Zaštitarske agencije - legalni reket?
-
The BEN10
#1 Zaštitarske agencije - legalni reket?
Obzirom da slična tema ne postoji, da koju o ovome prozborimo.
Naime, u zadnje vrijeme je zaštitara na svakom koraku. U svakom iole većem granapu, firmi itd. S druge strane, vidjeh malo svijeta i nigdje ne vidjeh ovoliko zaštitara kao "u nas". Razlozi su naravno jasni - policija/tužilaštva/sudovi ne rade svoj posao kako spada.
Da li je ovoliki broj zaštitarskih agencija dokaz da je reket legalizovan: 'ha mjesečno plaćao nekom banditu da te "čuva", 'ha plaćao zaštitarskoj agenciji?
Naime, u zadnje vrijeme je zaštitara na svakom koraku. U svakom iole većem granapu, firmi itd. S druge strane, vidjeh malo svijeta i nigdje ne vidjeh ovoliko zaštitara kao "u nas". Razlozi su naravno jasni - policija/tužilaštva/sudovi ne rade svoj posao kako spada.
Da li je ovoliki broj zaštitarskih agencija dokaz da je reket legalizovan: 'ha mjesečno plaćao nekom banditu da te "čuva", 'ha plaćao zaštitarskoj agenciji?
- spreca
#2 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Nekad je tako bilo ovdje gdje sam ja ....bilesi i na trafikama su bili......zastitarska drustva su ti legalni banditi i biznis im je legalizovan.....ako nema zastitarsku zastitu oni dodju i pljackaju ili nadju ko ce to za njih odraditi samo da bi njima placao danak legalnoThe BEN10 wrote:Obzirom da slična tema ne postoji, da koju o ovome prozborimo.
- KB9
#3 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
naravno da jesu
pa sve goli klosar u zastitarima
pa sve goli klosar u zastitarima
- jao_situacije
#4 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
mup ne radi svoj posao
dođe privatnik i radi
dođe privatnik i radi
-
julisiz es grant
#5 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Šta rade? Kad su zaštitari išta zaštitili? Kad god je kakva pljačka u objektu gdje je zaštitar, pljačkaši odu čitavi i sa plijenom, zaposlenicima i mušterijama ostane stres, a šta ovi rade? Ili pokušaju izigravati Dok Holideja u gradskom naselju i ubiju nevinog čovjeka (lani na Ilidži).
- spreca
#6 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
sve to treba zabraniti.....meni ne treba zastitar.....neko ko podje na moju imovinu i slicno ja mu metak u celo pa nek izvolijulisiz es grant wrote:Šta rade? Kad su zaštitari išta zaštitili? Kad god je kakva pljačka u objektu gdje je zaštitar, pljačkaši odu čitavi i sa plijenom, zaposlenicima i mušterijama ostane stres, a šta ovi rade? Ili pokušaju izigravati Dok Holideja u gradskom naselju i ubiju nevinog čovjeka (lani na Ilidži).
-
The BEN10
#7 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Ma druže, u principu si u pravu, ali KS je posebna priča. Isto kao što na KS otpada 70% ukradenih auta u državi, vjerujem da je jako slična situacija i po pitanju ostalih krivičnih djela. A ti nikad nećeš znat kad će lopovi doć u posjetu, da je tako lahko bi se bilo odbraniti.spreca wrote:sve to treba zabraniti.....meni ne treba zastitar.....neko ko podje na moju imovinu i slicno ja mu metak u celo pa nek izvolijulisiz es grant wrote:Šta rade? Kad su zaštitari išta zaštitili? Kad god je kakva pljačka u objektu gdje je zaštitar, pljačkaši odu čitavi i sa plijenom, zaposlenicima i mušterijama ostane stres, a šta ovi rade? Ili pokušaju izigravati Dok Holideja u gradskom naselju i ubiju nevinog čovjeka (lani na Ilidži).
Na kraju balade, lakše je platiti nekoga da ti čuva objekat dok se ti baviš biznisom, nego da ti čuvaš biznis.
- FAP mashina
#8 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
na kraju ce MUP bit pod zastitom ovih agencija
- spreca
#9 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
to ti je ista stvar kao sa osiguranjem nekretnina sto je bilo ovdje...jer je na slobodnoj osnovi....osiguravajuci zavodi organizuju palenje vikendica i slicno......citao sam mnogi se zale da posle toga kad vise nisu htjeli osiguravati/produzavati kasko osiguranja za auta imali su kradju auta ili obijanje......jer su imali sve podatke o licu koje osigurava.....sve je to u sprezi sa vlascuThe BEN10 wrote: Ma druže, u principu si u pravu, ali KS je posebna priča. Isto kao što na KS otpada 70% ukradenih auta u državi, vjerujem da je jako slična situacija i po pitanju ostalih krivičnih djela. A ti nikad nećeš znat kad će lopovi doć u posjetu, da je tako lahko bi se bilo odbraniti.
