Zar je takva situacija i kod nas!?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Friesian

#1 Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Friesian »

Jucer sam preko oglasa nasao broj gdje pise da se poklanjaju zamorci.. posto meni treba zenka za mog muzijaka ja sam i nazvao te tako i dogovorio... naime, covjek ih ima 4... dogovorim se ja sa njim, rece on meni adresu.. kad sam navecer otisao i pozvonio na vrata, otvorio neki ciko srednjih godina, pozdravimo se i on rece: "Udji i izvini na neredu... zbog cuke je!"
izadje pred mene jedno slatko crno stene kome je dlaka uprljana mokracom.. kad sam usao zamalo nisam povratio... a inace sam se svega nagledao, namirisao i nisam gadljiv... po dnevnoj sobi na podu prostrti papiti novina a na papirima i govna i mokraca istog steneta... ubrzo se ja izvucem da se ne bi zadrzavao i pitam gdje su zamorci da ih uzemem jer "zurim" i odvede on mene u tu sobu... tamo nista osim ormara a na podu dva kaveza za zamorce koji su fuuuuuj!po dva zamorca u jednom kavezu te sam se na kraju sazalio i uzeo sve cetiri, jer ipak imam dovoljno prostora za sve... cak sam dobio i kavez...

sve mi se to cinilo nestvarno, kao na TV-u: Phoenix animal cops... iako ja nemam nikakve ovlasti kao oni... katastrofa...

cim sam ih kuci doveo morao sam okupati i njih i kavez... moralo se...

evo i slika:

Image

Image

Image

Image evo ih ovdje.. ovi sa predhodnih slika... nakon kupanja

ovo je kavez:

Image

Image

Image
bilo je i crva, u kavezu je bilo oko 5cm debljine "blata" nastalog od neciscenja... izmet i urin!

Image nakon ciscenja

ovo su jos dvije zenkice za koje mislim da su skotne...

Image jedna jos mokra poslije kupanja

Image malo im hladno poslije kupanja :))

Nadam se da nece biti kakvih posljedica sa disnim organima poslije ovog svega...sad su na promatranju...
Margita81

#2 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Margita81 »

odvedi veterinaru na bocu obavezno
A sto se tice stanja u kojem su bili (zalosno fakat) sta si mislio da smo mi ovdje najcistiji narod na haman planeti i sve one prljavstine vidimo samo na tv-u?
Bolesnih ljudi i prljavstine ima svugdje, negdje vise negdje manje ali svuda ;)
M.O.S-

#3 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by M.O.S- »

Pa druze to ti je 95% slucajeva tako ko drzi zivotinje u kuci.
Na pocetku se malo brinu pa im dojadi cistiti pa se prilagode zivotinskom zivotu :D
P.S.imao sam jednu djevojku koja ima psa u kuci i mogu samo reci fuuujjjjjj :|
A71

#4 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by A71 »

Učinili ste zaista sjajno dobro djelo uzevši sve četiri jadne životinjice iako Vam nije trebalo toliko. Spasili ste ih tko zna kakvih muka koje bi morali trpiti u takvom okruženju. Svaka čast!!
SenSen

#5 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by SenSen »

Kao prvo: Svaka cast sto si ih sve cetiri uzeo :thumbup: Bash su fine male curice :)

Tako je do mene dosao moj (pokojni) chinchilac. On je zivio kod prijateljice, gdje su njega i jednog zeca strpali u spajz. Nije bilo toliko lose kao sto se cini, jer su imali dosta prostora, ali ipak im je bilo prljavo i nisu dobivali paznje.. Nash chinchilac je zivjeo kod nas tacno deset godina dok nije umro, i bio je jako voljen i cuvan. Ali mi je uvijek bilo zao sto nismo uzeli i zeku, koji je umro mozda godinu poslije nego sto je njegov drug dosao kod nas. :( Izvinjavam se sto pricam o sebi, samo sam htjela reci da mi je drago da si uzeo sve zamorce, bar ce sada biti sigurne i sretne..

Stvarno se nadam da nece imati zdravstvenih posljedica. Predlozila bih da ih se odvede veterinaru, ali znam da je malo koji veterinar nesto posebno strucan za zamorce.. Mozda bi im dobro dosla kucica da se mogu sakriti? Nesto se ne sjecam vole li zamorci kucice :-)
Friesian

#6 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Friesian »

hvala na komentarima... znam kakva je situacija kod nas i dosta tih stvari sam se nagledao, inace studiram Veterinu tako da sam imao priliku sve to vidjeti... nego nije mi jasno kako nekom moze biti mrsko uzeti tacnu kaveza, istresti u kantu i nasuti cistu prostirku... fuuuj! a sta sam sve vidio sto se na pse odnosi to necu ni da pricam, katastrofa...

