sebe da ih bodre.Istina, Corbu smo nekada svi slusali,ali nekada i sad.....
Ja licno ne bih voljela da ga sretnem ni na 100m jer imam osjecaj
da se usmrdio i da se nije kupao od 91-e;tog Baju nikad ni cula ni vidjela,treci je iskompleksirani tokmak koji je samo prvi skontao kako zaraditi vise od svih,a ne umjeti pjevati 8-) .Psihologija mase
-mocno,mocno :D
brcko92

Post by brcko92 »

Sto se tice grada, da je neko htio da ga sravni sa zemljom, vjerovatno bi ga sravnio ali to nikome nije bio cilj...kao sto nikada nije bio cilj VRS da udje u taj grad......

Ma jok ba dje ce ulazit il rusit ga ,nisu budale ,da su to uradili na sta bi pijani ruski perverzni pjesnici pucali kad dodju u posjetu svojoj braci.
Ja idiota frajera majko mila,nije mi jasno jel ti vjerujes u to sto tvrdis,il si ti bas od onih srba koji slavi redovno svoje pobjede,pardon poraze...
Pomiri se pasha sa cinjenicom da ste probali nesto,nacinili genocid,razjebali drzavu,ispusili ga na kraju......
Sad ste na malo popustenoj uzici,jer vam nije za vjerovat,mora se s vremena na vrijeme zategnuti,kad vam bjesna naleti.
Ne sramoti ono postenih srba sto ima.....
black

Post by black »

Zato imamo tebe komi :lol: :lol: :lol: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

grbavica70 wrote:A sta se to desilo u Sloveniji i Hrvatskoj, bas me zanima tvoje vidjenje ?
nemojte misliti da nećete bosnu i hercegovinu odvesti na put pakla kojim su krenuli slovenija i hrvatska :D
grbavica70

Post by grbavica70 »

BECHO wrote:
Nesto se ne sjecam, takodje, da su prve zrtve u Bosni bile bosnjaci ili hrvati, nego srbi i ne sjecam se da su Srbi pucali na bosnjacke svatove, nego obrnuto.
Prve zrtve u BiH su bili stanovnici sela Ravno u Hercegovini, u septembru 91 godine! Selo je unisteno u ratnim operacijama JNA i crnogorskih rezervista s ciljem osvajanja Dubrovnika!
Referendum o nezavisnosti BiH proveden je 29.2 i 1.3.1992 godine, na kome je 64 do 67 % glaslao glasalo za nezavisnost Bosne i Hercegovine! Jel tako? Kao odgovor na feferendum, srpske paravojne snage podigle su pocetkom marta barikade u Sarajevu i u drugim bosanskohercegovackim gradovima (Samac, Derventa, Odzak) itd. itd.! Zbog cega protiv volje naraoda? Zbog velikodrzavnih ideja koji su se jos iz vremena Ilije Garasanina krojile u tamnim kabinetima SANU-u, zbog mitova o Velikoj Srbiji, srpskoj zemlji BiH, poturicama, dahijama, turcima i sl.! Malo se informisi prije nego sto pocnes valjati gluposti! ;)
E ti me bas zabavaljas ! Vidi se da si zadojen ratnim Dnevnicima TVSA...Kao prvo, selo Ravno je bilo utociste hrvatskih paravojnih formacija i regularne vojske iz Hrvatske ( sta oni rade u BiH ?) skladiste ilegalnog oruzja ( dooobro poznata stvar, ne znam sta se pravis lud ? ) i iz tog sela su kretali napadi na JNA...Sasvim je normalno da ga je JNA sravnila sa zemljom....

Srbi, stanovnici Sarajeva ( a ne paravojne formacije - mi ih tada nismo imali kao sto ste imali vi) su podigli barikade u znak protesta za ubistvo Nikole Gardovica, a ne za rezultate izbora, za koje se znalo tacno kakvi ce biti...Eto vidis kako iskrivljavas sliku prijeratnih desavanja u BiH i Sarajevu, kao da ti je Gebels nesto u rodu :shock: Sto se tice rezultata glasanja, ne mozes ocekivati demokratsku reakciju od Srba a istim tim Srbima, u Skupstini, uskracivati elementarna ljudska, nacionalna i vjerska prava...Nijedan Srbin nije zelio da ostane ni u kom obliku bilo kakve "nezavisne" BiH, jer se nerado sjeca da nas je boravak u nekim zadnjim "nezavisnim" drzavama na Balkanu, prije pedeset godina, kostao stotinama hiljada zivota...I Nista sto smo trazili, a na sta smo imali i ljudsko i demokratsko pravo, nismo dobili...prema tome, bilo nam je jasno sta nas ceka u buducnoj islamskoj drzavi...Mislim, da se ne lazemo : Bosna je trebala postati izrazito islamska zemlja...a mi nismo htjeli da zivimo u islamskoj zemlji.

