Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sofer

#1 Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by sofer »

Pokusao sam naci taj odgovor na netu, ali uzalud. Cinjenica je da BMW ne daje garanciju, i mislim da je jedini proizvodjac automobila koji vodi takvu politiku, i uprkos tome izuzetno se dobro prodaje, firma je stabilna. Moje licno misljenje je sljedece:
"Mi pravimo kvalitetan automobil i nema potrebe da vam dajemo garanciju na isto, iz prostog razloga, jer svako auto je moguce slomiti i unistiti divljackom voznjom, nesavjesnim odrzavanjem ...
p.s. Dugo godina sam vozac BMW-a.
Bordolini

#2 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by Bordolini »

sofer wrote:Pokusao sam naci taj odgovor na netu, ali uzalud. Cinjenica je da BMW ne daje garanciju, i mislim da je jedini proizvodjac automobila koji vodi takvu politiku, i uprkos tome izuzetno se dobro prodaje, firma je stabilna. Moje licno misljenje je sljedece:
"Mi pravimo kvalitetan automobil i nema potrebe da vam dajemo garanciju na isto, iz prostog razloga, jer svako auto je moguce slomiti i unistiti divljackom voznjom, nesavjesnim odrzavanjem ...

kako mislis ne daje garanciju? Gdje to?
drndalo

#3 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by drndalo »

Ko kaze da ne daju garanciju ??? :-)
shibonja

#4 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by shibonja »

Zatvorite temu jer siri dezinformacije !!!

Zajamčeno zadovoljstvo u vožnji.
BMW jamstvo.
Kad kupujete BMW , zadovoljstvo u vožnji Vam je zajamčeno. Upravo iz tog razloga, vaš BMW-ov servisni centar sada nudi dvanaestogodišnje jamstvo na karoseriju i trogodišnje jamstvo na boju. Za cjelokupno vozilo (isključujući zamjenu potrošnih dijelova), originalne BMW dijelove kao i originalnu BMW opremu, BMW daje dvogodišnje jamstvo bez obzira na prijeđene kilometre.

http://www.tomic.ba/hr_dl/ba_en/owners/ ... ranty.html
mayab

#5 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by mayab »

Nesto oko toga mozda i stoji, naime , po mojim saznanjima na njemackom trzistu postoje dva jezicka izraza za garanciju, jedan je "Garantie" , a drugi je "Gewaehrleistung", i u izjavama proizvodjaca se moze vidjeti da neki daju ono prvo, a neki ono drugo, a u pravnom se smislu itekako razlikuju.
Ako sta uspijem jos konkretnije naci postavicu!

Za pocetak evo ovo, na njemackom je! http://www.autobild.de/artikel/neuwagen ... 41259.html
Last edited by mayab on 07/01/2011 18:06, edited 1 time in total.
Bordolini

#6 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by Bordolini »

mayab wrote:Nesto oko toga mozda i stoji, naime , po mojim saznanjima na njemackom trzistu postoje dva jezicka izraza za garanciju, jedan je "Garantie" , a drugi je "Gewaehrleistung", i u izjavama proizvodjaca se moze vidjeti da neki daju ono prvo, a neki ono drugo, a u pravnom se smislu itekako razlikuju.
Ma mora imati garanciju, bez obzira gdje je. Ne znam o duzini iste za evropsko trziste ali ovdje dolaze sa 4 godine ili 50 hiljada milja (80 hiljada kilometara) garancije, sta prvo istekne. Garancija na hrdju je 12 a na farbu su mislim povecali sa 3 na 5 godina, nisam siguran.
LeKo

#7 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by LeKo »

mayab wrote:Nesto oko toga mozda i stoji, naime , po mojim saznanjima na njemackom trzistu postoje dva jezicka izraza za garanciju, jedan je "Garantie" , a drugi je "Gewaehrleistung", i u izjavama proizvodjaca se moze vidjeti da neki daju ono prvo, a neki ono drugo, a u pravnom se smislu itekako razlikuju.

