Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
-
mostarac
#151 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Hajde da baratamo suhoparnim cinjenicama.
Ukidanjem viza Srbiji bosanski Srbi ce steci mogucnost putovanja sa srbijanskim pasosem. Bosanski Hrvati vec odavno mogu da putuju sa hrvatskim pasosem. Da se ne lazemo 90% ako ne i vise Hrvata u BiH ima taj pasos bez obzira na njihovo politicko opredjeljenje. Sa tim pasosem zivot je laksi i to je fakat. Ista situacija ce u roku godinu dvije biti sa Srbima u Bosni i Hercegovini. Ja isto tako razumijem one koji iz principijelnih razloga nece da uzmu pasose susjednih drzava iako to mogu, al isto tako stoji cinjenica da ukoliko im nesto zapne u zivotu da su to uvijek slobodni uciniti.
Zatim stoji cinjenica da 10% Bosnjaka ima pasose drugih drzava, posebno oni u unsko-sanskom kantonu. ali 90% Bosnjaka nema te pasose i nema mogucnost i nacin da ih dobiju makar i da to zele.
Stoji cinjenica da dio krivice za vizni rezim nose i Bosnjaci naravno Izbor vlasti je izmedju ostalog bio i bosnjacki izbor. Medjutim isto tako neoboriva je cinjenica da je Bosna i Hercegovina jedina drzava u kojoj se stvari moraju izglasavati konsenzusom i u kojoj drzava nema mehanizme uticaja na svoje lokalne nivoe. To znaci da sutra Bosnjaci mogu u 100% iznosu izglasati najposteniju i najproevropskiju opciju na svijetu, ali im ne vrijedi jer zavise i od druga dva naroda kojima ce u buducnosti biti svejedno imaju li gradjani BiH vize ili nemaju. Uvijek ce postojati izuzetak ali ogromna vecina Srba i Hrvata ce za dvije godine moci slobodno putovati po svijetu (ogromna vecina Hrvata to vec cini), a ogromna vecina Bosnjaka nece to isto moci da radi i nece moci uticati na svoju sudbinu cak i da glasaju tako da izaberu svece da ih predstavljaju, jer ovdje sve funkcionise iz tri dijela. ovo su cinjenice i fakti i stvarno stanje stvari na terenu.
Bosnjaci nose dio krivice, al isto tako nemaju nacin da uticu na svoju sudbinu cak i da ne nose i da izaberu extra ljude u vlast. Sve to pada u vodu ako se nadje neki lik iz HDZ-a ili SDS-a i pokupi 30 svjetskih bandita i da im BH pasos.
Nema znaci to veze nikave sa pogorelicom i slicnim nebulozama, ali prakticna stvar je da ce uskoro u BiH da nastane najveci geto ikad i da ce u tom getu biti zarobljeni iskljucivo bosnjaci bez mogucnosti da uticu na svoju sudbinu. Svi ostali ce imati mogucnost neke alternative i u odredjenom trenutku ce moci da je iskoriste. Stvar je dakle u mogucnosti izbora. Oni koji iz principijelnih razloga nece pasose drugih drzava ipak uvijek imaju tu mogucnost izbora. 90% Bosnjaka cak i da izaberu savrsenu vlast tu mogucnost nece imati sve dok se ne smiluju Dodik i Ljubic ili Ivo Miro Jovic, a poznato je kako su to tolerantni likovi puni suzivota i ljubavi prema komsijama.
Vec sam davno pisao o ovome i rekao da ukoliko se uistinu ovo desi Evropa plese opasnom linijom jer uvijek je opasno dovesti nekoga do ocaja, a tu ce bosnjaci da ulete u jedno stanje beznadja i ocaja a u takvom odnosu snaga ekstremne grupe orjentisane ka desnici najlakse djeluju i regrutuju svoje vojnike. Praviti od Bosnjaka Palestince je stvar koja je jako opasna i koja ce sasvim sigurno radikalizovati Bosnjake, a ne okrenuti ih gradjanskoj opciji i koja ce sa sobom da nosi konsekvence koje nece biti ugodne ni po Bosnjake, ali vjerovatno ni po evropu i tek tad ce postojati mogucnost organizovanja ozbiljnog terorizma u ovoj drzavi. Jako opasna igra koja ce nadam se dobro zavrsiti i za jednu iza drugu stranu.
Ukidanjem viza Srbiji bosanski Srbi ce steci mogucnost putovanja sa srbijanskim pasosem. Bosanski Hrvati vec odavno mogu da putuju sa hrvatskim pasosem. Da se ne lazemo 90% ako ne i vise Hrvata u BiH ima taj pasos bez obzira na njihovo politicko opredjeljenje. Sa tim pasosem zivot je laksi i to je fakat. Ista situacija ce u roku godinu dvije biti sa Srbima u Bosni i Hercegovini. Ja isto tako razumijem one koji iz principijelnih razloga nece da uzmu pasose susjednih drzava iako to mogu, al isto tako stoji cinjenica da ukoliko im nesto zapne u zivotu da su to uvijek slobodni uciniti.
Zatim stoji cinjenica da 10% Bosnjaka ima pasose drugih drzava, posebno oni u unsko-sanskom kantonu. ali 90% Bosnjaka nema te pasose i nema mogucnost i nacin da ih dobiju makar i da to zele.
Stoji cinjenica da dio krivice za vizni rezim nose i Bosnjaci naravno Izbor vlasti je izmedju ostalog bio i bosnjacki izbor. Medjutim isto tako neoboriva je cinjenica da je Bosna i Hercegovina jedina drzava u kojoj se stvari moraju izglasavati konsenzusom i u kojoj drzava nema mehanizme uticaja na svoje lokalne nivoe. To znaci da sutra Bosnjaci mogu u 100% iznosu izglasati najposteniju i najproevropskiju opciju na svijetu, ali im ne vrijedi jer zavise i od druga dva naroda kojima ce u buducnosti biti svejedno imaju li gradjani BiH vize ili nemaju. Uvijek ce postojati izuzetak ali ogromna vecina Srba i Hrvata ce za dvije godine moci slobodno putovati po svijetu (ogromna vecina Hrvata to vec cini), a ogromna vecina Bosnjaka nece to isto moci da radi i nece moci uticati na svoju sudbinu cak i da glasaju tako da izaberu svece da ih predstavljaju, jer ovdje sve funkcionise iz tri dijela. ovo su cinjenice i fakti i stvarno stanje stvari na terenu.
Bosnjaci nose dio krivice, al isto tako nemaju nacin da uticu na svoju sudbinu cak i da ne nose i da izaberu extra ljude u vlast. Sve to pada u vodu ako se nadje neki lik iz HDZ-a ili SDS-a i pokupi 30 svjetskih bandita i da im BH pasos.
