Zarucnicki prsten

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#1 Zarucnicki prsten

Post by Dado dijasporitus »

Prije par dana mi je kolega rekao da u Americi je tradiciju kupovanja zarucnickih prstenja zapocela kompanija De Beers inace jedna od vodecih kompanija za proizvodnju dijamanata prije jedno 60 godina. Bio sam mozda malo malo naivno iznenadjen tom informacijom ali cini mi se da postoji tradicija kupovanja zarucnickih prstenja ili kakvog nakita povodom zaruka u BiH. Ili mozda grijesim ? Cure bi ovdje trebale to znati (?)

Naravno De Beers vecinu svojih dijamanata sakuplja diljem Afrike a koji su izmedju ostalog i glavni uzrocnici gradjanskih ratova i socijalnih nemira u Africi.
chuchumbamayumbe

#2 Re: Zarucnicki prsten

Post by chuchumbamayumbe »

Da, a inace je i tozla haram, treba objasniti svakoj zeni, i sve te djindjuve i qrtzi palci na koje trosimo pare bespotrebno, sve ti je to haram i crnackom rukom iskopano, mladih crnaca, maloljetnih...
Izvinjavam se, nemojte me vise, odoh ja....
8-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: Zarucnicki prsten

Post by Truba »

neki dan sam pitao jarane postoji li zaručnički prsten za muškarca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: niko ne znade...

baš ovo pišem uz bulbeovu pjesmu whata wonderful world :lol: :lol: :lol:
Dori

#4 Re: Zarucnicki prsten

Post by Dori »

Paaaa nisam sigurna za tradicije, niti odakle poticu (mada mislim da su sa Zapada), ali ja sam svoj dobila kad sam se zarucila, kao i moja mama prije mene i njena mama prije nje.....Znaci neka tradicija u Bosni postoji.
Eh sad je meni veca misterija na kojoj ruci se nosi, ali to je vec za drugu temu :D

Zaboravila sam komiju odgovoriti:
Kod nas ne, kod Amerikanaca da.
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#5 Re: Zarucnicki prsten

Post by ALexis »

Ja sam razvila neku teoriju da se nosi na lijevoj ruci
A ako te momak zaruci obicnom verom (a ne zarucnickim prstenom) onda je na dan vjencanja prebacis na desnu ruku (zarucnicki ostaje na lijevoj).
To bi bila moja teorija, pa ispravite me ako grijesim.

Sada se u Americi spajaju i zarucnicki i vjencani u jedan. Oni sigurno ne zarucuju djevojke verom :D
sto je po meni i ispravno, meni je bezveze kad par koji se jos nije ni uzeo nosi vere... ipak to je za vjencanje...mozda je to neki bosancheros skontao da bi lakse obiljezio teritorij :D jer zarucnicki moze da zavara, pa da neko ne do Bog pomisli da je obicni prsten...a ovako...sto je sigurno-zicer je :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Zarucnicki prsten

Post by Truba »

ma u americi je svejedno šta ti pokloni i na kojoj se ruci nosi jer za vrijeme razvoda sve to sudski moraš vratiti :lol: :lol: :lol: :lol:
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#7 Re: Zarucnicki prsten

Post by Dado dijasporitus »

Dena wrote:Paaaa nisam sigurna za tradicije, niti odakle poticu (mada mislim da su sa Zapada), ali ja sam svoj dobila kad sam se zarucila, kao i moja mama prije mene i njena mama prije nje.....Znaci neka tradicija u Bosni postoji.
Eh sad je meni veca misterija na kojoj ruci se nosi, ali to je vec za drugu temu :D

Zaboravila sam komiju odgovoriti:
Kod nas ne, kod Amerikanaca da.

Koliko ja znam u Americi muskarci uglavnom nedobijaju zarucnicko prstenje. Mada i to zavisi odakle osoba dolazi. Irci su npr poseban slucaj. Tradicionalno Irci nose zlatni prsten sa gravurom u obliku srca. Kad je vrh srca okrenut prema vrhu prsta osoba je slobodna a kad je vrh srca okrenut prema ruci osoba je zarucena. Interesantno.
Aurora Borealis

#8 Re: Zarucnicki prsten

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 26/11/2010 23:55, edited 1 time in total.
burek_in_space

#9 Re: Zarucnicki prsten

Post by burek_in_space »

Aurora Borealis wrote:Kako to ide u BiH? Na kojoj ruci koji?
Na lijevoj zaruchnichki, na desnoj vera...valjda. :?
Aurora Borealis

#10 Re: Zarucnicki prsten

.
Last edited by Aurora Borealis on 24/11/2010 01:59, edited 1 time in total.
burek_in_space

#11 Re: Zarucnicki prsten

Post by burek_in_space »

Aurora Borealis wrote:Ma i kad dodje do toga (ako i kada, jednog lijepo dana :D :oops: ) ja cu to sve na lijevu :oops:
Ne mogu ni tackice na desnoj ruci :oops:
Shto volim ovakve izjave, pogotovo nakon pola godine ili godinu nakon njihovog "davanja"...a ono vec stomak do zuba. :mrgreen:
Aurora Borealis

#12 Re: Zarucnicki prsten

.
Last edited by Aurora Borealis on 24/11/2010 01:59, edited 1 time in total.
bosniandizdar

#13 Re: Zarucnicki prsten

Post by bosniandizdar »

burek_in_space wrote:
Aurora Borealis wrote:Ma i kad dodje do toga (ako i kada, jednog lijepo dana :D :oops: ) ja cu to sve na lijevu :oops:
Ne mogu ni tackice na desnoj ruci :oops:
Shto volim ovakve izjave, pogotovo nakon pola godine ili godinu nakon njihovog "davanja"...a ono vec stomak do zuba. :mrgreen:
Ako je "stomak do zuba" ni po muke.Interaktivno djeluju organi...jel??
A...jesu li ovdje zubi odraz stomaka doli je stomak odraz vjere i dodira po ruci i rime po ruci???
Pogadza "pita" ...cini mi se...ukuse i rezultate "klopanja " po ukusu.
Slucajno zavirih ovdje i ja vam pojma nemam o pisanim pravilima.Otskrinuh zbog...radi vjere iznevjerenog.Necu vise...pozdrav.
Post Reply