zar smo stvarno takvi...

Kurt_Kombajn

#1 zar smo stvarno takvi...

Post by Kurt_Kombajn »

Primjera našeg odumiranja je bezbroj. Eto, baš je iz Saffa pokrenuta velika kampanja za registraciju i glasanje naših ljudi u dijaspori. Izračunali smo da bi Bošnjaci, u slučaju da disciplinirano prihvate obavezu za lokalne izbore, mogli preuzeti vlast u Bijeljini, Doboju, Zvorniku, Prijedoru;

Mjesecima se preko internet sajtova vodila kampanja pod nazivom Sahat života za život Bosne, a što je slogan preuzet iz Saffa. Dijaspora nikad nije imala bolju, dugotrajniju i odlučniju kampanju za izbore. Rezultati su poražavajući. Od 300.000 Bošnjaka koliko živi u Americi, samo se njih 2000 prijavilo za glasanje. Od milion raseljenih, samo je 27.468 građana osjetilo patriotsku obavezu da glasanjem svjedoči svoje političko prisustvo u BiH
...molim vas da ostavimo po strani walter, saff, fatmire i a la fatmire...nije mi uopste cilj da pricam o njima...recimo da su gorenavedeni podaci tacni (a jesu)...ako je to tako, zasto onda "normalni" ne mogu nadglasati kretene u ovoj zemlji...bojim se da je odgovor previse jednostavan da bi ga vidjeli: "normalnih", u stvari, nema....

...sta nam to govori? sa jedne strane, dijaspora se satra sa izljevima nostalgije, zeljni da jednom godisnje dodju "kuci", da pojedu cevape, zapale drinu i nalocu se sarajevske pive...da se ukratko, raspilave kao majmuni za rostiljom i usta punih bosne...itekako sposobni i pametni kada treba izganjati strani pasos i preturiti preko ledja papirologiju za to...a kada treba jednostavno okrenuti par telefona i prijaviti se za glasanje, javiti se da si ziv, da te jos ima...onda niko ni repom da mrdne...

...znam, sad ce neki reci "nije me niko zvao", "pa za koga da glasam", "sta ja tu mogu promijeniti" itd...tipicni bosanski odgovori...mazanje ociju samome sebi, da bismo prikrili lijenost, pasivnost i jednu veliku istinu: da se vecini, nazalost, zivo jebe za sve...

...tacno je i to da bas i nemamo velikog izbora sto se ("normalnih") stranaka tice...ne zelim da reklamiram bilo koju politicku opciju, ali bih, vjerujte, u ovom stanju radije glasao i za stranku kucnih ljubimaca, samo da ONI odu...ali, jok, nista od toga...sve ranije teme jednostavno gube smisao, prijedlozi za osnivanje nove stranke, auto-putevi, cemu sve to...mnogi forumasi se ovdje satrase pljujuci i grdeci sve one koji im ne pasu, ni jednog jedinog trenutka ne gledajuci sebe i ne shvatajuci da ni sami bas nista ne cine da se stanje promijeni...

...izvinjavam se unaprijed ako se neko nadje prozvan...danas me neki crnjak trese od kako sam ustao...
Fair Life

#2 Re: zar smo stvarno takvi...

Post by Fair Life »

Kurt_Kombajn wrote:...molim vas da ostavimo po strani walter, saff, fatmire i a la fatmire...nije mi uopste cilj da pricam o njima...recimo da su gorenavedeni podaci tacni (a jesu)...ako je to tako, zasto onda "normalni" ne mogu nadglasati kretene u ovoj zemlji...bojim se da je odgovor previse jednostavan da bi ga vidjeli: "normalnih", u stvari, nema...
Osvrnuo bih se samo na ovaj pasus. U ovoj smedjoj recenici trebalo je pisati:

...ako je to tako, zasto onda "normalni" (u BiH) ne mogu nadglasati kretene u ovoj zemlji...

Slobodan sam primijetiti da ti nedostaje ovo - u BiH.
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

Ti si jutros bas posteno na lijevu nogu ustao, i srocio ono sto muci mnoge ljude....
slazem se da je malo cudna ta "mobilizacija" ljudi, da mi vlast kroji neko ko dodje, kako ti rece, "jednom godisnje na cevape, drinu i pivo"...

u neku ruku podrzavam nastojanja i BiH i Hrvatske...da se ukine dvojno drzavljanstvo i da se (kao sto je slucaj sa Cro) ukine glasanje "dijaspore"...
da me ne razumiju pogresno, na zadnjim CRO izborima dijasporom su se smatrali mnogi BiH Hrvati (rodjeni u BiH) pa je nastao haos...

s druge strane, mnogi dijasporci se ne zele vratiti dok se ne sredi situacija, pa s te strane opravdavam potrebu za njihovim glasovima....

situacija je zapetljana kao mrtvi chvor...