Nema znaci to veze nikave sa pogorelicom i slicnim nebulozama, ali prakticna stvar je da ce uskoro u BiH da nastane najveci geto ikad i da ce u tom getu biti zarobljeni iskljucivo bosnjaci bez mogucnosti da uticu na svoju sudbinu. Svi ostali ce imati mogucnost neke alternative i u odredjenom trenutku ce moci da je iskoriste. Stvar je dakle u mogucnosti izbora. Oni koji iz principijelnih razloga nece pasose drugih drzava ipak uvijek imaju tu mogucnost izbora. 90% Bosnjaka cak i da izaberu savrsenu vlast tu mogucnost nece imati sve dok se ne smiluju Dodik i Ljubic ili Ivo Miro Jovic, a poznato je kako su to tolerantni likovi puni suzivota i ljubavi prema komsijama.
Vec sam davno pisao o ovome i rekao da ukoliko se uistinu ovo desi Evropa plese opasnom linijom jer uvijek je opasno dovesti nekoga do ocaja, a tu ce bosnjaci da ulete u jedno stanje beznadja i ocaja a u takvom odnosu snaga ekstremne grupe orjentisane ka desnici najlakse djeluju i regrutuju svoje vojnike. Praviti od Bosnjaka Palestince je stvar koja je jako opasna i koja ce sasvim sigurno radikalizovati Bosnjake, a ne okrenuti ih gradjanskoj opciji i koja ce sa sobom da nosi konsekvence koje nece biti ugodne ni po Bosnjake, ali vjerovatno ni po evropu i tek tad ce postojati mogucnost organizovanja ozbiljnog terorizma u ovoj drzavi. Jako opasna igra koja ce nadam se dobro zavrsiti i za jednu iza drugu stranu.
- veljaca
#152 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
mostarac wrote:Hajde da baratamo suhoparnim cinjenicama.
Odavno nisam procitao BOLJI post. Sve je tu receno ..... Ovo treba odstampati i podijeliti u Vijecu Ministara, i oba Predstavnicka Doma, kao i u entiteskim institucijama ...................
- kekec
#153 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Poslije ovoliko "aplauza" koji si dobio od veljace, malo sam vise obratio paznju na tvoj post.veljaca wrote:mostarac wrote:Hajde da baratamo suhoparnim cinjenicama.
Ukidanjem viza Srbiji bosanski Srbi ce steci mogucnost putovanja sa srbijanskim pasosem. Bosanski Hrvati vec odavno mogu da putuju sa hrvatskim pasosem.
...
a ne okrenuti ih gradjanskoj opciji i koja ce sa sobom da nosi konsekvence koje nece biti ugodne ni po Bosnjake, ali vjerovatno ni po evropu i tek tad ce postojati mogucnost organizovanja ozbiljnog terorizma u ovoj drzavi. Jako opasna igra koja ce nadam se dobro zavrsiti i za jednu iza drugu stranu.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Odavno nisam procitao BOLJI post. Sve je tu receno ..... Ovo treba odstampati i podijeliti u Vijecu Ministara, i oba Predstavnicka Doma, kao i u entiteskim institucijama ...................
Iako na mnogim temama tvoje postove mogu potpisati kao vlastite, mislim da si ovdje malo fulio.
Evo ukratko:
Pasos ti omogucuje da putujes u inostranstvo. Bez obzira koji pasos posjedujes, niko ti ne zabranjuje/ ne sprijecava ti da putujes. Istina, mnogi imaoci pasosa moraju vaditi vize, sto je jedan problem vise (uzima vrijeme i novac). Znaci, imaoci bosanskog pasosa mogu putovati (i putuju) gdje zele. Putovanje bez viza je bolje, omogucuje onome ko ima pasos da putuje kada zeli i gdje zeli, ne mora traziti vizu, cekati na odluku itd. Poenta je da ti putovanje nije zabranjeno i da te niko ne sprijecava.
Drugo, iz tvog posta, na jedan nacin, proizilazi da bi u slucaju ukidanja viza, svi gradjani BiH samo putovali. I sam znas da to nije tacno. Od cca 4 mil stanovnika, koliki je procenat koji putuju, koji bi putovali ? Veoma mali, siguran sam. Najveci broj putovanja koja se danas obavljaju su u Hrvatsku i Srbiju/Crnu Goru. A za te drzave, kao sto znas, nisu nam potrebni pasosi. Poenta: najveci broj putovanja i danas se odvija bez problema.
Trece, siguran sam da ogromna vecina stanovnika BiH i nema pasos (i ne treba im, a i skup je za mnoge). Dobar dio i nema potrebe za putovanjem u sengensku Evropu, a dobar dio ne putuje dalje od granica svog ili kantona ili entiteta. Nema gdje, nema kod koga, nema love ili ...
Na kraju, treba drzavu dobro srediti tako da Brisel to vidi i prizna. A sa ovom garniturom na vlasti (sve po zakonu), to ce tesko ici. Narod kuka, ali kada dodju izbori, biraju iste one koji su razlog njihovoj kuknjavi. Dok se to ne promijeni, redovi za vize ce postojati. Sreca da i vize postoje, jer i to je bolja alternativa od one "zabranjen pristup".
-
mostarac
#154 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Ne bi se slozio s tobom. Viza je tu da onemoguci putovanje najvecem broju gradjana. Evo ti najobicniji primjer. Hocu da putujem u Sloveniju. Prvo moram dobit garantno pismo, zatim moram priloziti masu drugih papira i uz sve to ako nisam iz Sarajeva moram odsustvovati minimalno 2 dana s posla uz mogucnost odbijenice, a ja hocu do jebene Slovenije na vikend.kekec wrote:Poslije ovoliko "aplauza" koji si dobio od veljace, malo sam vise obratio paznju na tvoj post.veljaca wrote:mostarac wrote:Hajde da baratamo suhoparnim cinjenicama.
Ukidanjem viza Srbiji bosanski Srbi ce steci mogucnost putovanja sa srbijanskim pasosem. Bosanski Hrvati vec odavno mogu da putuju sa hrvatskim pasosem.
...
a ne okrenuti ih gradjanskoj opciji i koja ce sa sobom da nosi konsekvence koje nece biti ugodne ni po Bosnjake, ali vjerovatno ni po evropu i tek tad ce postojati mogucnost organizovanja ozbiljnog terorizma u ovoj drzavi. Jako opasna igra koja ce nadam se dobro zavrsiti i za jednu iza drugu stranu.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Odavno nisam procitao BOLJI post. Sve je tu receno ..... Ovo treba odstampati i podijeliti u Vijecu Ministara, i oba Predstavnicka Doma, kao i u entiteskim institucijama ...................![]()
Iako na mnogim temama tvoje postove mogu potpisati kao vlastite, mislim da si ovdje malo fulio.![]()
Evo ukratko:
Pasos ti omogucuje da putujes u inostranstvo. Bez obzira koji pasos posjedujes, niko ti ne zabranjuje/ ne sprijecava ti da putujes. Istina, mnogi imaoci pasosa moraju vaditi vize, sto je jedan problem vise (uzima vrijeme i novac). Znaci, imaoci bosanskog pasosa mogu putovati (i putuju) gdje zele. Putovanje bez viza je bolje, omogucuje onome ko ima pasos da putuje kada zeli i gdje zeli, ne mora traziti vizu, cekati na odluku itd. Poenta je da ti putovanje nije zabranjeno i da te niko ne sprijecava.
