Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sofer
#1 Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
Pokusao sam naci taj odgovor na netu, ali uzalud. Cinjenica je da BMW ne daje garanciju, i mislim da je jedini proizvodjac automobila koji vodi takvu politiku, i uprkos tome izuzetno se dobro prodaje, firma je stabilna. Moje licno misljenje je sljedece:
"Mi pravimo kvalitetan automobil i nema potrebe da vam dajemo garanciju na isto, iz prostog razloga, jer svako auto je moguce slomiti i unistiti divljackom voznjom, nesavjesnim odrzavanjem ...
p.s. Dugo godina sam vozac BMW-a.
"Mi pravimo kvalitetan automobil i nema potrebe da vam dajemo garanciju na isto, iz prostog razloga, jer svako auto je moguce slomiti i unistiti divljackom voznjom, nesavjesnim odrzavanjem ...
-
Bordolini
#2 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
sofer wrote:Pokusao sam naci taj odgovor na netu, ali uzalud. Cinjenica je da BMW ne daje garanciju, i mislim da je jedini proizvodjac automobila koji vodi takvu politiku, i uprkos tome izuzetno se dobro prodaje, firma je stabilna. Moje licno misljenje je sljedece:
kako mislis ne daje garanciju? Gdje to?
- drndalo
#3 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
Ko kaze da ne daju garanciju ??? 
- shibonja
#4 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
Zatvorite temu jer siri dezinformacije !!!
Zajamčeno zadovoljstvo u vožnji.
BMW jamstvo.
Kad kupujete BMW , zadovoljstvo u vožnji Vam je zajamčeno. Upravo iz tog razloga, vaš BMW-ov servisni centar sada nudi dvanaestogodišnje jamstvo na karoseriju i trogodišnje jamstvo na boju. Za cjelokupno vozilo (isključujući zamjenu potrošnih dijelova), originalne BMW dijelove kao i originalnu BMW opremu, BMW daje dvogodišnje jamstvo bez obzira na prijeđene kilometre.
http://www.tomic.ba/hr_dl/ba_en/owners/ ... ranty.html
Zajamčeno zadovoljstvo u vožnji.
BMW jamstvo.
Kad kupujete BMW , zadovoljstvo u vožnji Vam je zajamčeno. Upravo iz tog razloga, vaš BMW-ov servisni centar sada nudi dvanaestogodišnje jamstvo na karoseriju i trogodišnje jamstvo na boju. Za cjelokupno vozilo (isključujući zamjenu potrošnih dijelova), originalne BMW dijelove kao i originalnu BMW opremu, BMW daje dvogodišnje jamstvo bez obzira na prijeđene kilometre.
http://www.tomic.ba/hr_dl/ba_en/owners/ ... ranty.html
- mayab
#5 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
Nesto oko toga mozda i stoji, naime , po mojim saznanjima na njemackom trzistu postoje dva jezicka izraza za garanciju, jedan je "Garantie" , a drugi je "Gewaehrleistung", i u izjavama proizvodjaca se moze vidjeti da neki daju ono prvo, a neki ono drugo, a u pravnom se smislu itekako razlikuju.
Ako sta uspijem jos konkretnije naci postavicu!
Za pocetak evo ovo, na njemackom je! http://www.autobild.de/artikel/neuwagen ... 41259.html
Za pocetak evo ovo, na njemackom je! http://www.autobild.de/artikel/neuwagen ... 41259.html
Last edited by mayab on 07/01/2011 18:06, edited 1 time in total.
-
Bordolini
#6 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
Ma mora imati garanciju, bez obzira gdje je. Ne znam o duzini iste za evropsko trziste ali ovdje dolaze sa 4 godine ili 50 hiljada milja (80 hiljada kilometara) garancije, sta prvo istekne. Garancija na hrdju je 12 a na farbu su mislim povecali sa 3 na 5 godina, nisam siguran.mayab wrote:Nesto oko toga mozda i stoji, naime , po mojim saznanjima na njemackom trzistu postoje dva jezicka izraza za garanciju, jedan je "Garantie" , a drugi je "Gewaehrleistung", i u izjavama proizvodjaca se moze vidjeti da neki daju ono prvo, a neki ono drugo, a u pravnom se smislu itekako razlikuju.
-
LeKo
#7 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
Prema navedenom, kako sam ja skontao:mayab wrote:Nesto oko toga mozda i stoji, naime , po mojim saznanjima na njemackom trzistu postoje dva jezicka izraza za garanciju, jedan je "Garantie" , a drugi je "Gewaehrleistung", i u izjavama proizvodjaca se moze vidjeti da neki daju ono prvo, a neki ono drugo, a u pravnom se smislu itekako razlikuju.
Gewaehrleistung je npr. popravak-zamjena pokvarenog dijela bez pogovora i bez ispitivanja uzroka, u DE ima regulisanu pravnu snagu kojom se davalac Gewaehrleistung-a primorava na otklanjanje kvarova u potpunosti o svom trošku s novim rezervnim dilovima.
