Zastita od krađe

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#276 Re: Zastita od krađe

Post by condy »

drndalo wrote:Jebat ga, u ASA-i ugradjivan, tamo placen, na kljucu pise Multilok... Naravno da to ne mora nista znaciti ali kako kupac da zna...?

Auto je bio 2003, pa je tada i ugradjivano...
Vjerujem da je tako, ali mi nije jasno zbog čega je na ključu pisalo multilock. Upravo ta mogućnost zaključavanja bez ključa kod defend locka je glavna razlika između te dvije zaštite, pored toga što bi multilock trebao imati bolji cilindar brave.

ASA auto i njihovo mešetarenje nema granica :)
drndalo

#277 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

Nikakvo zakljucavanje bez kljuca nije bilo moguce... Samo s kljucem...Ali jeste kod otkljucavanja neki zeljezni *urac izlazio 5 cm iz mjenjackog prostora prema suvozackim nogama, dole u dnu, blizu podnice... Kad se zakljucavao, morao se kljucem gurnuti nazad unutra, i osigurati, i samo u tom polozaju je bilo moguce kljuc izvuci iz cilindra...
goran16v

#278 Re: Zastita od krađe

Post by goran16v »

Po opisu je to Defend lock bez dileme. Drug je kupio te godine Golfa 4 i u ASA-i sa Mul-T-lock zastitom i dobio Defend lock. Ja 2006 god kupio u Asa-i auto sa Mul-T-Lockom, uredno faktura, naljepnice na staklima vrata, na gepeku itd, a sve zapravo Construct.
nokia_e52

#279 Re: Zastita od krađe

Post by nokia_e52 »

Evo da se javim vezano za zaštite iz prve ruke! Ugradio sam hudini + neki italijanski alarm za koji prvi put cujem patrol line tako nesto.. Koliko su dobe zaštite može se nagadjati i nadati se da je to to :D
takodje ovaj alarm kosta oko 400km pojedinacno,a u hrvatskoj na njuskoalo.hr ima se kupiti za oko 70KM,e dali je je kopija ili nesto nisam siguran, ali pakovanje i izgled je isti...

Realno nisam zadovoljan ugradnjom iz par razloga:
Izgrebani su mi neki dijelovi ata, tipa zaštitna plastika od sata i ima parnica na tabli.
A što je najgore auto mi sada ide ukrivo,tj vozi u desnu stranu, vratio sam se zbog toga i oni kažu da su fulili koji zubac na volanu pro vračanju (a kao zabilježen prvobitni položaj) nakon 5-6 puta skidanja airbaga to je malo sredjeno,zapravo značajno je bolje nego prvi puta, ali je jako loše u odnosu na prvobitno stanje koje je bilo prije ugradnje ovih zaštita. Opet ću sutra ići da mi ovo naprave kako znaju.
Takođe moj prijatelj je imao sličan problem i on se vraćao isto par puta i onda je otišao na špuru i sve je bilo ok...
Takođe u toku dana dok sam se narućivao došao je jedan gospodin koji se žali na bravu,tj. na loše kopiran ključ. Nešto su ga muntali i sve što su mu uradili je da su vd-om poprskali bravu :D

Da nebude da kudim ovaj hudini, moj prijatelj je prije mjesec-dva ugradio istu zaštitu i super je zadovoljan.

Generalno nisam zadovoljan, i da bih dobro razmislio oko ugradnje hudinija, mada ni kod zedera nije nista bolja situacija pretpostavljam. Jedan svercer auta mi je pricao da licno poznaje vlasnike radnje zeder na dobrinji i kako su oni jedini licencirani za zeder u BIH i da svim svojim musterijama preporucuje ugradnju kod njih i da im sredi popust, a i meni je nudio isto, ali meni se nije svidjelo kad je reko da osovinu od volana do letve mijenjaju,tj uzmu tvoju a stave vec gotovu posto je npr za vw grupaciju to gotovo isto, VEC GOTOVA OSOVINA IMA NA SEBI UGRADJEN MEHANIZAM ZEDERA, a oni letve koje dobiju salju u Beograd na ugradnju i tako vrte.. e sad za ovo nemogu garantovati :)
drndalo