Drugo, iz tvog posta, na jedan nacin, proizilazi da bi u slucaju ukidanja viza, svi gradjani BiH samo putovali. I sam znas da to nije tacno. Od cca 4 mil stanovnika, koliki je procenat koji putuju, koji bi putovali ? Veoma mali, siguran sam. Najveci broj putovanja koja se danas obavljaju su u Hrvatsku i Srbiju/Crnu Goru. A za te drzave, kao sto znas, nisu nam potrebni pasosi. Poenta: najveci broj putovanja i danas se odvija bez problema.
Trece, siguran sam da ogromna vecina stanovnika BiH i nema pasos (i ne treba im, a i skup je za mnoge). Dobar dio i nema potrebe za putovanjem u sengensku Evropu, a dobar dio ne putuje dalje od granica svog ili kantona ili entiteta. Nema gdje, nema kod koga, nema love ili ...
Na kraju, treba drzavu dobro srediti tako da Brisel to vidi i prizna. A sa ovom garniturom na vlasti (sve po zakonu), to ce tesko ici. Narod kuka, ali kada dodju izbori, biraju iste one koji su razlog njihovoj kuknjavi. Dok se to ne promijeni, redovi za vize ce postojati. Sreca da i vize postoje, jer i to je bolja alternativa od one "zabranjen pristup".
Evo ti slucaj 2. Onaj ko nije prijavljen da je zaposlen ne moze dobiti vizu ni pod kakvim uslovima, a masa raje nije prijavljena od poslodavaca.
Evo ti slucaj 3. Hocu da idem iz zajebancije. Odoh prohodat do austrije i italije. Spavacu gdje mi se svidi hotel. E ta je opcija nemoguca.
Iz tog razloga se ne mogu sloziti sa tvojim postom i pasos gradjanima BiH to ne omogucuje. On gradjanima BiH predstavlja samo jedan od neophodnih dokumenata dok predaju molbu za vizu i nista nije vrijedniji od potvrde o zaposlenju, a u CG, Srbiju i CRO mozemo i bez pasosa. Pasos je samo mjesto gdje se udara viza da nam je ne bi na celo udarali inace licna karta bi bila sasvim dovoljna za identifikaciju. Nama pasos nije putna isprava nego nosac vize.
U slucaju ukidanja viza gradjani BiH bi sasvim sigurno mnogo vise putovali i mnogo lakse poslovali. od cca 4 miliona potrebu za putovanjem u sengen ima bar 3 miliona. Neko kod rodbine, neko kod djece, neko kod prijatelja, a neko poslom, a neko turisticki. I ja sam ziv covjek i rado bi otisao negdje, a da MUP-u sengenskih drzava ne moram unaprijed dati rutu kojom cu se kretati i gdje tacno cu biti kojeg dana i u koliko sati.
Znaci Bosnjake to hermeticki zatvara jer da nista drugo trebas izostati dva dana s posla da bi dobio vizu.
- kekec
#155 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Na istom smo mi frekventnom opsegu.mostarac wrote: Ne bi se slozio s tobom. Viza je tu da onemoguci putovanje najvecem broju gradjana. Evo ti najobicniji primjer. Hocu da putujem u Sloveniju. Prvo moram dobit garantno pismo, zatim moram priloziti masu drugih papira i uz sve to ako nisam iz Sarajeva moram odsustvovati minimalno 2 dana s posla uz mogucnost odbijenice, a ja hocu do jebene Slovenije na vikend.
I ja sam to rekao: Viza je jedan problem vise koji uzima vrijeme i novac.
Evo ti slucaj 2. Onaj ko nije prijavljen da je zaposlen ne moze dobiti vizu ni pod kakvim uslovima, a masa raje nije prijavljena od poslodavaca.
Zato i kazem da moramo imati sredjenu drzavu. Drugo, realno, koliko bi tih koji nisu prijavljeni putovali u inostranstvo. Mozemo samo pretpostaviti, s tim sto cu ja reci 10%, ti ces reci 90%, a i ti i ja mozemo biti i u krivu i u pravu.
Evo ti slucaj 3. Hocu da idem iz zajebancije. Odoh prohodat do austrije i italije. Spavacu gdje mi se svidi hotel. E ta je opcija nemoguca.
Slazem se. Ali opet, koliko je nas ili onih kojima situacija (materijalna i da su bez obaveza) dozvoljava da mozemo sprasiti na koncert Becke filharmonije (posto je Brena nepopularna)
Iz tog razloga se ne mogu sloziti sa tvojim postom i pasos gradjanima BiH to ne omogucuje. On gradjanima BiH predstavlja samo jedan od neophodnih dokumenata dok predaju molbu za vizu i nista nije vrijedniji od potvrde o zaposlenju, a u CG, Srbiju i CRO mozemo i bez pasosa. Pasos je samo mjesto gdje se udara viza da nam je ne bi na celo udarali inace licna karta bi bila sasvim dovoljna za identifikaciju. Nama pasos nije putna isprava nego nosac vize.
Znaci ipak da mozes putovati, da ti to niko ne zabranjuje. To sam htio reci.
U slucaju ukidanja viza gradjani BiH bi sasvim sigurno mnogo vise putovali i mnogo lakse poslovali. od cca 4 miliona potrebu za putovanjem u sengen ima bar 3 miliona.
Ja bih ipak ovaj broj drasticno smanjio. Bar za jos nekoliko godina.
Neko kod rodbine, neko kod djece, neko kod prijatelja, a neko poslom, a neko turisticki. I ja sam ziv covjek i rado bi otisao negdje, a da MUP-u sengenskih drzava ne moram unaprijed dati rutu kojom cu se kretati i gdje tacno cu biti kojeg dana i u koliko sati.
Isti sam ti takav. Isao sam, sa vizom naravno. Jednostavnije bi mi bilo bez nje, ali sam otisao i vratio se. I opet cu.
Znaci Bosnjake to hermeticki zatvara jer da nista drugo trebas izostati dva dana s posla da bi dobio vizu.
Ograniceni smo, nismo bas hermeticki zatvoreni. Tacno, gubis malo vremena, malo love, ne mnogo, ali ipak je gubitak
-
pita
#156 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Ak govorimo o beznadju..mostarac wrote:Hajde da baratamo suhoparnim cinjenicama.
Nedavno sam se furao kroz BiH (RS i FBih) ....izgleda sve siromasnija, jadnija, opustosenija, tuznija... porusena, zapustena, zaostala....
Bio sam depresivan jos cijeli mjesec nakon toga
Pitam se kada...ce doci..dan..da ce ljudi skuziti..dA JE ZIVOT KRATAK i da treba nesto uraditi
- Maraschino
#157 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
POTPISUJEM...mostarac wrote:Hajde da baratamo suhoparnim cinjenicama.
sve receno sto se treba reci...