Kurt, ne sekiraj se :D bice bolje :D gore ne moze :lol:
Kurt_Kombajn

#4 Re: zar smo stvarno takvi...

Post by Kurt_Kombajn »

Fair Life wrote:
Kurt_Kombajn wrote:...molim vas da ostavimo po strani walter, saff, fatmire i a la fatmire...nije mi uopste cilj da pricam o njima...recimo da su gorenavedeni podaci tacni (a jesu)...ako je to tako, zasto onda "normalni" ne mogu nadglasati kretene u ovoj zemlji...bojim se da je odgovor previse jednostavan da bi ga vidjeli: "normalnih", u stvari, nema...
Osvrnuo bih se samo na ovaj pasus. U ovoj smedjoj recenici trebalo je pisati:

...ako je to tako, zasto onda "normalni" (u BiH) ne mogu nadglasati kretene u ovoj zemlji...

Slobodan sam primijetiti da ti nedostaje ovo - u BiH.
...tacno, fair life, na to sam i mislio, dakle ne samo na rs, nego na stanje u cijeloj drzavi

hvala na ispravci...
CROCOP

Post by CROCOP »

Mislim da se masa nas pita "Zar nije moguce vec jednom nesto napraviti pa da i BiH krene naprijed"? Znaci li to izaci na izbore pa izabrati nekog komu nece bas prioritet bit opuhat sve sto se moze opuhat, koji kad ga optuze ISKLJUCIVO za kradju nece udarat na nacionalnu kartu a svoj lopovluk pravdat ljubavlju i borbom za "svoj" narod... Nemam pojma. Sto se glasanja dijaspore tice ja bih to definitivno ukinuo. Jer sta onaj u nekoj Americi, Njemackoj, Francuskoj i vec gdje, ima odlucivati tko ce bit na vlasti u BIH.
One koji zive vanka pucaju razliciti osjecaji. Neke puca patriotizam/domoljublje, neke nacionalizam, neke nostalgija i onda oni pod utjecajem tih osjecaja i, definitvno, nedostatka informacija "o stvarnoj situaciji na terenu" izadju na izbore i glasaju za ove ili one, apsolutno nije bitno koje (pokazalo se da svi mlate jednako dobro i spretno, nijanse su samo u stilu i boji), "smjeste" ga nama a oni i dalje ostanu zivjet u svojim Amerikama, Kanadama itd., itd.
Grebi ga... Onima koji jednom godisnje navrate na odmor u BiH, bili da bi vidjeli rodbinu ili prijatelje, bilo da bi sredili imovinska pitanja, bilo da bi samo pojeli "cevape" i jos nesto sto nikad nece bit u stanju pojest gdje god zivjeli (jednostavno zato sto na ovim nasim podrucjima jos uvijek mozes naci, kupiti a samim tim i pojesti PRIRODAN proizvod a ne genetski modificiran), BIH bude provod i naravno da ih opali nostalgija (u ovoj ili onoj izvedbi) kad se vrate tamo gdje zive jer se vrate oni uobicajnim "stranjskim" navikama. Posao, kuca, posao, kuca... Vikend izlazak - dvije pive samo- jer piva kosta 5 Eura ili 7 dolara, a ne 3/4 KM, itd. Da me dijasporci ne bi krivo razumjeli, ne osporavam nikomu nista niti nekomu nesto zamjeram u smislu on tamo mi ovamo, ali mislim da konkretno, na izborima nemaju sto trazit.
Bosnom i Hercegovinom se, kao i svakom drugom drzavom, imaju i moraju baviti samo oni gradjani/drzavljani koji u njoj zive, jer su oni ti po cijim ledjima se udara.
CROCOP

Post by CROCOP »

milipili wrote:Smijesno mi je da ovako pises, jer mi Srbi, kad pricamo medjusobno, mislimo da se Muslimani medjusobno jedinstveni, i da se medjusobno pomazu, pogotovo ovi iz dijaspore...za razliku od nas Srba :)
Jesi li u stanju dat komentar koji nece bit MI, VI, ONI... greb'lo te to vise. Pitanje je dovesti situaciju da svima bude dobro da se ne zivotari za promjenu, ali dok bude toga MI, VI, ONI nema srece. No, mislim da nisi u stanju to shvatit.
bosniaque

