Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djelo?
-
Rizvan
#26 Re: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djelo?
U BiH je to biznis, i to prljavi biznis.
-
Keiko
#27 Re: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djelo?
Dogs Trust nigdje ne radi kako radi u BiH. U ostalim drzavama postoje zakoni koji tacno odredjuju kako i koliko dugo se zbrinjava napusteni pas i sta se s' njim desava po isteku tog roka. Nadalje, ISPCA je daleko bolja organizacija i zbrinjava sve ugrozene zivotinje, opet po zakonom prposanim pravilima.
Meni se cini da su u pravu ovi sto tvrde da ova i slicne organizacije u BiH ne rade nista osim sto koriste svoj nerad da bi privukli donatore navodnom eskalacijom problema (za koju su donekle i sami odgovorni).
Jedini nacin da se rijesi problem pasa lutalica je smjestanje svih pasa u azile, poziv javnosti da se obrate azilu ukoliko zele usvojiti nekog od sticenika i nakon recimo 30 dana od dolaska u azil, uspavljivanje preostalih pasa. To bi bio pocetak rjesenja. Na dalje, zakon o cipovanju svih pasa. Ne-cipovani psi sa ulice u azil i opet, ako ih niko ne usvoji nakon odredjenog vremena, uspavljivanje. Psi koji se nadju cipovani, vode se vlasniku (za slucaj da je pas pobjegao, izgubio se, i sl.). U slucaju pronalaska cipovanog psa na ulici u recimo vise navrata, sankcije za vlasnika. Takav tretman bi vrlo jednostavno razdvojio savjesne od nesavjesnih vlasnika.
I jos vrlo bitna stavka - edukacija vlasnika. Najlakse je glumit' Paris Hilton sa psom igrackom u tasni a ne pocistit' za njim, ne vodit' racuna o vakcinaciji, parazitima i opcenito zdravlju, prehrambenim i fizickim potrebama psa (ovakvih licno poznajem, zato i govorim).
Ako smijem jos, moto Dogs Trusta je 'Dog is for life, not just for Christmas' ali u BiH koriste skracenu verziju jer je Bozic koji spominju manjinski praznik. Na zalost, skracena verzija vodi raznoraznim pogresnim interpretacijama i zloupotrebama od strane cak i same organizacije.
Meni se cini da su u pravu ovi sto tvrde da ova i slicne organizacije u BiH ne rade nista osim sto koriste svoj nerad da bi privukli donatore navodnom eskalacijom problema (za koju su donekle i sami odgovorni).
Jedini nacin da se rijesi problem pasa lutalica je smjestanje svih pasa u azile, poziv javnosti da se obrate azilu ukoliko zele usvojiti nekog od sticenika i nakon recimo 30 dana od dolaska u azil, uspavljivanje preostalih pasa. To bi bio pocetak rjesenja. Na dalje, zakon o cipovanju svih pasa. Ne-cipovani psi sa ulice u azil i opet, ako ih niko ne usvoji nakon odredjenog vremena, uspavljivanje. Psi koji se nadju cipovani, vode se vlasniku (za slucaj da je pas pobjegao, izgubio se, i sl.). U slucaju pronalaska cipovanog psa na ulici u recimo vise navrata, sankcije za vlasnika. Takav tretman bi vrlo jednostavno razdvojio savjesne od nesavjesnih vlasnika.
I jos vrlo bitna stavka - edukacija vlasnika. Najlakse je glumit' Paris Hilton sa psom igrackom u tasni a ne pocistit' za njim, ne vodit' racuna o vakcinaciji, parazitima i opcenito zdravlju, prehrambenim i fizickim potrebama psa (ovakvih licno poznajem, zato i govorim).
Ako smijem jos, moto Dogs Trusta je 'Dog is for life, not just for Christmas' ali u BiH koriste skracenu verziju jer je Bozic koji spominju manjinski praznik. Na zalost, skracena verzija vodi raznoraznim pogresnim interpretacijama i zloupotrebama od strane cak i same organizacije.