@pita, haj nas malo postedi tih tvojih frustracija i kompleksa, pusti ti nama BiH a ti se drzi dezele...
-
kakarotto
#158 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
E prijatelju moj, to su muslimani iz afrike i azije. Pusti ti njih. Oni imaju po 5-6 djece. A bošnjaka sve manje i manje. Tu neko rekao da BiH ima 4 mil ljudi. Ako ima 3,2 bit će dobro. Bošnjaci odavno imaju manji fertilitet od hrvata iz bosne, a uskoro će bit lošiji i od onog u srba (a oni su totalna katastrofa). Možeš mislit onda gdje smo mi. Zapravo među najgorima je u europi, čak i u svijetu. Hebo ti pasoše, i vize i ostalo kad nema tko putovat. Jedino se visokim natalitetom može spriječit getoiziranje bošnjaka. A njega nema.mark II wrote:
Evo zašto mi nikada nećemo dobiti Welcome u Evropu.
Za bošnjake je možda i bolje da im se ne ukinu vize jer bi tako vjerojatno došlo do odlaska velikog broja mladih ljudi. Evo skoro svi hrvati u bih imaju putovnice pa se više gotovo uopće ne iseljavaju. Zato jer žive znatno bolje od bošnjaka, a još se i više rađaju. Možeš mislit što će nam se desit za nekih 20-30 godina, a možda i prije. I to sve zato jer nema kvalitetne ekonomske i demografske politike. A i zato što su ljudi sebični pa neće da imaju djecu. Treba im uzet pola plaće za neimanje djece pa bi putovali kitu moju.
Evo jedan zanimljiv link na forumu hercegbosna org http://www.--- NO LINKS ---/forum/viewto ... ?f=4&t=252 Kako se hrvati fino naslađuju sa našom situacijom, a što je najgore to je istina.
Ako je ovo sve točno, a je, o nama će se u skoroj budućnosti čitati u enciklopedijama i gledat naše slike kao dinosaure.
-
pita
#159 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Pa kak ocekujes natalitet ak ne radi 50% ljudi..a "drzava" nema kesa..i ne stimulira. Naravano..da Hrvati bolje zive...ak svi rade na zapadu..i dolaze puni kesa.kakarotto wrote:E prijatelju moj, to su muslimani iz afrike i azije. Pusti ti njih. Oni imaju po 5-6 djece. A bošnjaka sve manje i manje. Tu neko rekao da BiH ima 4 mil ljudi. Ako ima 3,2 bit će dobro. Bošnjaci odavno imaju manji fertilitet od hrvata iz bosne, a uskoro će bit lošiji i od onog u srba (a oni su totalna katastrofa). Možeš mislit onda gdje smo mi. Zapravo među najgorima je u europi, čak i u svijetu. Hebo ti pasoše, i vize i ostalo kad nema tko putovat. Jedino se visokim natalitetom može spriječit getoiziranje bošnjaka. A njega nema.mark II wrote:
Za bošnjake je možda i bolje da im se ne ukinu vize jer bi tako vjerojatno došlo do odlaska velikog broja mladih ljudi. Evo skoro svi hrvati u bih imaju putovnice pa se više gotovo uopće ne iseljavaju. Zato jer žive znatno bolje od bošnjaka, a još se i više rađaju. Možeš mislit što će nam se desit za nekih 20-30 godina, a možda i prije. I to sve zato jer nema kvalitetne ekonomske i demografske politike. A i zato što su ljudi sebični pa neće da imaju djecu. Treba im uzet pola plaće za neimanje djece pa bi putovali kitu moju.
Evo jedan zanimljiv link na forumu hercegbosna org http://www.--- NO LINKS ---/forum/viewto ... ?f=4&t=252 Kako se hrvati fino naslađuju sa našom situacijom, a što je najgore to je istina.
Ako je ovo sve točno, a je, o nama će se u skoroj budućnosti čitati u enciklopedijama i gledat naše slike kao dinosaure.
Muslimani u BiH pa rade za 200 eur....ak naravno rade
BiH dana ima...manje od 3mil. stanovnika...4mil. je statistika iz 92. Ponovno...muslimana u BiH nece biti za 50 godina...ak se nesto radikalno ne dogodi.u njihovu korist.
- mayab
#160 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Mislim da je prosječnom, čak i zaposlenom Bosancu i Hercegovcu, veća zapreka "slobodnom" putovanju to sto si sa svojim bijednim primanjima teško moze priustiti odlazak van, pogotovo onako, iz zajebancije 
-
kakarotto
#161 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Otkud sad 50% majke ti ? U nekim zemljama je nezaposlenost i viša, po 70-80% pa se opet ljudi rađaju. U kakvim uvjetima žive palestinci pa se rađaju. Ja sam rekao da neće biti bošnjaka u bosni a ne muslimana. Muslimana će ovdje uvijek biti. Do kraja ovog stoljeća bosna će sigurno biti muslimanska zemlja, a vjerojatno i još neka europska zemlja. Samo će biti jako malo bošnjaka, a hrvata i srba još manje. Ali dobro nije sve tako crno, možda do tada budu ukinuli vize pa preostali bosanci budu mogli putovat okolo.pita wrote:Pa kak ocekujes natalitet ak ne radi 50% ljudi..a "drzava" nema kesa..i ne stimulira. Naravano..da Hrvati bolje zive...ak svi rade na zapadu..i dolaze puni kesa.kakarotto wrote:E prijatelju moj, to su muslimani iz afrike i azije. Pusti ti njih. Oni imaju po 5-6 djece. A bošnjaka sve manje i manje. Tu neko rekao da BiH ima 4 mil ljudi. Ako ima 3,2 bit će dobro. Bošnjaci odavno imaju manji fertilitet od hrvata iz bosne, a uskoro će bit lošiji i od onog u srba (a oni su totalna katastrofa). Možeš mislit onda gdje smo mi. Zapravo među najgorima je u europi, čak i u svijetu. Hebo ti pasoše, i vize i ostalo kad nema tko putovat. Jedino se visokim natalitetom može spriječit getoiziranje bošnjaka. A njega nema.mark II wrote:
Muslimani u BiH pa rade za 200 eur....ak naravno rade
BiH dana ima...manje od 3mil. stanovnika...4mil. je statistika iz 92. Ponovno...muslimana u BiH nece biti za 50 godina...ak se nesto radikalno ne dogodi.u njihovu korist.
-
patrius
#162 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Do kraja ovog stoljeća bosna će sigurno biti muslimanska zemlja, a vjerojatno i još neka europska zemlja.
Je l' ovo ozbiljna prognoza ili (pusta) zelja
Kako dodje do ovoga?
