Zastita autorskih muzickih prava

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Deniken

#1 Zastita autorskih muzickih prava

Post by Deniken »

Autor sam pjesme koju namjeravam zastititi autorskim pravima.
Zanima me gdje se to radi u BiH. U HR je ZAMP a u Srbiji je SOKOJ nadlezno za to.
Trazio sam po netu ali nista nisam konkretno nasao.
Pitam se da li uopce postoji...
Hvala
Gray

#2 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by Gray »

Ne moraš nigdje prijavljivati autorska prava da bi ti ona bila zaštićena. Ti zaštitu autorskih prava uživaš već samim činom stvaranja pjesme, i u slučaju da ti neko prekršia autorska prava onda tražiš zaštitu. Dakle za sada je samo potrebno da imaš neki dokaz da si ti autor pjesme i kada je pjesma stvorena.
rosal

#3 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by rosal »

Molim te ne lupetaj, pjesma je djelo koje je potrebno zaštititi baš kao i svaki drugi autorski rad, jer u suprotnom, ne samo da ne možeš ostvariti naknade koje se u normalno uređenim zemljama daju autorima pjesama i izvođačima, već ne možeš spriječiti njenu upotrebu u bilo koje svrhe od strane bilo koga.

E sad, nisam siguran da li je kod nas to uopće moguće... ali ne bi bilo loše da više informacija potražiš kod udruženja estradnih umjetnika ili ovdje: http://sqn.ba/str/bos/prva/prva.html
Deniken

#4 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by Deniken »

rosal wrote:Molim te ne lupetaj, pjesma je djelo koje je potrebno zaštititi baš kao i svaki drugi autorski rad, jer u suprotnom, ne samo da ne možeš ostvariti naknade koje se u normalno uređenim zemljama daju autorima pjesama i izvođačima, već ne možeš spriječiti njenu upotrebu u bilo koje svrhe od strane bilo koga.

E sad, nisam siguran da li je kod nas to uopće moguće... ali ne bi bilo loše da više informacija potražiš kod udruženja estradnih umjetnika ili ovdje: http://sqn.ba/str/bos/prva/prva.html
Odlicno za pocetak!
Gray

#5 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by Gray »

To što si ti stavio nema veze sa zaštitom autorskih prava, autorska prava su zaštićena samim činom njegovog stvaranja, tj. autor ima određena prava koja su predviđena samim Zakonom o autorskom i srodnim pravima u BiH, bez potrebe za ikakvim činom prethodne registracije.

A to što ti govoriš jeste OSTVARIVANJE autorskih prava, tj. način npr. naplate za puštanje pjesme na radiju i to radi Sine Qua Non.
dia81

#6 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by dia81 »

autor nema nikakva prava cak i kad je u Sine qua non-u, jer su ljudi godinama na sudu sa vecinom medija u BiH, i niko ne placa naknade, mislim da su jedine platise RSG radio i BHT, vecina medija ide na potpisivanje ugovora kojim se odrices prava sto je nezakonito ali funkcionira, izvodjaci pristaju da bi ih vrtili, a ustvari je to odricanje svojih prava...zakon je davno donesen ali ne funkcionise bas...mali su koraci napravljeni ali u ovom trenutku svako raditi sta hoce sa pjesmama...totalno bezakonje
rosal

#7 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by rosal »

Gray wrote:To što si ti stavio nema veze sa zaštitom autorskih prava, autorska prava su zaštićena samim činom njegovog stvaranja, tj. autor ima određena prava koja su predviđena samim Zakonom o autorskom i srodnim pravima u BiH, bez potrebe za ikakvim činom prethodne registracije.

A to što ti govoriš jeste OSTVARIVANJE autorskih prava, tj. način npr. naplate za puštanje pjesme na radiju i to radi Sine Qua Non.
Po drugi put, NE LUPETAJ! Agencija nosi naziv "SQN - agencija za zastupanje i zaštitu autorskih prava" a ti mi govoris kako nema veze sa zaštitom autorskih prava!?
Gray

#8 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by Gray »

rosal wrote:
Gray wrote:To što si ti stavio nema veze sa zaštitom autorskih prava, autorska prava su zaštićena samim činom njegovog stvaranja, tj. autor ima određena prava koja su predviđena samim Zakonom o autorskom i srodnim pravima u BiH, bez potrebe za ikakvim činom prethodne registracije.

Po drugi put, NE LUPETAJ! Agencija nosi naziv "SQN - agencija za zastupanje i zaštitu autorskih prava" a ti mi govoris kako nema veze sa zaštitom autorskih prava!?

Što ti voliš tu frazu. :roll:

Nema veze sa pravom na autorskopravnu zaštitu, to imaš samim stvaranjem djela.

Sime Qua Non je za ostvarivanje autorskopravne zaštite, dakle organizacija koja pomaže u naplati i zaštiti autorskih prava.

