Zastava BIH postavljena naopacke!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dustaban

#76 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by dustaban »

Kad drzava drzi do sebe i ne dopusta ruiniranje simbola, propise ako treba baska horizontalnu, baska vertikalnu zastavu. Nu crnogoraca, nama na sramotu!

Image
beniciodeltoro

#77 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by beniciodeltoro »

insomnia78 wrote:Jedno si odista u pravu, glup primjer
Glupo je jedino što postavljam sliku od keksa na temi od zastave države ali šta je pravilno je rotacija i svako ko je slagao robu a i kao kupac što je optički navikao i smatra ispravno će priznati da je rotacija ovog lijevog Kent keksa u sredini ispravniji od ovog pored njega. Uvijek se rotira prema desno

Image
O'zone
Globalni moderator

#78 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by O'zone »

...republicka lijevo, partijska u sredu, ...ama..lijevo,...desno...ma turi je gdje hoćeš...
a ja mahnita momka braćo moja draga...

:mrgreen:
spreca

#79 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by spreca »

dustaban wrote:Kad drzava drzi do sebe i ne dopusta ruiniranje simbola, propise ako treba baska horizontalnu, baska vertikalnu zastavu. Nu crnogoraca, nama na sramotu!

Image
:thumbup: :thumbup:

Nasi bi i obu okrenuli naopako :lol:
Fudo Bosna

#80 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by Fudo Bosna »

beniciodeltoro wrote:
insomnia78 wrote:Jedno si odista u pravu, glup primjer
Glupo je jedino što postavljam sliku od keksa na temi od zastave države ali šta je pravilno je rotacija i svako ko je slagao robu a i kao kupac što je optički navikao i smatra ispravno će priznati da je rotacija ovog lijevog Kent keksa u sredini ispravniji od ovog pored njega. Uvijek se rotira prema desno

Image

:thumbup:

Potpuno logično i tu su logiku slijedile i zastava nekadašnje nam , zajednilče SFRJ, i zastava R.Srbije se okreće kao naša i zastava R Hrvatske kao naša, bez obzira na "biser" konstatacije da nam je grb ili trokut kao "naopako", eto i Srbija i Hrvatska i Juga rade/radila, kao mi , tj naše državne institucije, odnosno CB BIH u Titovoj !!!

Jedino, "ada no" okreću da je uvijek horizontalno, da ne moraju , braća Crnogorci, čoče, ni glave micati, "štede energiju " !!!
visocicaguy

#81 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by visocicaguy »

@supercali: drago mi je da napokon u diskusiji imamo nekoga ko se ocigledno detaljnije bavio ovom problematikom.

mene vec duze vrijeme nervira raznolikost postavljanja zastava, jer cim imamo dvije verzije vertikalnog rezima automatski znaci da je jedan neispravan i predstavlja skrnavljenje obiljezja.

prema mojim saznanjima, opce pravilo je sljedece:

1. uzmes zastavu kakva je u horizontalnom rezimu predstavljena
2. rotiras je za 90 stepeni u smijeru kazaljke na satu
3. flipujes je (dakle rotiras ponovo za 180 stepeni) po vertikalnoj, uzduznoj osi.

po tome sam uspio doci do ispravnih verzija zastava u vertikalnom rezimu vecine zemalja, ukljucujuci njemacku, USA, cesku itd itd.

izvor za ovo pravilo:
The rule is that when a flag is hung vertically the honour point (i.e., the top-left hand corner) should still be at the top-left. This means that most flags rotate 90 degrees and are then turned over. For example, the US flag has to be reversed to keep the canton in the top-left. The union flag just rotates, so as to keep the thick white stripe uppermost in the top-left corner. This all stems from heraldic practice, and basically mean creating new flags for many countries. More difficult are the aspect ratios - I modify the aspect ratios to 2:3 so that when hung in groups the flags are all the same height (I tried varying the widths but that looked daft, and having different lengths just doesn't work vertically).
Graham Bartram, 8 August 1996
site: http://www.crwflags.com/fotw/flags/xf-vert.html - prva sekcija

naravno ovo pravilo vrijedi ukoliko nije drugacije naznaceno. - KLJUCNA STVAR je da za nasu drzavu to nije drugacije naznaceno!

jedino pisano pravilo koje sam uspio naci za nasu drzavu, a cini mi se relevantnim izvorom je sljedece:
For Bosnia and Herzegovina, PMS 294 blue and 116 yellow. The vertical version is simply the flag turned through 90 degrees clockwise.
Ian Sumner, 10 October 2012
--> dakle 90 stepeni u smjeru kazaljke na satu, onako kako je ispred CB, OHR, opcina, sehitluka itd.

izvor: http://www.crwflags.com/fotw/flags/ba.html

ovo potkrjepljuje i zastava postavljena ispred zgrade OHR-a, koji je tumac Dejtonskog sporazuma, koji nam je i donio tu zastavu. Mislim da su oni relevantni sto se tice nacina postavljanja zastave. I - indikativno je da vecina iz RS-a zastavu kaci suprotno od onoga kako je pred OHR-om i CB.

zakljucak je: mislim da bi trebalo tacno definisati nekim zakonskim aktom. evo kako to rade ozbiljne drzave:

A Guide to Britain's Flag Protocol - The Flag Institute: https://www.flaginstitute.org/pdfs/Flyi ... ingdom.pdf
Last edited by visocicaguy on 09/11/2015 14:07, edited 2 times in total.
Dino777

#82 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by Dino777 »

I jesmo li skontali sta je ispravno? :bih:
cyprus

#83 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by cyprus »

dustaban wrote:Pojma ti nemas jarane...