Je l' ovo ozbiljna prognoza ili (pusta) zelja
-
kakarotto
#163 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Pa useljenici.... Zbog pada fertiliteta i radne snage morat će se uvoziti stanovništvo. Jer ne postoji ekonomski model koji može izdržat stalno opadanje stanovništva, rast standarda i povećanje broja umirovljenika. To je jednostavno nemoguće. Pa evo u hrvatskoj razmatraju strategiju kojom bi do 2017. godine uveli milijun imigranata kako bi se povećalo radno sposobno stanovništvo, jer mirovinski sustav puca. A od kuda ćeš dovodit useljenike ?? Možda iz njemačke, ili amerike ??patrius wrote:Do kraja ovog stoljeća bosna će sigurno biti muslimanska zemlja, a vjerojatno i još neka europska zemlja.
Je l' ovo ozbiljna prognoza ili (pusta) zeljaKako dodje do ovoga?
- mark II
#164 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
A izjednačavamo ubice i žrtve. OK, to je tvoja pozicija, nemoralna istini za volju, ali odražava tvoju esenciju i spremnost da ne vidiš stvarnost - kao i činjenicu da su u Srebrenici ubijene dvonožne životinje, koje i nisu nešto puno bolje od ostalih hajvana, je li tako, Ateisto. Ne, nisam mislio na Alijinu viziju Bosne, jer i ne znam njegovu viziju Bosne - mislio sam na činjenicu da su Srbi htjeli da sve ovo bude Srbija, zato i imamo pola Bosne očišćene genocidom, koja ima isključivo etničke prerogative. Da, Srbi većinom mrze i ime Bosna, osvrni se malo i proviri iz izmaštanog svijeta u kojem živiš, a u kojem su "svi nacionalisti jednaki". Prema Aliji nemam neko posebno poštovanje, zapravo nikakvo, ali ako i jeste bio za revitalizaciju nekih vrijednosti svog vlastitog naroda, to ne znači da je bio za uništenje druga dva. Politike druga dva naroda u vrijeme rata nažalost imale su isključivo taj cilj - taj cilj dobrim dijelom živi i danas; posebice u srpskoj fašističkoj politici relativiziranja genocida i pripajanja Srbiji (vidim ovaj prvi dio ti dobro leži, Ateisto, poštenjačino napredna). Odatle ove mjere i jesu uperene isključivo protiv muslimana, a u korist srpske fašističke politike.Jeli to mislis na Alijinu viziju Bosne?Mozda si u pravu, jeste bio za ideju zajednickog zivota, ali po njegovim pravilima, kao i svi ostali, u tome i jeste problem, niko nije bio za rat ni Karadzic i Tudjman, svi su htjeli mir, ali da sve bude po njihovim pravilima, pa je onda zato i doslo do rata...
- mark II
#165 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Slažem se, nas, međutim, žele izbrisati jer smo autohtoni, a to je u suprotnosti sa ljudskim pravima - to da muslimani smiju biti autohtoni u Evropi, to je sveta zemlja kršćanstva, sve po demokratiji i ljudskim pravima.kakarotto wrote:E prijatelju moj, to su muslimani iz afrike i azije. Pusti ti njih. Oni imaju po 5-6 djece. A bošnjaka sve manje i manje. Tu neko rekao da BiH ima 4 mil ljudi. Ako ima 3,2 bit će dobro. Bošnjaci odavno imaju manji fertilitet od hrvata iz bosne, a uskoro će bit lošiji i od onog u srba (a oni su totalna katastrofa). Možeš mislit onda gdje smo mi. Zapravo među najgorima je u europi, čak i u svijetu. Hebo ti pasoše, i vize i ostalo kad nema tko putovat. Jedino se visokim natalitetom može spriječit getoiziranje bošnjaka. A njega nema.mark II wrote:
- mark II
#166 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1425
Evo, Ateisto, čisto da više ne tvrdiš kako su svi isti. I, bez obzira na nick, vjeruj da su ljudi malo više od životinja. Dok ne skontaš da svaki pojedinac ima osjećanja, život i nadanja, te da mu njihovim uništavanjem (a izolacija je jedan od načina) nanosiš veliki bol - pa makar i nevjerovao da će zli ikada odgovarati za svoje zlo, i da će sve tek tako proći u besmislenom postojanju - nemoj više pisati o tome kako su svi isti, jer rezultati rata pokazuju da nisu. U Sarajevu opkoljenom 3 i pol godine niko nije srušio ni jednu crkvu, u "boljem entitetu" je skiknulo 1189 džamija. Evropska reakcija: Srbi sigurni, Bošnjaci teroristi.
Evo, Ateisto, čisto da više ne tvrdiš kako su svi isti. I, bez obzira na nick, vjeruj da su ljudi malo više od životinja. Dok ne skontaš da svaki pojedinac ima osjećanja, život i nadanja, te da mu njihovim uništavanjem (a izolacija je jedan od načina) nanosiš veliki bol - pa makar i nevjerovao da će zli ikada odgovarati za svoje zlo, i da će sve tek tako proći u besmislenom postojanju - nemoj više pisati o tome kako su svi isti, jer rezultati rata pokazuju da nisu. U Sarajevu opkoljenom 3 i pol godine niko nije srušio ni jednu crkvu, u "boljem entitetu" je skiknulo 1189 džamija. Evropska reakcija: Srbi sigurni, Bošnjaci teroristi.
- Ateista
#167 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Vidim da ti znas samo generalizovati, ili sam na tvojoj strani ili sam fasista. Moras znati da nije sve tako crno-bijelo kao sto ti mislis i da nas ima potpuno neutralnih i objektivnih.mark II wrote:A izjednačavamo ubice i žrtve. OK, to je tvoja pozicija, nemoralna istini za volju, ali odražava tvoju esenciju i spremnost da ne vidiš stvarnost - kao i činjenicu da su u Srebrenici ubijene dvonožne životinje, koje i nisu nešto puno bolje od ostalih hajvana, je li tako, Ateisto. Ne, nisam mislio na Alijinu viziju Bosne, jer i ne znam njegovu viziju Bosne - mislio sam na činjenicu da su Srbi htjeli da sve ovo bude Srbija, zato i imamo pola Bosne očišćene genocidom, koja ima isključivo etničke prerogative. Da, Srbi većinom mrze i ime Bosna, osvrni se malo i proviri iz izmaštanog svijeta u kojem živiš, a u kojem su "svi nacionalisti jednaki". Prema Aliji nemam neko posebno poštovanje, zapravo nikakvo, ali ako i jeste bio za revitalizaciju nekih vrijednosti svog vlastitog naroda, to ne znači da je bio za uništenje druga dva. Politike druga dva naroda u vrijeme rata nažalost imale su isključivo taj cilj - taj cilj dobrim dijelom živi i danas; posebice u srpskoj fašističkoj politici relativiziranja genocida i pripajanja Srbiji (vidim ovaj prvi dio ti dobro leži, Ateisto, poštenjačino napredna). Odatle ove mjere i jesu uperene isključivo protiv muslimana, a u korist srpske fašističke politike.Jeli to mislis na Alijinu viziju Bosne?Mozda si u pravu, jeste bio za ideju zajednickog zivota, ali po njegovim pravilima, kao i svi ostali, u tome i jeste problem, niko nije bio za rat ni Karadzic i Tudjman, svi su htjeli mir, ali da sve bude po njihovim pravilima, pa je onda zato i doslo do rata...