Sto se tice ubistva N. Gardovica, barikade su sklonjene cim su javili da su ubice uhapsene, tako da okupaljanje naroda na barikadama nema veze za izbornim rezultatima...

Sto se tice SANU, ne lupetaj gluposti...jebe se nama u Bosni sta seire oni tamo u Srbiji, a citajuci tekst o izlaganjima SANU, nisam pronasao ama bas nista sto bi islo u prilog toj vasoj bolesnoj i lazljivoj tezi da je SANU kriva za nesto...Preporucio bih ti da i ti procitas a ne da se pozivas na propalu i trulu politiku SDA i njihove lazi.
Truba

Post by Truba »

paravojni civili u selu ravno :lol:
Kores

Post by Kores »

grbavica70 wrote: E ti me bas zabavaljas ! Vidi se da si zadojen ratnim Dnevnicima TVSA...
:lol: :lol: :lol:
Nismo imali Ristu Djigu da nas zabavlja, nego smo gledali nacionalisticki dnevnik TVSA.
grbavica70 wrote: Kao prvo, selo Ravno je bilo utociste hrvatskih paravojnih formacija i regularne vojske iz Hrvatske ( sta oni rade u BiH ?) skladiste ilegalnog oruzja ( dooobro poznata stvar, ne znam sta se pravis lud ? ) i iz tog sela su kretali napadi na JNA...Sasvim je normalno da ga je JNA sravnila sa zemljom....
Zadojen Djoginim dnevnicima, dnevnicima TVBG...?
Cetnici obuceni u uniforme rezevista a koji su dolazili tako obuceni, prevozeni vojnim kamionima i do zuba naoruzani, bili su legalna vojna formacija kojoj je uniforma JNA davala legalitet da sravne sa zemljom, sve sto nije na liniji stvaranja Velike Srbije?
Jedino sto je legalno, jeste pravo na samoodbranu, a JNA je svim svojim postupcima pokazala da nije narodna nego srpska. U to su se na zalost uvjerili mnogi gradjani sirom nase Bosne i Hercegovine.
grbavica70 wrote: Srbi, stanovnici Sarajeva ( a ne paravojne formacije - mi ih tada nismo imali kao sto ste imali vi) su podigli barikade u znak protesta za ubistvo Nikole Gardovica
Policija je ta koja istrazuje ubistva, pa bio on Nikola ili Muhamed. Par dana prije ubistva Nikole Gardovića, na Kobiljoj glavi, snajperom je ubijen momak koji se prezivao Čomaga, imena se ne sjecam, ali znam da je bio musliman. Jel' to trebao da bude povod da muslimani dizu barikade, i pucaju po svemu sto se krece ka njima, jer ih te barikade sprecavaju izmedju ostalog da ide na posao, kod ljekara, u prodavnicu, u apoteku...
Svrha barikada je bila blokada grada, poslije koje je trebala da uslijedi srpska dominacija gradom. Barikade su dva puta postavljane. Jedne u martu, a druge u aprilu? Jel oba puta bio ubijen neki svat? Prve barikade, narod je lako razvalio, a SDS nije racunao na spontanu reakciju gradjana Sarajeva, pa su one vrlo brzo pale. Kasnije im je kao kec na desetku doslo ubistvo Nikole Gardovica, pa su dobili "izgovor" za nove ali ovaj put cvrsce barikade. Kakvi su to ljudi koji sa barikada pucaju na zene i djecu? Oni koji se bore za pravdu? U medjuvremenu, JNA se ukopavala oko grada i postavljala tesko naoruzanje na brda oko Sarajeva.
Srbi na barikadama JESU bili paravojne formacije. Procitaj definiciju sta znaci paravojna formacija.
grbavica70 wrote: Eto vidis kako iskrivljavas sliku prijeratnih desavanja u BiH i Sarajevu, kao da ti je Gebels nesto u rodu :shock:
grbavica70 wrote: Sto se tice rezultata glasanja, ne mozes ocekivati demokratsku reakciju od Srba a istim tim Srbima, u Skupstini, uskracivati elementarna ljudska, nacionalna i vjerska prava
Jel mislis na onu skupstinu u kojoj je Radovan Karadzic prjetio da ce nestati jedan cijeli narod?
:roll: :roll: :roll:
grbavica70 wrote: Nijedan Srbin nije zelio da ostane ni u kom obliku bilo kakve "nezavisne" BiH, jer se nerado sjeca da nas je boravak u nekim zadnjim "nezavisnim" drzavama na Balkanu, prije pedeset godina, kostao stotinama hiljada zivota...
Prije pedesetak godina je bio II svjetski rat :roll:
Zasto Srbi ensto slicno ne pokusaju u Cikagu, jer se nerado sjecaju bombardovanja americkih aviona koji nisu bili bastako davno? 8-)
Mogu li muslimani iz Srbije izbrisati njeno postojanje, jer imaju ruzno sjecanje na 11 genocida?
grbavica70 wrote: I Nista sto smo trazili, a na sta smo imali i ljudsko i demokratsko pravo, nismo dobili...
Sva prava svim gradjanima su bila zagarantovana i sva ta prava su bila ispostovana, dakle, tvoja prica pada u vodu.
grbavica70 wrote: prema tome, bilo nam je jasno sta nas ceka u buducnoj islamskoj drzavi...Mislim, da se ne lazemo : Bosna je trebala postati izrazito islamska zemlja...a mi nismo htjeli da zivimo u islamskoj zemlji.
Uh, vi ste bas dobro povukli, dok su vas dojili tim pricama :roll:
grbavica70 wrote: Sto se tice ubistva N. Gardovica, barikade su sklonjene cim su javili da su ubice uhapsene, tako da okupaljanje naroda na barikadama nema veze za izbornim rezultatima...
Barikade su razbijene a ne sklonjene, ali dobro je da si podsvjesno priznao da su barikade bile kontrolisane iz jednog centra, a svima je jasno da je to bio SDS. Biljana Plavsic je priznala da je ucestvovala u planiranju genocida. Ceka se Karadzic...otac "svih Srba" koji razmisljaju kao ti.
grbavica70