Image
Jes, ali Sjedinjene Države imaju propisano kako se zastava stavlja u vertikalan položaj... Sam si rekao da mi tog propisa nemamo... Zbog toga je logično da se onda pribjegava opštem pravilu, koje kaže da se zastava rotira za 90 stepeni u smjeru kazaljke na satu...

Ta tvoja i Srdanovićeva (hu iz hi?) priča se može samo uzeti kao prijedlog za pravilno kačenje zastave, nikako kao utvrđeno pravilo po kome se treba ravnat...
supercali

#84 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by supercali »

@visocicaguy
ne bavim se ja tim sto je problematika nego zato sto volim zastave i sve vezano za njih
prvo mi nemamo nikakav zakon o zastavi zato i ide 90 stepeni u smijeru kazaljke na satu
drugo heraldicki zastava nam nema stvari da bi se gledala neka pravila u postavljanju zastava kao sto je slucaj sa americkom

ps. ovaj prijedlog od srdanovica ili koga vec ne moze biti pravilan na bilo koji nacin
jer nikad al NIKAD fly dio ne ide na jarbol
fly je fly bilo horizontalno vertikalno izvrnuto ovako onako
Danguba

#85 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by Danguba »

spreca wrote:
Nasi bi i ovu okrenuli naopako :lol:
mislim da se u vecini slucajeva to namjerno radi. :wink:
spreca

#86 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by spreca »

Danguba wrote:
spreca wrote:
Nasi bi i ovu okrenuli naopako :lol:
mislim da se u vecini slucajeva to namjerno radi. :wink:
ma jebat ih...njima su samo vazne fotelje i da sto vise ukradu
supercali

#87 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by supercali »

beniciodeltoro wrote:Odem na Google da postavim par "relevantnih dokaza" a ono na svakoj stranici drugačije objašnjenje :zid:

(Dobro kod Avaza može biti izgovor da je reporter idiot stao na pogrešnu stranu i slikao ali su objavili tu sliku znači smatraju je tačnom jer im je preči natpis šefa nego zastava)
sta je problem kod avaza sa zastavom?
It_is_a_Leclerc

#88 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by It_is_a_Leclerc »

Naopačke okrenuta zastava simbolizuje da je država u opasnosti.
supercali

#89 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by supercali »

It_is_a_Leclerc wrote:Naopačke okrenuta zastava simbolizuje da je država u opasnosti.
to znamo i bez okretanja zastave :D
beniciodeltoro

#90 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by beniciodeltoro »

supercali wrote:
beniciodeltoro wrote:Odem na Google da postavim par "relevantnih dokaza" a ono na svakoj stranici drugačije objašnjenje :zid:

(Dobro kod Avaza može biti izgovor da je reporter idiot stao na pogrešnu stranu i slikao ali su objavili tu sliku znači smatraju je tačnom jer im je preči natpis šefa nego zastava)
sta je problem kod avaza sa zastavom?
Fotograf stao sa pogrešne strane, kao kada bi stao pred zgradu sa ogromnom Nike reklamom sa suprotne strane i uslikao EKIN
supercali

#91 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by supercali »

reklama je fiksna ovaj jarbol nije sto se tice gornjeg dijela zato i zastava kruzi vjerovatno 360 stepeni u krug tako da uopste nije problem ni sa zastavom ni sa fotografom
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#92 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by stetoskop »

:bih: Image
Honda Hondas

#93 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by Honda Hondas »

Image

KATEDRALA, CENTAR SARAJEVA! :skoljka: :run:

Image

Image

a da se konacno dogovorite kako treba da se postavi zastava, pa da se izadje sa saopstenjem u javnost? :izet:

HAHAHAHAHAHAHAHAHA, KOJA KOMEDIJA! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
beniciodeltoro

#94 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by beniciodeltoro »

supercali wrote:reklama je fiksna ovaj jarbol nije sto se tice gornjeg dijela zato i zastava kruzi vjerovatno 360 stepeni u krug tako da uopste nije problem ni sa zastavom ni sa fotografom
Nije do zastave pošto kruži u krug nego je do fotografa što nije slikao odakle treba. Pa i taj isti fotograf kada slika poznate ličnosti za novine gleda da ih uslika sprijeda, lice a ne kako mu se okrenu pa objavi na naslovnoj "ovo su leđa Zdravka Čolića"
supercali

#95 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by supercali »

beniciodeltoro wrote:
supercali wrote:reklama je fiksna ovaj jarbol nije sto se tice gornjeg dijela zato i zastava kruzi vjerovatno 360 stepeni u krug tako da uopste nije problem ni sa zastavom ni sa fotografom
Nije do zastave pošto kruži u krug nego je do fotografa što nije slikao odakle treba. Pa i taj isti fotograf kada slika poznate ličnosti za novine gleda da ih uslika sprijeda, lice a ne kako mu se okrenu pa objavi na naslovnoj "ovo su leđa Zdravka Čolića"
uporedjujes slikanje osoba sa slikanjem zastave?
ne mogu da vjerujem
sta je trebao da ceka da se okrene ili da ode s druge strane a vjetar je opet okrene suprotno
daj ba reci mi molim te da zezas sa ovim fotografom i mjestom slikanja
beniciodeltoro

#96 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by beniciodeltoro »

Ne zezam se. Kakav je to quratz od fotografa ako ne zna uhvatiti pravi kadar
supercali

#97 Re: Zastava BIH postavljena naopacke!

Post by supercali »

Pa ne pravi umjetnicku sliku i ko kaže da nije uhvatio pravi kadar?
Polozaj zastave nema nista sa pravim ili krivim kadrom
Znas li uopste sta je kadar u slikanju?
Post Reply