Zarada od kuce putem transkripcije audio sadrzaja

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
avdagovic
Posts: 8
Joined: 31/10/2013 20:08

#1 Zarada od kuce putem transkripcije audio sadrzaja

Post by avdagovic »

Prije nekog vremena sam naisao na stranicu koja omogucava rad od kuce ili bilo gdje drugo sve dok imate internet konekciju i dobro poznavanje englekog jezika.

Scribie platforma ( https://scribie.com/freelance-transcrip ... 64b9037ab5 ) daje mogucnost rada odakle vam najvise odgovara, a preduslov je paypal racun.

Transkripcija je u sustini prepisivanje onoga sto cujete sa audio fajlova koji se redovno uploadaju na stranicu i slanje tog teksta na pregled. Nakon nekoliko pregleda daje se konacna ocjena ( izmedju 1 i 5 ) od koje zavisi da li ce vam i dalje biti dozvoljena transkripcija. Ocjena 2.75 je prag preko kojeg morate preci nakon 10 prepisanih fajlova, da biste mogli nastavili raditi za njih, a postavljen je kako bi se osigurao kakav takav-kvalitet te prvobitne transkripcije.

Ako ste dovoljno dobri, mozete dobiti status reviewer-a cime se dupla vasa zarada koja prvobitno iznosi $10 za svaki audio sat koji ste prepisali. Dakle sa statusom reviewer-a imate mogucnost pregleda vlastitih prepisa cime se zarada dupla na $20 po audio satu.

U pocetku ce ici jako sporo dok se naviknete na citav sistem, ali kasnije se isplati, posebno ako imate dovoljno slobodnog vremena. Ja obicno radim poslije posla kad imam vremena ili nekad u toku posla ako nemam obaveza.

Prvo se potrebno prijaviti na njihovoj stranici cime ulazite na listu cekanja dok vam se pripremi testni fajl koji morate prepisati. Ako taj pocetni prepis zadovoljava minimum mozete poceti sa redovnom transkripcijom. Svako ima 10 pokusaja ukoliko ne uspijete od prve, tako da nije nista strasno.

Proces transkripcije je da prvo odaberete audio fajl koji zelite prepisati ( svi fajlovi su duzine 6 minuta ili krace, originalni audio je podijeljen na ove sestominutne cjeline radi efikasnije obrade ). Nakon prepisa vrsite submit tog fajla i cekate review. Prvi review je okvirno provjera gresaka, nakon cega slijedi proofreading koji prolazi cijeli audio u cjelini i gleda da li se sve poklapa. Na kraju dobijate konacnu ocjenu.

Ono sto trebam naglasiti je da je potrebno jako dobro poznavanje engleskog jezika ( pravopis i gramatika ).

Vise informacija mozete naci na stranici. Puno srece onima koji se zele okusati u ovome.
Last December
Posts: 686
Joined: 13/10/2014 11:55

#2 Re: Zarada od kuce putem transkripcije audio sadrzaja

Post by Last December »

Radio, krvavo zarađen novac, ali pošteno.

Radio sam i transkripciju ENG-ENG i GER-ENG. Ovo drugo mi je bilo plaćeno čak $90 za audio sat ali potreban je skoro C2 level. Jak akcenat.

Ne znam šta bih rekao ali meni lično nije djelovao kao posao na kome se može mnogo napredovati, osim možda u nivo reviewera, ali raditi ovo na duge staze... ja bih poludio. Na neki bolestan način je poniženje jer se mora imati gotovo maternji nivo da bi mogao uspješno da radiš posao i onda kad skontaš za koji kikiriki radiš dođe ti da se ubiješ i skontaš da je ono kopanje kanala možda bilo bolja ideja :D
Baš ponižavajuće za nekog ko je godinama rintao na fakultetu i učio ko stoka. Ja sam mazohista pa mi nije smetalo LOL

U svakom slučaju, hvala za ponudu i treba svako da proba jer ako ništa bar radite od kuće, bolje i to nego za iste pare negdje brati maline ;-)
Ustvari, jer sam radio i jedno i drugo, mogao bih slobodno reći da je ovaj posao ravan branju malina ili grožđa, mentalno branje malina. Samo umjesto malina berete riječi :)
Last edited by Last December on 21/09/2015 07:48, edited 2 times in total.
User avatar
vjesticanametli
Posts: 15704
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#3 Re: Zarada od kuce putem transkripcije audio sadrzaja

Post by vjesticanametli »

Radila i ne bih nikad vise.....krvavo zaraden novac.
Last December
Posts: 686
Joined: 13/10/2014 11:55

#4 Re: Zarada od kuce putem transkripcije audio sadrzaja

Post by Last December »

Evo jedna podugačka lista američkih kompanija koje primaju opšte transkrajbere, može se naći ponuda koje plaćaju i do $30 za audio sat, tako da ima dosta izbora. Pa srećno svima ko je spreman da proba!

http://realwaystoearnmoneyonline.com/mo ... nscription
Post Reply