A71 -> cudno se osjecam kad me neko persira... :D znam da je to stvar kulture ali mene ne moras persirati... :thumbup:
Friesian

#7 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Friesian »

ma nema problema sto pricas o svom slucaju... tu smo da to podjelimo...

da, vole oni kucice ali postanu nenormalno strasljivi kad imaju negdje da se sakriju... a posto spavaju svakih nekoliko sati po 10-ak minuta onda mislim da im i nije potrebna jer su stalno van kucice i jedu :D

ne znam jesam li naveo da mislim da su dvije zenkice koje su u ogromnom kavezu mozda skotne.. ako se osiguram tu onda cu i te slike objaviti... :D :D
tinchy

#8 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by tinchy »

Boze sacuvaj! I svaki put kad pomislim da me vise nista ne moze iznenaditi onda se frapiram kad vidim ovako nesto. Jadni zamorcici.. Bas mi ih je zao, ali iz sve nevolje ima nesto i dobro.. a to sto si bas ti dosao da ih uzmes. Imam i ja jednog zamorica, i uopste nije tesko da mu se promjeni pilota i da svjeza hrana i voda.. Pa to nije ni pet minuta da se sve obavi, tako da uopste ne mogu razumjeti kako ljudi znaju zapustiti jadne zivotinjice. :oops: Tebi svaka cast na ovome sto si uradio!
suncica24

#9 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by suncica24 »

:x :x :x
Ne razumijem zasto neko ima kucnog ljubimca, ako se ne moze, ne zeli i ne umije starati o njemu!!!
Friesian

#10 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Friesian »

tinchy wrote:Imam i ja jednog zamorica, i uopste nije tesko da mu se promjeni pilota i da svjeza hrana i voda.. Pa to nije ni pet minuta da se sve obavi, tako da uopste ne mogu razumjeti kako ljudi znaju zapustiti jadne zivotinjice. :oops:
o tome i ja govorim.. pa nije to pas da ga moras izvesti, prosetati, istrcati, i sl.

hvala na podrsci ;-)
SenSen

#11 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by SenSen »

@Friesian: Fala Bogu da bar neko normalan studira veterinu! Kakve sam samo price cula sto se tice ophodjenja sa pacijentima, sto neki ljudi uopste to studiraju ako ne vole zivotinje?! :roll:

Ako su trudne, ima da ti bude veselo :-D I obavezno stavljaj slike :D
A71

#12 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by A71 »

I meni je neobično da nepoznatu osobu oslovljavam sa ti, ali eto, da probam i to.
Nešto razmišljam-ako su ženkice stvarno skotne možda ne bi bilo loše da već počneš da se raspituješ hoće li tko zamorca. Iskoristi vrijeme dok se ne okote i dok ne budu dovoljno veliki da se odvoje od majke.Čula sam da jedna ženkica okoti veći broj beba, pa neće proći dugo a osvanućeš zatrpan malim pufnicama. Sve najbolje i redovno obavještavaj.
Friesian

#13 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Friesian »

@SenSen-> iskreno trudim se koliko mogu... imam dosta kolega o cijoj zainteresovanosti ne zelim ni govoriti... ali kako kazu: "Hvala Bogu pa nismo svi isti!"

@A71-> imam iskustva sa njihovim okotima vec par godina tako da imam i uhodan program za malce :) Hvala na savjetu... uglavnom ako neko bude htio uvijek forumasi mogu razglasiti :) :) :)
amelino

#14 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by amelino »

@Friesian svaka ti cast!!! :thumbup: :thumbup:
Friesian

#15 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Friesian »

hvala amelino...
Cholina_Lokica

#16 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Cholina_Lokica »

bar su jadnici imali srece da ti naletis :)

a duse kako su medeni :D
SenSen

#17 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by SenSen »

A71 wrote:I meni je neobično da nepoznatu osobu oslovljavam sa ti, ali eto, da probam i to.
Nešto razmišljam-ako su ženkice stvarno skotne možda ne bi bilo loše da već počneš da se raspituješ hoće li tko zamorca. Iskoristi vrijeme dok se ne okote i dok ne budu dovoljno veliki da se odvoje od majke.Čula sam da jedna ženkica okoti veći broj beba, pa neće proći dugo a osvanućeš zatrpan malim pufnicama. Sve najbolje i redovno obavještavaj.