Post by bosniaque »

CROCOP wrote:Mislim da se masa nas pita "Zar nije moguce vec jednom nesto napraviti pa da i BiH krene naprijed"? Znaci li to izaci na izbore pa izabrati nekog komu nece bas prioritet bit opuhat sve sto se moze opuhat, koji kad ga optuze ISKLJUCIVO za kradju nece udarat na nacionalnu kartu a svoj lopovluk pravdat ljubavlju i borbom za "svoj" narod... Nemam pojma. Sto se glasanja dijaspore tice ja bih to definitivno ukinuo. Jer sta onaj u nekoj Americi, Njemackoj, Francuskoj i vec gdje, ima odlucivati tko ce bit na vlasti u BIH.
One koji zive vanka pucaju razliciti osjecaji. Neke puca patriotizam/domoljublje, neke nacionalizam, neke nostalgija i onda oni pod utjecajem tih osjecaja i, definitvno, nedostatka informacija "o stvarnoj situaciji na terenu" izadju na izbore i glasaju za ove ili one, apsolutno nije bitno koje (pokazalo se da svi mlate jednako dobro i spretno, nijanse su samo u stilu i boji), "smjeste" ga nama a oni i dalje ostanu zivjet u svojim Amerikama, Kanadama itd., itd.
Grebi ga... Onima koji jednom godisnje navrate na odmor u BiH, bili da bi vidjeli rodbinu ili prijatelje, bilo da bi sredili imovinska pitanja, bilo da bi samo pojeli "cevape" i jos nesto sto nikad nece bit u stanju pojest gdje god zivjeli (jednostavno zato sto na ovim nasim podrucjima jos uvijek mozes naci, kupiti a samim tim i pojesti PRIRODAN proizvod a ne genetski modificiran), BIH bude provod i naravno da ih opali nostalgija (u ovoj ili onoj izvedbi) kad se vrate tamo gdje zive jer se vrate oni uobicajnim "stranjskim" navikama. Posao, kuca, posao, kuca... Vikend izlazak - dvije pive samo- jer piva kosta 5 Eura ili 7 dolara, a ne 3/4 KM, itd. Da me dijasporci ne bi krivo razumjeli, ne osporavam nikomu nista niti nekomu nesto zamjeram u smislu on tamo mi ovamo, ali mislim da konkretno, na izborima nemaju sto trazit.
Bosnom i Hercegovinom se, kao i svakom drugom drzavom, imaju i moraju baviti samo oni gradjani/drzavljani koji u njoj zive, jer su oni ti po cijim ledjima se udara.
ja se ne bih slozio sa tobom, ja sam npr. u svicarskoj i znam da svicarci koji zive van svicarske(kanada, usa itd.) u svakom slucaju smiju dati svoj glas na izborima...
a za ove sto ne glasaju u dijaspori nemam komentara i ne razumijem te ljude nikako, ali moram isto reci da se jako dosta nasih gradjana prijavi za glasanje ali ne dobiju glasacki formular od strane izborne komisije bosne i hercegovine, dacu samo jedan primjer na proslim izborima sam prijavio zenu da glasa slao email ali odgovora nije bilo, i da vam kazem izkomplicirali su stvar do neba npr. traze ti uvjerenje o drzavljanstvu koje trebas dobiti iz mjesne zajednice u kojoj si rodjen, zaboga zar nije dovljno ako imas pasos ili recimo uz pasos joc licnu prilozis(kopije razumije se), eli ne njima nije dovoljno, i sta da kazes onda gradjanima koji ne glasaju, mada ne pravdam nikoga jer to je gradjanska duznost izaci na izbore!!! :-? :roll:
Fair Life

Post by Fair Life »

Uzbudjujete se zbog slabog odziva dijaspore...