#280 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

nokia_e52 wrote:Nešto su ga muntali i sve što su mu uradili je da su vd-om poprskali bravu :D
Sa srecom. Jesi li procitao uputstvo za bravu da je svakih nekoliko treba svakako pocastiti WD-om...?
Sa_u_srcu

#281 Re: Zastita od krađe

Post by Sa_u_srcu »

nisi lose uradio...mada je hudini samo kopija zedera....ipak je zeder tata mata...i narucito u tom servisu na dobrinju su veoma dobri...meni licno ugradjivali na 3 auta i nikada nikakva greska....
Vezano za alarm...trebao si staviti Cobru...650 KM, malo skuplja ali neuporedivo bolja...al eto...
drndalo

#282 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

Ne znas da je Hudiny imao akciju brava+alarm za malo vise para od same Cobre...
Sa_u_srcu

#283 Re: Zastita od krađe

Post by Sa_u_srcu »

drndalo wrote:Ne znas da je Hudiny imao akciju brava+alarm za malo vise para od same Cobre...

koji alarm...?
esso_sa

#284 Re: Zastita od krađe

Post by esso_sa »

Ta akcija hudiny + alarm u stvari smanji cijenu za 100 KM u odnosu da kupujes posebno hudiny i posebno alarm
Alarm koji ugradjuju je Patrol Line...

Ja sam sa Hudiny-jem ugradio i ovaj alarm al moram priznati da sam se debelo za*ebao sto prije ugradnje nisam pitao koje sve opcije alarm podrzava... Smatrao sam da nema potrebe jer danas i jeftini kineski alarmi dodju sa osnovnim funkcijama poput zasebne sirene, ultrazvucnih senzora kabine itd...

Uglavnom, nakon ugradnje se ispostavilo da alarm nema nista od pomenutih opcija, koristi sirenu od auta (nema svoju), nema ultrazvucnih senzora (ima samo shock senzore). Ove opcije se mogu naknadno ugraditi ali uz doplatu naravno :twisted:

Dalje, sam kvalitet ugradnje je katastrofa - "strucnjak" je alarm spojio na instalaciju auta onako stiklajuci zice rukom (umjesto da je polemio sve) a sav visak zica je samo zgurao kod centrale sa osiguracima...
Na kraju sam ja sve ponovo prekopcao, polemio i slozio zice da to lici na nesto a ne da me doceka "pticje gnijezdo" svaki put kad hocu da promjenim neki osigurac...

Jos jedna mana je sto su zice od alarma u bojama tako da nije tesko skontati koje treba prespojiti da bi se alarm zaobisao...

Uglavnom, po meni je Patrol Line jedno veliko smece od alarma, obicno bacanje para i ne mogu sebi oprostiti sto sam ga ikada ugradio. :twisted:
Definitivno ga u buducnosti namjeravam skinuti i zamjeniti sa Cobrom ili nekim drugim - normalnim alarmom
goran16v

#285 Re: Zastita od krađe

Post by goran16v »

esso_sa wrote: Definitivno ga u buducnosti namjeravam skinuti i zamjeniti sa Cobrom ili nekim drugim - normalnim alarmom
Po ovome osim sto ako kroz masku, ispood branika isl presjeces vod za sirenu pa alarm kao upozorenje ne ukines skroz, ako u slucaju loma stakla i kradje iznutra sok senzor ne reaguje (ako staklo lomis sarafcigerom i sl nema nikakvog udara ii ljuljanja) alarm se nece aktivirati? Nije bas neka sreca.
esso_sa

#286 Re: Zastita od krađe

Post by esso_sa »

@Goran16V, upravo tako ! Nema aktivacije ako prerezes neki od vodova ili "njezno" razbijes staklo.
Sok senzor reaguje uglavnom na jaci udarac u predjelu steke/brave vrata, po ostalim dijelovima auta mozes skakati ali se nece aktivirati...

