Zastita auta od korozije
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Rahat Lokum
#1 Zastita auta od korozije
Zdravo raja
Imam u planu uraditi kompletnu zastitu auta od korozije ,pa me interesuje kakva iskustva vi imate ? Ko to radi kvalitetno u BiH,Koja antikorozivna sredstva i materijal se mogu kupiti u Bih te koliko to kosta?
Svaka informacija je dobrodosla.
Imam u planu uraditi kompletnu zastitu auta od korozije ,pa me interesuje kakva iskustva vi imate ? Ko to radi kvalitetno u BiH,Koja antikorozivna sredstva i materijal se mogu kupiti u Bih te koliko to kosta?
Svaka informacija je dobrodosla.
-
BigusDickus
Ako se ne radi o nekom vrijednom old-timeru, to je cist gubitak vremena... Kad pocne hrdjati, uglavnom ljudi rade "ismptomatski"...
Znaci, celicnom cetkom ostruzes zahrdjalo mjesto, presmirglas i zastitis temeljnom bojom... Kad tih "patcheva" bude previse, ofarbas cijeli auto i zdravo... 
-
džetro
Nema kompletne zaštite od korozije,jer svako auto hrđa, pa i ova najnovija, samo sporije. Razlog je u svojstvu metala da oksidira vremenom, što zbog vanjskih utjecaja, što zbog kontakta među spojevima automobila, tzv. kontaktne korozije. Ne hrđaju samo plastične i aluminijske karoserije. Ali hrđaju zato metalni djelovi vješanja i mehanike.
Postoje zato razne smjese kojima se štiti karoserija i podvozje. Moj stari je kupovao Stojadina 1979. i zaštitio podvozje nekom katran - smjesom, kaže to je tada koštalo oko 400 maraka. nakon 26 godina to još drži, Stojadin k'o boca odozdo, ali je truno na pragovima i vratima, tamo gdje nije imao nikakvu zaštitu. Ali mu je jedan majstor prošle godine ugradio nove limove i nakon toga je prefarban nekom masom za zaštitu od korozije, tamno zelena, ono boje nafte. Na to je išao temeljni, pa onda vanjski lak. Jebiga, izgubio sam majstorov broj da ga pitam šta je u pitanju, ali ima toga u prodavnicama boja i lakova, mislim. I nije više baš tako skupo.
Postoje zato razne smjese kojima se štiti karoserija i podvozje. Moj stari je kupovao Stojadina 1979. i zaštitio podvozje nekom katran - smjesom, kaže to je tada koštalo oko 400 maraka. nakon 26 godina to još drži, Stojadin k'o boca odozdo, ali je truno na pragovima i vratima, tamo gdje nije imao nikakvu zaštitu. Ali mu je jedan majstor prošle godine ugradio nove limove i nakon toga je prefarban nekom masom za zaštitu od korozije, tamno zelena, ono boje nafte. Na to je išao temeljni, pa onda vanjski lak. Jebiga, izgubio sam majstorov broj da ga pitam šta je u pitanju, ali ima toga u prodavnicama boja i lakova, mislim. I nije više baš tako skupo.
- Sodom1
#6 Re: Zastita auta od korozije
Ovo mene isto interesuje , kako da zastitim auto odozdo . KOja sredtstva koristiti koji postupak itd.
Ako neko ima zelje koju da napise o procesu zastite bujrum.
Ako neko ima zelje koju da napise o procesu zastite bujrum.
- mayab
- Sodom1
#8 Re: Zastita auta od korozije
Youtube je pun svega , od amatera do profesionalaca plus ima milion razlicitih preparata.
- mayab
#9 Re: Zastita auta od korozije
Ma iskreno, šta će ti to, ja mislim da to nesto pije vode jedino kad sredjujes kakvog istinskog oldtajmera, koji bi trebao ostati vječno tvoj!
Ako nije tajna, koji je auto i koliko je star?
Ako nije tajna, koji je auto i koliko je star?
- Sodom1
#10 Re: Zastita auta od korozije
Mercedes 1973 godiste , skoro sam ga kupio , a mislim da ga necu prodavati jos zadugoo , jer sam ga bas godinama trazio
- HardCore
#11 Re: Zastita auta od korozije
Ja bih to odmah na otpad hahah