-
Pjanic15
-
huxley
-
L u c i f e r
#30 Re: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djelo?
Na lokalitetu Bare u Stranjanima napreduje izgradnja skloništa za napuštene životinje, odnosno pse lutalice.
A ukoliko građevinare vrijeme posluži, Zenica bi azil za pse lutalice mogla imati već početkom maja, a koštat će oko 345.000 KM
- forum@sh
#31 Re: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djelo?
Čim vidim ovu tematiku, ne mogu a da se ne uključim.
Uglavnom mantramo svi po istom. Ali postoje određene stvari koje se čitaju između redova.
Jeste li se zapitali otkud to da se ko biva ljudi trebaju učiti kako se postaviti prema psu, a u zadnje vrijeme prema čoporu/čoporima? A svjedoci smo da nas preko neta i ostalih elektronskih medija ubiše kojekakvim dušebrižništvom i da ne kažem uputstvima. Tačno ko da smo na safariju u Džibutiju, a ne u vlastitom gradu pa nam treba 'navodilo za uporabo'.
Vidjeti jednog psa i nije tragedija, to nam je amanet što kažu od ranije, ali moj mozak ne može prihvatiti da se ja trebam postavljati prema čoporu pasa u Ferhadiji, kao neki dan kod tržnice. Nije i nikada neće biti mjesto tim psima u gradskoj zoni, a ako ćemo pošteno, ne znam ni gdje je. Ali vidjeti 9 pasa kako leže pored Sebilja, i turiste kako ih u strahu obilaze, e to je ogroman problem!
Neko negdje napisa za pansione. Igrom slučaja sam upućen, ljudi moji toga je more oko Sarajeva (za druge gradove ne znam), a cijena dnevnog čuvanja psa se kreće od 5-10 KM. Neko to mora da plati, i zato vrište preko fb i Pay-pala, a tu se vrti samo jedna broj ljudi. Nemam ništa protiv da ljudi zarađuju, ali to je prvo nelegalno, a drugo, to je baza za produkciju ovih čopora koje imamo po gradu. Znam da se neki neće složiti, ali to je tako vjerujte! I kad počnu da pričaju kako su vlasnici neodgovorni i bla bla bla, to je ništa drugo do uvježbani tekst.
Da ne pričam o tome kako su ovi kvazi-ljubitelji mahom nezaposlene osobe, što iz Sarajeva, što iz drugih mjesta, i uspijevaju od ove ljubavi jako lijepo da žive. Nemam ništa protiv, ali kad dječije traume i ujede (da ne kažem statistiku iz Hitne) pravdaju psećom igrom, e tačno popizdim!
Osim toga, ova raja iz Lokoma (iako ih ne znam) se koliko-toliko trudi da ovo stanje ublaži, i vidite šta im rade ovi ljubitelji gelda u svim valutama i banknotama. Prvo verbalne dijareje, a sad su krenuli i fizički se obračunavati..
Isto kao što su uvezali sistem sa određenim vet. stanicama, pa čak i vet. fakultetom, nešto slično kao u Tuzli. Oni imaju svoje veterinare i sa njima taj posao fercera već duže vrijeme. Jer kako objasniti akciju sterilizacije VLASNIČKIH pasa, a problem LUTALICE.
Pa i ovo puštanje pasa iz boksova, nije to slučajno..
Povlačenje izmjena zakona me ne čudi, jer obzirom kakvi su interesi, nekoliko ruku koje će biti protiv toga je minorno spram koristi koja se manifestuje u broju nula na računima.
Sve mi se čini da je ovo prepušteno inicijativi običnih ljudi kojima je preko glave i pasa i ovih koji ih zastupaju. Neminovno će se desiti nešto loše, koliko god mi okretali glavu i kontali da će to sve odnijeti voda. Ne prizivam zlo, ali običnom svijetu je pun da ne kažem šta životnih problema. Ove traume i strahovi nikom ne trebaju.