Post by grbavica70 »

Nismo imali Ristu Djigu da nas zabavlja, nego smo gledali nacionalisticki dnevnik TVSA
Pa gledao si gluposti isto kao i ja, jer nije bilo bolje.
Cetnici obuceni u uniforme rezevista a koji su dolazili tako obuceni, prevozeni vojnim kamionima i do zuba naoruzani, bili su legalna vojna formacija kojoj je uniforma JNA davala legalitet da sravne sa zemljom, sve sto nije na liniji stvaranja Velike Srbije?
Jedino sto je legalno, jeste pravo na samoodbranu, a JNA je svim svojim postupcima pokazala da nije narodna nego srpska. U to su se na zalost uvjerili mnogi gradjani sirom nase Bosne i Hercegovine
Upravo ti o pravu na samoodbranu i pricam...u pitanju je vojska JNA a ne vod pionira, da moze nekaznjeno da se napada...A sto je srpska ? Jeli zato sto je Alija naredio da svi bosnjaci odmah izadju iz JNA i pridruze se svojim maticnim vojskama ? Jeli zato sto je Alija proglasio mobilizaciju, za koju je bilo jasno da se srbi nece odazvati ? I na kraju, kada iz JNA odu svi vojnici hrvati, slovenci i muslimani, po pozivima svojih vlada, kako onda JNA nece postati srpska ? Napominjem da ove momke i oficire iz JNA niko nije tjerao i da su mogli ostati koliko su zeljeli...
Znaci, prvo natjerate vase ljude da dezertiraju i kada to oni ucine, onda optuzite JNA da je srpska, jer niko osim srba vise nije ostao ?
Policija je ta koja istrazuje ubistva, pa bio on Nikola ili Muhamed. Par dana prije ubistva Nikole Gardovića, na Kobiljoj glavi, snajperom je ubijen momak koji se prezivao Čomaga, imena se ne sjecam, ali znam da je bio musliman. Jel' to trebao da bude povod da muslimani dizu barikade, i pucaju po svemu sto se krece ka njima, jer ih te barikade sprecavaju izmedju ostalog da ide na posao, kod ljekara, u prodavnicu, u apoteku...
Pa kada jer tako, zasto Ramiz Delalic nije uhapsen odmah, neko se, kao fol, vrsila istraga ? Citav grad je znao ko je pucao na svatove - osim policije ? Ko koga ovdje zajebava ? I kao, nisu znali tacno gdje je ? I, kao kruna dokaza pristrasnosti, poslije hapsenja, pustaju Ramiza na slobodu uprkos svjedocima i gomili dokaza...Jeli to ta pravda za srbe od strane jednonacionalnog muslimanskog sastava policije ? Bilo je jasno da muslimani ne zele da hapse "svoje"...pa makar bili i kriminalci Ramizove reputacije...
Svrha barikada je bila blokada grada, poslije koje je trebala da uslijedi srpska dominacija gradom. Barikade su dva puta postavljane. Jedne u martu, a druge u aprilu? Jel oba puta bio ubijen neki svat? Prve barikade, narod je lako razvalio, a SDS nije racunao na spontanu reakciju gradjana Sarajeva, pa su one vrlo brzo pale. Kasnije im je kao kec na desetku doslo ubistvo Nikole Gardovica, pa su dobili "izgovor" za nove ali ovaj put cvrsce barikade. Kakvi su to ljudi koji sa barikada pucaju na zene i djecu? Oni koji se bore za pravdu? U medjuvremenu, JNA se ukopavala oko grada i postavljala tesko naoruzanje na brda oko Sarajeva.
Srbi na barikadama JESU bili paravojne formacije. Procitaj definiciju sta znaci paravojna formacija.
Naravno da je svrha bila blokada grada...nego sta drugo ? Da blokiramo trolejbus i soferu palimo klempe cekajuci reakciju Crvenog Krsta ? I o kojoj crnoj ti dominaciji gradom pricas ? Reakcija gradjana uopste nije bila "spontana" nego smisljena i orkestrirana, jer su "protestvovali" protiv srpskih barikada a muslimanske nisu ni spomenuli, kao ni ubistvo Nikole Gardovica...
Jel mislis na onu skupstinu u kojoj je Radovan Karadzic prjetio da ce nestati jedan cijeli narod?
Ne , ne mislim na to ali mislim na vezanje zastave u cvor izmedju vas i hrvata, mislim na sistematsko preglasavanje bilo koga zakona u Skupstini i uopste, na polozaj srba u BiH, kojima nista od trazenog nije bilo udovoljeno, iako smo cinili vise od trecine stanovnika BiH...Jednostavno, ponasali ste se bahato i agresivno, racunajuci da je Bosna vec nezavisna i da ste vi jedini i apsolutni njeni gospodari...Mislim takodje na nezakonito i protivustavno privodjenje srba na informativne razgovore, na protivzakonito prisluskivanje srba, na nezakonito otpustanje srba sa posla, itd, itd,...
Zasto Srbi ensto slicno ne pokusaju u Cikagu, jer se nerado sjecaju bombardovanja americkih aviona koji nisu bili bastako davno? 8-)
Mogu li muslimani iz Srbije izbrisati njeno postojanje, jer imaju ruzno sjecanje na 11 genocida?
To nema veze sa vezom, tako da je ovdje NO COMMENT