Ono što ja od početka govorim jeste da ne mora ništa poduzeti da bi stekao PRAVO na autorskopravnu zaštitu, tj. ne mora registrovati ili prijaviti djelo, jer je djelo po zakonu zaštićeno činom njegovog stvaranja.
Miki123

#9 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by Miki123 »

Ono što ja od početka govorim jeste da ne mora ništa poduzeti da bi stekao PRAVO na autorskopravnu zaštitu, tj. ne mora registrovati ili prijaviti djelo, jer je djelo po zakonu zaštićeno činom njegovog stvaranja.
Čovjek je u pravu.
burekodsira

#10 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by burekodsira »

Miki123 wrote:
Čovjek je u pravu.

tako je! samim stvaranjem postajes vlasnik istog djela
kEN0

#11 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by kEN0 »

ma nece ti to niko dirat, vjeruj mi.
Deniken

#12 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by Deniken »

burekodsira wrote:
Miki123 wrote:
Čovjek je u pravu.

tako je! samim stvaranjem postajes vlasnik istog djela

Mislim da lupate svi pomalo! Pitanje je kako dokazati da je autor pjesme taj i taj i da je pjesma nastala tad i tad? Kojim nacinom? U mom prvom pitanju je stojalo da je namjeravam zastititi autorski i da su za takve stvari u susjednim zemljama ovlastene gore pomenute kuce. Znaci, evidentiranjem djela autor bi imao "pokrice". Neki savjetuju cak i upakiranje djela (na medij) te da se putem poste posalje sam sebi na kucnu adresu. Time bi se dokazala vjerodostojnost datuma nastanka i ime autora pjesme. "Ako bi autor pjesme snimao u nekom studiju i tonac istu pjesmu posalje sebi na kucnu adresu bez znanja autora automatski tonac ostvaruje sva prava na snimljenu pjesmu".
burekodsira

#13 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by burekodsira »

konkretno za taj slucaj se napravi ugovor prije snimanja :mrgreen:
JThomas

#14 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by JThomas »

u našem pravu autorska prava nastaju automatski samim stvaranjem djela, bez ikakvih formalnosti - samo ako si u mogućnosti to i dokazati.

u praksi, jedini ko se konkretno bavi time, ostvarivanjem prava iz radio-difuzije i drugih oblika izvođenja tvog djela, ubiranjem honorara i tantijema je već pomenuta agencija sine qua non, pa se obrati njima...ali što neko već reče, u ovoj državi svakako ni radiji ni kupuju muziku legalno, a kamoli ostali.
Deniken

#15 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by Deniken »

burekodsira wrote:konkretno za taj slucaj se napravi ugovor prije snimanja :mrgreen:
Svi smo pametni, nevjerovatno...
ZZZlica

#16 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by ZZZlica »

Sine Qua Non, Agencija za zastupanje i zaštitu autorskih prava
adresa: Branilaca Sarajeva 47 (1. sprat, Zgrada Ekonomskog instituta,
između garaže i sad butika, a nekad kafića Cotton Club)
tel: 033-251 600

U vezi dokazivanja autorskog prava (generalno) na sudu u slučaju zloupotrebe... autorsko djelo se, nakon materijalizacije, treba snimiti na odgovarajući medij - CD, DVD ili floppy i poslati samom/samoj sebi preporučeno poštom i ne otvarati... datum pošiljke je mjerodavan kao dokaz na sudu.

Što se tiče muzičkih djela, ona se mogu i deponovati (mada prema ZASP-u ne postoji obaveza) u Agenciji Sine Qua Non gdje, u slučaju emitovanja i prijave emitovanja djela od strane radio ili TV stanica, autor može ostvariti naknadu. Autor se treba učlaniti u AMUS (Asocijaciju muzičkih stvaralaca) BiH i dati punomoć Agenciji i tamo napraviti prijave djela gdje su navedeni kompozitor, tekstopisac, aranžer i sl. + notni zapis dijela kompozicije. Agencija autora prijavljuje u međunarodnu bazu podataka o autorima i djelima i sve to je besplatno. S obzirom da je ostvarivanje autorskih prava neprofitna djelatnost, Agencija radi na principu naplate troškova, tj. ako je u programima emitera koji su sklopili ugovor o korištenju repertoara prijavljeno djelo autora i isto naplaćeno, Agencija za sebe uzima samo postotak za obradu podataka (tzv. dokumentaciju i distribuciju).
Zox

#17 Re: Zastita autorskih muzickih prava

Post by Zox »

Deniken wrote:

Mislim da lupate svi pomalo! Pitanje je kako dokazati da je autor pjesme taj i taj i da je pjesma nastala tad i tad? Kojim nacinom? U mom prvom pitanju je stojalo da je namjeravam zastititi autorski i da su za takve stvari u susjednim zemljama ovlastene gore pomenute kuce. Znaci, evidentiranjem djela autor bi imao "pokrice". Neki savjetuju cak i upakiranje djela (na medij) te da se putem poste posalje sam sebi na kucnu adresu. Time bi se dokazala vjerodostojnost datuma nastanka i ime autora pjesme. "Ako bi autor pjesme snimao u nekom studiju i tonac istu pjesmu posalje sebi na kucnu adresu bez znanja autora automatski tonac ostvaruje sva prava na snimljenu pjesmu".
ž

Aha. Tako pitaj.
Snimis na CD, spakujes u kovertu, zapecatis, posaljes sam sebi preporuceno, sa datumom posiljke, posiljku drzis neotpecacenu.
Eto kako :)
(tako sam barem ja radio sa ilustracijama u Italiji i pilo je vode).
Post Reply