Mislim da je mnogo vise onih u BiH koji su bojkotovali izbore svojim ne izlaskom na glasacka mjesta...
dr.pi

Post by dr.pi »

Eto sad su dvojna drzavljanstva kriva. :roll: Hrvatsko drzavljanstvo BH Hrvata ipak najvise skodi Hrvatskoj. :D
CROCOP

Post by CROCOP »

bosniaque wrote:ja se ne bih slozio sa tobom, ja sam npr. u svicarskoj i znam da svicarci koji zive van svicarske(kanada, usa itd.) u svakom slucaju smiju dati svoj glas na izborima...
BiH ni u kom' slucaju ne bi trebalo porediti sa Svicarskom, jer slicnosti osim podjele na kantone, NEMA.
dr.pi wrote: Dvojna drzavljanstva BH Hrvata ipak najvise skode Hrvatskoj
Skode, skode ali isti oni koji skode i BiH. Skode oni koji biraju Covica, oni koje predstavlja Niko Lozancic i slicni. Oni kojima je Ljubo Cesis Roys general. Ti skode.

Gradjani BiH koji su stalno nastanjeni u inozemstvu i kojima je prebivaliste izvan BiH ne bi trebali imati pravo izlaziti na izbore, jer ne vidim kako se njih direktno pa i indirektno tice situacija i zivot u BiH. Nezaposlenost, socijalna politika, kriminal na svim nivoima i slicne stvari koje se odnose na unutarnju politiku ne doticu dijasporu iz jednog jednostavnog razloga jer NE ZIVE U BIH, fizicki nisu tu. Ovim naravno ne umanjujem njihovu vrijednost i to sto jesu i sto se osjecaju Bosancima i Hercegovcima.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

CROCOP wrote:"smjeste" ga nama a oni i dalje ostanu zivjet u svojim Amerikama, Kanadama itd., itd.
...sudeci po katastrofalnom odzivu dijaspore na izborima, ostavljam ti da sam procijenis odakle je u stvari "smjesteno" ovo stanje...
...zamisli na trenutak da ti i ja dijelimo istu sobu...onda te je ISTJERAM napolje, i kazem: "posto ti sada ne zivis u ovoj sobi, nemas prava da odlucujes"...
bosniaque wrote: ...ali moram isto reci da se jako dosta nasih gradjana prijavi za glasanje ali ne dobiju glasacki formular od strane izborne komisije bosne i hercegovine, dacu samo jedan primjer na proslim izborima sam prijavio zenu da glasa slao email ali odgovora nije bilo...
...ima i toga, itekako...ja znam za slucajeve u austriji recimo, kada su citave oblasti u kojima se nalazilo i do desetak hiljada bosanaca, jednostavno "zaboravljali", iako su ovi trazili da glasaju, pisma im nikada nisu stizala...postoji vise mogucnosti...ili se radi o nevjerovatno nesposobnim osobama zaduzenim za to...ili se to radi smisljeno i planski...
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Da i ja jednom podržim ove izvan :D lonca kojeg obožavaju , vole i posjete dvaput do više puta godišnje .
najveći problem je u nama samim koji jesmo ovdje i koji mislimo da je nešto normalno ili nenormalno :D najabnormnalnije je to što ne polazimo od sebe pa kad sredimo sebe ( izađemo na izbore , dok dođemo do glasačkog mjesta iznureni od promotorne aktivnosti nekih budućih mesija , od plakata i od TV-a , nikako da shvatimo da su sve opcije :D već poredane u nizu straha od one druge :D dok se to ne promijeni i dok budemo pravdali ili neopravdano krivili lafo neke lidere koji izbjegavaju odgovornost pred zakonom a izbjegavaju je zato što nema jednostavno vladavine prava ).........kad god ubodeš u osinje gnijezdo i pokreneš da ga nestane ..........svi bježe od tebe , a oni malo hrabriji ti šapuću ma mojne njega jak je ko zemlja ( poleđina , zaleđina i ostale uzročno posljedične veze) shvatiš da si budala kojoj u nemoći ostaje samo da laje.
Što se tiče još jednom onih vanka :D :D
Razmislite glavom :D poslušajte uh :D na reklami je srce a ja mislim na nešto drugo - zajebite :D domaće.
I problem nije u dvojnim državljanstvima ( mada kako već je moguće da postoji sporazum sa mrskom SCG o dvojnom državljanstvu a ne postoji sa RH ili ja nisam po običaju upućen) da je problem u kristalizaciji biračkog tijela - ako si sa adresom boravka u matičnoj zemlji onda možeš glasati na lokalnim , parlamentarnim izborima ili političari svjesno računaju na posljedicu agresije pa imaju spiskove u procentima koliko je vani ljudi sa BH hebenim državljanstvoim ili da li je moguće da prođe nekažnjeno osoblje u SAD-u kojeg nema s glave na radnom mjestu u vrijeme predizborne neophodne registracije po važećem zakonu ili što je još gore nema ih ni za vrijeme izbora ali zato primaju uredno plate :D .
P.S . Post je sam sebi taki kakva je situacija u zemlji prouzrokovana politčkim neznanjem i neupućenosti šire mase.
furlan

