Zastita podataka - obmana
- Baby Jane
#1 Zastita podataka - obmana
Nedavno sam saznala da je neko u moje ime, za svoj racun, podnio zahtjev Poreznoj Upravi za povrat pogresno placenog poreza, pri cemu je cak naveo i svoj broj racuna u banci.
Moje pitanje je, koliko su sigurni nasi podaci? Porezna uprava je zahtjev, bez moje punomoci, ocito krivotvoren, prihvatila i obradila, a da nije provjerila da li je to racun osobe na cije ime glasi rjesenje.
Jos uvijek sam u shoku, ne mogu da vjerujem.
Kontam da puknem jednu tuzbu i tom genijalcu koji je krivotvorio moj potpis, a i poreznoj upravi na takvom propustu.
Iznos o kojem se radi nije veliki, ali mi niko ne moze garantovati da moji podaci nisu proslijedjeni trecim licima ili koristeni u druge svrhe.
P.S. ova osoba je dosla do mojih licnih podataka tako sto sam mu povjerila registraciju automobila, a on je zaposlenik globalne osiguravajuce kuce.
Mislim da je krajnje vrijeme da se neko pozabavi ozbiljnim stvarima, a ne samo da trube o torovima, popisu i slicnim sranjima.
Btw imam pravnika, ali je ona vise za radno pravo. Ako ima neko da preporuci ime, bila bih zahvalna.
Moje pitanje je, koliko su sigurni nasi podaci? Porezna uprava je zahtjev, bez moje punomoci, ocito krivotvoren, prihvatila i obradila, a da nije provjerila da li je to racun osobe na cije ime glasi rjesenje.
Jos uvijek sam u shoku, ne mogu da vjerujem.
Kontam da puknem jednu tuzbu i tom genijalcu koji je krivotvorio moj potpis, a i poreznoj upravi na takvom propustu.
Iznos o kojem se radi nije veliki, ali mi niko ne moze garantovati da moji podaci nisu proslijedjeni trecim licima ili koristeni u druge svrhe.
P.S. ova osoba je dosla do mojih licnih podataka tako sto sam mu povjerila registraciju automobila, a on je zaposlenik globalne osiguravajuce kuce.
Mislim da je krajnje vrijeme da se neko pozabavi ozbiljnim stvarima, a ne samo da trube o torovima, popisu i slicnim sranjima.
Btw imam pravnika, ali je ona vise za radno pravo. Ako ima neko da preporuci ime, bila bih zahvalna.
- O'zone
- Globalni moderator
#2 Re: Zastita podataka - obmana
Danas ti svaka sića za svako moguće sr..nje traži ličnu i JMB i neko mi priča o zaštiti podataka
Kakva ljudi zaštita podataka to ne postoji. Ako si u stanju nađi dobrog advokata (na žalost nemam nikakvu preporuku) i oderi ih da im i unučad pamte 
- Baby Jane
#3 Re: Zastita podataka - obmana
Neki dan su mi cak u Oriflame-u trazili kopiju licne. Hej...ORIFLAME?!?!?
- O'zone
- Globalni moderator
#4 Re: Zastita podataka - obmana
Auuuuuuuuu kakve su zavale bile na Oriflameu i Avonu preko kopija ličneBaby Jane wrote:Neki dan su mi cak u Oriflame-u trazili kopiju licne. Hej...ORIFLAME?!?!?
- akcid
#5 Re: Zastita podataka - obmana
Mene uopšte ne brine javnost mojih podataka iz bilo kojeg identifikacionog dokumenta sve dok mi je potpis karakterističan i skoro nemoguće falsificiran.
- Baby Jane
#6 Re: Zastita podataka - obmana
Mene vise brine to sto PU nije sprovela niti bilo kakvu mogucu provjeru zahtjeva. U normalnim zemljama se trazi potvrda iz banke ili kopija bankovnog izvoda, kao dokaz da je osoba koja podnosi zahtjev zapravo i vlasnik racuna navedenog na zahtjevu.akcid wrote:Mene uopšte ne brine javnost mojih podataka iz bilo kojeg identifikacionog dokumenta sve dok mi je potpis karakterističan i skoro nemoguće falsificiran.
