Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
-
epik
#1 Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Nesto piskaram na poslu, knjizim izvode itd itd itd, i na svakom izvodu za svaku transakciju logicno placa se provizija... Zasto su banke izuzete od placanja PDV-a, makar za provizije transakcija.... Isto tako i osiguravajuca drustva... Ogromne sume su u pitanju.... ???

- drndalo
#2 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
A da pripazis sta zelis, jerbo je PDV porez na krajnju potrosnju, pa bih u stvarnosti ja (i ti) placao 17% dodatka na to sve sto placamo vec...
-
epik
#3 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Ionako placamo na sve, a placaju izlazni pdv placaju svi cijio godisnji promet prelazi 50.000,00 KM... ako hudnici sa takvim prometom mogu placati izlazni PDV, zasto da ne i ovi sa puno vise nula na svojim racunima... U krajnjem slucaju smanji stopu PDV-a na lijekove, i oslobodni osnovne prehrabene proizvode....drndalo wrote:A da pripazis sta zelis, jerbo je PDV porez na krajnju potrosnju, pa bih u stvarnosti ja (i ti) placao 17% dodatka na to sve sto placamo vec...
- drndalo
#4 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Mora da se salis, s obzirom da znas ko nas vodi...epik wrote:Ionako placamo na sve, a placaju izlazni pdv placaju svi cijio godisnji promet prelazi 50.000,00 KM... ako hudnici sa takvim prometom mogu placati izlazni PDV, zasto da ne i ovi sa puno vise nula na svojim racunima... U krajnjem slucaju smanji stopu PDV-a na lijekove, i oslobodni osnovne prehrabene proizvode....drndalo wrote:A da pripazis sta zelis, jerbo je PDV porez na krajnju potrosnju, pa bih u stvarnosti ja (i ti) placao 17% dodatka na to sve sto placamo vec...
Ne znam da li su te firme oslobodjene PDV-a za ostale transakcije koje rade kao obicne firme...? Za polise osiguranja znam da jesu... Sumnjam da ne placaju PDV na npr. kancelarijski materijal, kompjutere, sapun, itd....
- muminovic
#5 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Zamisli krenes dici kredit 100.000,00 KM, a banka tebi obracuna jos na taj kredit od 100.000 KM da ti platis i PDV od 17.000,00 KM.epik wrote:Nesto piskaram na poslu, knjizim izvode itd itd itd, i na svakom izvodu za svaku transakciju logicno placa se provizija... Zasto su banke izuzete od placanja PDV-a, makar za provizije transakcija.... Isto tako i osiguravajuca drustva... Ogromne sume su u pitanju.... ???![]()
![]()
Pa sa kamatom na 12 godina izadje te da vratis 200.000 KM
-
epik
#6 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Jes tako... al za provizije svakodnevnih transakcija... sve se moze da se hoce.muminovic wrote:Zamisli krenes dici kredit 100.000,00 KM, a banka tebi obracuna jos na taj kredit od 100.000 KM da ti platis i PDV od 17.000,00 KM.epik wrote:Nesto piskaram na poslu, knjizim izvode itd itd itd, i na svakom izvodu za svaku transakciju logicno placa se provizija... Zasto su banke izuzete od placanja PDV-a, makar za provizije transakcija.... Isto tako i osiguravajuca drustva... Ogromne sume su u pitanju.... ???![]()
![]()
- muminovic
#7 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
To bi bilo isto super, placas mjesecnu ratu na kredit pa na svaku ratu jos uplatis i PDV od 17%epik wrote:Jes tako... al za provizije svakodnevnih transakcija... sve se moze da se hoce.muminovic wrote:Zamisli krenes dici kredit 100.000,00 KM, a banka tebi obracuna jos na taj kredit od 100.000 KM da ti platis i PDV od 17.000,00 KM.epik wrote:Nesto piskaram na poslu, knjizim izvode itd itd itd, i na svakom izvodu za svaku transakciju logicno placa se provizija... Zasto su banke izuzete od placanja PDV-a, makar za provizije transakcija.... Isto tako i osiguravajuca drustva... Ogromne sume su u pitanju.... ???![]()
![]()
Na 100.000 KM kroz PDV na svaku uplatu platio bi na kraju 300.000 KM.