Ja nikoga ne izjednacavam i znam dobro ko je sta uradio, sve tri strane su imale svoje zlocine, jedni manje, drugi vise, ali svi su ih imali i niko nije apsolutna zrtva niti apsolutni fasista. Ono sto je poenta je da ni jedna strana nije bila za multietnicku bosnu, svako je imao svoj cilj samo su ga na razlicite nacine pokusavali ostvariti, Karadzic najvise vojno i silom, dok je Alija vise koristio politiku i propagandu, ali svi su imali isti cilj - da naprave od Bosne svoju vjersku drzavu. Posto niko nije u spio u potpunosti, zadovoljili su se zasad podjelom, a onda svako svoj dio polako oblikuje. Tzv. srbi pokusavaju svoj dio da pripoje srbiji, muslimani pokusavaju da naprave islamsku republiku od federacije, dok tzv. hrvati pokusavaju od hercegovine i ono malo primorja da naprave hrvatsku.
Svidjelo se tebi to ili ne, to je tako. Prije nego sto me proglasis fasistom koji izjednacava ili umanjuje vrijednost necijih zlocina, vrati se i procitaj moje postove jos jednom i probaj malo razmisliti, pa tek onda komentarisi.
- Ateista
#168 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Uopste ne kontam sta to sve treba da znaci, jesam li ja igdje rekao da su svi isti, mozes li naci citat? Ali jasan citat, ne tvoje zakljucke izvedene iz cinjenica koje tebi ne odgovaraju i ne odgovaraju tvojoj viziji svijeta - CRNO/BIJELO, DOBRO/ZLO, u kojoj ne postoji nista u sredini, neko je ili los li dobar.mark II wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1425
Cemu sad to oko nanosenja bola, izolacije i opkoljenog Sarajeva, jesam li ja to negdje negirao? Ako jesam navedi citat, a ako nisam ocekujem da se poklopis i da sutis, odnosno da komentarises ono sto sam napisao i sto sam htio da kazem, da malo razmislis o tome, a ne da skreces svojim pogesnim tumacenjem i svrstavanjem u jednu od samo dvije kategorije koje postoje u tvojoj viziji svijeta.
- Ateista
#169 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Bar nesto u cemu se donekle slazemo, ali to i jeste ono sto sam cesto govorio, najveci sukobi na svijetu su izmedju razlicitih religija.mark II wrote:Slažem se, nas, međutim, žele izbrisati jer smo autohtoni, a to je u suprotnosti sa ljudskim pravima - to da muslimani smiju biti autohtoni u Evropi, to je sveta zemlja kršćanstva, sve po demokratiji i ljudskim pravima.kakarotto wrote:E prijatelju moj, to su muslimani iz afrike i azije. Pusti ti njih. Oni imaju po 5-6 djece. A bošnjaka sve manje i manje. Tu neko rekao da BiH ima 4 mil ljudi. Ako ima 3,2 bit će dobro. Bošnjaci odavno imaju manji fertilitet od hrvata iz bosne, a uskoro će bit lošiji i od onog u srba (a oni su totalna katastrofa). Možeš mislit onda gdje smo mi. Zapravo među najgorima je u europi, čak i u svijetu. Hebo ti pasoše, i vize i ostalo kad nema tko putovat. Jedino se visokim natalitetom može spriječit getoiziranje bošnjaka. A njega nema.mark II wrote:
- mark II
#170 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Evo, ga: niko nije bio za rat ni Karadzic i Tudjman, svi su htjeli mir, ali da sve bude po njihovim pravilima, pa je onda zato i doslo do rata.Ateista wrote:Uopste ne kontam sta to sve treba da znaci, jesam li ja igdje rekao da su svi isti, mozes li naci citat? Ali jasan citat, ne tvoje zakljucke izvedene iz cinjenica koje tebi ne odgovaraju i ne odgovaraju tvojoj viziji svijeta - CRNO/BIJELO, DOBRO/ZLO, u kojoj ne postoji nista u sredini, neko je ili los li dobar.mark II wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1425
Cemu sad to oko nanosenja bola, izolacije i opkoljenog Sarajeva, jesam li ja to negdje negirao? Ako jesam navedi citat, a ako nisam ocekujem da se poklopis i da sutis, odnosno da komentarises ono sto sam napisao i sto sam htio da kazem, da malo razmislis o tome, a ne da skreces svojim pogesnim tumacenjem i svrstavanjem u jednu od samo dvije kategorije koje postoje u tvojoj viziji svijeta.
Mislim da je do rata došlo zbog drugih razloga, u ovom slučaju bila je žrtva i agresor, takoda je u ovom slučaju upravo tako. O mojoj viziji svijet ti baš i ne znaš puno, pa samo prejudiciraš.
- Ateista
#171 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
-kao prvo, ako citiras, onda nemoj sjeckati recenice jer se time gubi smisao.mark II wrote:Evo, ga: niko nije bio za rat ni Karadzic i Tudjman, svi su htjeli mir, ali da sve bude po njihovim pravilima, pa je onda zato i doslo do rata.Ateista wrote:Uopste ne kontam sta to sve treba da znaci, jesam li ja igdje rekao da su svi isti, mozes li naci citat? Ali jasan citat, ne tvoje zakljucke izvedene iz cinjenica koje tebi ne odgovaraju i ne odgovaraju tvojoj viziji svijeta - CRNO/BIJELO, DOBRO/ZLO, u kojoj ne postoji nista u sredini, neko je ili los li dobar.mark II wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1425
Mislim da je do rata došlo zbog drugih razloga, u ovom slučaju bila je žrtva i agresor, takoda je u ovom slučaju upravo tako. O mojoj viziji svijet ti baš i ne znaš puno, pa samo prejudiciraš.
-drugo, fino sam rekao konkretne citate a ne neke koji se slobodnim tumacenjem mogu shvatiti kako ko hoce. Trebas malo razmisliti sta sam htio reci. To sto ti imas drugacije misljenje zasto je poceo rat je druga prica - stvar tvoje neobavjestenosti, ali nesto o cemu mozemo raspravljati, medjutim ono sto sam ja naveo uopste nije opravdavalo ni jednog ni drugog, a ni treceg kojeg si izostavio, treba malo razmisliti sta sam time htio reci.
To o tvojoj vitiji svijeta zakljucujem na osnovu tvojih postova, kao sto je i ovaj "u ovom slučaju bila je žrtva i agresor". Da imas malo realniju sliku svijeta, onda bi shvatio da nigdje ne postoji ovako crno-bijela podjela, vjerovatno si jos premlad da to shvatis. Nisu svi isti, ali nije niko 100% crn ili bijel, ali sa druge strane, znam sta znace traume pa razumijem ovakvo neracionalno razmisljanje.