Garantie bi bila obična garancija gdje te davalac može "ucjenjivati" da proizvod nisi koristio u skladu za preporukama proizvođača te ti ne priznati kvar, ponuditi djelomično učešće u troškovima otklanja kvara npr. ja ruke ti dio itd....
Kako god, Gewaehrleistung ispade bolja opcija od Garantie.
-
detroit-mercy
#8 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
http://www.bmwusa.com/Standard/Content/ ... ranty.aspx
My ass, ne daje garanciju. Kada kupis BMW imas 4 godine i/ili 50000 milja. Ista garancija koju daju i ostale kompanije koje prodaju isti segment vozila.
Sto volim kada raja ovako lupa napamet bez da se imalpo raspita ili procita nest.
My ass, ne daje garanciju. Kada kupis BMW imas 4 godine i/ili 50000 milja. Ista garancija koju daju i ostale kompanije koje prodaju isti segment vozila.
Sto volim kada raja ovako lupa napamet bez da se imalpo raspita ili procita nest.
- ladyada
#9 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
po ovom Bildzeitung poredjenju nema BMW garancije , Gewährleistung je malo komplikovaniji, odnosno moze biti ali i ne mora , pa se ti onda zezaj sa servisom i piskaranjem zalbi itd ........ ali moze biti da za inostranstvo imaju druge uslove nego za njemacku .........uvijek se trebas u onoj zemlji informisati gdje prijavis auto ..........
- mayab
#10 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
Garancija ispada najbolja opcija za vlasnika auta, "opravdani zahtjevi u garanciji se imaju odmah ispuniti, i zahtjev je zapravo direktno usmjeren na proizvodjača".
Kod Gewaehrleistung opcije je drugacije: "zahtjev je sada usmjeren na prodavca a ne na proizvodjača; zahtjev za popravku ili zamjenu je opravdan samo ako je ta mana-problem na autu vec postojao kod isporuke , ali nije mogao biti primijećen, pa se očitovao prilikom upotrebe.Dalje, stvar komplikuje to da u prvih 6 mjeseci starosti auta , ako prodavac ne želi da ispuni garantni zahtjev za popravkom ili zamjenom, on (PRODAVAC) mora da dokaže, da taj problem nije bio prisutan kod isporuke (sto je teško izvodivo i jako dobro za kupca!).
Ali u sljedecih godinu i pol, (ako je 2 godine garancija-gewaehrleistung), teret da dokaže da je auto imao problem-manu vec kod isporuke pada na kupca"- sto je vrlo, vrlo za*ebano za kupca, zamislite se samo u toj situaciji!
Eto malo prevoda da se to sve pojasni!
Šta reći, za*ebana ta Njemačka!
Kod Gewaehrleistung opcije je drugacije: "zahtjev je sada usmjeren na prodavca a ne na proizvodjača; zahtjev za popravku ili zamjenu je opravdan samo ako je ta mana-problem na autu vec postojao kod isporuke , ali nije mogao biti primijećen, pa se očitovao prilikom upotrebe.Dalje, stvar komplikuje to da u prvih 6 mjeseci starosti auta , ako prodavac ne želi da ispuni garantni zahtjev za popravkom ili zamjenom, on (PRODAVAC) mora da dokaže, da taj problem nije bio prisutan kod isporuke (sto je teško izvodivo i jako dobro za kupca!).
Ali u sljedecih godinu i pol, (ako je 2 godine garancija-gewaehrleistung), teret da dokaže da je auto imao problem-manu vec kod isporuke pada na kupca"- sto je vrlo, vrlo za*ebano za kupca, zamislite se samo u toj situaciji!
Eto malo prevoda da se to sve pojasni!
Šta reći, za*ebana ta Njemačka!
- HAVANA
#11 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
sofer wrote:Pokusao sam naci taj odgovor na netu, ali uzalud. Cinjenica je da BMW ne daje garanciju, i mislim da je jedini proizvodjac automobila koji vodi takvu politiku, i uprkos tome izuzetno se dobro prodaje, firma je stabilna. Moje licno misljenje je sljedece:
- AmADin_gospo
#12 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
jednostavno, ne kupujte BMW i nemorate lomiti glavu oko garantie i gewršmlngufnerltunglurgmšvgumigelung 
-
TheGodfather001
#13 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
Kupujte francuze, za njih vam garancija i ne treba, oni se uopce i ne kvare.AmADin_gospo wrote:jednostavno, ne kupujte BMW i nemorate lomiti glavu oko garantie i gewršmlngufnerltunglurgmšvgumigelung
- AmADin_gospo
#14 Re: Zasto BMW ne daje garanciju na svoja vozila
kkav francuz, golf dvojka dizel je perpetum mobile