-
epik
#8 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Ne mislim uopste na kamate, kredite, rate... samo na provizije svakodnevnih transakcija od 0,50 - pa navise, zavisi je l obicna, elektronska itd... Sto se tice kredita, tesko onom ko ga mora dizati u svakom slucaju...''Moderno ropstvo''muminovic wrote:
To bi bilo isto super, placas mjesecnu ratu na kredit pa na svaku ratu jos uplatis i PDV od 17%
- muminovic
#9 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Svaki eventualni PDV ne bi placala banka nego korisnik, pa ne bi vise provizija na transakciju kostala 0.50 KM nego 0.50 + PDV.epik wrote:Ne mislim uopste na kamate, kredite, rate... samo na provizije svakodnevnih transakcija od 0,50 - pa navise, zavisi je l obicna, elektronska itd... Sto se tice kredita, tesko onom ko ga mora dizati u svakom slucaju...''Moderno ropstvo''muminovic wrote:
To bi bilo isto super, placas mjesecnu ratu na kredit pa na svaku ratu jos uplatis i PDV od 17%
-
epik
#10 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Moj gazda je krenuo sa malim biznisom, nije bitno koji, kada je godisnji promet presao 50.000,00 KM morao je poceti placati PDV, sav asortiman roba je bio do tada bio bez PDV-a, kad je usao u sistem PDV-a sve stavke su preracunate da budu iste cijene sa u uracunatim PDV-om.muminovic wrote:
Svaki eventualni PDV ne bi placala banka nego korisnik, pa ne bi vise provizija na transakciju kostala 0.50 KM nego 0.50 + PDV.
Znaci ako je nesto kostalo 100,00 KM onda i sad kosta 100,00 KM sa PDV-om. Isto i stvari koje su kostale 0,50 KM sada su 0,50 KM sa pdv-om.
- muminovic
#11 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
To je samo tvoj gazda morao da uradi, radi konkurencije, to ne rade drugi jer nema potrebe za tim. (ili je prije PDV-a imao superdobit i racunao sa tim da ce uskoro u PDV).epik wrote:Moj gazda je krenuo sa malim biznisom, nije bitno koji, kada je godisnji promet presao 50.000,00 KM morao je poceti placati PDV, sav asortiman roba je bio do tada bio bez PDV-a, kad je usao u sistem PDV-a sve stavke su preracunate da budu iste cijene sa u uracunatim PDV-om.muminovic wrote:
Svaki eventualni PDV ne bi placala banka nego korisnik, pa ne bi vise provizija na transakciju kostala 0.50 KM nego 0.50 + PDV.
Znaci ako je nesto kostalo 100,00 KM onda i sad kosta 100,00 KM sa PDV-om. Isto i stvari koje su kostale 0,50 KM sada su 0,50 KM sa pdv-om.
Uzmi primjer sad gorivo, kad dodju akcize dodatno 0.15 KM, mislis li da ce benzinske pumpe na svoj trosak ukalkulisat cijenu goriva ?
Ili da ce ti BH TELECOM umanjin racun elefona za PDV ?
Struja, voda, grijanje, bilo koja usluga ?
-
epik
#12 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Nije bilo superdobiti, al nije mogao jer ne drzi monopol, i to je to sto navodis, svi oni drze monopol....muminovic wrote:epik wrote:muminovic wrote:
To je samo tvoj gazda morao da uradi, radi konkurencije, to ne rade drugi jer nema potrebe za tim. (ili je prije PDV-a imao superdobit i racunao sa tim da ce uskoro u PDV).
Uzmi primjer sad gorivo, kad dodju akcize dodatno 0.15 KM, mislis li da ce benzinske pumpe na svoj trosak ukalkulisat cijenu goriva ?
Ili da ce ti BH TELECOM umanjin racun elefona za PDV ?
Struja, voda, grijanje, bilo koja usluga ?