I sam alarm onako kad gledas kvalitet izrade, izgleda kao neki jeftini kinez... Cisto sumnjam da je u nabavi skuplji od nekih 50 KM.
Drugo je sto ga ovi u Hudiny-ju tuse za 400 KM i tvrde da je to vrhunski alarm

Sve u svemu, bacene pare i jedva cekam da ga se rijesim...
goran16v

#287 Re: Zastita od krađe

Post by goran16v »

esso_sa wrote:@Goran16V, upravo tako ! Nema aktivacije ako prerezes neki od vodova ili "njezno" razbijes staklo.
Sok senzor reaguje uglavnom na jaci udarac u predjelu steke/brave vrata, po ostalim dijelovima auta mozes skakati ali se nece aktivirati...

I sam alarm onako kad gledas kvalitet izrade, izgleda kao neki jeftini kinez... Cisto sumnjam da je u nabavi skuplji od nekih 50 KM.

Odnosno, da budemo precizniji, ima aktivacije, vjerovatno zmigavci blinkaju, ali se nista ne cuje!
esso_sa

#288 Re: Zastita od krađe

Post by esso_sa »

goran16v wrote:
esso_sa wrote:@Goran16V, upravo tako ! Nema aktivacije ako prerezes neki od vodova ili "njezno" razbijes staklo.

Odnosno, da budemo precizniji, ima aktivacije, vjerovatno zmigavci blinkaju, ali se nista ne cuje!
Tacno tako ! Alarm aktivira zmigavce i sirenu al bez sirene i nemas neke koristi od zmigavaca... Svako ce pomisliti da je lopov u stvari dosao sa svojim autom i kratko upalio sva 4 :D
drndalo

#289 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

Al' u tom slucaju bi imobilizator trebao raditi ?
goran16v

#290 Re: Zastita od krađe

Post by goran16v »

drndalo wrote:Al' u tom slucaju bi imobilizator trebao raditi ?
I to ce ti bas pomoci kad ti opusu sve iz auta od strugalice za led do obavezne oprem. Valjda je hudiny tu da sprijeci odvoz auta, a ne imobilizator.
drndalo

#291 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

Sve je tu da sprijeci odvoz, brava, alarm, imobilajzer... Ipak je to najveci trosak, realno... Sranje je i kad ti razbiju staklo, ali ni blizu ovog drugog...
530i

#292 Re: Zastita od krađe

Post by 530i »

Aman, pa najjefitniji kineski alarmi dolaze sa svojom sirenom - kvalitet jest upitan, ali sirena je zasebna od sirene auta i postavlja se i spaja po želji, na neko "lijepo" mjesto.... :roll:
Sa_u_srcu

#293 Re: Zastita od krađe

Post by Sa_u_srcu »

znas sta meni samo nije jasno...mislim zao mi je sto si pogrijesio...ali mi nije jasno sljedece...ako vozis auto i kanis mu staviti alarm i neku kvalitetnu zastitu...znaci da vozis poprilicno lijepo i interesantno vozilo, koje zelis prije svega zastiti i sacuvati i naravno da investiras znacajnu kolicinu novca...da ga i sacuvas...i onda odes i stavis neko kinesko smece, radi ustede 200 KM...u odnosu na cobru ili nesto slicno...i sve kad saberes...nisi nista dobio...niti si suguran, niti mirno spavas, osim sto imas 200 KM u djepu...a dao bi sada i 500 da je drugacije....

Cobru ce deaktivirati al u kurcu...bilo ko....mozes sjeci sta hoces...nikad je neces deaktivirati na taj nacin...
esso_sa

#294 Re: Zastita od krađe

Post by esso_sa »

Ja vala nisam gledao neku ustedu kad sam ugradjivao alarm, pare nisu bile problem.
U tom trenutku mi je odgovaralo da odradim sve na jednom mjestu , bio sam u zurbi i trebala mi je kakva takva zastita
Naravno, prije ugradnje su alarm nahvalili kako je odlican a moja greska je sto nisam pitao detaljnije odnosno - sta sve dodje u tom "odlicnom" paketu.
Podrazumjevao sam da dodje sa sirenom, ultrazvukom itd jer danas svaki alarm dodje sa tim komponentama.
Tek nakon ugradnje vidjeh da sam pojeo go*no :D al ne mogu optuziti ljude u Hudiny za to, ja sam kriv jer nisam pitao detaljnije