Post by furlan »

Crocop
Po tvome iako sam odradio svoj dio u ratu i nakon njega se udario nogom u guzicu da trazim gdje ce se moci zivjeti i raditi ,jer je bilo vise nego ocigledno da tamo hljeba ni zivota nema, ne bih trebao da imam pravo da glasam.Nemam drugo drzavljanstvo ,niti ga trazim, niti mi treba,mada imam sve uslove da ga dobijem.Mjesto boravka mi je vani ali srce i korijeni su mi tu.O stanju ili ti sranju u Bosni znam mnogo vise nego 90% onih koji su tu.Dozvoli da mnogi od nas nisu ni dobrovoljno otisli, a sa druge strane sam siguran da su mnogo naucili i izborili se za svoje mjesto u drugim drustvima, shvatili su kako druga drustva funkcioniraju,znaju sta je drzava i drzavni zakoni.U njima ima jos kuveta i damara i ljubavi prema Bosni(sjeti se utakmice u Briselu a onda one u Srajevu)
Ja vidim stvari malo drugcije.Promjene ako budu dolazile doci ce sa dijasporom,a ne iznutra.
CROCOP

Post by CROCOP »

Kurt_Kombajn wrote:
CROCOP wrote:"smjeste" ga nama a oni i dalje ostanu zivjet u svojim Amerikama, Kanadama itd., itd.
...sudeci po katastrofalnom odzivu dijaspore na izborima, ostavljam ti da sam procijenis odakle je u stvari "smjesteno" ovo stanje...
...zamisli na trenutak da ti i ja dijelimo istu sobu...onda te je ISTJERAM napolje, i kazem: "posto ti sada ne zivis u ovoj sobi, nemas prava da odlucujes"...
Sto se tice "smjestanja" svaki glas je odlucujuci, bez obzira o kolikom se odazivu radi. "Sto se tice protjerivanja iz sobe" nisam siguran da je primjer odgovarajuci, jer ukoliko, zaista, postoji taj toliki patriotizam zasto se onda te patriote ne vrate. Pa lako je volit Bosnu i Hercegovinu iz Njemacke, Svicarske i iz tih istih odlucivati kako ce biti nekomu, tko opet u drugu ruku, zivi u BiH.

Pokusaj ti zamisliti: Pleme X uleti na livadu gdje zivi pleme Y i otjera ga. Pleme Y nakon toga dodje zivjet na livadu D. Nakon toga dodje serif Z i kaze dosta zagrebancije, pleme X mora dopustiti plemenu Y da se vrati i da ce on, serif Z, biti tu sve dok ne vidi da je pleme X pustilo pleme Y da se vrati na svoju livadu. Serif Z je tu. Nadgleda. Prvo dodje jedan pripadnik plemena Y i proba se vratiti na svoj dio livade. No pripadnici plemena X rade sve da se on ne vrati. Serif je i dalje tu. Poglediva, pa malo zmiri, pa malo spava uglavnom pleme X uspije otjerati jadnog Y , ovaj put ne tomhavkom i strijelom vec dimnim signalima. I jadni Y se vrati opet na livadu D. Nakon toga su neki pripadnici plemena Y opet pokusavali ali uvijek je bio isti scenario. Nakon toga pleme Y, onako plemenski kolektivno ode velikom vracu P za pomoc. Vrac P pogleda u kamenje i kaza im: "Kad svi zajedno, kao jedan sa istinskom zeljom krenete nazad na svoju livadu, Xovci vas nece moc zaustavit a i Serif ce vas podrzat tad". Tad, medjutim, neki pripadnici plemena Y pocese negodovati. njima se bas nije vracalo na njihovu staru livadu jer je nova bila plodnija. I tako pleme Y ne maknu ni kamo, ostajuci da negoduje i zali za starom.

To ti je to. Svima je draga njihova stara livada ali ne bi nazad. No i ovo je malo odstupanje od teme.
Dakle ja i dalje mislim da dijaspora ne treba glasovat, vec da se ono "normalnih" jedinstvenih BiH gradjana koji zive u njoj, organizira i makne ovu shugu s vlasti i konacno od BiH napravi drzavu (nazalost medjunarodna palica se ne moze izbjeci). Jedinstvenu bez nacionalnog predznaka kao primarnog a Bosancima i Hercegovcima dati ovaj predznak: i to ne samo euritje vec i dolaritje, funtitje...

