Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika BIH

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
iz zadnje klupe

#1 Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika BIH

Post by iz zadnje klupe »

Na otvaranje ove teme ponukala me BBC-ova humoristička seija, godina proizvodnje 2010.-ta, jedna od replika, pa nije to ovo Bosnia, kao eto zadnja moguća rupa na planeti.

Skoro sam gledao jedan klip na youtubu koji je povadio izsječke iz američkih filmova koji se na ovaj ili onaj nacin sprdaju sa Bosnom, iznenadio sam se koliko ih ima (većina ovde zna vjerovatno samo za onu repliku iz filma o Facebooku –The Social Network, uglavnom mi smo kao neki pojam za ružne i zaostale
(najupečatljivija mi je scena iz onog filma sa Matthew Perry (Chandler iz Prijatelja) koji odlazi na izložbu slika zadnjica iz čitavog svijeta I naravno, najdebelija, najmlohavija I najgadnija zadnjica (dupe) je ona uz bosansku zastavu sa ljiljanima.

Mislim da smo za ovakvu percepciju mi naravno najviše krivi, kad su početkom rata strani novinari počeli dolaziti ovamo I kad god su se susretali sa nekih glupim, neobjasnjivim stvarima odgovor domacina bi bio : Pa znate, ovo je ipak Bosna

Naravno tu su I netalentirani reditelji, pisci, I stvaraoci raznih provinciencija koju je samo ratne teme mogle dovesti u žižu nekih interesovanja svjetskih medija, za sve ostalo nisu imali ni mrvicu kvaliteta ni talenta.

Treća stvar, ne mogu se načuditi našim ljudima koliko su glupi, recimo ako bilo ko u bilo kojoj sferi djelovanja (sport, film itd) bar malo na sebe skrene pažnju svojim uspjesima, svjetski mediji se odmah pobrinu da nas vrate u kutiju u koju su nas smjestili, zemlju bez nade, počnu se redati ratna pitanja ( zar Džeko i Teletović ne shvataju šta strani novinari žele potenciranjem ratnih tema, da je njima suosjećanje zadnje na pameti, valjda će doći I taj dan kad će neko naš u nečemu po uspjehu skrenuti pažnju na sebe, a kada krenu ona neizbježna ratna pitanja, odgovoriti,ZNATE ŠTA, JEBITE SE, RAT SE ZAVRŠIO PRIJE 18 GODINA, NE DOZVOLJAVAMO VAM VIŠE DA NAS DRŽITE U TOM VAŠEM PRETINCU REZERVISANE ZA BEZNADEŽNE SLUČAJEVE KOJI ČE VAM SLUŽITI ZA PODSMIJEH, AKO HOĆETE POSTAVITE NEKA NORMALNA PITANJA, INAČE FUCK OFF :x
uglavnomja

#2 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by uglavnomja »

-neka engleska krimi serija: upravitelj parka sa jezerom kaze ovdje nije bilo problema osim sto su bosanci poFatali svu ribu mrezom sa teniskog terena :D

-film, neka replika, mali crncic kaze glavnom liku nesto u stilu nisam ja bosanac ili ne budi bosanac :D
FreakyStyley

#3 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by FreakyStyley »

uglavnomja wrote:-neka engleska krimi serija: upravitelj parka sa jezerom kaze ovdje nije bilo problema osim sto su bosanci poFatali svu ribu mrezom sa teniskog terena :D

-film, neka replika, mali crncic kaze glavnom liku nesto u stilu nisam ja bosanac ili ne budi bosanac :D
Kad smo kod toga, sjecam se u Muckama genijalnim, kad Del ide na kviz i voditelj kaze: "...and we are very popular in Bosnia and Macedonia! ", naravno svi oni umiru od smijeha na to.
theTruePath

#4 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by theTruePath »

Pa jbg mi smo za njih kao recimo Uganda za nas,sta ces
iamia

#5 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by iamia »

za taj image najvise su krivi sami stanovnici ove drzave.
pa onda oni koji odu vani.
i prezentiraju sliku BiH mnogo losiju nego sto jeste.
iz zadnje klupe

#6 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by iz zadnje klupe »

Pa jbg mi smo za njih kao recimo Uganda za nas,sta ces
Pa ja se baš ne sjećam nekog filma da je Uganda spominjana u istom podsmjehivačkom odnosu u nekom filmu kao Bosna.