Uglavnom, neka drugi izvuku pouku iz moje greske i ne ugradjuju Patrol Line alarm j- ne donosi ni blizu funkcija koliko kosta. Puno bolje je za te pare uzeti Cobru, Metu i sl. :thumbup:
Nermin_BH

#295 Re: Zastita od krađe

Post by Nermin_BH »

nokia_e52 wrote:Evo da se javim vezano za zaštite iz prve ruke! Ugradio sam hudini + neki italijanski alarm za koji prvi put cujem patrol line tako nesto.. Koliko su dobe zaštite može se nagadjati i nadati se da je to to :D
takodje ovaj alarm kosta oko 400km pojedinacno,a u hrvatskoj na njuskoalo.hr ima se kupiti za oko 70KM,e dali je je kopija ili nesto nisam siguran, ali pakovanje i izgled je isti...

Realno nisam zadovoljan ugradnjom iz par razloga:
Izgrebani su mi neki dijelovi ata, tipa zaštitna plastika od sata i ima parnica na tabli.
A što je najgore auto mi sada ide ukrivo,tj vozi u desnu stranu, vratio sam se zbog toga i oni kažu da su fulili koji zubac na volanu pro vračanju (a kao zabilježen prvobitni položaj) nakon 5-6 puta skidanja airbaga to je malo sredjeno,zapravo značajno je bolje nego prvi puta, ali je jako loše u odnosu na prvobitno stanje koje je bilo prije ugradnje ovih zaštita. Opet ću sutra ići da mi ovo naprave kako znaju.
Takođe moj prijatelj je imao sličan problem i on se vraćao isto par puta i onda je otišao na špuru i sve je bilo ok...
Takođe u toku dana dok sam se narućivao došao je jedan gospodin koji se žali na bravu,tj. na loše kopiran ključ. Nešto su ga muntali i sve što su mu uradili je da su vd-om poprskali bravu :D

Da nebude da kudim ovaj hudini, moj prijatelj je prije mjesec-dva ugradio istu zaštitu i super je zadovoljan.

Generalno nisam zadovoljan, i da bih dobro razmislio oko ugradnje hudinija, mada ni kod zedera nije nista bolja situacija pretpostavljam. Jedan svercer auta mi je pricao da licno poznaje vlasnike radnje zeder na dobrinji i kako su oni jedini licencirani za zeder u BIH i da svim svojim musterijama preporucuje ugradnju kod njih i da im sredi popust, a i meni je nudio isto, ali meni se nije svidjelo kad je reko da osovinu od volana do letve mijenjaju,tj uzmu tvoju a stave vec gotovu posto je npr za vw grupaciju to gotovo isto, VEC GOTOVA OSOVINA IMA NA SEBI UGRADJEN MEHANIZAM ZEDERA, a oni letve koje dobiju salju u Beograd na ugradnju i tako vrte.. e sad za ovo nemogu garantovati :)
Pa gdje si te nasao ? Kako se zove njihova radnja ? Kriv si sto ides nestrucnim ljudima da ti rade takve stvari, auto nije igracka. Ja sam cobru platio 406 KM stvarno ljudi rade nemam zamjerke nista nisu ostetili.
Nermin_BH

#296 Re: Zastita od krađe

Post by Nermin_BH »

Sa_u_srcu wrote:nisi lose uradio...mada je hudini samo kopija zedera....ipak je zeder tata mata...i narucito u tom servisu na dobrinju su veoma dobri...meni licno ugradjivali na 3 auta i nikada nikakva greska....
Vezano za alarm...trebao si staviti Cobru...650 KM, malo skuplja ali neuporedivo bolja...al eto...
Kako tebe izadje 650 KM ? Meni su rekli ako hoces da ti spoje cobru preko fabrickog 550 KM, a odvojeno 406 KM da imas daljinski za cobru sa njim zakljucavas i otkljucavas. Sa kljucem samo palis auto i gasis fabricki alarm ako se ukljuci.
Sa_u_srcu