Sve te primjere si naveo tacno i slazem se, al je razlika kad platis na pumpi 20 litara x 0,15 Km 3,00 KM akcize odjedno, i kad platis pojedinacno za jednu transakciju od 0,50 Km + 0,085 KM provizije, ili 1,00 KM+0,17 KM ....
- muminovic
#13 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Duznost placanja PDV-a je na kupcu usluge, dakle on placa PDV.
Svaka transakcija bi ti poskupila jednako u svim bankama.
-
epik
#14 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Ko naplati uslugu sa PDV-om taj PDV mora dati drzavi, ako nema ulaznog PDV-a, da placa razliku PDV-a, a mnoge usluge nemaju taj Ulazni PDV, pa na druge nacine pokusavaju da ga umanje kroz kupovinu kanc materijala, higjenskih potrebstina, i svega sto se moze ubaciti u trosak. Sav PDV (a mnoge drzavne firme koje su ''propale'' (unistene) duzne su PDV-a i vise nego previse, koji je narod platio) ide drzavi. Da je kako, ikako, imalo normalno taj bi se novac mogao pravilno iskoristiti.muminovic wrote:Duznost placanja PDV-a je na kupcu usluge, dakle on placa PDV.
- drndalo
#15 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Hvala ti na ponudi, ALI 17% na moje OSIGURANJE ako ikako mogu ne dam drzavi ! Zasto ? Jer sebe osiguravam ! Da me ne bi ona morala "paziti"...
Na polise osiguranja ne znam normalnu drzavu koja ima porez na to... Kao sto rekoh, ne mogu da vjerujem da drzava ne naplacuje PDV bankama i osiguranjima npr. na automobile, gorivo, struju, kanc. materijal, helikopter, reprezentaciju, dakle, mislim da ga placaju... Samo mi osiguranici ne placamo dodatni namet na selamet....
Mozda bi ti mogla biti iduci Ministar finansija, nakon Bevande, da nam osiguras svijetliju buducnost...?
Na polise osiguranja ne znam normalnu drzavu koja ima porez na to... Kao sto rekoh, ne mogu da vjerujem da drzava ne naplacuje PDV bankama i osiguranjima npr. na automobile, gorivo, struju, kanc. materijal, helikopter, reprezentaciju, dakle, mislim da ga placaju... Samo mi osiguranici ne placamo dodatni namet na selamet....
Mozda bi ti mogla biti iduci Ministar finansija, nakon Bevande, da nam osiguras svijetliju buducnost...?
- muminovic
#16 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Pa naravno, sve je definisano zakonom o PDV-u.epik wrote:Ko naplati uslugu sa PDV-om taj PDV mora dati drzavi, ako nema ulaznog PDV-a, da placa razliku PDV-a, a mnoge usluge nemaju taj Ulazni PDV, pa na druge nacine pokusavaju da ga umanje kroz kupovinu kanc materijala, higjenskih potrebstina, i svega sto se moze ubaciti u trosak. Sav PDV (a mnoge drzavne firme koje su ''propale'' (unistene) duzne su PDV-a i vise nego previse, koji je narod platio) ide drzavi. Da je kako, ikako, imalo normalno taj bi se novac mogao pravilno iskoristiti.muminovic wrote:Duznost placanja PDV-a je na kupcu usluge, dakle on placa PDV.
Iskoristava se pametno, ode par milijardi na budzetske korisnike, a sta fali novca, digne se kredit.
Nema napretka dok se ne ukine 10 kantona.
-
El malagueño
#17 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
finansijske usluge, osiguranja, itd. Su oslobodjeni od pdva u citavom svijetu maltene. Kao sto je neko naveo, bilo bi nidje veze na finansijke tranzakcije placat porez. Prvenstveno zato sto je skupo za klijenta, i samim tim otezava razvoj ekonomije. Pored toga, nije nikakva prednost za banku to sto je oslobodjena pdva - jer zbog toga nema ni pravo na povrat ulaznog pdva (ili samo moze dobit mali dio u povrat).
-
Nadzorna_ploca
#18 Re: Zasto BANKE i OSIGURANJA ne placaju PDV
Pa tamam onda, ne bi raja dizala kredite.