Takođe ne ne slažem da je to zbog naših ljudi koji su otišli tamo, oni su kap u okeanu izbjeglica sa raznih strana svijeta koji žive na Zapadu, u odnosu na broj ostalih izbjeglica nema ih ni 0,00001%, em nit' smrde nit' mirišu (tj. bar dosad nisu vršili neke ogromne pljačke ili terorizam, niti su bili izuzetni u nekom pozitivnom smislu, da bi skrenuli pažnju na sebe)

Po svim kriterijima Tadžikistan, Kirgistan, ekonomski Armenija i Geuzija, itd. su ispod nas, pa ne vidjeh ni jednog filma das se neko sprda s njima ko s nama.
Seyfo

#7 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by Seyfo »

U filmo Carlito's way, glavna uloga Al Pacino, on objasnjava da se na ulicama, ako zivis kao on, (kriminalac) moras boriti kao zivotinja da bi prezivio, svaki dan pucnjave, ubistva...i kaze nesto kao(ne sjecam se tacno): "ne treba mi Bosna, imam je ovdje".
Ipak mislim da je to bilo u kontekstu rata, jer se film snimao u vrijeme rata u Bosni (93-94.g). Inace amerikanci za ratnu sredinu cesto kazu "Bejrut", ali eto tad se u Bosni ratovalo,pa su umjesto Bejrut rekli Bosna.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by Truba »

isto košto je bijafra sinonim za neuhranjeno dijete i dan danas... neke stvari ostanu zauvijek

bosna je nekad bila sinonim za rat, jad i bijedu
mada sve manje i manje jer su se pojavila druga žarišta

mada odron ostaje
semirizsvemira

#9 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by semirizsvemira »

Za losu sliku o nama su medju ostalima krivi tkz novinari , razne Dusice , Suzane Bakiri A.Muslimovic i ostale dobre duse koje vole Bosnu :D Sve to treba protjerati jer svojim lazima stvaraju losu sliku o BiH . A to im i jeste cilj . Pa za neke novinare je i Smiljko Sagolj mala maca . Strani placenici kojima je cilj rusenje Bosne i podjela , tj nestanak BiH . Pa Dodik daje nagrade tkz novinarima bosnjacima (tkz bosnjacima jer svaki posten covjek bi odbio i komad kruha od tog seljaka a da nije jeo dva dana )
theTruePath

#10 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by theTruePath »

Pa krivi smo i mi ,koliko puta nisam cuo izjavu "narod nema sta da jede" a sve da bi se sto vise jadalo na politicare

alo ba koji narod? ja ne vidjam te gladne! ima teskih slucajeva ali to su izuzetci

a ako je istina da "narod nema sta da jede",onda i neka takve slike o BIH
So What!

#11 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by So What! »

A otvorio sam ja temu bio o tom BiH prikazana u stranim filmovima, serijama i sl. I uglavnom su bili navođeni primjeri izigrancije s nama, ali bilo je i nekih svijetlih primjera. Nemamo mi bas toliko los imidz u svijetu koliko mislimo, ali eto da nista rat je nas najpoznatiji brend. Da ga nismo imali danas bi bili poznati kao npr. Crna Gora, ja mislim da 90% stanovnika ove planete nije culo za Crnu Goru.
iamia

#12 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by iamia »

So What! wrote:A otvorio sam ja temu bio o tom BiH prikazana u stranim filmovima, serijama i sl. I uglavnom su bili navođeni primjeri izigrancije s nama, ali bilo je i nekih svijetlih primjera. Nemamo mi bas toliko los imidz u svijetu koliko mislimo, .
od australije , kanade, amerike do svicarske, svedske i njemacke mogu ti reci da je BiH imidz u svijetu KATASTROFALAN.
'help bosnia' je imidz zigovan svakome u glavi na zapadu. mi smo generalno na nivou kambodze, nigerije, paragvaja, urugvaja, i ostalih banana republika.
So What!