#297 Re: Zastita od krađe

Post by Sa_u_srcu »

Nermin_BH wrote:
Sa_u_srcu wrote:nisi lose uradio...mada je hudini samo kopija zedera....ipak je zeder tata mata...i narucito u tom servisu na dobrinju su veoma dobri...meni licno ugradjivali na 3 auta i nikada nikakva greska....
Kako tebe izadje 650 KM ? Meni su rekli ako hoces da ti spoje cobru preko fabrickog 550 KM, a odvojeno 406 KM da imas daljinski za cobru sa njim zakljucavas i otkljucavas. Sa kljucem samo palis auto i gasis fabricki alarm ako se ukljuci.

Meni je 650 takodje na fabricki kljuc sa karticom...u Comelu ugradjen prije 2 godine...mozda su sada spustili 100 KM...
esso_sa

#298 Re: Zastita od krađe

Post by esso_sa »

kiki-miki wrote:Koliku zaštitu uopšte pruža bežični imobilizator motora? I na kakvom principu to uopšte radi?
Ne znam za ove sto dodju uz Cobra alarme ali za one sto se prodaju po 100 maraka (ona mala elektronika sto ide u auto i imas 2 "zetona" koje nosas sa sobom), za njih ti mogu reci da ne pruzaju nikakvu zastitu ! Na ove mislim :

http://www.p i k .ba/artikal/6488990/beskontaktni-imobilajzer/

Obicni bezicni releji koji prekidaju kolo koje vec odaberes da prekidas (najcesce napajanje procesora motora).
Kao zastita je nikakav, dovoljno je naci 2 zice koje prekida, direktno ih spojiti i blokada zaobidjena.
Ili, prekines napajanje imobilizatoru (precvikas mu masu npr) i cim ostane bez napajanja, imobilizator ide u defaultni - ukljucen polozaj i mozes upaliti auto bez problema
saabsa

#299 Re: Zastita od krađe

Post by saabsa »

esso_sa wrote:
kiki-miki wrote:Koliku zaštitu uopšte pruža bežični imobilizator motora? I na kakvom principu to uopšte radi?
Ne znam za ove sto dodju uz Cobra alarme ali za one sto se prodaju po 100 maraka (ona mala elektronika sto ide u auto i imas 2 "zetona" koje nosas sa sobom), za njih ti mogu reci da ne pruzaju nikakvu zastitu ! Na ove mislim :

http://www.p i k .ba/artikal/6488990/beskontaktni-imobilajzer/

Obicni bezicni releji koji prekidaju kolo koje vec odaberes da prekidas (najcesce napajanje procesora motora).
Kao zastita je nikakav, dovoljno je naci 2 zice koje prekida, direktno ih spojiti i blokada zaobidjena.
Ili, prekines napajanje imobilizatoru (precvikas mu masu npr) i cim ostane bez napajanja, imobilizator ide u defaultni - ukljucen polozaj i mozes upaliti auto bez problema
E jbg sad tako isto moze da ukloni bilo koju zastitu , al za sve to treba vremena , po meni je imobilajzer sasvim solidna zastita protiv kradje i otmice auta.
esso_sa

#300 Re: Zastita od krađe

Post by esso_sa »

kiki-miki wrote:Ovo sam vidjela na nekom reklmnom letku:gps + to =399 km zato i pitam
A i meni su uvalili taj letak neki dan :D
Ne znam jesi li primjetila da je GPS pracenje besplatno samo na odredjeni period (mislim da je godinu dana), kasnije moras placati pretplatu za to

Drugo, lopovi uglavnom imaju rentane garaze gdje svjeze nakon kradje sakrivaju auta dok se situacija malo ne "ohladi"...
A kad su u garazama, od GPS-a nemas nekog hajra (ne moze uhvatit signal)
Post Reply