Uzgred budi receno : kojih 11 genocida ?

Sva prava svim gradjanima su bila zagarantovana i sva ta prava su bila ispostovana, dakle, tvoja prica pada u vodu.
Nije istina. Pogledaj gore o nezakonitom privodjenju, prisluskivanju i uskracivanju elementarnih prava koja je SDS trazio u Skupstini, a uvijek i redovno bivao preglasavan od strane "koalicionih" partnera, vas i hrvata...Nije zakon i nista sto je dolazilo sa srpske strane, nije moglo da prodje i to se zove UGROZAVNJA ELEMENTARNIH GRADJANSKIH, NACIONALNIH I VJERSKIH OSJECANJA GRADJANA BIH....

A jeli ? Niste vi htjeli napraviti od Bosne islamsku zemlju ? Ajde pogledaj malo oko sebe, tu gdje zivis, i reci mi sta vidis ? Dzamije, medrese, dimije, fesovi, zarovi, mudzahedine, vehabije...Ne upada to toliko tebi u oci, ali je sve to prisutno i mi to vidimo...grad vise nije kao sto bio, ostale su zgrade a ljudi su kao preseljeni iz neke arapske zemlje, eto na sta lici sarajevo danas...kao i Bosna pod vasom kontrolom...
Barikade su razbijene a ne sklonjene, ali dobro je da si podsvjesno priznao da su barikade bile kontrolisane iz jednog centra, a svima je jasno da je to bio SDS. Biljana Plavsic je priznala da je ucestvovala u planiranju genocida. Ceka se Karadzic...otac "svih Srba" koji razmisljaju kao ti.
Ma nemoj, cuj "razbijene"... :D a ko ih je to razbio, sviju ti ? Ti isto kao da sam ja bio na marsu a ne u sarajevu kada se sve desavalo...I kakave veze ima B. P i njeno "priznanje" ( da manje lezi u zatvoru) za genocid sa barikadama ? Ha, pocinjes mijesati kruske i jabuke...
Eto, toliko...[/quote]
FCS-HZ

