Kako napisah ranije, u Novom Travniku nas primio covjek kojem nisam zapamtila ime, ujutro nas lijepo otpremio ispratio kao najrodjenije. Meni par savjeta sto se tice auta, gdje da naspem gorivo, obavezno da provjerim gume pa i rezervnu jer je veliki dio puta makadam, ubacio u drugi auto kanister 5l vode, za slucaj da opet prokuha, pregledao nam ulje... elem, legenda. Pustili rodicu i mene da spavamo u spavacoj sobi, da odmorimo, naspavamo se...nas dvije cumurale cijelu noc, tek pred jutro malo otkunjale. Nismo to, naravno, nikome smjele reci! I da, popih u Travniku kafu prvu nakon tih 3 dana, uh nikad je necu zaboraviti!!! Znate kako u nasem narodu kazu trudnice zahtjevne, traze svasta, zele ovo ono... e pa dok nisam popila tu kafu, nisam ni znala koliko sam je zeljela !!!
Obavili sve na pumpi, prikljucili se koloni i dobili obavijest da se drzimo u koloni jer se nece moci preci granica. Kako i do tad, slijepo slusam upute, razmisljam o rodici i bebama u autu, kako ce ako se ne bude moglo stajati i izdvajati iz kolone? Jedva nagovorimo tetuS da pusti sinaD da predje u auto kod rodice, da ima vise mjesta. Pristade zena, jadna sta ce, vise nije ni ona smjela ni zamisliti koji put nas ceka a oni nazad stisnuti! Dok cekamo polazak, ljudi komentarisu kakv je put, da moramo svi u Split, reorganizuju se, prebacuju iz auta u auto... Vidim jedna teta uplakana stoji pored auta, pitam sta se desilo, mozemo li pomoci... Kaze ona ja ne mogu dalje, nemam snage sjesti za volan, nisam sposobna ni za sta... depresija teska. Provirim, u autu joj troje djece. Okrenem se i snimim neka zena, sredjena do bola, kao da je na bal posla, stoji nezainteresovano pored praznog auta. Pridjem i pitam je ko putuje s njom, kaze sreco niko, sama sam i ovo nije moje auto. Zamolim je da podje sa mnom do tete sa djecom, usput joj objasnim da bi joj dobro doslo drustvo... uglavnom udje teta kod njih u auto i ostavih ih obje nasmijane. Nemam pojma kako je dosla do tamo sama

Krene kolona iz Travnika. Dobar dio puta cesta super. Razmisljam ja, super, jos malo makadama i Split! E jes' al malo sutra. Kad smo krocili na makadam... nema rijeci koje bi to opisale. Prvi dio i nekako, nasut nekim kamenom, pjeskom ili nesto slicno, a onaj dio uzbrdo kroz nekakvu sumu, pa na onoj ravnici blato do koljena od kise koja je lila cijelu noc. Ako je neko slucajno zaustavio auto tu je i ostao dok ga neko dobro ne pogura. Da sam zastala kod svakog auta u blatu, ne bi dosli do Splita ni za dva dana. Pravo mi zao bilo ljudi u tim situacijama. Sva sreca bilo neke vojske, kako neko napisa, vjerovatno HVO i oni su pomagali. Sjecam se da sam svako malo usput dovikivala vojniku pored "ceste" da je neko iza ostao u defektu. Moj brat, legenda mala (tada, sada velika), bio mi je duple oci, vidio je sve okolo sto ja nisam. Hiljadu pitanja, naspavalo se dijete, a ja niti jedan odgovor. Naravno zbunjen kako velika seka nema pojma, nasmije nas svaki put pokusajem odgovora. Npr. ko je onaj ciko pored ceste sto lici na vojnika! Na moje nemam pojma, odgovara sam sebi: Sigurno nije iz Sarajeva! Vozimo se beskrajno dugo, rekao meni ciko i koliko kilometara ima makadama, i tad mi padne na pamet da sam trebala zapisati kilometrazu da bar imam pojma koliko smo presli, ali nisam, pa nikako da skontam dokle smo, gdje smo, koliko jos! U neka doba su me poceli zezati: "Ima li jos puno, veliki Strumfe?" E jos jedan bratov biser, kad je vidio jezero, skoci sa sjedista: Eno ga, more, stigli smo! Pogleda me mama kao i ona pomislila isto, ja kazem nema sanse... Koliko smo se do sad penjali toliko moramo i sici da bi mozda ugledali more, a onda jos toliko se voziti do Splita! Budala, sta pricam, sjeb.. ih sve u autu. Nije vise bilo ni smijeha ni sala do Imockog... pravo mi krivo bilo! Dokopasmo se ponovo normalne ceste... Imocki. Opet spalir ljudi kao u Kiseljaku! Da prekinem sutnju, poceh pricati kako imam skolsku kolegicu koja je odavde i kako mi je zao sto sad samo prolazimo tuda, nisam ni zavrsila