#13 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by So What! »

iamia wrote:
So What! wrote:A otvorio sam ja temu bio o tom BiH prikazana u stranim filmovima, serijama i sl. I uglavnom su bili navođeni primjeri izigrancije s nama, ali bilo je i nekih svijetlih primjera. Nemamo mi bas toliko los imidz u svijetu koliko mislimo, .
od australije , kanade, amerike do svicarske, svedske i njemacke mogu ti reci da je BiH imidz u svijetu KATASTROFALAN.
'help bosnia' je imidz zigovan svakome u glavi na zapadu. mi smo generalno na nivou kambodze, nigerije, paragvaja, urugvaja, i ostalih banana republika.
Dajte ba ljudi, nije to toliko lose koliko mi mislimo. Amerikanci su stupidna rasa, al u Evropi definitivno ne kotiramo vise tako. Mislim problemj e sto smo mi toliko pesimistična nacija da to nije normalno. Nije da imamo puno razloga za optimizam, ali nije ni toliko sve sivo.
irac300

#14 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by irac300 »

Meni skoro dolazio jedan prijatelj iz Njemačke, Nijemac. I ono, zanimao ga naš život ovdje, kako ljudi žive, rade, izlaze...Ja ga izvodio, ništa posebno, kao i kad sam izlazim. I čovjek mi fino reče, kada je polazio ovamo, da je mislio na osnovu emisija koje je gledao o Bosni da smo u rangu afričkih zaostalih zemalja, te da se jako pozitivno iznenadio, gledajući svojim očima da smo i mi ''normalan evropski narod''. Takvo je većinom mišljenje običnog građanina bilo gdje u svijetu, koji stiče znanje o našoj zemlji na osnovu pretežno ratnih dokumentaraca.
dustaban

#15 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by dustaban »

Kad uzmes u obzir muziku koja se ovdje slusa, broj golfova dvojki, broj korida i visocku piramidu... ta slika je jos i dobra.
iamia

#16 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by iamia »

irac300 wrote:Meni skoro dolazio jedan prijatelj iz Njemačke, Nijemac. I ono, zanimao ga naš život ovdje, kako ljudi žive, rade, izlaze...Ja ga izvodio, ništa posebno, kao i kad sam izlazim. I čovjek mi fino reče, kada je polazio ovamo, da je mislio na osnovu emisija koje je gledao o Bosni da smo u rangu afričkih zaostalih zemalja, te da se jako pozitivno iznenadio, gledajući svojim očima da smo i mi ''normalan evropski narod''. Takvo je većinom mišljenje običnog građanina bilo gdje u svijetu, koji stiče znanje o našoj zemlji na osnovu pretežno ratnih dokumentaraca.
toj medijskoj slici dobro pridonose i sami gradzani u BiH koji u svakom kontaktu sa strancima pokusaju ocrniti svoju drzavu na najveci moguci nacin , u nadi da ce ugurati neku sadaku.
taj sadaka-mentalitet je ogroban problem kod prosjecnog gradzanina u BiH.
a u stvari, vise mu odmaze nego pomaze.
dječak sa šibicama

#17 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by dječak sa šibicama »

Bejrut ce uvijek biti sinonim za razoreni grad, Bijafra za gladnu djecu, a Bosna za zaostalost, neprosperitetnost, rat i bijedu.

Treba stvari gledati iz prizme zapada, Bosna je devedesetih bila udarna vijest na svim tv kucama na zapadu, pa nakon rata, do danas. Velikim dijelom tome su kumavali bosanski sadakasi, koji su na racun price o ratu, genocidu, silovanjima, htjeli zgrnuti milione strane pomoci.

E pa, kusat ce se dugo ta corba. Ne mozes ti 20 godina zapadu servirati svoju nevolju i bijedu, u nadi da ces izvuci neku korist, i ocekivati da te isti taj zapad postuje.
cyprus

#18 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by cyprus »

A kakva je naša slika Ruande? :-)
vazi

#19 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by vazi »

u ratu su na snimcima iz bosne prikazivani svi krezubi :D ko da zubar ne postoji, dje ih samo nadjose onoliko :D

zene brkate :D

svi nepismeni ili polupismeni
to je nas ratni image

posljeratni image = sve oruzje koje se prosvercuje u evropu stize iz srbije ili bosne (RS ali to se u ovom slucaju ne pika, ostaje BiH), kalasnjikov nam je drugo ime :lol:

vecina kriminala po svijetu se kratko kaze ex yu mafija, bosna i to

poslje rata nista nije krenulo naprijed, znaci nismo pokazali da znamo i po cemu bi nas to cijenili? Po par sponzoriranih filmova?
Ziogu

