Zastita stana
-
ja1977
#1 Zastita stana
Nismam uspio naci nesto na ovu temu,...
Konkretno me interesuje koje agencije to rade, koje preporucujete i koja je cijan zastite (alarm sa dojavom na njihov monitornig centar)
hvala
Konkretno me interesuje koje agencije to rade, koje preporucujete i koja je cijan zastite (alarm sa dojavom na njihov monitornig centar)
hvala
-
maajaa
#2 Re: Zastita stana
znam da radi sikra security, ali vjerovatno i ostale agencije ...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: Zastita stana
http://mupks.ba/?jezik=bos&x=3
Otjerajte one što vam u poštanski sandučić ubacuju neadresiranu poštu, reklame i ostalo. To su svojevrsni tipperi koji na taj način obavještavaju da je vaš stan prazan od ljudi na duže vrijeme. Ili komšiji ostavite ključ od pošt sandučeta, ili skinite natpis sa vašim imenom, a najbolje je ''uhapsiti'' raznosioce reklama, pozvati policiju da oduzme reklamne plakate, jer krše Odluke o kućnom redu, što potpada pod Zakon o prkeršajima. Dakle, mogu ostaviti reklame NA sandučiće, ali ne mogu ih ubacivati unutar pojedinačnih pošt. sandučića. I ovo ostavljanje reklamih brošura, plakata NA pošt. sandučiće jer su sada zgrade kolektivnog stanovanja UGLAVNOM privatne, recimo, kod mene 1/11. Ne znam pod koji bi ovo zakon išlo, kada neko neovlašteno ulazi u zajedničku privatnu imovinu i reklamira nešto bez ugovora ili dozvole. Do sada sam ''uhapsio'' Interexa i Škafu, a Mercator me poslušao jer sam se žalio, pa ostavlja NA pošt. sandučiće.
Moj savjet:MUP Kantona Sarajevo Vas savjetuje: wrote:Zaštita stana od provale
JESTE LI ZNALI?
Najviše provala u stanove događa se za vrijeme godišnjeg odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu – kući.
Prije nego što izvrši provalu u Vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se ispričava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu.
Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog „češalj“, lomi uz pomoć naprave „top lomač“ ili najobičnijim kliještima – papagajkama.
BUDITE PAŽLJIVI!
Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu.
Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pažnje na Vaš stan.
Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke.
Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska.
Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.
Zapisati serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja.
Otjerajte one što vam u poštanski sandučić ubacuju neadresiranu poštu, reklame i ostalo. To su svojevrsni tipperi koji na taj način obavještavaju da je vaš stan prazan od ljudi na duže vrijeme. Ili komšiji ostavite ključ od pošt sandučeta, ili skinite natpis sa vašim imenom, a najbolje je ''uhapsiti'' raznosioce reklama, pozvati policiju da oduzme reklamne plakate, jer krše Odluke o kućnom redu, što potpada pod Zakon o prkeršajima. Dakle, mogu ostaviti reklame NA sandučiće, ali ne mogu ih ubacivati unutar pojedinačnih pošt. sandučića. I ovo ostavljanje reklamih brošura, plakata NA pošt. sandučiće jer su sada zgrade kolektivnog stanovanja UGLAVNOM privatne, recimo, kod mene 1/11. Ne znam pod koji bi ovo zakon išlo, kada neko neovlašteno ulazi u zajedničku privatnu imovinu i reklamira nešto bez ugovora ili dozvole. Do sada sam ''uhapsio'' Interexa i Škafu, a Mercator me poslušao jer sam se žalio, pa ostavlja NA pošt. sandučiće.
Last edited by PipiDugaDevetka on 13/05/2009 16:07, edited 3 times in total.
-
Ripicipi
#4 Re: Zastita stana
PAS...
- clav
#5 Re: Zastita stana
Koliko para toliko muzike. Za prosjecne gradjane blindirana vrata ili malo skuplji i kvalitetniji cilindar je i vise nego dovoljno, ali ako u stanu imas nesto vrijedno, normalno da ces biti meta profesionalaca, pa se podrazumjeva da ce ti stan biti osiguran u osiguravajucem drustvu, imati kvalitetna vrata i kvalitetan alarm. Rijetki su oni lopovi koji operisu na slijepo, jer brzo zavrse u zatvoru. Obicno je u pitanju dojava. Moze to biti neka anketa(pita vas gdje radite, koliko je zaposleno itd. itd.), mogu biti neki majstori koje ste pozvali, osobe koje prose, prodaju nesto, nadgledanje itd. Poenta je da znaju na koga krecu.
