Zastava RS

Post Reply
digger

Post by digger »

Da li se slazete da je ova moja zastava BiH prihvatljivo rjesenje za svakoga:

Image
Arminovski

Post by Arminovski »

Jel ovako? :-)

BiH
Image
Onda bi rs mogla da ima ovo :-)

Image
a federacija ovo :-)

Image

Kad smo vec kod panslavenskih boja sto ne bi mogli izvrnuti malo zastavu rs pa da vidimo da li bi onda bila prihvatljiva? Na kraju krajeva imala bi "panslavenske" boje jos uvijek...
verzija1:
Image
verzija2:
Image
Ovo pod uslovom da vec nisu zauzete :D

Blago nama evo jos malo imacemo federaciju... :lol:

Image

A mogli bi i da imamo i animirani gif umjesto grba (ovu slicicu iznad). Na taj nacin svi bi bili zadovoljni bar ponekad... :D
Last edited by Arminovski on 23/11/2006 21:29, edited 4 times in total.
atmel

Post by atmel »

Najbolje da nova zastava bude bez boje, pošto nam ni himna nema teksta. :D :D :D
Klon

Post by Klon »

nemojte sanjstai, nikad oni nece staviti ljiljane, na bilo koju zastavu u ovoj zemllji.
pike

Post by pike »

digger wrote:Da li se slazete da je ova moja zastava BiH prihvatljivo rjesenje za svakoga:

Image
Vala gora od ove sadasnje nazovi zastave.
milton

Post by milton »

:faraon1: @ Arminovski
Arminovski

Post by Arminovski »

milton wrote::faraon1: @ Arminovski
Ma nije to nista. To ja mogu stancati kako hoces. Ne daj Boze da sam u parlamentu. :D

Image

Image

Ova zadnja mi nekako poznata. Moze bit da je zauzeta...
Stupar.

Post by Stupar. »

Po presudi Ustavnog suda BiH, zastava RS se ne treba mijenjati, ali se trebaju mijenjati grbi i himna RS, kao i zastava Federacije.
Samo ja mislim da se to nikad nece promjeniti, jer se nikad nece moci dogovoriti o novom izgledu tih simbola.
reformator

Post by reformator »

Simbol svetorodne dinastije Nemanjića bio je dvoglavi orao sa dvije krune(zemaljska i nebeska).Orao raširenih krila podsjeća na krst,jer ima vertikalu i horizontalu.Njihov presjek(orlovo srce),kvintesenca ili peta tačka krsta,označava zapravo bogolikog čovjeka.Pa kome onda može smetati taj grb!?
milton

Post by milton »

@reformator:

Prvo, pola stanovnistva Bosne (i Hercegovine) nije krscansko/hriscansko. :x

Drugo, taj isti krst/kriz smeta svakom sekuliranom Srbinu i Hrvatu, kao i pripadnicima drugih "krstenih" naroda u Bosni.

Trece, svakako moraju se stiti vjerska (kao i sva druga gradjanska) prava svih gradjana, ali ne smije se dopustiti mijesanje religije/vjere u segmente gdje im nije mjesto, npr u sisteme vlasti.
Klon

Post by Klon »

Stupar. wrote:Po presudi Ustavnog suda BiH, zastava RS se ne treba mijenjati, ali se trebaju mijenjati grbi i himna RS, kao i zastava Federacije.
Samo ja mislim da se to nikad nece promjeniti, jer se nikad nece moci dogovoriti o novom izgledu tih simbola.

onda ustavni sud moze narediti da se samo drzavni simboli koriste kao simboli entiteta.
Arminovski

Post by Arminovski »

Nije ovo prvi put da se zabavljam "pravljenjem nase zastave". :) Iskreno receno ako se ikad ova nasa zastava promijeni onda od ovih prijedloga koje sam postirao mislim da mozda najvise sanse ima ova koja mi se vrti po glavi vec duze vremena:

Image

Razlog je slijedeci:

- slobodna je ;)
- ima te "panslavenske" boje koje istorijski povezuju sve juznoslavenske narode.
- asocira na staru komunisticku zastavu bosne i hercegovine tj jugoslovensku (mala jugoslavija) sto moze biti i dobro i lose
-moze da predstavlja sva tri naroda sa svoje tri boje
-povezuje grbom danasnju bosnu sa srednjovjekovnom koji moze da predstavlja sva tri naroda.