Ima jedna izreka u Hrvatskoj a mislim da je primjenjiva i u BiH: "Boze cuvaj hrvatsku, odoh ja u Njemacku".
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Pleme Z nedostaje :D
CROCOP

Post by CROCOP »

Serif je Z. Ubacujem pleme G. Pleme G po potrebi gura i pomaze pleme Y, a po potrebi trguje strijelama s plemenom X, kako bi ovi Yce nagulili.

Furlan, ja znam da ima ljudi koji zive vanka i koji su svoje dali ovoj drzavi, jednako kao i ja, i kao sto rekoh ne osporavam njihove zasluge ni patriotizam ni ljubav prema BiH ali mislim da promjene moraju krenuti iznutra.
dr.pi

Post by dr.pi »

CROCOP wrote:
Kurt_Kombajn wrote:
Sto se tice "smjestanja" svaki glas je odlucujuci, bez obzira o kolikom se odazivu radi. "Sto se tice protjerivanja iz sobe" nisam siguran da je primjer odgovarajuci, jer ukoliko, zaista, postoji taj toliki patriotizam zasto se onda te patriote ne vrate. Pa lako je volit Bosnu i Hercegovinu iz Njemacke, Svicarske i iz tih istih odlucivati kako ce biti nekomu, tko opet u drugu ruku, zivi u BiH.

Pokusaj ti zamisliti: Pleme X uleti na livadu gdje zivi pleme Y i otjera ga. Pleme Y nakon toga dodje zivjet na livadu D. Nakon toga dodje serif Z i kaze dosta zagrebancije, pleme X mora dopustiti plemenu Y da se vrati i da ce on, serif Z, biti tu sve dok ne vidi da je pleme X pustilo pleme Y da se vrati na svoju livadu. Serif Z je tu. Nadgleda. Prvo dodje jedan pripadnik plemena Y i proba se vratiti na svoj dio livade. No pripadnici plemena X rade sve da se on ne vrati. Serif je i dalje tu. Poglediva, pa malo zmiri, pa malo spava uglavnom pleme X uspije otjerati jadnog Y , ovaj put ne tomhavkom i strijelom vec dimnim signalima. I jadni Y se vrati opet na livadu D. Nakon toga su neki pripadnici plemena Y opet pokusavali ali uvijek je bio isti scenario. Nakon toga pleme Y, onako plemenski kolektivno ode velikom vracu P za pomoc. Vrac P pogleda u kamenje i kaza im: "Kad svi zajedno, kao jedan sa istinskom zeljom krenete nazad na svoju livadu, Xovci vas nece moc zaustavit a i Serif ce vas podrzat tad". Tad, medjutim, neki pripadnici plemena Y pocese negodovati. njima se bas nije vracalo na njihovu staru livadu jer je nova bila plodnija. I tako pleme Y ne maknu ni kamo, ostajuci da negoduje i zali za starom.

To ti je to. Svima je draga njihova stara livada ali ne bi nazad. No i ovo je malo odstupanje od teme.
Dakle ja i dalje mislim da dijaspora ne treba glasovat, vec da se ono "normalnih" jedinstvenih BiH gradjana koji zive u njoj, organizira i makne ovu shugu s vlasti i konacno od BiH napravi drzavu (nazalost medjunarodna palica se ne moze izbjeci). Jedinstvenu bez nacionalnog predznaka kao primarnog a Bosancima i Hercegovcima dati ovaj predznak: i to ne samo euritje vec i dolaritje, funtitje...

Ima jedna izreka u Hrvatskoj a mislim da je primjenjiva i u BiH: "Boze cuvaj hrvatsku, odoh ja u Njemacku".
Fina pricica, malo promaseno vrijeme. Sijuksi davno izumrli i uvijek bili zadovoljni novim rezervatom, no to nije tvoja poenta. :roll: Po tvome, neka se skupe i protjeraju one sto im brane. :-) Gdje je tu narodna vlast?? :roll:
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

CROCOP wrote:...njima se bas nije vracalo na njihovu staru livadu jer je nova bila plodnija...
...da, nova je itekako plodnija...posto sva dijaspora samo vrti palce u krilu i bere pare sa drveca...i zivi kao u spanskim sapunicama, sve bogatasi...

