Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
Moderator: anex
- NeKi_LiK
#51 Re: Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
Uspjete tri stranice raspravljati o tome da se porez mora plaćati a niko da zakači link sa zakonom ili bar okvirno kaže koji je to postotak...
Recimo da mi mjesečno legne 2.000 $, nije plata nego je od prodaje stvari preko ebay-a... koliko sam prema zakonu koji spominjete dužan platiti državi i koji je to porez?
Konkretno, a ne iz šupljeg u prazno....
Recimo da mi mjesečno legne 2.000 $, nije plata nego je od prodaje stvari preko ebay-a... koliko sam prema zakonu koji spominjete dužan platiti državi i koji je to porez?
-
Saka
#52 Re: Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
Kako nije rečeno? Da pročitaš malo pažljivije?NeKi_LiK wrote:Uspjete tri stranice raspravljati o tome da se porez mora plaćati a niko da zakači link sa zakonom ili bar okvirno kaže koji je to postotak...
http://forum.klix.ba/zarada-na-internet ... #p11193194
http://forum.klix.ba/zarada-na-internet ... #p11222008
Zakon o porezu na dohodak, član 9.
Evo knjigovođe koji ti tačno objašnjava: http://chronos.ba/2011/08/obracun-ugovo ... splatioca/
Znači 10% porez na dohodak i 4% zdravstveno osiguranje. Za PIO 6% i vode 0,5% nisam siguran ako uplate dolaze iz inostranstva jer bi to trebao da uplati poslodavac. Treba vidjeti tačno sa nekim knjigovođom ili u poreskoj svoje opštine, ali tražiti nekoga ko zna.
- NeKi_LiK
#53 Re: Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
Knjigivodja objasnjava autorski/ugovor o djelu, sto blage veze nema sa tim da ja prodam xia mingu i john englishu nesto za 500 $.
-
Saka
#54 Re: Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
To je samo druga vrsta dohotka koja podliježe plaćanju poreza isto kao i prihod po ugovoru o djelu. Pročitaj zakon koji sam ti linkao!NeKi_LiK wrote:Knjigivodja objasnjava autorski/ugovor o djelu, sto blage veze nema sa tim da ja prodam xia mingu i john englishu nesto za 500 $.
Član 4.
Porezom na dohodak oporezuju se dohoci koje porezni obveznik ostvari od:
1) nesamostalne djelatnosti,
2) samostalne djelatnosti,
3) imovine i imovinskih prava,
4) ulaganja kapitala,
5) učešća u nagradnim igrama i igrama na sreću.
Izuzeci su izlistani u članu 5. i 6. a prodaja svakako nije među izuzecima. Prodaja (u zemlji ili inostranstvu putem pošte, svejedno) spada pod obrt.Član 12.
(2) U dohotke od samostalne djelatnosti ubrajaju se dohoci od:
1) obrta i djelatnosti srodnih obrtu,
-
feferon
#55 Re: Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
pa obrt je ako imaš ovdje prijavljenu firmu i imaš veće zalihe neke robe pa preprodaješ
ja ako prodam susjedu majicu koju ne nosam ne moram državi za to platiti porez, zar ne?
isti je slučaj ako je prodam Gustavu u Brazil, s tim da se u ovom slučaju država ipak ogrebe preko pošte i sl.
ja ako prodam susjedu majicu koju ne nosam ne moram državi za to platiti porez, zar ne?
isti je slučaj ako je prodam Gustavu u Brazil, s tim da se u ovom slučaju država ipak ogrebe preko pošte i sl.
-
Saka
#56 Re: Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
Sve ti već piše gore ali tebi je izgleda mrsko čitati. Lakše je tumačiti zakon kako tebi odgovara bez da si ga uopšte pročitao jelde?feferon wrote:pa obrt je ako imaš ovdje prijavljenu firmu i imaš veće zalihe neke robe pa preprodaješ
Imao il nemao obrt dužan si platiti porez na dohodak. Naravno da ako prodaš jednu majicu ne moraš plaćati ništa (postoji iznos do kojeg si oslobođen) ali ako prodaš 1000 komada i to je neka vrsta privredne djelatnosti onda naravno da si dužan platiti porez. Od PDV-a možeš biti izuzet ali ne možeš izbjeći porez na dohodak.
-
almir90
#57 Re: Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
Za imalo ozbiljniju online zaradu ipak je potrebno uložiti prvo para u neke kurseve koje prodaju osobe koje se već bave online zaradom.
