Zastita za auto

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Neodlucna 23

#1 Zastita za auto

Post by Neodlucna 23 »

Molim Vas da li mi mozete reci u vezi zastite za auto.. sta je bolje zeder ili zakljucavanje mjenjaca... i koliko to kostaa ? Hvala
BHfanatik

#2 Re: Zastita za auto

Post by BHfanatik »

Houdini lock i kakav kineski alarm su ti sasvim dovoljni. Ja na auto vec 2 god imam tu zastitu nikad ni jednog problema. :thumbup:
citroen xm

#3 Re: Zastita za auto

Post by citroen xm »

Ima sličnih tema na forumu. Zaključavanje mjenjača zaboravi, obija se za 10 sekundi. Ugradi zeder, najprovjerenija mehanička zaštita. Ugradnja oko 400-500 KM.
BHfanatik

#4 Re: Zastita za auto

Post by BHfanatik »

Svaka zastita ce bar malo usporiti lopove ali koliko je meni poznato jedino nisu houdini uspjeli otvoriti sve ostalo je otvoreno. Ja sam o tome citao na par foruma i zato sam se i odlucio za houdini. Iako ne sumnjam da ce i zeder obaviti posao. :thumbup:
condy

#5 Re: Zastita za auto

Post by condy »

Defend lock zaštita odnosno blokada poluge mjenjača je meni sasvim dobra zaštita. Njena prednost u odnosu na multi lock je što se može ručno zaključati bez upotrebe ključa. Gluposti su tvrditi da se multi lock i defend lock mogu onesposobiti za tako kratko vrijeme. Nijedna zaštita nije svemoguća, ali te zaštite nije tek tako jednostavno ukloniti.

Zeder je isto jako dobra zaštita, iako ja ga lično nisam želio zbog toga što se navodno čuje kad se volan mota, i što se prepravlja upravljački mehanizam. Kad se ugradi zeder na novo vozilo gubi se fabrička garancija i to nije slučajno. Pored toga dešavalo se da nakon nekog vremena pravi probleme njegova elektroblokada.

Po meni defend lock i po mogućnosti još cobra alarm je najbolja zaštita za bolja vozila.
salik79

#6 Re: Zastita za auto

Post by salik79 »

condy wrote:Defend lock zaštita odnosno blokada poluge mjenjača je meni sasvim dobra zaštita. Njena prednost u odnosu na multi lock je što se može ručno zaključati bez upotrebe ključa. Gluposti su tvrditi da se multi lock i defend lock mogu onesposobiti za tako kratko vrijeme. Nijedna zaštita nije svemoguća, ali te zaštite nije tek tako jednostavno ukloniti.

Zeder je isto jako dobra zaštita, iako ja ga lično nisam želio zbog toga što se navodno čuje kad se volan mota, i što se prepravlja upravljački mehanizam. Kad se ugradi zeder na novo vozilo gubi se fabrička garancija i to nije slučajno. Pored toga dešavalo se da nakon nekog vremena pravi probleme njegova elektroblokada.

Po meni defend lock i po mogućnosti još cobra alarm je najbolja zaštita za bolja vozila.
Ni ne treba je onesposobljavati. Udje u auto, razvali bravu na volanu (radi upravljanja), pritisne kvacilo, a drugo ga auto odvuce. Mojoj zeni su na ovaj nacin ukrali auto.

Inace, ko se ne zeli peglati sa zastitama - FORD, TOYOTA, VOLVO, OPEL, CITROEN, PEUGEOT, MAZDA...su moja preporuka :thumbup:
condy

#7 Re: Zastita za auto

Post by condy »

salik79 wrote:
condy wrote:Defend lock zaštita odnosno blokada poluge mjenjača je meni sasvim dobra zaštita. Njena prednost u odnosu na multi lock je što se može ručno zaključati bez upotrebe ključa. Gluposti su tvrditi da se multi lock i defend lock mogu onesposobiti za tako kratko vrijeme. Nijedna zaštita nije svemoguća, ali te zaštite nije tek tako jednostavno ukloniti.

Ni ne treba je onesposobljavati. Udje u auto, razvali bravu na volanu (radi upravljanja), pritisne kvacilo, a drugo ga auto odvuce. Mojoj zeni su na ovaj nacin ukrali auto.

Inace, ko se ne zeli peglati sa zastitama - FORD, TOYOTA, VOLVO, OPEL, CITROEN, PEUGEOT, MAZDA...su moja preporuka :thumbup:
Pa može tako ukrasti auto i sa zederom. Podigne ga na zadnje točkove i odvuče ga. Tako se u nekim zemljama šlepaju vozila. Najbolja je kombinacija mehanička zaštita plus alarm.
johntra

#8 Re: Zastita za auto

Post by johntra »

Neodlucna 23 wrote:Molim Vas da li mi mozete reci u vezi zastite za auto.. sta je bolje zeder ili zakljucavanje mjenjaca... i koliko to kostaa ? Hvala
šta si to neodlučno pazarila? :D
korisnik.1

#9 Re: Zastita za auto

Post by korisnik.1 »

A kakva je zaštita prekid struje ? ono skriveni prekidač :D
tony montana

#10 Re: Zastita za auto

Post by tony montana »

Nikakva.Skinu plastiku ispod volana,nađu gdje su žice presječene i vuku taj kabal koji vodi do tastera prekidača.
johntra

#11 Re: Zastita za auto

Post by johntra »

Ko kaže da moraš dovod struje prekinuti ispod volana? ima još mjesta na kojima se to lako može uraditi, a da mu treba vječnost da skonta...prekidač je možda najbolji, a ujedno i najjeftiniji način blokade...
muha_sa

#12 Re: Zastita za auto

Post by muha_sa »

salik79 wrote:

Citroen C5--star nepunu godinu dana ukraden s parkinga na Dobrinji.
gidra

#13 Re: Zastita za auto

Post by gidra »

muha_sa wrote:
salik79 wrote:

Citroen C5--star nepunu godinu dana ukraden s parkinga na Dobrinji.
Zar je dotle došlo i da se Citroen počeo krasti :D ...