Neko će reći, što si bolan toliko ispis'o, ali moraš povezati dva i dva. Lako je reći ne tiče me se, al šta kad postaneš dio statistike..
Dakle, moj konačan odgovor je biznis! I to ne običan, već dobar biznis!
Uglavnom mantramo svi po istom. Ali postoje određene stvari koje se čitaju između redova.
Jeste li se zapitali otkud to da se ko biva ljudi trebaju učiti kako se postaviti prema psu, a u zadnje vrijeme prema čoporu/čoporima? A svjedoci smo da nas preko neta i ostalih elektronskih medija ubiše kojekakvim dušebrižništvom i da ne kažem uputstvima. Tačno ko da smo na safariju u Džibutiju, a ne u vlastitom gradu pa nam treba 'navodilo za uporabo'.
Vidjeti jednog psa i nije tragedija, to nam je amanet što kažu od ranije, ali moj mozak ne može prihvatiti da se ja trebam postavljati prema čoporu pasa u Ferhadiji, kao neki dan kod tržnice. Nije i nikada neće biti mjesto tim psima u gradskoj zoni, a ako ćemo pošteno, ne znam ni gdje je. Ali vidjeti 9 pasa kako leže pored Sebilja, i turiste kako ih u strahu obilaze, e to je ogroman problem!
Neko negdje napisa za pansione. Igrom slučaja sam upućen, ljudi moji toga je more oko Sarajeva (za druge gradove ne znam), a cijena dnevnog čuvanja psa se kreće od 5-10 KM. Neko to mora da plati, i zato vrište preko fb i Pay-pala, a tu se vrti samo jedna broj ljudi. Nemam ništa protiv da ljudi zarađuju, ali to je prvo nelegalno, a drugo, to je baza za produkciju ovih čopora koje imamo po gradu. Znam da se neki neće složiti, ali to je tako vjerujte! I kad počnu da pričaju kako su vlasnici neodgovorni i bla bla bla, to je ništa drugo do uvježbani tekst.
Da ne pričam o tome kako su ovi kvazi-ljubitelji mahom nezaposlene osobe, što iz Sarajeva, što iz drugih mjesta, i uspijevaju od ove ljubavi jako lijepo da žive. Nemam ništa protiv, ali kad dječije traume i ujede (da ne kažem statistiku iz Hitne) pravdaju psećom igrom, e tačno popizdim!
Osim toga, ova raja iz Lokoma (iako ih ne znam) se koliko-toliko trudi da ovo stanje ublaži, i vidite šta im rade ovi ljubitelji gelda u svim valutama i banknotama. Prvo verbalne dijareje, a sad su krenuli i fizički se obračunavati..
Isto kao što su uvezali sistem sa određenim vet. stanicama, pa čak i vet. fakultetom, nešto slično kao u Tuzli. Oni imaju svoje veterinare i sa njima taj posao fercera već duže vrijeme. Jer kako objasniti akciju sterilizacije VLASNIČKIH pasa, a problem LUTALICE.
Povlačenje izmjena zakona me ne čudi, jer obzirom kakvi su interesi, nekoliko ruku koje će biti protiv toga je minorno spram koristi koja se manifestuje u broju nula na računima.
Sve mi se čini da je ovo prepušteno inicijativi običnih ljudi kojima je preko glave i pasa i ovih koji ih zastupaju. Neminovno će se desiti nešto loše, koliko god mi okretali glavu i kontali da će to sve odnijeti voda. Ne prizivam zlo, ali običnom svijetu je pun da ne kažem šta životnih problema. Ove traume i strahovi nikom ne trebaju.
Neko će reći, što si bolan toliko ispis'o, ali moraš povezati dva i dva. Lako je reći ne tiče me se, al šta kad postaneš dio statistike..
Dakle, moj konačan odgovor je biznis! I to ne običan, već dobar biznis!
-
L u c i f e r
- vješalica
#33 Re: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djelo?
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/sit ... e-kontroli
Azil za pse u Brdarićima niko ne želi
Situacija izmiče kontroli!