Na kraju balade, lakše je platiti nekoga da ti čuva objekat dok se ti baviš biznisom, nego da ti čuvaš biznis.
- spreca
#10 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
FAP mashina wrote:na kraju ce MUP bit pod zastitom ovih agencija
-
The BEN10
#11 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Gdje ovdje? U Bosni, ili...spreca wrote:to ti je ista stvar kao sa osiguranjem nekretnina sto je bilo ovdje...jer je na slobodnoj osnovi....osiguravajuci zavodi organizuju palenje vikendica i slicno......citao sam mnogi se zale da posle toga kad vise nisu htjeli osiguravati/produzavati kasko osiguranja za auta imali su kradju auta ili obijanje......jer su imali sve podatke o licu koje osigurava.....sve je to u sprezi sa vlascuThe BEN10 wrote: Ma druže, u principu si u pravu, ali KS je posebna priča. Isto kao što na KS otpada 70% ukradenih auta u državi, vjerujem da je jako slična situacija i po pitanju ostalih krivičnih djela. A ti nikad nećeš znat kad će lopovi doć u posjetu, da je tako lahko bi se bilo odbraniti.
- spreca
#12 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
u majcici rusiji.....i kod nas je ista stvar...nista nije boljeThe BEN10 wrote:Gdje ovdje? U Bosni, ili...spreca wrote:to ti je ista stvar kao sa osiguranjem nekretnina sto je bilo ovdje...jer je na slobodnoj osnovi....osiguravajuci zavodi organizuju palenje vikendica i slicno......citao sam mnogi se zale da posle toga kad vise nisu htjeli osiguravati/produzavati kasko osiguranja za auta imali su kradju auta ili obijanje......jer su imali sve podatke o licu koje osigurava.....sve je to u sprezi sa vlascuThe BEN10 wrote: Ma druže, u principu si u pravu, ali KS je posebna priča. Isto kao što na KS otpada 70% ukradenih auta u državi, vjerujem da je jako slična situacija i po pitanju ostalih krivičnih djela. A ti nikad nećeš znat kad će lopovi doć u posjetu, da je tako lahko bi se bilo odbraniti.
-
Nadzorna_ploca
#13 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Jedan dobar ahbab radi u banci kao sekuriti, majke mi više zna o poslu bankara nego oni. Čojk ušao u posao, razbija. 
- KB9
#14 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
poso bankara tj onih na salterima u bankama je toliko lagan da laksi ne moze bit al eto moras se potrudit malo da dobijes diplomu i dodjes do te pozicije
- Better Man
#15 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Za rad na šalteru ti je dovoljna ssrednja stručna sprema. ne treba ti nikakva fakultetska diploma.KB9 wrote:poso bankara tj onih na salterima u bankama je toliko lagan da laksi ne moze bit al eto moras se potrudit malo da dobijes diplomu i dodjes do te pozicije
- petunija
#16 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Bezbeli će mu zatrebatiNadzorna_ploca wrote:Jedan dobar ahbab radi u banci kao sekuriti, majke mi više zna o poslu bankara nego oni. Čojk ušao u posao, razbija.
- KB9
#17 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
u teoriji jest i uz jako dobru steluBetter Man wrote:Za rad na šalteru ti je dovoljna ssrednja stručna sprema. ne treba ti nikakva fakultetska diploma.KB9 wrote:poso bankara tj onih na salterima u bankama je toliko lagan da laksi ne moze bit al eto moras se potrudit malo da dobijes diplomu i dodjes do te pozicije
- Better Man
#18 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Štela je drugi par rukavica i ista ti treba u večini slučajeva za bilo koji posao. Samo sam rekao koja stručna sprema je dovoljna za rad na šalteru banke.KB9 wrote:u teoriji jest i uz jako dobru steluBetter Man wrote:Za rad na šalteru ti je dovoljna ssrednja stručna sprema. ne treba ti nikakva fakultetska diploma.KB9 wrote:poso bankara tj onih na salterima u bankama je toliko lagan da laksi ne moze bit al eto moras se potrudit malo da dobijes diplomu i dodjes do te pozicije
-
Nadzorna_ploca
#19 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Nece, voli cojk svoj poso.petunija wrote:Bezbeli će mu zatrebatiNadzorna_ploca wrote:Jedan dobar ahbab radi u banci kao sekuriti, majke mi više zna o poslu bankara nego oni. Čojk ušao u posao, razbija.
-
Nepass
#20 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Nikom nije lagano ko radi sa narodomKB9 wrote:poso bankara tj onih na salterima u bankama je toliko lagan da laksi ne moze bit al eto moras se potrudit malo da dobijes diplomu i dodjes do te pozicije
- Alfons Kauders
#21 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Ne vidim ovdje neku razliku, jer u biti ako ne platis agenciji, ta agencija ce ti vjerovatno poslati "saradnike" kako bi te uvjerili da ti je potrebno obezbjedjenje...The BEN10 wrote:Obzirom da slična tema ne postoji, da koju o ovome prozborimo.