Post by FCS-HZ »

Nemoj ni ti srati vise zivota ti. Ne znam kako ti se da sviju mi. Smetaju ti dzamije... 816 dzamija je sruseno za vrijeme rata. Ne znam sta smo trebali poslije rata raditi, i mi mozda da srusimo koju? Cijelo vrijeme rata se zalagalo za cjelovitu, multietnicku Bosnu u kojoj bi svi narodi imali ista prava. Nikad se nisu pjevale pjesme o "Mulsimanskoj zemlji Bosni" ili slicnim glupostima. Onako usput...u tzv. republici srpskoj 99.99% stanovnistva su srbi a u federaciji? Ko se zalagao za "cistu" jednovjersku zemlju?

Iz JNA su nesrbi pobjegli, da ne bi bili zaklani.

Za Celu...nema veze to s tim, jeli covjek kojeg je on ukantao srbin ili ne. Isto bi bilo (i dalje je tako) i da je u pitanju Bosnjak. To su neke druge teme.
airwing

Post by airwing »

Vidje li ko onu seljacku šaradu pred Srpskom crkvom u Novom Sarajevu prije dva dana?

Kolo i dernek Srbalja?
Truba

Post by Truba »

airwing wrote:Vidje li ko onu seljacku šaradu pred Srpskom crkvom u Novom Sarajevu prije dva dana?

Kolo i dernek Srbalja?

uh što pametuješ

:( :( :(

sve stari i iznemogli

ne brini se za 15 godina sarajevo će ti biti etnički čisto :( :( :(
Stitch__

Post by Stitch__ »

ne brini se za 15 godina sarajevo će ti biti etnički čisto
Insallah... :D
airwing

Post by airwing »

Mashallah... :D
margareta

#89 SRBIJANSKI ROKE KOKE - RI

Post by margareta »

:x 'ajmo u lov na divlje svinje :x
margareta

#90 SARAJEVSKI MULTIETNICIZAM

Post by margareta »

Kores wrote:
grbavica70 wrote: E ti me bas zabavaljas ! Vidi se da si zadojen ratnim Dnevnicima TVSA...
Nismo imali Ristu Djigu da nas zabavlja, nego smo gledali nacionalisticki dnevnik TVSA.
grbavica70 wrote: Kao prvo, selo Ravno je bilo utociste hrvatskih paravojnih formacija i regularne vojske iz Hrvatske ( sta oni rade u BiH ?) skladiste ilegalnog oruzja ( dooobro poznata stvar, ne znam sta se pravis lud ? ) i iz tog sela su kretali napadi na JNA...Sasvim je normalno da ga je JNA sravnila sa zemljom....

Jedino sto je legalno, jeste pravo na samoodbranu, a JNA je svim svojim postupcima pokazala da nije narodna nego srpska. U to su se na zalost uvjerili mnogi gradjani sirom nase Bosne i Hercegovine.
grbavica70 wrote: Srbi, stanovnici Sarajeva ( a ne paravojne formacije - mi ih tada nismo imali kao sto ste imali vi) su podigli barikade u znak protesta za ubistvo Nikole Gardovica
grbavica70 wrote: Eto vidis kako iskrivljavas sliku prijeratnih desavanja u BiH i Sarajevu, kao da ti je Gebels nesto u rodu :shock:
grbavica70 wrote: Sto se tice rezultata glasanja, ne mozes ocekivati demokratsku reakciju od Srba a istim tim Srbima, u Skupstini, uskracivati elementarna ljudska, nacionalna i vjerska prava
:roll: :roll: :roll:
grbavica70 wrote: Nijedan Srbin nije zelio da ostane ni u kom obliku bilo kakve "nezavisne" BiH, jer se nerado sjeca da nas je boravak u nekim zadnjim "nezavisnim" drzavama na Balkanu, prije pedeset godina, kostao stotinama hiljada zivota...
grbavica70 wrote: I Nista sto smo trazili, a na sta smo imali i ljudsko i demokratsko pravo, nismo dobili...
grbavica70 wrote: prema tome, bilo nam je jasno sta nas ceka u buducnoj islamskoj drzavi...Mislim, da se ne lazemo : Bosna je trebala postati izrazito islamska zemlja...a mi nismo htjeli da zivimo u islamskoj zemlji.
grbavica70 wrote: Sto se tice ubistva N. Gardovica, barikade su sklonjene cim su javili da su ubice uhapsene, tako da okupaljanje naroda na barikadama nema veze za izbornim rezultatima...
.........crtice iz sarajevskog multietničnog i multikulturalnog dijaloga..........
grbavica70

Post by grbavica70 »

:D :lol:
margareta

#92 grbavičaru

Post by margareta »

grbavica70 wrote::D :lol:
moralni grbavče..........