Azil za pse u Brdarićima niko ne želi
Situacija izmiče kontroli!
Sudbina azila u pračanskom naselju Brdarići, koji je pred zatvaranjem, trenutno je u rukama Vlade Kantona!
Naime, ako se uspavani premijer i resorni ministri ne probude ubrzo i ne uhvate ukoštac s ovim gorućim problemom, na gradske ulice ponovo će biti pušteno više od 500 agresivnih pasa iz prihvatilišta!
Zato su oči građana i investitora Murisa Alića iz vogošćanske firme "Murai komerc" sa pravom uprte ka Kantonu, jer su od ovog, pompezno najavljivanog projekta svi ostali digli ruke!
- Trakavice oko finansiranja azila se nastavljaju. Situacija, međutim, izmiče kontroli i prepušteni smo sami sebi. Sva briga o životinjama pala je na nas i živi ne znamo šta da dalje radimo. Očekujemo pomoć od resornih ministara, pred kojima smo kleknuli i molimo za pomoć - rekao je Alić.
No, ako je suditi prema trenutnom raspoloženju čelnih ljudi u Vladi i stanju u polupraznoj kasi Kantona, opstanak azila je neizvjestan.
- Azil neće spasiti 36.000 KM iz mog ministarstva. To je kap u moru. Nešto tu od početka ne valja, ali kad bi se podigle lančane tužbe, otkrilo bi se tu mnogo šta. Tražio sam od investitora da dostavi traženu dokumentaciju - rekao je za "Avaz" ministar privrede Emir Hrenovica.
Nasjeo na lažna obećanja
- Ako sve bude po zakonu, odobrit ću pare. I investitor je poletio, jer su mu platili gradnju i nasjeo na lažna obećanja o finansiranju. Treba i njegovu dokumentaciju prečešljati - kazao je Hrenovica.
- JaneEyre
#34 Re: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djelo?
Ono što sam isto još primjetila kod ovih dosta ovih organizacija i koje se zalažu da se psi ne ubijaju, da se drže u azilima, da se trebamo edukovati da ih udomljavamo...kako ne mogu da shvate da:
1. ljudi ne žele da imaju kućne ljubimce/ne žele da imaju psa/ne žele da imaju mješanca - koliko god ih neko edukovao!
2. helooou mi živimo u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, ljudi nemaju šta da jedu a kamoli da drže psa, jer pas košta ...
ma kad nema pomoći države ili kad NVO ne žele na sebe da preuzmu tu ulogu države - ostaje nam sistem samopomoći tj. uzimanje stvari u svoje ruke trovanjem pasa...
1. ljudi ne žele da imaju kućne ljubimce/ne žele da imaju psa/ne žele da imaju mješanca - koliko god ih neko edukovao!
2. helooou mi živimo u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, ljudi nemaju šta da jedu a kamoli da drže psa, jer pas košta ...
ma kad nema pomoći države ili kad NVO ne žele na sebe da preuzmu tu ulogu države - ostaje nam sistem samopomoći tj. uzimanje stvari u svoje ruke trovanjem pasa...
-
L u c i f e r
#35 Re: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djelo?
UREĐENJE AZILA ZA NAPUŠTENE PSE NA GORJEVCU
- Azil na Gorjevcu je jedini u USK-a koji pored teške ekonomske situacije egzistira zahvaljujući podršci Općine Bihać koja godišnje izdvaja 100.000 KM
Autor:
Press Općine Bihać
BIHAĆ, 15. jula - Problem pasa lutalica koji je aktuelan na području cijele Bosne i Hercegovine, nije zaobišao niti Općinu Bihać koja u protekle dvije godine zahvaljujući azilu za napuštene pse na Gorjevcu pokušava držati pod kontrolom veliki broj napuštenih pasa. Tim povodom Emdžad Galijašević, općinski načelnik Bihaća zajedno sa Zekerijahom Alagićem, direktorom Veterinarske stanice Bihać, posjetio je danas azil i na licu mjesta se uvjerio u kakvim uslovima borave napušteni psi sa područja Bihaća.