Kao prvo, nisam siguran da su zastitari plaho korisni, jer se ne sjecam da su sprijecili neke ozbiljne kradje (mogu uhvatiti tinejdzerku kako krade sminku u trznom centru, ali kurac ce ista uraditi kada se pojavi neki profesionalac).
Drugi problem je sto su agencije i njihovi djelatnici nerijetko umijesani u oruzane pljacke...
Treci je problem sto nema haman nikakve kontrole, pa agenciju moze otvoriti bilo ko, i uposliti bilo koga... Naravno, na papiru ne moze, ali u praksi moze. Sve se da rijesiti, tako da nije problem ako npr. agenciju drze braca koja imaju kriminalni dosije poput enciklopedije, ukljucujuci ubistva i pokusaje ubistva... (ekipa iz TZ ce znati na koga mislim, a mnogi se i sjecaju obracuna rivalskih gangova, pardon, "agencija", koji su ukljucivali automatsko naoruzanje i visestruke pucnjave po gradu).
Zastitarske agencije su za mene neka vrsta paravojnih formacija za ljude koji nemaju moralne i profesionalne kvalitete da rade u policiji (s obzirom na sposobnost nase policije, ovo je prilicno nisko mjerilo)...
-
The BEN10
#22 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Ma ja, to je to. Al baš me interesuje kakva je situacija vani. Velim, iz ličnog iskustva, ali i iz kontakata sa prijateljima koji žive vani, nije baš da možeš na svkaom koraku vidjet zaštitare kao u naske. Ne bih sad licitirao procentima, ali svaka iole malo veća radnja ima zaštitara.Alfons Kauders wrote:Ne vidim ovdje neku razliku, jer u biti ako ne platis agenciji, ta agencija ce ti vjerovatno poslati "saradnike" kako bi te uvjerili da ti je potrebno obezbjedjenje...The BEN10 wrote:Obzirom da slična tema ne postoji, da koju o ovome prozborimo.
Da li je ovoliki broj zaštitarskih agencija dokaz da je reket legalizovan: 'ha mjesečno plaćao nekom banditu da te "čuva", 'ha plaćao zaštitarskoj agenciji?Sto je, naravno, reket - samo sto reketasi imaju registrovanu firmu
![]()
Kao prvo, nisam siguran da su zastitari plaho korisni, jer se ne sjecam da su sprijecili neke ozbiljne kradje (mogu uhvatiti tinejdzerku kako krade sminku u trznom centru, ali kurac ce ista uraditi kada se pojavi neki profesionalac).
Drugi problem je sto su agencije i njihovi djelatnici nerijetko umijesani u oruzane pljacke...
Treci je problem sto nema haman nikakve kontrole, pa agenciju moze otvoriti bilo ko, i uposliti bilo koga... Naravno, na papiru ne moze, ali u praksi moze. Sve se da rijesiti, tako da nije problem ako npr. agenciju drze braca koja imaju kriminalni dosije poput enciklopedije, ukljucujuci ubistva i pokusaje ubistva... (ekipa iz TZ ce znati na koga mislim, a mnogi se i sjecaju obracuna rivalskih gangova, pardon, "agencija", koji su ukljucivali automatsko naoruzanje i visestruke pucnjave po gradu).
Zastitarske agencije su za mene neka vrsta paravojnih formacija za ljude koji nemaju moralne i profesionalne kvalitete da rade u policiji (s obzirom na sposobnost nase policije, ovo je prilicno nisko mjerilo)...
- MMM1977
#23 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Juče dobih info da su sada sva pravna lica u obavezi imati alarmni sistem spojen na dojavni sistem neke zaštitarske agencije
U ovoj državi je stvarno sve otišlo u 3pm, ko god ima jak lobi može da mijenja zakone kako njemu odgovara. 
- KB9
#24 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
pa kome nije nek prestane radit i ustupi mjesto nekom kome bi bilo lakoNepass wrote:Nikom nije lagano ko radi sa narodomKB9 wrote:poso bankara tj onih na salterima u bankama je toliko lagan da laksi ne moze bit al eto moras se potrudit malo da dobijes diplomu i dodjes do te pozicije
-
Nepass
#25 Re: Zaštitarske agencije - legalni reket?
Vidis kako se prije tebe niko ovog nije sjetio, promjenio si mi pogled na zivotKB9 wrote:pa kome nije nek prestane radit i ustupi mjesto nekom kome bi bilo lakoNepass wrote:Nikom nije lagano ko radi sa narodomKB9 wrote:poso bankara tj onih na salterima u bankama je toliko lagan da laksi ne moze bit al eto moras se potrudit malo da dobijes diplomu i dodjes do te pozicije