Medjutim realno gledajuci narod na ovim prostorima je zatucan nacionalizmom tako da ce se nacionalni simboli naturati jedni drugima jos dugo vremena i mogu se ukinuti samo silom. Cini mi se da cemo jednom u buducnosti (ako ova sadasnja ne opstane) gledati u jedan kompromis od zastave tipa "federacija" Tako trenutno mislim ja. :)
Last edited by Arminovski on 23/11/2006 20:30, edited 1 time in total.
Arminovski

Post by Arminovski »

Digger koja je logika iza te tvoje zastave?
Last edited by Arminovski on 23/11/2006 19:42, edited 1 time in total.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Arminovski wrote:
digger wrote:Da li se slazete da je ova moja zastava BiH prihvatljivo rjesenje za svakoga:

Image
Koja je logika iza te tvoje zastave?
:lol: nema tu logike :-) Ova kao da je iz cirkusa vamo upala :roll:
Klon

Post by Klon »

Arminovski wrote:Nije ovo prvi put da se zabavljam "pravljenjem nase zastave". :) Iskreno receno ako se ikad ova nasa zastava promijeni onda od ovih prijedloga koje sam postirao mislim da mozda najvise sanse ima ova koja mi se vrti po glavi vec duze vremena:

Image

Razlog je slijedeci:

- slobodna je ;)
- ima te "panslavenske" boje koje istorijski povezuju sve juznoslavenske narode.
- asocira na staru komunisticku zastavu bosne i hercegovine tj jugoslovensku (mala jugoslavija) sto moze biti i dobro i lose
-moze da predstavlja sva tri naroda sa svoje tri boje
-povezuje grbom danasnju bosnu sa srednjovjekovnom koji moze da predstavlja sva tri naroda.

Medjutim realno gledajuci narod na ovim prostorima je zatucan nacionalizmom tako da ce se nacionalni simboli naturati jedni drugima jos dugo vremena i mogu se ukinuti samo silom. Cini mi se da cemo jednom u buducnosti (ako ova sadasnja ne opstane) gledati u jedan kompromis od zastave tipa "federacija" Tako trenutno mislim ja. :)

potpisujem, bas dobro izgleda, cak ova jugoslovenska trobojka bolje izgelda nego ona samo bjela pozadina.
mozda bi jos bolje izgledalo staviti grb armije BIH.
Arminovski

Post by Arminovski »

Klon wrote: potpisujem, bas dobro izgleda, cak ova jugoslovenska trobojka bolje izgelda nego ona samo bjela pozadina.
mozda bi jos bolje izgledalo staviti grb armije BIH.
To bi mozda bilo malo previse... Sto kazu Englezi: pushing your luck :D
Fratris

Post by Fratris »

Jebo sve ove nacionalisticke gluposti, meni su vazne samo dvije stvari kod zastave:

1. Da ne bude izgledala kicasto. Idu mi na zivce zastave koje su pune neke sarentije, boja koje se ne slazu, i slicno. Ako boja ne dolazi u obicnom pakovanju od 10 flomastera, nije za zastave. Primjeri zastava koje krse ova pravila: Image Image

2. Zastava treba da bude dovoljno jednostavna da je dijete od 7-8 godina moze u skoli na likovnom bez problema nacrtat. Znaci, ne puno detalja, ne nekakvih oblika koje je tesko crtat i slicno. Ne da zastava izgleda ko neki goblen. Primjeri zastava koje krse ova pravila:

Image Image
MuaDib

Post by MuaDib »

Evo da predstavim najbolji prijedlog za grb Bosne i Hercegovine.
Image
"Grb predstavlja ravno zaobljeni stit podjeljen na četri polja. -
1. Prvo polje je plave boje, podijeljen na dva polja dijagonalnom gredom bijele boje sa po tri ljiljana zlatno-zute boje u svakom polju.
2. Drugo polje je crvene boje, sa bijelo-crnim krstom, na sredini polja, sa čijih se strana nalaze po četiri bijelo-crna ocila.
3. Treće polje predstavlja šahovnica od dvadesetpet polja koja su naizmjenično crveno-bijelo obojena.
4. Četvrto plje je žute boje sa čije se desne strane nalazi bijeli štit iz kog izlazi crvena ruka koja drzi bijeli mač.
Balzon grba glasi:
Prvo polje predstavlja Bošnjeke, drugo Srbe i trece Hrvate, dok četvrto predstavlja historijski grb Bosne iz XIX stoljeca." :? :?
Šta mislite!
pike

Post by pike »

Fratris wrote:Jebo sve ove nacionalisticke gluposti, meni su vazne samo dvije stvari kod zastave:

1. Da ne bude izgledala kicasto. Idu mi na zivce zastave koje su pune neke sarentije, boja koje se ne slazu, i slicno. Ako boja ne dolazi u obicnom pakovanju od 10 flomastera, nije za zastave. Primjeri zastava koje krse ova pravila: Image Image

2. Zastava treba da bude dovoljno jednostavna da je dijete od 7-8 godina moze u skoli na likovnom bez problema nacrtat. Znaci, ne puno detalja, ne nekakvih oblika koje je tesko crtat i slicno. Ne da zastava izgleda ko neki goblen. Primjeri zastava koje krse ova pravila:

Image Image
Jesu ovo fakat zastave zemalja ili je ovo tvoj primjer kako zastava ne treba da izgleda.

Mislim ne mogu da vjerujem da bi neko stavio ovo za drzavnu zastavu.