..............seri , seri , jadove beeeli :evil:
Prenj

Post by Prenj »

Mason i Grbavica,

vidim da vam neutralni istorijski izvor (Britannica) nije niposto dobar (tema:cetnici u II svjetskom ratu). Bas me zanima kako ocjenjujete kvalitet istorijskog izvora. Je li neka naucna metoda u pitanju ili je ono 'slaze se sa mojim misljenjem, znaci istina je"? Argumente molim.
margareta

Post by margareta »

planino Prenj,

Svako ima svoje uzore, idole, kumire-autoritete i sl. različitog imena , istoga značenja.

Nemam realnog objašnjenja KAKO i ZAŠTO možeš
pitati tu dvojicu koji ne samo da su REKLI sve svoje stavove, nego su i mnogo više od REKLI i kazali.

UDAVILI su i SEBE i druge svojim "argumentima", i to toliko da gdje god vidim potpis jednog ili dr. svejedno je , (ili da su autori teme)
nonšalantno ih obiđem -
PRESKOČIM i ne pada mi na pamet da i tren BOLUJEM sa tom dvojicom bolesnika.

TVOJE pitanje mi zvuči više nego nevjerovatno !

Jedino moguće obješnjenje tvoga pitanja je da si i ti KAO oni (ili si "ti" oni samo pod dr. nikom)!?

Od sada preskačem i Prenj.

Šta TAJ TEŠKO oboljeli par može još "pametno" da kaže, a osobito da ARGUMENTIRA ?
Prenj

Post by Prenj »

Draga Margareta,

forum je za diskusije. Sutjeti se moze i u tisini i miru svoje kuce, a i razgovor sa istomisljenicima je pocesto dosadan.
clone033

Post by clone033 »

[quote="grbavica70"]Pjesmi "Grbavica" nista ne fali, bila hit kod nas vise nego kod vas, ukljucujuci i onu pjesmu gdje izginose svi oni glumci i manekeni u spotu Dine Merlina...zaboravio sam kako se zove a nije previse ni bitno.quote]

Ja stvarno ne znam sta ti radis ovdje, ti meni nisi nikako jasan, kad je tu kod Vas tako lijepo, i kad se kod Vas tako lijepo zivi, i kada kod Vas svega ima, zasto ti onda dolazis na NAS site? Lijepo se ogradite tu kod Vas, i lijepo zivite i uzivajte.
grbavica70

Post by grbavica70 »

Prenj wrote:Mason i Grbavica,

vidim da vam neutralni istorijski izvor (Britannica) nije niposto dobar (tema:cetnici u II svjetskom ratu). Bas me zanima kako ocjenjujete kvalitet istorijskog izvora. Je li neka naucna metoda u pitanju ili je ono 'slaze se sa mojim misljenjem, znaci istina je"? Argumente molim.
Da su se katolici pitali, ne bi postojali ni Aristotel ni Platon a pokusaji Vatikana, kroz vijekove, da falsifikuju istoriju su dobnro poznati svim svjestki poznatim istoricarima...Ovo naravno nije moj pokusaj da "argumentovano" objasnim nesto sto je neobjasnjivo, ali trebao bi da znas da postoji obilna dokumentacija i ratnih svjedocanstava o periodu o kojem smo pricali i koji tvrde da se nije bas tako desilo, kako je Britanicca pokusala da objasni...Nisam istoricar, naravno, ali mnogo stvari koje je Britanicca precutala u svom izlaganju cetnickog pokreta a ovom prilikom pokusaju da nabrojim neke od njih :