...jel ti stvarno mislis da je nekome zadovoljstvo stemati po deset i vise sati na gradilistu, ili cistiti svapske cenife, i raditi ostale poslove koje niko drugi nece??? to je uspijeh?
...ne bih da ti kvarim sliku o bozanstvenom zivotu vani, ali poznajem covjeka koji skoluje troje djece, radnim danima je na gradjevini, vikendom radi privatno...kada dodje kuci jede lezeci - ne moze ni da sjedi, koliko je izlomljen...(svakome ko mi ne vjeruje, preporucujem da napravi jedan mali eksperiment: neka uzme dvije kese u ruke i neka osam sati samo hoda gradom, vidjece kako je to sjajno)...

...naravno da ces sad pitati, "pa zasto se ne vrati, ako mu je tako lose"?...a gdje da se vrati? tamo gdje ga, samo zbog imena, gledaju kao sugavog? gdje ne moze raditi ni kao portir? gdje prodavaci i sluzbenici okrecu ledja cim ga cuju kako govori? gdje mu u vlastitom dvoristu postavljaju zastavu druge drzave???
...i, najvaznije pitanje od svih: "ti ces mijenjati svoju situaciju, ali moze li taj covjek promijeniti svoju, ako mu se zabrani glasanje???...

...dok god je moja imovina tamo gdje jeste, i dok god placam porez na nju, imam pravo da odlucujem o onima kojima ga dajem, o imenu ulice u kojoj se nalazi, o imenu skole koju ce mi dijete pohadjati, i o jos mnogim, mnogim drugim stvarima...

uzimam sebi to pravo, svidjalo se to nekome ili ne
havetinja

Post by havetinja »

Kurt_Kombajn wrote: ...dok god je moja imovina tamo gdje jeste, i dok god placam porez na nju, imam pravo da odlucujem o onima kojima ga dajem, o imenu ulice u kojoj se nalazi, o imenu skole koju ce mi dijete pohadjati, i o jos mnogim, mnogim drugim stvarima...

jedan moj prijatelj ima neke crkavice u nekretninama u svici :oops:, placa poseban porez...drugaciji nego rezidenti tamo..jakako , mnogo visi. al, hebo mater, ovih nedemokrata svajcarskih...ne daju mu pravo glasa..ni pod tackom razno...

sta reci...nego...stoka ona najgora...ona svajcarska :D

bunio se cova i znas sta su mu rekli...budi sretan...jer nasi ljudi placaju iz poreza..policiju-da ti kucu ne opljackaju, vatrogasce-da je gase ako plane, elektrokompaniju-da kad dodjes mozes ukljucit salter, vodovod..da u njemu ima vode, cistace i putare - da ti pristup kuci uvijek bude omogucen...i svasta nesto...

sjebo se covjek..i sad placa porez i suti...da ga samo vidis...ko bubica :shock:
havetinja

Post by havetinja »

A wrote:Havetinjo, Svicarac koji je otisao u inostranstvo prije 60 godina, ali se nije odrekao svog svicarskog drzavljanstva, uz novosteceno, i dalje ima pravo da glasa u Svicarskoj.
pa jasta nego ima...samo ovaj moj..nije drzavljanin...pa nema to pravo...al eto, kazu, ni obaveze da duzi... oni..:D...victor inox nozic...ako se zakuha oko ementalera stagod :wink:

nit mu otkidaju od place za ...recimo ...skolstvo...pa ga ne hebu..bi li promijenio ime skole u lozani...u..recimo ... mak dizdar.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Znači ni poređenje sa temom nije validno :oops: ali kao da vidim da ti kriješ neku poentu u :D :D ........u džepu.
Npr. porez plaća ali ne može da bira one koji ga određuju :D dok kod nas oni koji ne plaćaju porez biraju one koji će ga određivati :D i da je samo porez u pitanju .........lahko bi :D što bi kazali Slovenci :D .
Stari

Post by Stari »

Kao okorjeli dijasporash...moram napomenuti neke stvari... i nisam bio u BiH ima evo vec prolazi 15-a godina....i sto vam ja smetam? Nisam glasao nikad ni u kakvim izborima pa ni u vrijeme Tite ...osim mozda jednom kad su me u skoli neki dripci predlozili za clanstvo u savezu komunista jugoslavije ...i tada sam glasao protiv samog sebe....i uspio na kraju odbiti uz obrazlozenje da imam slabu ocjenu iz Marxizma ....na opste zgrazavanje prisutnih.