recenicu kad zenska mi se bukvalno baca ha haubu...Jbt, srce mi stalo, kontam, ubih nekoga... Stanem, rodica za malo da me udari, zenska puze preko haube do mojih vrata, fiksira me pogledom...Marijana, to je sve sto sam uspjela da progovorim! Ona prepoznala tablice na Golfu !!! Suze, smijeh, milion pitanja bez odgovora. Ne da ona ni reci da necemo kod nje, svi na veceru sutra cete dalje... Jedva je ubjedih da cemo se cuti, ima nas 11 nema sanse da izadjemo iz kolone... Dozva ona mamu, zena donese punu kesu voca, nabrzinu mi zapisa broj telefona i jedva me pusti da se vratim u auto. Kolona se vec razrjedila, ali kao sad smo na sigurnom, nema veze, imamo onaj papir (ni danas nisam sigurna sta je na njemu pisalo) da smo dio konvoja. Mrak je vec, nisam sigurna koliko sati. Svratimo na benzisku da tetaS nazove muzevu ujnu u Makarskoj, jer smo putem dogovorili da idemo kod nje. Dok smo mi dosuli gorivo, vraca se zena sva uplakana, ne idemo kod njih. U Makarskoj policijski sat, zamracenje, prijeti opasnost napad s mora, vrati nas u Sarajevo.... svasta nesto ona naprica, rasplakase se i ostale zenske, a ja popi... cuj "vrati nas u Sarajevo!!!" Sjedajte u auto, idemo dalje i da nisam cula rijeci vise! Slom zivaca, mislim da je to jedini put u zivotu da sam povisila ton na starije. Poslije sam se izvinjavala, a oni mene velicali jer sam ispravno postupila! Prilazimo granici, nekoliko policajaca stoje sa strane, jedan nas zaustavlja. Otvorim prozor, veoma pristojan mladic pita: Kako ste putovali, je li sve u redu, pregleda baterijom po autu, dodajem mu ja dokumente, nece ni da ih uzme, sretno vam!!! Prodjem ja, polako vozim da ne uteknem rodici. Gledam u retrovizor, njenom autu prilaze jos dvojica, blica ona opet ko luda. Stanem, izadjem iz auta, ona dvojica vec sinaD izvukli iz auta. Potrcim do njih, pitam u cemu je problem, kad onaj ljubazni kaze: Momak nema dokumente !!! E koji sam ja kloc ne dati djetetu pasos prije granice...trke nazad do svog auta, tetaS opet naravno place, a ja uzimam pasos i nosim ga gore njima... Uh, olaksanja kad su shvatili da je maloljetan. Pustise nas, naravno, bez problema vise ikakvih nastavimo put. Stignemo u Split iza ponoci! Poslazu nas u auto kamp, istjeram sve iz auta, pruzim sjediste i SOVA !!! Juto, popis "izbjeglica", neki dobri ljudi nose kafu u termos bocama. Naravno, meni kafu, a mama i tetaS daju podatke! Popisase nas, onako na krilu jos papiri, kad zenska rece: E sad nam jos samo recite, gdje idete odavde... u Tursku ili u Italiju? Mama i tetaS

. kaze sestra: u Makarsku! E ne moze, mi vise ne primamo izbjeglice iz Bosne. Ove dvije opet suze, upitam ja mozemo li javiti kasnije dok se malo dozovemo, saberemo. Kaze zena: Nema problema. Kazem ja mojima ukrcavajte se u auto i razgledam okolo. Nemam pojma kuda sam usla, kuda se izlazi, kako cu smugnuti neprimjeceno? Prilazi mi rodica kaze: Po onu zenu i djecu dosao rodjak. Ja joj samo pokazem da ide u auto, ispijam kafu i spazim podignutu nekakvu rampu. Kad su se nagurali svi u famoznog Golfa, tad je licio na torbu Super Bilija (ko se sjeca crtanog, znat ce o cemu pricam), sjednem i ja, strgnem onaj famozni papir sa sajbe, upalim i pravac rampa. Sva sreca niko nas ne zaustavi! Na glavnoj cesti, prati znak Makarska i suti, pomislih u sebi i po gasu!!! U autu tajac, nemogu da disu a ne da pricaju! Stigosmo do raskrsnice one ispred Baske vode polja ili cega vec, policija: Dobar dan, kuda vi? -U Makarsku! -Kod koga? Dam ja ime i prezime zene, dok je pregledao vozacku i saobracajnu. -Dobro, samo ima vas previse u autu! - Ovako smo upravo dosli iz Sarajeva!!! Pogleda me covjek tuzno, vrati dokumente i rece: Sretno! E u dvoristu doticne ujne, kad je pocelo iskrcavanje, komsije mislile dosao kruzer!!!
Spavala sam u komadu taj cijeli dan, noc i sutra do podne. Popustili zivci! Ostalo vec vise nema veze sa ovom temom! Mozda na nekoj drugoj temi u neko drugo vrijeme. Toliko od mene, hvala na paznji!
Kasnije su nam ukrali Golfa !!!
Pitanja!?