Skoro sam gledao jedan klip na youtubu koji je povadio izsječke iz američkih filmova koji se na ovaj ili onaj nacin sprdaju sa Bosnom, iznenadio sam se koliko ih ima (većina ovde zna vjerovatno samo za onu repliku iz filma o Facebooku –The Social Network, uglavnom mi smo kao neki pojam za ružne i zaostale
(najupečatljivija mi je scena iz onog filma sa Matthew Perry (Chandler iz Prijatelja) koji odlazi na izložbu slika zadnjica iz čitavog svijeta I naravno, najdebelija, najmlohavija I najgadnija zadnjica (dupe) je ona uz bosansku zastavu sa ljiljanima.
Mislim da smo za ovakvu percepciju mi naravno najviše krivi, kad su početkom rata strani novinari počeli dolaziti ovamo I kad god su se susretali sa nekih glupim, neobjasnjivim stvarima odgovor domacina bi bio : Pa znate, ovo je ipak Bosna
Naravno tu su I netalentirani reditelji, pisci, I stvaraoci raznih provinciencija koju je samo ratne teme mogle dovesti u žižu nekih interesovanja svjetskih medija, za sve ostalo nisu imali ni mrvicu kvaliteta ni talenta.
Treća stvar, ne mogu se načuditi našim ljudima koliko su glupi, recimo ako bilo ko u bilo kojoj sferi djelovanja (sport, film itd) bar malo na sebe skrene pažnju svojim uspjesima, svjetski mediji se odmah pobrinu da nas vrate u kutiju u koju su nas smjestili, zemlju bez nade, počnu se redati ratna pitanja ( zar Džeko i Teletović ne shvataju šta strani novinari žele potenciranjem ratnih tema, da je njima suosjećanje zadnje na pameti, valjda će doći I taj dan kad će neko naš u nečemu po uspjehu skrenuti pažnju na sebe, a kada krenu ona neizbježna ratna pitanja, odgovoriti,ZNATE ŠTA, JEBITE SE, RAT SE ZAVRŠIO PRIJE 18 GODINA, NE DOZVOLJAVAMO VAM VIŠE DA NAS DRŽITE U TOM VAŠEM PRETINCU REZERVISANE ZA BEZNADEŽNE SLUČAJEVE KOJI ČE VAM SLUŽITI ZA PODSMIJEH, AKO HOĆETE POSTAVITE NEKA NORMALNA PITANJA, INAČE FUCK OFF