- 8. sekretar SKOJ-a
#6 Re: Zastita stana
Ukoliko tijelo brave (Baš onaj dio gdje se ubacuje ključ) VIRI u odnosu na površinu vrata, tu lopovi koriste lomač brava (KPD Zenica trade mark)ili bolja kliješta.
Bolje je ostaviti vrata otključana, nego prazan stan sa ovakvom bravom ukoliko domaćin odlazi na nekoliko dana ili duže.
Bolje je ostaviti vrata otključana, nego prazan stan sa ovakvom bravom ukoliko domaćin odlazi na nekoliko dana ili duže.
-
opet ja
#7 Re: Zastita stana
I sta ces psa ostaviti jedno 7 dana samog?potres_mozga wrote:PAS...
Iz licnog iskustva znam da su as brave najbolje...nisam cula da je iko ikada uspio obiti as bravu
-
Dendrlix
#8 Re: Zastita stana
Ja opet iz licnog iskustva znam da jeste!opet ja wrote: Iz licnog iskustva znam da su as brave najbolje...nisam cula da je iko ikada uspio obiti as bravu
Slomio je i napravio Katrinu u stanu.
- popi
#9 Re: Zastita stana
Nabavi alarm sa telefonskom autodojavom, odlicna stvar 
- Compact
#10 Re: Zastita stana
Preporučujem ti firmu JMK koja je glavni zastupnik Bosch Security Systems Worldwide, broj 1 u svijetu! Nije skupo, a nude i usluge zaštite, spajanje na dojavni centar itd... Uglavnom http://www.jmk.ba/
-
opet ja
#11 Re: Zastita stana
prvi put cujem...Dendrlix wrote:Ja opet iz licnog iskustva znam da jeste!opet ja wrote: Iz licnog iskustva znam da su as brave najbolje...nisam cula da je iko ikada uspio obiti as bravu![]()
Slomio je i napravio Katrinu u stanu.
-
ja1977
#12 Re: Zastita stana
Fina ponud aalarma, ali ja alarm vec imam.Compact wrote:Preporučujem ti firmu JMK koja je glavni zastupnik Bosch Security Systems Worldwide, broj 1 u svijetu! Nije skupo, a nude i usluge zaštite, spajanje na dojavni centar itd... Uglavnom http://www.jmk.ba/
Da li neko ima iskustva sa nadzornim centrima???
-
Ripicipi
#13 Re: Zastita stana

Neces se pokajati
- A-R-N-I
#14 Re: Zastita stana
ja1977 wrote:Fina ponud aalarma, ali ja alarm vec imam.Compact wrote:Preporučujem ti firmu JMK koja je glavni zastupnik Bosch Security Systems Worldwide, broj 1 u svijetu! Nije skupo, a nude i usluge zaštite, spajanje na dojavni centar itd... Uglavnom http://www.jmk.ba/
Da li neko ima iskustva sa nadzornim centrima???
Poslao sam ti vec PM ja sam kod njih vec tri godine i super iskustvo imam sa njima,, a JMK nije registrovana agencija za tu dijelatnost,,,
-
zijancer
#15 Re: Zastita stana
jao ma ca je ovo
mi jedini u ulazu imamo obicna vrata i obicnu bravu
, mada redovno stubistem vrsljaju razne izvidnice
a najaktivniji su oko 9 - 10 sati ujutro, kada je vecina stanara na poslu
samo jednom su usli, otprilike u to vrijeme, dok je mama jos bila u krevetu
ona mislila neko od nas se vratio, pa nije nic posumnjala. vrlo brzo su odustali i nista nije odneseno
sasvim slucajno u toj prvoj sobi se nalazi tatina fotka iz rata. ogroman format (samo glava) a on sa dugom kosom. uvijek se strecnem kada je vidim, nekako ne lici na tatu vec na nekoga s kim ne zelite ni u snu imati posla
ne znam ca mu je to trebalo
uglavnom taj ''portret'' je prvi prizor koji je docekao ''gosta'' kada je otvorio vrata sobe
nikada vise nije bilo pokusaja provale
mi jedini u ulazu imamo obicna vrata i obicnu bravu
a najaktivniji su oko 9 - 10 sati ujutro, kada je vecina stanara na poslu
ona mislila neko od nas se vratio, pa nije nic posumnjala. vrlo brzo su odustali i nista nije odneseno
sasvim slucajno u toj prvoj sobi se nalazi tatina fotka iz rata. ogroman format (samo glava) a on sa dugom kosom. uvijek se strecnem kada je vidim, nekako ne lici na tatu vec na nekoga s kim ne zelite ni u snu imati posla
uglavnom taj ''portret'' je prvi prizor koji je docekao ''gosta'' kada je otvorio vrata sobe
-
ja1977
#16 Re: Zastita stana
zijancer wrote:jao ma ca je ovo![]()
mi jedini u ulazu imamo obicna vrata i obicnu bravu, mada redovno stubistem vrsljaju razne izvidnice
a najaktivniji su oko 9 - 10 sati ujutro, kada je vecina stanara na poslu![]()
sasvim slucajno u toj prvoj sobi se nalazi tatina fotka iz rata. ogroman format (samo glava) a on sa dugom kosom. uvijek se strecnem kada je vidim, nekako ne lici na tatu vec na nekoga s kim ne zelite ni u snu imati poslane znam ca mu je to trebalo
![]()
- Haris.ba
#17 Re: Zastita stana
Sta mislite o ovoj zastiti stana?