Za pocetak evo ovo, na njemackom je! http://www.autobild.de/artikel/neuwagen ... 41259.html
Prema navedenom, kako sam ja skontao:

Gewaehrleistung je npr. popravak-zamjena pokvarenog dijela bez pogovora i bez ispitivanja uzroka, u DE ima regulisanu pravnu snagu kojom se davalac Gewaehrleistung-a primorava na otklanjanje kvarova u potpunosti o svom trošku s novim rezervnim dilovima.

Garantie bi bila obična garancija gdje te davalac može "ucjenjivati" da proizvod nisi koristio u skladu za preporukama proizvođača te ti ne priznati kvar, ponuditi djelomično učešće u troškovima otklanja kvara npr. ja ruke ti dio itd....

Kako god, Gewaehrleistung ispade bolja opcija od Garantie.
detroit-mercy

#8 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by detroit-mercy »

http://www.bmwusa.com/Standard/Content/ ... ranty.aspx

My ass, ne daje garanciju. Kada kupis BMW imas 4 godine i/ili 50000 milja. Ista garancija koju daju i ostale kompanije koje prodaju isti segment vozila.
Sto volim kada raja ovako lupa napamet bez da se imalpo raspita ili procita nest. :lol:
ladyada

#9 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by ladyada »

po ovom Bildzeitung poredjenju nema BMW garancije , Gewährleistung je malo komplikovaniji, odnosno moze biti ali i ne mora , pa se ti onda zezaj sa servisom i piskaranjem zalbi itd ........ ali moze biti da za inostranstvo imaju druge uslove nego za njemacku .........uvijek se trebas u onoj zemlji informisati gdje prijavis auto ..........
mayab

#10 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by mayab »

Garancija ispada najbolja opcija za vlasnika auta, "opravdani zahtjevi u garanciji se imaju odmah ispuniti, i zahtjev je zapravo direktno usmjeren na proizvodjača".
Kod Gewaehrleistung opcije je drugacije: "zahtjev je sada usmjeren na prodavca a ne na proizvodjača; zahtjev za popravku ili zamjenu je opravdan samo ako je ta mana-problem na autu vec postojao kod isporuke , ali nije mogao biti primijećen, pa se očitovao prilikom upotrebe.Dalje, stvar komplikuje to da u prvih 6 mjeseci starosti auta , ako prodavac ne želi da ispuni garantni zahtjev za popravkom ili zamjenom, on (PRODAVAC) mora da dokaže, da taj problem nije bio prisutan kod isporuke (sto je teško izvodivo i jako dobro za kupca!).
Ali u sljedecih godinu i pol, (ako je 2 godine garancija-gewaehrleistung), teret da dokaže da je auto imao problem-manu vec kod isporuke pada na kupca"- sto je vrlo, vrlo za*ebano za kupca, zamislite se samo u toj situaciji!
Eto malo prevoda da se to sve pojasni!
Šta reći, za*ebana ta Njemačka!
HAVANA

#11 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by HAVANA »

sofer wrote:Pokusao sam naci taj odgovor na netu, ali uzalud. Cinjenica je da BMW ne daje garanciju, i mislim da je jedini proizvodjac automobila koji vodi takvu politiku, i uprkos tome izuzetno se dobro prodaje, firma je stabilna. Moje licno misljenje je sljedece:

:?
AmADin_gospo

#12 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by AmADin_gospo »

jednostavno, ne kupujte BMW i nemorate lomiti glavu oko garantie i gewršmlngufnerltunglurgmšvgumigelung :mrgreen:
TheGodfather001

#13 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by TheGodfather001 »

AmADin_gospo wrote:jednostavno, ne kupujte BMW i nemorate lomiti glavu oko garantie i gewršmlngufnerltunglurgmšvgumigelung :mrgreen:
Kupujte francuze, za njih vam garancija i ne treba, oni se uopce i ne kvare.
:mrgreen: "Perpetum mobile" :mrgreen:
AmADin_gospo

#14 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila

Post by AmADin_gospo »

kkav francuz, golf dvojka dizel je perpetum mobile :lol:
Post Reply