Zarada preko interneta i DOO FIRMA? Porez?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
xman123

#1 Zarada preko interneta i DOO FIRMA? Porez?

Post by xman123 »

Pozdrav svima,
malo sam citao na ovu temu, ali vecinom na HR i SR forumima, malo su se doticali i BiH zakona, ali ipak mozda neko ovdje bolje zna...

Naime, na tim forumima pise da ako vise od 30% prometa (uplata) dolazi iz inostranstva (recimo zarada na internetu) onda doo firma ne placa ni porez ni pdv i samo je dovoljno da se plati knjigovodja, radni prostor tj. ono osnovno, da li je ovo tacno i da li je ovo na nivou cijele BiH ili je u RS drugacije i da li ovo za poreze/pdv ne zavisi od kolicine prometa?

Takodje, kazu da je iz doo firme tesko izvuci novac, sta to konkretno znaci? Da li se misli da se tek moze izvuci na kraju godine kada se sve oporezuje (u ovom slucaju sa ino uplatama nista nema ni da se oporezuje)?

Svaka informacija je dobro dosla...

Hvala.
kenan83

#2 Re: Zarada preko interneta i DOO FIRMA? Porez?

Post by kenan83 »

Evo da nepocinjem novu diskusiju, ja cu ovdje pitati jer je slicno pitanje.

Ja planiram moju firmu iz Nljemacke da premjestim u Bosnu i da se preselim tamo. Radim i onako preko interneta.

Evo jedan primjekar, ako ja svaki mjesec dobijem 6000 km uplate od jedne firme u njemackoj za poso koji njima radim, kakvi su mi troskovi u bosni. Ako racunamo ad je krijia kancelarije, telefon, oprema i ostalo 1000 km, onda meni ostame 5000 km svaki mjesec u firmu.

Koliki su troskovi vladi i koliko ja mogu sebi platu izvaditi od toga?
Post Reply