Taman i da sam voljan glasati (a ne pada mi na pamet iskreno govoreci)... nekako mi nenormalno da covjek udaljen 2800km od mjesta zbivanja, koji 15 godina nije bio tu....uopste ima ikakvog smisla za glasanje. A sto se tice nasih turistickih dolazaka u BiH ...pa zar je za BiH bolje da idem u Hrvatsku pijem Ozujsko, jedem Margarita pizzu (i one ogavne polipe ..hobodnice sipe oktopode i kako se vec sve ne zovu) ...umjesto da ono crkavice ostavim u Bosni.

Vi koji zivite tu imate puno pravo organizovati zivot u toj zemlji kako vama pase...mi ovamo mozemo misliti vako-nako ....ali vi ste ti koji to treba da sredite.... a i sredicete akobogda.
Lisac

Post by Lisac »

mani :D :D ajde sredi to kao shto stari reche, pa da se i lassie hairli vrati :D :D
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Stari wrote: Taman i da sam voljan glasati (a ne pada mi na pamet iskreno govoreci)...
...upravo se o tome i radi, stari (nisam od tebe ovo ocekivao)...stvarno ne kontam da, ne samo sto je svima normalno da protjerani ljudi i ostanu protjerani, da nemaju pravo glasa tamo gdje su rodjeni, da treba da propadnu u zemlju kao da ih nikada i nije bilo (to se, dragi moji, zove betoniranje i ozvanicavanje etnickog ciscenja, protiv koga svi, kao, dizu glas)...nego se i ti protjerani mire s tim kao sa necim sasvim prirodnim...

...kada je HDZ-u trebalo glasova, onda su i mrtve dizali iz grobova, a pametni bosanci se odricu jednog miliona svojih zivih i zdravih zemljaka, koji bi, mozda, mogli nesto i pomoci (pa, ako nicim drugim, onda barem jednim jebenim iksicem na glasackom listicu)...

...na zalost, shvatio sam da, ne samo da smo stvarno takvi...mi smo jos i gori :(...
CROCOP

Post by CROCOP »

Kurt_Kombajn wrote: ...ne bih da ti kvarim sliku o bozanstvenom zivotu vani...

...dok god je moja imovina tamo gdje jeste, i dok god placam porez na nju, imam pravo da odlucujem o onima kojima ga dajem, o imenu ulice u kojoj se nalazi, o imenu skole koju ce mi dijete pohadjati, i o jos mnogim, mnogim drugim stvarima...

Na zalost, prije bih rec na moju srecu, nema potreba niti da mi slikas i uljepsavas a niti da mi rusis sliku o zivotu vanka, jer eto imao sam priliku (citaj: nije me nuzda natjerala), i da zivim vanka a i da sad putujem, bilo radi zadovoljstva i 'ladanja" bilo radi posla, tako da mi ne treba kombaj reci sto i kako se radi i gdje i kako se zivi.

Dalje, da se vratim na poreze. Kakav to ti trosak od imovine u BiH imas prema poreskoj upravi i kolika su to tvoja poreska davnja prema BiH, pored redovnih troskova komunalija i pratecih troskova?! Osim ako ne izdajes kucu ili poslovni prostor pa si to prijavio poreskoj upravi i na to placas porez.
Ti svoje poreze izmirujes u drzavi u kojoj si rezidentan i u kojoj ostvarujes prihode. U BiH bi eventualno mogao imati neku djelatnost iz koje bi proizilazila tvoja poreska obveza ili npr. imati vikendicu pa placati porez na luksuz (sto u BiH zakonodavstvu jos nije slucaj).
A ako si procitao moju pricu o plemenima onda bi shvatio o cemu se radi. Ja cu ti isto tako reci da znam inzinjere koji su u Njemackoj od '92 radili kao radnici ali sad imaju svoje firme i dobro zaradjuju, doktore koji su radili kao tehnicari i jos uvijek rade kao tehnicari (izmedju ostalog peru guzice starim) a prije rata u YU su radili kao doktori, pa se ne zale. Njima se ne vraca jer im je u Njemackoj dobro. Vise vole prati njemacke guzice i biti placeni za to nego mozda u Bosni biti doktori pa zaradjivati u pola manje. Dakle sve je stvar percepcije i kako je komu.
Pazljivo procitaj ovaj dio o porezima.
Kao sto rekoh ja i dalje ostajem pri tomu da dijaspora tj. svi oni kojima prebivaliste nije u maticnoj zemlji ne bi trebali imati pravo glasa tj. izlaska na izbore.
Post Reply