Kao prvo i osnovno, cetnicki pokret je bio legalan jer se sastojao od oficira Kraljevine Jugoslavije a gledano iz danasnje perspektive, partizani su bili paravojna formacija sastavljena od nepisemnih seljaka sa Titom na chelu...Na samom pocetku okupacije Jugoslavije, Svabe su izdali proglas u kojem se kaze : "za svakog ubijenog Njemackog vojnika, strijece se 100 Srba, a za svakog ranjenog, 50"...Znaci, Srba a ne Hrvata, Muslimana ili Siptara...Poslije propalih pregovora Tito-Draza u selu Ub, u ljeto 1941-e, kada je Tito predlozio Drazi da mu se pridruzi u borbi protiv okupatora ( zamisli seljak predlaze oficiru da postane njegov oficir) i da vodi jedinice u njegovo ime, sto je Draza, naravno odbio, iz hiljadu razloga - a jedna od najvecih je taj sto je Tito bio komunista a Draza vjernik i Kraljev oficir, dolazi do velike izdaje u jedinoj zajednickoj akciji u gradu Kraljevo, kada su cetnici i partizani zajedno napali Njemacki garnizon...da ne duzim, napada se zavrsio katastrofalno, jer su partizani u dogovoru sa Njemcima pobili vecinu cetnika a prezivjeli cetnici su pobjegli u sumu...
Poslije ovoga napada, Njemci su strijeljali nekoliko stotina Srba iz obliznjih sela, sto partizane nije mnogo zabrinjavalo...Partizani su nastavili da u nemushto pripremljenim akcijama i zasjedama napadaju Njemce, sto je opet rezultiralo strasnim odmazdama prema Srpskoj populaciji...jednostavno, partizane nije mnogo interesovalo sto strada citav jedna narod...U tom periodu, cetnici nisu bili mnogo aktivni u borbama protiv Njemackog okupatora, zbog stradanja Srpskog zivlja...

U daljnjem precutkivanju istine, Britanicca ne pise ni rijeci o Titovim redovnim sastancima sa vojnicima Vermahta u cilju suzbijanja i slamanja cetnickog otpora, kao jedine dobro organizovane sile, kojoj su tada pomagali Britanci saljuci oruzje, novac i materijal za komunikacije, sto je trajalo do 1943...Za to vrijeme, komunisti, na celu sa Titom, su popalili vecinu cetnickih sela i pobili vecinu cetnickih jataka, kao i clanove porodice cetnika, i sve manje vodili borbe protiv Svaba...Tako da su se i cetnici svetili, popalivsi komunisticka sela i ubrzo je izbio rat izmedju partizana i cetnika...za to vrijeme, Svabe su nesmetano vrsljale, palile, i strijele Srbe po selima i gradovima....KRAGUJEVAC - 7 000 strijeljanih...

I dan danas je nejasno zasto je Britanija 1943-e uskratila pomoc cetnicima a pocela da pomaze partizane...Oficir Britanski za vezu, Ficroj Mek Lejn, u svom obracanju Vinstonu Cercilu, kazao je slijedece : "jeste li vi sjesni gospodine, da ste vi na putu da na Balknau kreirate jednu komnusticku drzavu"? a on mu odgovara: " sta nas to briga, necemo ni vi ni ja tamo zivjeti"...

Dalje, Britanicca ne pise da je Tito, kao sto vec rekoh, imao tajne dogovore sa Svabama o preuzimanju vlasti cim se cetnici eliminisu, kao jedini moguci politicki i vojni protivnik koji bi Tita mogao da sprijeci da se domogne vlasti poslije zavrsetka rata...Normalno, Svabama je bio u cilju da jedna dobro opremljena gerila, koja ima tradiciju borbi protiv okupatora, totalno eliminise, ne znaju da Tito vec odavno priprema za period - poslije rata...

Dalje, saradnja Tita sa Njemcima nije bila jedina, postojala je i ona sa Ustasama, opet u cilju razbijanja cetnickog pokreta, koji je bio sve masovniji...Uporedo sa tim, ustase su izvrsile pogrom na Srpskom populacijom a narod je poceo masovno da bjezi u planine, gdje su cekali partizani i odmah ih regrutovali...Narod nije prilazio partizanima zato sto su oni bili ti koji su se borili protiv Svaba, nego zato sto nije bilo druge alternative...onaj dio naroda koji je bjezao prema cetnicima, cetnici su takodje, odmah regrutovali u svoje redove...

Britanicca ne pise ni o tome da partizani nisu sprijecavali ustaske pokolje nad srbima iako su u nebrojenim prilikama bili u neposrednoj blizini masovnih klanica...takodje, ne pise o tome da su cetnici spasili na stotine americkih pilota, ciji su avioni bivali oboreni nad Balkanom, ne pise takodje nista ni o tome da su Crnogorski cetnici, u pokusaju da se spasi srpski narod, saradjivali sa Italijanima, da ovi sprijece ustase da kolju...Sve je predstavljeno kao saradnju na vojnom planu protiv partizana, sto nije istina...Iz tog perioda, postoje pisani dokumenti italijana, upuceni Papi Pije XII, u kojem izrazavaju zgranutost i odvratnost za klanja koja su cinili ustase...I mogu ti reci, da su Italijani spasili na hiljade srpskog zivlja u Crnoj Gori od ustaskog noza...u tome se sastojala saradnja Pavla Djurisica sa Italijanskom komandom, a ne u nekakvoj "izdaji" i "kvinslishkim" aferama.