http://cipsistemi.com/a/index.php?optio ... &Itemid=81
Treba mi u hodniku detektor pokreta za eventualno otvaranje ulaznih vrata sa dojavom na mobitel. E, trebam li ovoj firmi sta placati za tu dojavu, ili je dovoljno umetnuti samo sim karticu? Ima li u Sarajevu neka slicna firma? Koliko je ovo efektno ako lopov ima ometac gsm signala?
Hvala
Treba mi u hodniku detektor pokreta za eventualno otvaranje ulaznih vrata sa dojavom na mobitel. E, trebam li ovoj firmi sta placati za tu dojavu, ili je dovoljno umetnuti samo sim karticu? Ima li u Sarajevu neka slicna firma? Koliko je ovo efektno ako lopov ima ometac gsm signala?
Hvala
-
ja1977
#18 Re: Zastita stana
Ovo izgleda OK, mada u principu mrzim web stranice koje ti daju polovicne informacije.Haris.ba wrote:Sta mislite o ovoj zastiti stana?
Hvala
Hajde nam javi cijenu ako ih budes zvao, jer je to izgleda jedini nacin da se sazna.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#19 Re: Zastita stana
@Ja1977,ja1977 wrote:Ovo izgleda OK, mada u principu mrzim web stranice koje ti daju polovicne informacije.Haris.ba wrote:Sta mislite o ovoj zastiti stana?
Hvala![]()
Hajde nam javi cijenu ako ih budes zvao, jer je to izgleda jedini nacin da se sazna.
Odlična moć zapažanja,...Četvoro očiju otvoriti ukoliko kod njihA kupujete bilo šta. Moju zgradu ''zapalili'' za oko 500KM kada su u dogovoru sa upraviteljem ''napuhali'' račun i još interfon instalirali tako da nije bio nakačen na zajedničku potrošnju, nego na nečiju instalaciju...Znam da je potrošnja mala, ali ipak, treba biti profesionalac, a ne šalabajzer. 1500 KM za interfon za trospratnicu i to KŠLJ kategorije je baš puno,...
Ne znam ništa o alarmima, ali oprez sa Chipsistemima,...
- A-R-N-I
- Haris.ba
#21 Re: Zastita stana
“ Alarmni sistem i priključenje na dojavni centar sa intervencijom” od 50,00 KM ( na period od 24 mjeseca )A-R-N-I wrote:http://www.swordsecurity.net/index.php? ... &Itemid=89
Znaci moram dvije godine da placam. To mi je nekako glupo. Uredu za kucu, ili narocito vikendicu. Ali za stan mi smijesno. Pa kad znam da mi je neovlasteno udjeno u stan - zovnem policiju. Koliko su god spori, dodju. Ako nece da dodju, onda kasnije nek i ne dolaze. Jer onda cu ja biti u problemima.
Meni treba ova aparatura(alarm sa dojavom na mobilni i detektorom pokreta) da sam instaliram.
- Haris.ba
#22 Re: Zastita stana
Nigdje na njihovoj stranici ne nadjoh kontakt, ni adresu. Koji ce im onda stranica?ja1977 wrote:Fina ponud aalarma, ali ja alarm vec imam.
Evo gdje ih jos pronadjoh: http://www.made-in-china.com/traderoom/jmkelectronic
Kineska roba. Uradis tri japanske kate i alarm se sam ugasi.