Zarada u Njemackoj (na crno)?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Puf

#1 Zarada u Njemackoj (na crno)?

Post by Puf »

Pozdrav raja,

Evo bas sam imao neku raspravu u vezi zaradjivanja u Njemackoj i zanimaju me iskustva ljudi koji su isli tamo onako na 3 mjeseca i radili.

Koliko je tesko naci posao?

Kolika je plata?

Koliko su generalno troskovi ostanka 3 mjeseca (rezije, kirija, hrana, prevoz itd...)?

Naravno podrazumjeva se rad na crno i sve dolazi u obzir (baustela, moler, limar, onaj decko sto raznosi novine, ma sve sta se nudi), znam da nisu ovi svi poslovi isto placeni pa bih bio jako zahvalan za ove informacije, jer neko blizak meni zeli da proba otici raditi tamo pa nas zanima kako i sta moze ocekivati.

Moja procjena je da se moze zaraditi 1000-1500 € i naravno odbijes kiriju, rezije, troskove zivota, ako bas stedis, mozes ustediti mjesecno 600-1000€, to je na tromjesecnom nivou od 1800€-3000€.

Ajmo raja koja je radila napisite stogod :)

Hvala
underground

#2 Re: Zarada u Njemackoj (na crno)?

Post by underground »

Niko ti nece izdati stan u Njemackoj ako nisi prijavljen i nemas dokaz o legalnom poslu.

Mozes ustekati jedino ako stanujes kod rodbine ili nesto slicno...inace za kirije moras dati i kaparu/avans u iznosu od 3 mjesecne kirije vecinom itd.

Nije bas sve tako bajno i lako
astala_vistala

#3 Re: Zarada u Njemackoj (na crno)?

Post by astala_vistala »

Prosao je vakat tome i taj vid rada sada ima malo ili nikako,sto bi tebi neki svabo placo na crno 1500 do 2000 kad ce mi sad jedan sirijac sa vizom i prijavom raditi za 1000 jedino sto je isplati jeste sema za svicarsu ili norvesku e tu se moze fino zaradit.
insomnia78

#4 Re: Zarada u Njemackoj (na crno)?

Post by insomnia78 »

S tim da je onaj ko te je spreman primiti da radis na crno takodje i spreman "ispaliti" za lovu
dosada_ziva

#5 Re: Zarada u Njemackoj (na crno)?

Post by dosada_ziva »

underground wrote:Niko ti nece izdati stan u Njemackoj ako nisi prijavljen i nemas dokaz o legalnom poslu.

Mozes ustekati jedino ako stanujes kod rodbine ili nesto slicno...inace za kirije moras dati i kaparu/avans u iznosu od 3 mjesecne kirije vecinom itd.

tacno. Jedina opcija je da te rodbina primi, a to je danas rijetko. Ja sam jednom prilikom slusao covjeka kojem je rodbina nasla posao negdje na selu, brine oko životinja, stale, sijeno, itd itd,tako da na selu boravi 3 mjeseca, onda ponovo nazad u Bosnu i tako u krug. To je dobra opcija, daleko si od grada, inspekcije nema, a zaradjujes finu lovu.
Puf

#6 Re: Zarada u Njemackoj (na crno)?

Post by Puf »

dosada_ziva wrote:
underground wrote:Niko ti nece izdati stan u Njemackoj ako nisi prijavljen i nemas dokaz o legalnom poslu.

tacno. Jedina opcija je da te rodbina primi, a to je danas rijetko. Ja sam jednom prilikom slusao covjeka kojem je rodbina nasla posao negdje na selu, brine oko životinja, stale, sijeno, itd itd,tako da na selu boravi 3 mjeseca, onda ponovo nazad u Bosnu i tako u krug. To je dobra opcija, daleko si od grada, inspekcije nema, a zaradjujes finu lovu.

Ma ja, bila bi opcija rodbine, ne bi niposto bio onako sve po PS stan ovo ono, vise bi bilo crnaci 3 mjeseca, zaradi i ustedi koliko mozes i nazad opet i tako, ali cudno je da ima ovako malo postova na ovu temu, ja sam mislio da je raja vise isla ovako raditi, a po broju postova slabo to nesto haha :D
FreakyStyley

#7 Re: Zarada u Njemackoj (na crno)?

Post by FreakyStyley »

Legalno ti bas nije opcija?

Nije lako, ali bolje se prekvalifikovat i otic legalno, nije da nema nacina.

Jesi razmisljao o kruzerima? Donekle lutrija, sto se tice toga kakav ce to posao zapast i slicno, ali se moze probrat, preko dobrih agencija. Znam ljudi kojima je odlicno bilo i koji su se vratili s finim parama.
Puf

#8 Re: Zarada u Njemackoj (na crno)?

Post by Puf »

FreakyStyley wrote:Legalno ti bas nije opcija?

Nije lako, ali bolje se prekvalifikovat i otic legalno, nije da nema nacina.

Jesi razmisljao o kruzerima? Donekle lutrija, sto se tice toga kakav ce to posao zapast i slicno, ali se moze probrat, preko dobrih agencija. Znam ljudi kojima je odlicno bilo i koji su se vratili s finim parama.
Mislim da niste upratili bas najbolje, nije rijec o meni, nego meni neko blizak i nije opcija otici za stalno ili legalno iz niza nekih privatnih razloga, cisto me zanimala ova opcija rada na crno 3 mjeseca, onako ima li iko iskustva, sta se moze ocekivat sto se tice placanja itd...
Post Reply