- mark II
#172 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Ne znam odakle ti svi ovi retorički obrati - no itekako si izjednačio "zaraćene strane". Istina je da sam učestvovao u ratu, no ne razmišljam neracionalno: i dalje su Saveznici, sa svim svojim manama, pozitivci u WW2 (ne jedni od onih koji su htjeli "po njihovim pravilima" u kontekstu izjednačavanja, jer i Hitler je htio po svojim); a Njemačka i njeni saveznici negativci. Taj slučaj je još izraženiji u Bosni, gdje je jedna strana bila pogođena i genocidom, nečim što mnogima u današnjem svijetu daje za pravo da čine mnoge nepravde (vidi Izrael). Sve u svemu ostalo što veliš - godine itd. - puko je poigravanje riječima u kontekstu potvrde da si u pravu, jer nešto je dubokoumno u tvojim riječima; a zapravo niti znaš šta radim, ni gdje sam, niti koliko godina imam-kao prvo, ako citiras, onda nemoj sjeckati recenice jer se time gubi smisao.
-drugo, fino sam rekao konkretne citate a ne neke koji se slobodnim tumacenjem mogu shvatiti kako ko hoce. Trebas malo razmisliti sta sam htio reci. To sto ti imas drugacije misljenje zasto je poceo rat je druga prica - stvar tvoje neobavjestenosti, ali nesto o cemu mozemo raspravljati, medjutim ono sto sam ja naveo uopste nije opravdavalo ni jednog ni drugog, a ni treceg kojeg si izostavio, treba malo razmisliti sta sam time htio reci.
To o tvojoj vitiji svijeta zakljucujem na osnovu tvojih postova, kao sto je i ovaj "u ovom slučaju bila je žrtva i agresor". Da imas malo realniju sliku svijeta, onda bi shvatio da nigdje ne postoji ovako crno-bijela podjela, vjerovatno si jos premlad da to shvatis. Nisu svi isti, ali nije niko 100% crn ili bijel, ali sa druge strane, znam sta znace traume pa razumijem ovakvo neracionalno razmisljanje.
- Ateista
#173 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Naravno da ne znam, ali ne mogu da vjerujem da donosis neke zakljucke i zato dajem takve komentare o tvojoj starosti i slicno.mark II wrote:Ne znam odakle ti svi ovi retorički obrati - no itekako si izjednačio "zaraćene strane". Istina je da sam učestvovao u ratu, no ne razmišljam neracionalno: i dalje su Saveznici, sa svim svojim manama, pozitivci u WW2 (ne jedni od onih koji su htjeli "po njihovim pravilima" u kontekstu izjednačavanja, jer i Hitler je htio po svojim); a Njemačka i njeni saveznici negativci. Taj slučaj je još izraženiji u Bosni, gdje je jedna strana bila pogođena i genocidom, nečim što mnogima u današnjem svijetu daje za pravo da čine mnoge nepravde (vidi Izrael). Sve u svemu ostalo što veliš - godine itd. - puko je poigravanje riječima u kontekstu potvrde da si u pravu, jer nešto je dubokoumno u tvojim riječima; a zapravo niti znaš šta radim, ni gdje sam, niti koliko godina imam-kao prvo, ako citiras, onda nemoj sjeckati recenice jer se time gubi smisao.
To o tvojoj vitiji svijeta zakljucujem na osnovu tvojih postova, kao sto je i ovaj "u ovom slučaju bila je žrtva i agresor". Da imas malo realniju sliku svijeta, onda bi shvatio da nigdje ne postoji ovako crno-bijela podjela, vjerovatno si jos premlad da to shvatis. Nisu svi isti, ali nije niko 100% crn ili bijel, ali sa druge strane, znam sta znace traume pa razumijem ovakvo neracionalno razmisljanje.. Uzdravlje, drug.
Ovako, to sto smatram da je svim stranama odgovarao rat i da su se svi spremali za njega, svako na svoj nacin, nije izjednacavanje. Svako je u tome imao svoj motiv i svako je svoj cilj pokusavao na drugaciji nacin da ostvari, te svako ima svoj dio krivice, ali to sve ne znaci da je ta krivica jednaka ni da su zlocini jednaki, to se doboro zna ko ih je imao najvise i tu nema dileme.
Ono sto meni smeta je sto se jedna strana pokusava potpuno opravdati i prikazati samo kao zrtva, sto i jeste, ali ne 100%, ima i ta strana svojih zlocina, manje, ali ima, a ima i svoj interes u svemu ovome. Jos vise me nervira kad se postavlja da je ta strana kao za multietnicku BiH, a zna se sta je cilj.
Eto, sad imas malo konkretnije stvari.
Kad vec poredis sa WW2, ta dva rata nisu ni slicna i u skroz drugim vremenima su bila. Tada su se ratovi vodili vojno, a danas se vise vode politicki nego vojno. Tu se znalo ko je poceo i ko je glavni krivac, ali ni to svejedno ne opravdava zlocine partizana i drugih saveznika, kojih je isto tako bilo.
To sto kazes da se u ovom ratu jos bolje znalo ko je kriv je totalna glupost i ocigledno iz razloga sto si u ovom ucestvovao. Po mom misljenju, ono sto je najvise specificno za ovaj rat je to sto je on spreman vec desetinama godina prije pocetka, sto je pun politickih mucki - bilo jedne od tri zaracene strane bilo stranaca koji su isto tako imali svoj interes, sto je jedan od rijetkih ratova gdje jedan bori ljudi sa tih prostora nije imao svoju stranu i slicno, generalno gledajuci, jedan od najslozenijih ratova sa aspekta politicke situacije, a ti to pokusavas da banalizujes na jednostavni princip zrtva-agresor, a to nije ni blizu tako jednostavno. Jednostavno je mozda u pojedinacnim situacijama kao sto je srebrenica, ali kompletan rat, sa svojim pocetkom, trajanjem na tlu cijele BiH, i zavrsetkom, je puno puno slozenije.
-
kakarotto
#174 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Naravno da ne znam, ali ne mogu da vjerujem da donosis neke zakljucke i zato dajem takve komentare o tvojoj starosti i slicno.
Ovako, to sto smatram da je svim stranama odgovarao rat i da su se svi spremali za njega, svako na svoj nacin, nije izjednacavanje. Svako je u tome imao svoj motiv i svako je svoj cilj pokusavao na drugaciji nacin da ostvari, te svako ima svoj dio krivice, ali to sve ne znaci da je ta krivica jednaka ni da su zlocini jednaki, to se doboro zna ko ih je imao najvise i tu nema dileme.
Ono sto meni smeta je sto se jedna strana pokusava potpuno opravdati i prikazati samo kao zrtva, sto i jeste, ali ne 100%, ima i ta strana svojih zlocina, manje, ali ima, a ima i svoj interes u svemu ovome. Jos vise me nervira kad se postavlja da je ta strana kao za multietnicku BiH, a zna se sta je cilj.
Kad vec poredis sa WW2, ta dva rata nisu ni slicna i u skroz drugim vremenima su bila. Tada su se ratovi vodili vojno, a danas se vise vode politicki nego vojno. Tu se znalo ko je poceo i ko je glavni krivac, ali ni to svejedno ne opravdava zlocine partizana i drugih saveznika, kojih je isto tako bilo.