@Muabid Nije lose samo mi je ovo cetvrto polje nesto...imal sta drugo da se stavi. :D
Fratris

Post by Fratris »

pike wrote: Jesu ovo fakat zastave zemalja ili je ovo tvoj primjer kako zastava ne treba da izgleda.

Mislim ne mogu da vjerujem da bi neko stavio ovo za drzavnu zastavu.
Haha, znao sam da ce mnogi ne povjerovat da su ovo zastave stvarnih zemalja. Ona sto izgleda ko gay-pride zastave je Centralnoafricka Repulbika, ona s trokutima je Guyana, Ona ko cilim je Turkmenistan a ona s kopljima i stitom Svaziland.
Arminovski

Post by Arminovski »

MuaDib wrote: 4. Četvrto plje je žute boje sa čije se desne strane nalazi bijeli štit iz kog izlazi crvena ruka koja drzi bijeli mač.
Balzon grba glasi:
Prvo polje predstavlja Bošnjeke, drugo Srbe i trece Hrvate, dok četvrto predstavlja historijski grb Bosne iz XIX stoljeca." :? :?
Šta mislite!
Zar nije to cetvrto polje znak koji nam je nametnut od austrijanaca? Ako jeste tako onda je to ista stvar kao ova plavo-zuta... Imas isto problem sto vezes samo Bosnjake za ljiljane sto istorijski nije tacno.

Evo citiracu sam sebe:
"bla bla bla ce se nacionalni simboli naturati jedni drugima jos dugo vremena i mogu se ukinuti samo silom. Cini mi se da cemo jednom u buducnosti (ako ova sadasnja ne opstane) gledati u jedan kompromis od zastave tipa "federacija" Tako trenutno mislim ja."
Klon

Post by Klon »

MuaDib wrote:Evo da predstavim najbolji prijedlog za grb Bosne i Hercegovine.
Image
"Grb predstavlja ravno zaobljeni stit podjeljen na četri polja. -
1. Prvo polje je plave boje, podijeljen na dva polja dijagonalnom gredom bijele boje sa po tri ljiljana zlatno-zute boje u svakom polju.
2. Drugo polje je crvene boje, sa bijelo-crnim krstom, na sredini polja, sa čijih se strana nalaze po četiri bijelo-crna ocila.
3. Treće polje predstavlja šahovnica od dvadesetpet polja koja su naizmjenično crveno-bijelo obojena.
4. Četvrto plje je žute boje sa čije se desne strane nalazi bijeli štit iz kog izlazi crvena ruka koja drzi bijeli mač.
Balzon grba glasi:
Šta mislite!

bolji je sadasnji grb BIH, predstavlja BiH kakva jeste, trougao na karti,
ali saharu i cetri s nagrbu BiH, nema sanse, niposto
Fratris

Post by Fratris »

Arminovski wrote: Zar nije to cetvrto polje znak koji nam je nametnut od austrijanaca? Ako jeste tako onda je to ista stvar kao ova plavo-zuta... Imas isto problem sto vezes samo Bosnjake za ljiljane sto istorijski nije tacno.
Grb sa rukom koja drzi mac je puno stariji od Austrijanaca. Ja mislim da se prvi put pojavljuje u Fojnickom Grbovniku. Grbovnik je inaca donekle krivotvoren, jer nije iz 14. stoljeca kaok tvrdi, nego iz 16.

Image

Evo i nekih ostalih grbova iz te knjige, ako nekog zanima http://www.fojnica.de/nas_izbor/muzej/g ... grbovi.htm
pike

Post by pike »

Ja mislim da bi ova zastava bila idealna, (drzavna) takodje ovo je bio jedan od prijedloga za zastavu RBiH ako se ne varam.

Image

Ovo sam na brzinu u paintu uradio tako da ima gresaka.

@Klon: Sadasni grb BiH je u najmanju ruku zalostan.
MuaDib

Post by MuaDib »

Arminovski wrote:
MuaDib wrote: 4. Četvrto plje je žute boje sa čije se desne strane nalazi bijeli štit iz kog izlazi crvena ruka koja drzi bijeli mač.
Balzon grba glasi:
Šta mislite!
Zar nije to cetvrto polje znak koji nam je nametnut od austrijanaca? Ako jeste tako onda je to ista stvar kao ova plavo-zuta... Imas isto problem sto vezes samo Bosnjake za ljiljane sto istorijski nije tacno.

Evo citiracu sam sebe:
"bla bla bla ce se nacionalni simboli naturati jedni drugima jos dugo vremena i mogu se ukinuti samo silom. Cini mi se da cemo jednom u buducnosti (ako ova sadasnja ne opstane) gledati u jedan kompromis od zastave tipa "federacija" Tako trenutno mislim ja."
Ne vežem ja Bošnjake za ljiljane jer su se oni sami vezali za njih, i samim time bukvalno ih otjerali u povjest iliti historiju. :)
Post Reply