...molim vas da ostavimo po strani walter, saff, fatmire i a la fatmire...nije mi uopste cilj da pricam o njima...recimo da su gorenavedeni podaci tacni (a jesu)...ako je to tako, zasto onda "normalni" ne mogu nadglasati kretene u ovoj zemlji...bojim se da je odgovor previse jednostavan da bi ga vidjeli: "normalnih", u stvari, nema....Primjera našeg odumiranja je bezbroj. Eto, baš je iz Saffa pokrenuta velika kampanja za registraciju i glasanje naših ljudi u dijaspori. Izračunali smo da bi Bošnjaci, u slučaju da disciplinirano prihvate obavezu za lokalne izbore, mogli preuzeti vlast u Bijeljini, Doboju, Zvorniku, Prijedoru;
Mjesecima se preko internet sajtova vodila kampanja pod nazivom Sahat života za život Bosne, a što je slogan preuzet iz Saffa. Dijaspora nikad nije imala bolju, dugotrajniju i odlučniju kampanju za izbore. Rezultati su poražavajući. Od 300.000 Bošnjaka koliko živi u Americi, samo se njih 2000 prijavilo za glasanje. Od milion raseljenih, samo je 27.468 građana osjetilo patriotsku obavezu da glasanjem svjedoči svoje političko prisustvo u BiH
...sta nam to govori? sa jedne strane, dijaspora se satra sa izljevima nostalgije, zeljni da jednom godisnje dodju "kuci", da pojedu cevape, zapale drinu i nalocu se sarajevske pive...da se ukratko, raspilave kao majmuni za rostiljom i usta punih bosne...itekako sposobni i pametni kada treba izganjati strani pasos i preturiti preko ledja papirologiju za to...a kada treba jednostavno okrenuti par telefona i prijaviti se za glasanje, javiti se da si ziv, da te jos ima...onda niko ni repom da mrdne...
...znam, sad ce neki reci "nije me niko zvao", "pa za koga da glasam", "sta ja tu mogu promijeniti" itd...tipicni bosanski odgovori...mazanje ociju samome sebi, da bismo prikrili lijenost, pasivnost i jednu veliku istinu: da se vecini, nazalost, zivo jebe za sve...
...tacno je i to da bas i nemamo velikog izbora sto se ("normalnih") stranaka tice...ne zelim da reklamiram bilo koju politicku opciju, ali bih, vjerujte, u ovom stanju radije glasao i za stranku kucnih ljubimaca, samo da ONI odu...ali, jok, nista od toga...sve ranije teme jednostavno gube smisao, prijedlozi za osnivanje nove stranke, auto-putevi, cemu sve to...mnogi forumasi se ovdje satrase pljujuci i grdeci sve one koji im ne pasu, ni jednog jedinog trenutka ne gledajuci sebe i ne shvatajuci da ni sami bas nista ne cine da se stanje promijeni...
...izvinjavam se unaprijed ako se neko nadje prozvan...danas me neki crnjak trese od kako sam ustao...