#20 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by Ziogu »

Kao sto mi za kazemo npr: "Kod svabe nema tako", "kad svabo ili amer to naprave, nepoderivo je", tako se i oni sprdaju sa nama samo u suprotnom smjeru. I dodao bih da to nije zezancija, nego istina.
sinuhe

#21 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by sinuhe »

Za kriminal nisam cuo da se Bosna spominje. To vazi za Srbiju, Albaniju i Kosovo. Istina Hamidovici su valjda iz BiH :D
U ratu je bila velika stvar sto smo imali BBC na nasoj strani a i danas su nam naklonjeni.
iamia

#22 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by iamia »

vazi wrote:u ratu su na snimcima iz bosne prikazivani svi krezubi :D ko da zubar ne postoji, dje ih samo nadjose onoliko :D

zene brkate :D

svi nepismeni ili polupismeni
to je nas ratni image

posljeratni image = sve oruzje koje se prosvercuje u evropu stize iz srbije ili bosne (RS ali to se u ovom slucaju ne pika, ostaje BiH), kalasnjikov nam je drugo ime :lol:

vecina kriminala po svijetu se kratko kaze ex yu mafija, bosna i to

poslje rata nista nije krenulo naprijed, znaci nismo pokazali da znamo i po cemu bi nas to cijenili? Po par sponzoriranih filmova?
rat je bio i prosao.
ali problem je sto nakon 18 god, imidz bosne je jos uvijek povezan sa krezubim polupismenim narodom i 'help bosnia' katarzom.
taj sadaka living style je u stvari duboko ukorjenjen u narodu.

ps.
u ratu zubi brze ispadaju. te zbog manjka vitamina (ishrana) te zbog sikiracije. glava u torbi svaki dan. itd.
uglavnomja

#23 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by uglavnomja »

bosna nije drzava, nego cirkus, taman za smijanje.
ko ce ozbiljno shvatiti zemlju sa 3 predsjednika, 2 entiteta, jednim distriktom, 14 vlada, 3 konstitutivna naroda, sa dokumentima sa entitetskom pripadnoscu, sa mitom i korupcijom, 20% nepismenih, 20% ljudi koristi internet, itd. perfektan predlozak za neku holivudsku 6-razrednu komediju :-)

normalno da smo na dnu, plus ovaj sadaka mentalitet. :-?

ali ego do neba :D ono kao mi smo vazni, svi nas znaju :lol:
Ajatolah_

#24 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by Ajatolah_ »

uglavnomja, nemaju ljudi pojma o političkoj strukturi države, predsjedništvo i te gluposti, niti to toliko utiče na ugled. Usput, jesi li znao da švicarci imaju nešto slično našem predsjedništvu, zove se federalno vijeće koje čini sedam članova? ;-)
Sliku o sebi šaljemo mi sami. Šta recimo da pomisli jedan stranac koji se vozi našom državom recimo da dođe do Jadrana, a ono korito Bosne pretvoreno u deponiju? Onda 80% (lupam procenat) naših filmova je vezano ili za rat, ili su to neki društveni problemi tipa Na putu ili Ljeto u zlatnoj dolini. U ratu je stvoren imidž takav kakav jeste kroz vijesti i dokumentarce, nažalost osim Džeke niko nije ni približno doprinio da se od takvog imidža udaljimo i to je to.
mekaba

#25 Re: Zašto 18 godina poslije još uvijek takva medijska slika

Post by mekaba »

uglavnomja wrote:bosna nije drzava, nego cirkus, taman za smijanje.
ko ce ozbiljno shvatiti zemlju sa 3 predsjednika, 2 entiteta, jednim distriktom, 14 vlada, 3 konstitutivna naroda, sa dokumentima sa entitetskom pripadnoscu, sa mitom i korupcijom, 20% nepismenih, 20% ljudi koristi internet, itd. perfektan predlozak za neku holivudsku 6-razrednu komediju :-)

normalno da smo na dnu, plus ovaj sadaka mentalitet. :-?

ali ego do neba :D ono kao mi smo vazni, svi nas znaju :lol:
Ovu i ovakvu BiH su kreirali upravo ti koji nam se smiju :lol:
Post Reply