Mozes ti paziti koliko hoces, svakome se moze desiti da mu neko zloupotrijebi podatke, ali da to bude institucija (federalna/drzavna) nebitno, i da takvo nesto sebi dozvoli jedna finansijska institucija koja ima svjetsku reputaciju (kao sto je slucaj kod ove osiguravajuce kuce)....nezamislivo je, i nedopustivo.
- O'zone
- Globalni moderator
#7 Re: Zastita podataka - obmana
@akcid na tebe bi na žalost spalo da forenzički dokazuješ falsifikat potpisa. Uzme čovjeku živaca i vremena kad se nešto takvo desi da ne vrijedi nikakvih para (primjeri prevarenih žiranata).
@Baby Jane osiguravajuća kuća nije uradila falsifikaciju nego jedna osoba uposlenik iste (ako sam dobro shvatio) koji ima pristup podatcima
@Baby Jane osiguravajuća kuća nije uradila falsifikaciju nego jedna osoba uposlenik iste (ako sam dobro shvatio) koji ima pristup podatcima
- Baby Jane
#8 Re: Zastita podataka - obmana
Znam, ali pitanje je njihovih internih kontrola. Kako ne postoje nikakve interne kontrole koje bi sprijecile ovakvo ponasanje?
- O'zone
- Globalni moderator
#9 Re: Zastita podataka - obmana
Kod nas je interna kontorla misaona činjenica. Iz svakodnevnih članaka koji većinom obitavaju u crnoj hronici može se vidjeti uposlenik taj i taj zloupotrijebio položaj napravivši štetu od xxxx KM. Ja lično znam čovjeka koji radi u Federalnoj vladi i koji je lažnim predstavljanjem sebi donio dobit od preko 60 000 KM -Uhapšen,saslušan, pušteni i evo skoro tri godine nakon tog djela još uvjek radi na istoj poziciji u Federalnoj vladi a obični je činovnićić.Baby Jane wrote:Znam, ali pitanje je njihovih internih kontrola. Kako ne postoje nikakve interne kontrole koje bi sprijecile ovakvo ponasanje?
-
uzgajivac
#10 Re: Zastita podataka - obmana
jesi li sigurna da stojis na svojoj strani?Baby Jane wrote:Mene vise brine to sto PU nije sprovela niti bilo kakvu mogucu provjeru zahtjeva. U normalnim zemljama se trazi potvrda iz banke ili kopija bankovnog izvoda, kao dokaz da je osoba koja podnosi zahtjev zapravo i vlasnik racuna navedenog na zahtjevu.akcid wrote:Mene uopšte ne brine javnost mojih podataka iz bilo kojeg identifikacionog dokumenta sve dok mi je potpis karakterističan i skoro nemoguće falsificiran.
Mozes ti paziti koliko hoces, svakome se moze desiti da mu neko zloupotrijebi podatke, ali da to bude institucija (federalna/drzavna) nebitno, i da takvo nesto sebi dozvoli jedna finansijska institucija koja ima svjetsku reputaciju (kao sto je slucaj kod ove osiguravajuce kuce)....nezamislivo je, i nedopustivo.
- Baby Jane
#11 Re: Zastita podataka - obmana
Kako mislis pojacane provjere? Ovdje nije bilo nikakve provjere
-
uzgajivac
#13 Re: Zastita podataka - obmana
ja jedno ti drugo. zalis se da ne provjeravaju dovoljno.Baby Jane wrote:Kako mislis pojacane provjere? Ovdje nije bilo nikakve provjere
-
preludezalude
#14 Re: Zastita podataka - obmana
Ako je porezna prebacila pare na neciji tudji racun, ti tuzis poreznu. Nemas nista sa tim drugim licem koje je u ilegalnim poslovima. Porezna ce da ganja tu drugu osobu preko policije ili kako vec hoce.
- Jara
#15 Re: Zastita podataka - obmana
Zašto na listi potpisa za podršku kandidatima za izbore traže i JMB i br. LK?
Što ne samo jedno?
Što ne samo jedno?