To sto kazes da se u ovom ratu jos bolje znalo ko je kriv je totalna glupost i ocigledno iz razloga sto si u ovom ucestvovao. Po mom misljenju, ono sto je najvise specificno za ovaj rat je to sto je on spreman vec desetinama godina prije pocetka, sto je pun politickih mucki - bilo jedne od tri zaracene strane bilo stranaca koji su isto tako imali svoj interes, sto je jedan od rijetkih ratova gdje jedan bori ljudi sa tih prostora nije imao svoju stranu i slicno, generalno gledajuci, jedan od najslozenijih ratova sa aspekta politicke situacije, a ti to pokusavas da banalizujes na jednostavni princip zrtva-agresor, a to nije ni blizu tako jednostavno. Jednostavno je mozda u pojedinacnim situacijama kao sto je srebrenica, ali kompletan rat, sa svojim pocetkom, trajanjem na tlu cijele BiH, i zavrsetkom, je puno puno slozenije.[/quote]
Al ga nasra ovdje majke ti. Kako su se to bošnjaci pripremali ? Zna se što je bilo ...srbi napali druga dva naroda bez razloga i napravili najveći pokolj u europi nakon 2.svj rata. Zna se kako se počinje rat. Ne tako da se nekog išamara na cesti nego vojnim djelovanjem. Sad drugo je što su bošnjaci htjeli ostvarit svoje ciljeve civilizirano i na kulturan način, a srbi sa rezanjem vratova. Sa čime su to bošnjaci mogli pridonijet početku rata kad nisu imali oružja.? Šta sa kitom u ruci..? Također kod bošnjaka za cijelo vrijeme jugoslavije nije postojao nikakav plan o bosni, osvajanju, ratu, ničemu. To nikome nije padalo na pamet. Dok su srbi izgleda ipak sve to odavno bolesno isplanirali... A dodik sad jede govne i sere o nekakvoj većini u RS i kao trebala bi se poštivat odluka većine u vezi otcjepljenja, a oni sami nisu poštivali to pravo 92. i uništili ovu državu
To sto kazes da se u ovom ratu jos bolje znalo ko je kriv je totalna glupost i ocigledno iz razloga sto si u ovom ucestvovao. Po mom misljenju, ono sto je najvise specificno za ovaj rat je to sto je on spreman vec desetinama godina prije pocetka, sto je pun politickih mucki - bilo jedne od tri zaracene strane bilo stranaca koji su isto tako imali svoj interes, sto je jedan od rijetkih ratova gdje jedan bori ljudi sa tih prostora nije imao svoju stranu i slicno, generalno gledajuci, jedan od najslozenijih ratova sa aspekta politicke situacije, a ti to pokusavas da banalizujes na jednostavni princip zrtva-agresor, a to nije ni blizu tako jednostavno. Jednostavno je mozda u pojedinacnim situacijama kao sto je srebrenica, ali kompletan rat, sa svojim pocetkom, trajanjem na tlu cijele BiH, i zavrsetkom, je puno puno slozenije.[/quote]
Al ga nasra ovdje majke ti. Kako su se to bošnjaci pripremali ? Zna se što je bilo ...srbi napali druga dva naroda bez razloga i napravili najveći pokolj u europi nakon 2.svj rata. Zna se kako se počinje rat. Ne tako da se nekog išamara na cesti nego vojnim djelovanjem. Sad drugo je što su bošnjaci htjeli ostvarit svoje ciljeve civilizirano i na kulturan način, a srbi sa rezanjem vratova. Sa čime su to bošnjaci mogli pridonijet početku rata kad nisu imali oružja.? Šta sa kitom u ruci..? Također kod bošnjaka za cijelo vrijeme jugoslavije nije postojao nikakav plan o bosni, osvajanju, ratu, ničemu. To nikome nije padalo na pamet. Dok su srbi izgleda ipak sve to odavno bolesno isplanirali... A dodik sad jede govne i sere o nekakvoj većini u RS i kao trebala bi se poštivat odluka većine u vezi otcjepljenja, a oni sami nisu poštivali to pravo 92. i uništili ovu državu
- Ateista
#175 Re: Zar ne mislite..da ce ovako dovrsiti ratni cilj
Al ga nasra ovdje majke ti. Kako su se to bošnjaci pripremali ? Zna se što je bilo ...srbi napali druga dva naroda bez razloga i napravili najveći pokolj u europi nakon 2.svj rata. Zna se kako se počinje rat. Ne tako da se nekog išamara na cesti nego vojnim djelovanjem. Sad drugo je što su bošnjaci htjeli ostvarit svoje ciljeve civilizirano i na kulturan način, a srbi sa rezanjem vratova. Sa čime su to bošnjaci mogli pridonijet početku rata kad nisu imali oružja.? Šta sa kitom u ruci..? Također kod bošnjaka za cijelo vrijeme jugoslavije nije postojao nikakav plan o bosni, osvajanju, ratu, ničemu. To nikome nije padalo na pamet. Dok su srbi izgleda ipak sve to odavno bolesno isplanirali... A dodik sad jede govne i sere o nekakvoj većini u RS i kao trebala bi se poštivat odluka većine u vezi otcjepljenja, a oni sami nisu poštivali to pravo 92. i uništili ovu državu[/quote]kakarotto wrote:Naravno da ne znam, ali ne mogu da vjerujem da donosis neke zakljucke i zato dajem takve komentare o tvojoj starosti i slicno.
To sto kazes da se u ovom ratu jos bolje znalo ko je kriv je totalna glupost i ocigledno iz razloga sto si u ovom ucestvovao. Po mom misljenju, ono sto je najvise specificno za ovaj rat je to sto je on spreman vec desetinama godina prije pocetka, sto je pun politickih mucki - bilo jedne od tri zaracene strane bilo stranaca koji su isto tako imali svoj interes, sto je jedan od rijetkih ratova gdje jedan bori ljudi sa tih prostora nije imao svoju stranu i slicno, generalno gledajuci, jedan od najslozenijih ratova sa aspekta politicke situacije, a ti to pokusavas da banalizujes na jednostavni princip zrtva-agresor, a to nije ni blizu tako jednostavno. Jednostavno je mozda u pojedinacnim situacijama kao sto je srebrenica, ali kompletan rat, sa svojim pocetkom, trajanjem na tlu cijele BiH, i zavrsetkom, je puno puno slozenije.
Imas pravo da mislis da je tako, ali grijesis, vjeruj mi. Svako se na svoj nacin pripremao za rat. Ono za sta Aliju najvise krivim je to sto je on svjesno prepustio svo oruzje srbima, kako bi onda mogao pred strancima da glumi zrtvu i slicno, a za to vrijeme vrsio lagano i tiho etnicko ciscenje po Sarajevu i ostalim gradovima, i jos puno toga, ne mogu ponavljati, nemam vise zivaca za ovakve teme...