Upravo ih i ja ovako zamisljam! :D :D :D Molim slike, ako bude sta od toga. :dance: * Inace, koliko ja znam zamorci obicno radjaju 1-2 malca, posto nemogu vise hraniti odjednom? A dugo budu trudni, pa se mali rode sa krznom i otvorenim ocima, kao minijature roditelja! :-D

*Da se nebi smajli shvatio kao perverzan u ovom kontekstu, hocu da naglasim da on plese! :shock: :lol:
Pikaboo

#18 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Pikaboo »

Ljudi nekad naude zivotinjama u neznanju.Taj covjek sto posto misli da neradi nista pogresno a u stvari ih muci u toj tolikoj prljavstini.Ljubav nekad i boli.Jadne zivotinje a tebi svaka cast sto si uzeo sve cetiri.
Skyfox

#19 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Skyfox »

Pikaboo wrote:Ljudi nekad naude zivotinjama u neznanju.Taj covjek sto posto misli da neradi nista pogresno a u stvari ih muci u toj tolikoj prljavstini.Ljubav nekad i boli.Jadne zivotinje a tebi svaka cast sto si uzeo sve cetiri.
:thumbup:
dok god ima dobrih ljudi ima i nade...
nevenka

#20 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by nevenka »

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

@Friesian svaka ti cast što si ih sve uzeo :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Friesian

#21 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Friesian »

ej ljudi hvala puno na podrsci jer mi puno znaci...

da, slazem se da mnogi ljudi muce zivotinje iz ne znanja ali ipak svaka savjesna osoba mora znati granicu i ne biti toliko sebican da pod svaku cijenu drzis neku zivotinju, bez obzira na to sto ta ista zivotinja nece imati ni da jede, niti ce joj biti cisto, i slicno.. iskreno svaka cast ovom covjeku sto je odlucio da pokloni zivotinje...

sto se tice malaca: rode se nakon neka 2 mjeseca i bas kao sto kazete isti su kao mini roditelji... vec nakon 2-3 dana pocinju da jedu suhu hranu.. pa evo da vas i pocastim jednom, meni najdrazom slikom... to je moja stara zenka i jedno njeno mlado... dakle nije nova garnitura - da se ne radujete :) :)

Image

i NARAVNO, postavljam i slike cim se mladi okote.. a bice njih doooostaaaa..

takodjer neka ovo bude i oglas ako neko bude htio zamorca... :)
Friesian

#22 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Friesian »

evo jos starih slika... dva bebaca stara tek 1 dan...

Image

Image
SenSen

#23 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by SenSen »

:shock: :shock: :shock: Jooooooj sto su slatki! :-D :-D :-D Pa to je nevjerovatno! :-D

Pa sta si uradio od njih kasnije? Koliko si "garnitura" :D imao? I sta bi sa njihovom mamom?

Moj prvi ljubimac je bio zamorac, tj zamorka :D Zvala se Goga (skraceno od Gordana). Tata je kupio u Zagrebu, pa je donjeo sa sobom u vozu. Bila je tako mala, krila se u casi od jogurta u svojoj kutiji.. Samo srecom su moji roditelji bili odgovorni pa je nisu prepustili meni i sestri na staranje, ipak smo bili premladi.. Nisam bas za to da se zivotinje koriste da se djeca "nauce" odgovornosti. Nisu zivotinje igracke..
Friesian

#24 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by Friesian »

dosta puta se ova zenka okotila ali sa odredjenim razmacima koji su bili potrebni njoj da bi se odmorila od prethodnog okota... mlade sam poklanjao ko je htio da uzme a nekoliko garnitura sam i prodao... uspjelo se i to...

sto se tice odgovornosti djece sve zavisi kakvo je dijete.. od mojih prijatelja sin je drugi razred osnovne, ima svoja dva kineska hrcka i papigu koju je naucio da prica... sve to redovno cisti, sam.. hrani...
SenSen

#25 Re: Zar je takva situacija i kod nas!?

Post by SenSen »

Da to stvarno zavisi od djeteta. Na primjer, ja mislim da sam ja sa pet godina bila premlada da bi imala svu odgovornost za moju zamorku. Srecom su mi je roditelji kupili znajuci da ce se oni morati brinuti o njoj. Naravno i oni su je voljeli.. Ali neki roditelji kupe zivotinju djetetu pa zaprijete "necu ti ga ja cuvati", i onda ostave zivotinju da mizerno zivi kada djetetu dosadi. Tako ispade da se odrasli inate sa djecom, sve na racun jadne zivotinje..

Nego, imal' jos slika malih i velikih prasica? :D
Post Reply