“Azil na Gorjevcu je jedini u USK-a koji pored teške ekonomske situacije egzistira zahvaljujući podršci Općine Bihać koja godišnje izdvaja 100.000 KM i koja zajedno sa Veterinarskom stanicom Bihać i ljubiteljima životinja brine za skoro 300 pasa u azilu, koliko ih sad boravi “- kazao je načelnik Galijašević.
Kako je istakao Zekerijah Alagić , direktor Veterinarske stanice Bihać, preko 1.100 pasa prošlo je kroz azil na Gorjevcu u protekle dvije godine, a istovremeno udomljeno je preko 230 pasa.
“ Veterinarska stanica Bihać jedina ima certifikat koji odgovara standardima EU, a vezan za zbrinjavanje pasa lutalica i kontinuirano vršimo uređenje azila, te smo proteklih dana rješavali krovove u azilu, te boksove koje smo uredili i očistili. “- dodao je Alagić.
Ishrana pasa vrši se svakodnevno, a pored nabavljene hrane od strane Veterinarske stanice Bihać, hranu za napuštene pse obezbijedile su brojne organizacije i volonteri iz Lihtenštajna, Slovenije, Italije, SAD-a i BiH.Također, Veterinarska stanica Bihać potpisala je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa ribogojilištem RIZ Krajina, zahvaljujući kojoj će u azil dolaziti riba koja je tehnološki višak.
- vješalica
#36 Re: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djelo?
Ima li sanse da ovi strucnjaci za cuke smire tokom noci svoje sticenike da prestanu lajati do iza sabaha ?
-
L u c i f e r
-
Drinski
-
Pjanic15
#39 Re: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djelo?
Ne valja generalizovati i predstavljati jednu stranu priče:
http://www.vecernji.hr/svijet/pit-bull- ... ara-479264
http://ljubimci.telegraf.rs/pet-hronika ... zivot-sinu
http://www.index.hr/ljubimci/clanak/pit ... 61082.aspx
http://bslnews.org/pit-bull-heroes-hall-of-fame/
-
ljuspica
#40 Re: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djelo?
Ne bi meni psi smetali da ne laju nocu i da ne napadaju ljude. Zanima me sta se desilo sa nvim Zakonom o psima lutalucama? Hoce li ih io skloniti sa ulica, jer mi pocinju ic na zivce. Bas me cudi sto se do sad niko nije sjetio da ovim lutalicama podmetne otrov u hrani...jer sto je dosta, dosta je. Mozete reci da sam grozna, ali shvatam ja vas i vasu ljubav, no, shvatite i vi mene i moj strah. Jednom kad te ujede bojis se i mrava, a nije bas prijatno ujutro u 5 ustati na posao i ici sam gradom dok se oko tebe skupljaju copori. Ni petarde vise ne pomazu i ne znam sta da radim. Ja bih platila da ih nekud odvedu, samo da ih vise ne gledam na ulici.
-
L u c i f e r
#41 Re: Odg: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djel
Jebo dzukele.Pjanic15 wrote:Ne valja generalizovati i predstavljati jednu stranu priče:
-
Pjanic15
#42 Re: Odg: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djel
Generalizuješ sve pse sa onim na ulici, što dokazuje da nemaš ikakve osnove da se baviš tim pitanjem, znači pošto generalno pse ne gotiviš sa tim "jebo dzukele", nema potrebe da učestvuješ u ovoj problematici i širiš dezinformacije i strah generalizacijom.L u c i f e r wrote:Jebo dzukele.Pjanic15 wrote:Ne valja generalizovati i predstavljati jednu stranu priče:
Last edited by Pjanic15 on 23/07/2014 15:43, edited 2 times in total.
-
L u c i f e r
#43 Re: Odg: Zaštita životinja u BiH - biznis ili plemenito djel
Ok. Sad odjebaus.