Ja na petici već 4 godine imam Zeder + garaža i nikakvih problema do sada, a imam i Clia koji je bez zaštite ali također garažiran.
citroen xm

#14 Re: Zastita za auto

Post by citroen xm »

Aktuelni C5 je popularan i poželjan pa ih ima sve više i naravno da će nekog ukrasti. Ja realno ne bi na parkingu držao auto skuplje od 6-7000 KM bez zaštite, nevezano za marku auta.
muha_sa

#15 Re: Zastita za auto

Post by muha_sa »

jest bogme i to na petici, s parkinga ispred zgrade :-)
gidra

#16 Re: Zastita za auto

Post by gidra »

muha_sa wrote:jest bogme i to na petici, s parkinga ispred zgrade :-)
nadam se makar da je vlasnik imao full kasko...
muha_sa

#17 Re: Zastita za auto

Post by muha_sa »

gidra wrote:
muha_sa wrote:jest bogme i to na petici, s parkinga ispred zgrade :-)
nadam se makar da je vlasnik imao full kasko...
jest kasko, al je jeben osjecaj :-) nije moje vec od prijatelja a ja se ne mogu nacudit da se citroen i to nov tako lako klepi :-)
johntra

#18 Re: Zastita za auto

Post by johntra »

Ma ima ih dosta sada u ponudi i prodaji, što novih, što polovnih...zatrebat će nekad dijelova ispod ruke... :D
citroen xm

#19 Re: Zastita za auto

Post by citroen xm »

Pa kad klepe lako višestruko skuplja auta od C5 zašto bi im on bio problem. Fabričke zaštite ozbiljni lopovi brzo doktoriraju.
tony montana

#20 Re: Zastita za auto

Post by tony montana »

johntra wrote:Ko kaže da moraš dovod struje prekinuti ispod volana? ima još mjesta na kojima se to lako može uraditi, a da mu treba vječnost da skonta...prekidač je možda najbolji, a ujedno i najjeftiniji način blokade...
Gdje god da se napravi prekid,znaju se mjesta gdje bi se mogao nalaziti prekidač,uvijek blizu mjesta vozača.To je zaštita samo za djecu da ne bi upalili auto ukoliko se ključ nalazi u bravi paljenja.
BHfanatik

#21 Re: Zastita za auto

Post by BHfanatik »

Ja nikako ne shvatam ljude koji izdvoje 15 i vise hiljada za auto i onda ne ugradi nikakvu zastitu. Pa covjece znas gdje zivis? Ja kad sam auto kupio sutradan otisao zastitu da ugradim jer sam bio previse paranoican da ga neko ne klepi. Pamet u glavu ljudi ulozite u zastitu i mirnije cete spavati. :izet:
condy

#22 Re: Zastita za auto

Post by condy »

BHfanatik wrote:Ja nikako ne shvatam ljude koji izdvoje 15 i vise hiljada za auto i onda ne ugradi nikakvu zastitu. Pa covjece znas gdje zivis? Ja kad sam auto kupio sutradan otisao zastitu da ugradim jer sam bio previse paranoican da ga neko ne klepi. Pamet u glavu ljudi ulozite u zastitu i mirnije cete spavati. :izet:
Tako je :thumbup:

U Evropi je praksa kasko osigurati vozilo, pa automobili iz uvoza nemaju mehaničkih zaštita. Ne znam kakvi su trenutno uvjeti kod nas za kasko osiguranje vozila koja nisu nova. Ukoliko bi se mogla mlađa i skuplja vozilo, pod povoljnim uvjetima kasko osigurati na fiksan iznos, to bi bila najsigurnija varijanta, ali i najskuplja.
citroen xm

#23 Re: Zastita za auto

Post by citroen xm »

Vidim da u Srbiji neko osiguranje, možda Dunav, ima opciju kasko osiguranja starijih auta gdje ti sam određuješ vrijednost svoga auta.
Neodlucna 23

#24 Re: Zastita za auto

Post by Neodlucna 23 »

Da li mi mozete reci gdje mogu uraditi Defend lock zaštita i koliko kosta, kao i kobra alarm ?

P.s. moja drugarica hoce da kupi reno clio, kaze da se slabije krade, da li je to tacno ?
gidra

#25 Re: Zastita za auto

Post by gidra »

Neodlucna 23 wrote:Da li mi mozete reci gdje mogu uraditi Defend lock zaštita i koliko kosta, kao i kobra alarm ?

P.s. moja drugarica hoce da kupi reno clio, kaze da se slabije krade, da li je to tacno ?
kod mene u mahali neki dan odradiše Megana, 2003/4 godište. Standardna fora na karticu, nije imao nikakvu zaštitu. Otključali auto, upalili i odvukli bez ikakvih tragova obijanja.

Ja vozim Clia i pali se na ključ, znači nije fazon kartice, do sada nisam imao nikakvih problem, hvala bogu, a parkiram ga gdje stignem. :D
Post Reply