Kao sto rekoh, nije ovo moj pokusaj da argumentovano obrazlozim zasto je Britanicca nepouzdana ali za sve prethodno napisano, cvrsto garantujem da je istina...Nije, naravno, ni pokusaj rehabilitacije cetnistva niti cetnika, nego cisto zelja da se napise bar zrnce istine u moru lazi kojim su nas neumorno kljukali komunisti....

Ima, naravno, sto jos puno toga, i mogao bih pisat jos satima, ali mislim da je za sada vise nego dovoljno.
Prenj

Post by Prenj »

Grbavica70,

Odavno mi je jasno tvoje vidjenje II svjetskog rata i uloge cetnika njemu tako da su dodatni prilozi tu sasvim suvisni.
Evo da malo preformulisem pitanje: Na osnovu kojih istorijskih izvora formiras svoju 'istinu' i koji su to izvori u pitanju?
profa

Post by profa »

prvo da kazem da spadam u onaj dio gradjana BIH koji je nepismen,i da sam tek kupio kompjuter i da neznam cak ni tipkati kako treba,ali citajuci sve ove komentare primjetio sa da neki kao sto su grbavica70 i dan danas pokusavaju krojiti i prekrajati istoriju kako je njima volja ovdje tacka. Ali sam skonto da netreba puno skole (pojavom interneta) da bi prikupio sve ove informacije koje on izlaze ovdje, i prevrce kako je njemu volja "bravo skolovani" 8)i ovdje tacka.Nije prvi put da neko poput njega i njemu slicnih rade iste stvari kao sto su radili njegovi preci po ko zna koji put, pa cak im sad neodgovara ni jedna istorija nego ova koju on i njegovi istomisljenici (uglavnom vecina) sada kroji.ovdje veliko slovo Svi znamo kakav ste vi narod (cast pojedincima)i kakvu odgovornost vi snosite za rat koji se desio u nasoj zamlji(valjda i tvojoj)da je o tome suvisno raspravljati i ovdje tacka.molim te da ne trujes ovaj narod lazima i naistinom jer dosta je bilo svih ovih godina koje su iza nas nego se pomiri sa sudbinom i istinom za koju ima i suvise dokaza (video snimaka,fhoto slika,audio snimaka itd)da nikad niko vise ne moze da pravi i pise istoriju kako je njemu volja (trebo sam poceti sa velikim slovom ali stavicu tacku na kraju).Ti i tebi slicni istomisljenici su odavno na optuzenickim stolicama,ili se kriju negdje po sumama(znas na koga mislim?) ili su duboko pod zemljom.Molim te nemoj nemoj slati komentar na ovaj tekst jer sam i previse glup da bi raspravljao sa tobom(mozda skontas sto sam ovo na kraju reko)
profa

Post by profa »

prvo da kazem da spadam u onaj dio gradjana BIH koji je nepismen,i da sam tek kupio kompjuter i da neznam cak ni tipkati kako treba,ali citajuci sve ove komentare primjetio sa da neki kao sto su grbavica70 i dan danas pokusavaju krojiti i prekrajati istoriju kako je njima volja ovdje tacka. Ali sam skonto da netreba puno skole (pojavom interneta) da bi prikupio sve ove informacije koje on izlaze ovdje, i prevrce kako je njemu volja "bravo skolovani" 8)i ovdje tacka.Nije prvi put da neko poput njega i njemu slicnih rade iste stvari kao sto su radili njegovi preci po ko zna koji put, pa cak im sad neodgovara ni jedna istorija nego ova koju on i njegovi istomisljenici (uglavnom vecina) sada kroji.ovdje veliko slovo Svi znamo kakav ste vi narod (cast pojedincima)i kakvu odgovornost vi snosite za rat koji se desio u nasoj zamlji(valjda i tvojoj)da je o tome suvisno raspravljati i ovdje tacka.molim te da ne trujes ovaj narod lazima i naistinom jer dosta je bilo svih ovih godina koje su iza nas nego se pomiri sa sudbinom i istinom za koju ima i suvise dokaza (video snimaka,fhoto slika,audio snimaka itd)da nikad niko vise ne moze da pravi i pise istoriju kako je njemu volja (trebo sam poceti sa velikim slovom ali stavicu tacku na kraju).Ti i tebi slicni istomisljenici su odavno na optuzenickim stolicama,ili se kriju negdje po sumama(znas na koga mislim?) ili su duboko pod zemljom.Molim te nemoj nemoj slati komentar na ovaj tekst jer sam i previse glup da bi raspravljao sa tobom(mozda skontas sto sam ovo na kraju reko)
Post Reply