-
feferon
#58 Re: Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
ok, slažem se da ako prodajem 1000 komada i ako ih imam ''na lageru'' da je to već obrt i da bih to trebao imati prijavljeno čak i da prodajem samo ljudima iz svoje uliceSaka wrote:Sve ti već piše gore ali tebi je izgleda mrsko čitati. Lakše je tumačiti zakon kako tebi odgovara bez da si ga uopšte pročitao jelde?feferon wrote:pa obrt je ako imaš ovdje prijavljenu firmu i imaš veće zalihe neke robe pa preprodaješ
Imao il nemao obrt dužan si platiti porez na dohodak. Naravno da ako prodaš jednu majicu ne moraš plaćati ništa (postoji iznos do kojeg si oslobođen) ali ako prodaš 1000 komada i to je neka vrsta privredne djelatnosti onda naravno da si dužan platiti porez. Od PDV-a možeš biti izuzet ali ne možeš izbjeći porez na dohodak.
međutim, zašto bih državi morao davati išta ako prodajem po jedan komad nečega, primjerice skije koje sam samo jednom koristio, stari mobitel, majicu koju sam dobio kao poklon a ne sviđa mi se, iPad koji sam dobio na nagradnoj igri a ne treba mi i sl.
da se razumijemo, ne bavim se online prodajom niti imam otvoren nalog na ebayu ili sličnoj stranici, ali me je čisto ova informacija zaintrigirala, iako me i ne čudi da se i ovdje država grebe i da gleda uzeti svugdje dio kolača
-
Saka
#59 Re: Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
Pa niko i ne tvrdi da trebaš plaćati porez ako prodaš sporadično poneku stvar. Ovdje je riječ o privrednoj djelatnosti, nečem što donosi stalne mjesečne prihode. Mnogi ovdje misle da mogu raditi freelance preko interneta, primati po milju-dvije mjesečno a da nisu dužni ništa dati državi. A očekuju od države da im pruži kvalitetno zdravstveno osiguranje, komunalne usluge, infrastrukturu, policijsku zaštitu i sve ostalo.
-
modem33
#60 Re: Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
Prevara, i ja sam 98 godine bio zeljan zarade pa krenuo da makar platim mjesecnu pretplatu za internet .... Kako da vam prevedem " kao ovi radnici sto u Njemackoj rade 7 mjeseci a nigdje plate na vidiku" , probao sa google adsense pa napravio sistem da zaradjujem 100$ po danu neki prosjek i nakon 15 dana rada dobio cestitku od googla kako im se oglasivaci zale sto moraju placati oglase i blokirase mi adsense account i nigdje isplate a u toku tih 10 dana pojavio se uragan katrina pa mi na web site-u iskakale reklame uragan katrina reklame od kojih nemas koristi. Izbjegavati poslove gdje trebas raditi kao rob u Africi, trazite nesto gdje vam plate 30$ po poslu uradjenom, nista ispod. Pozdrav.
-
Fox_Fox
#61 Re: Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
Budala si ako platiš.NeKi_LiK wrote:Uspjete tri stranice raspravljati o tome da se porez mora plaćati a niko da zakači link sa zakonom ili bar okvirno kaže koji je to postotak...
Ovi naši očekuju da ti sam odeš u poresku, pokucaš, dobar dan BABA, ja došao da Vam platim porez.
E pa evo im kita.
Ja radim sa Google Adsense i uzimam mjesečno od 3000€ do 5000€. Kada sam otisao u banku nakon druge ili trece isplate da dignem pare, kaze mi bakica na šalteru, pripazi se poreske, oni hvataku ako pređeš 30.000KM u roku od 3 - 4 mjeseca. Ako si ispod tog iznosa nisi im interesantan.
Ja sam nakon toga počeo da otvaram račune na tetke, strine, svu rodbinu kako bi primili iznos a da niko poreskoj ne upadne u oči.
Od mene neće nikad dobiti marke
-
Fox_Fox
#62 Re: Zarada na internetu ili prevara,iskustva i sve u vezi s tim?!
A šta mi je pružila?Saka wrote:Pa niko i ne tvrdi da trebaš plaćati porez ako prodaš sporadično poneku stvar. Ovdje je riječ o privrednoj djelatnosti, nečem što donosi stalne mjesečne prihode. Mnogi ovdje misle da mogu raditi freelance preko interneta, primati po milju-dvije mjesečno a da nisu dužni ništa dati državi. A očekuju od države da im pruži kvalitetno zdravstveno osiguranje, komunalne usluge, infrastrukturu, policijsku zaštitu i sve ostalo.
Imam 25 god, završen fakultet, na birou 3 godine, i sad kada me je krenuo posao na internetu treba da platim porez kako bi ove sandžaklije u GRAS-u i bakice u opštini imale redovne plate.