Zar je ovo polozaj zene u krscanstvu

Rasprave o vjerskim temama.
array

#1 Zar je ovo polozaj zene u krscanstvu

Post by array »

Ovo je strasno u najmanju ruku.

'To the woman he said, "I will greatly increase your pains in childbearing; with pain you will give birth to children. Your desire will be for your husband and he will rule over you."' (Genesis 3:16)

U prevodu:
On (Bog) rece zeni: Ja cu mnogo povecati vase bolove u porodjaju; u bolu vi cete radjati svoju djecu. Vasa zelja bice za vaseg muza i on ce vladati nad vama.

'For God is not a God of disorder but peace. As in all the congregations of the saints, women should remain silent in the churches. They are not allowed to speak but must remain in submission, as the Law says. If they want to enquire of something, they should ask their own husbands at home; for it is disgraceful for a woman to speak in the church.' (1 Corinthians 14:33-35)

U prevodu:
Bog nije Bog kaosa nego Bog mira. Kao na svim svetim mjestima, zene trebaju da sute u crkvama. Njima nije dozvoljeno da govore nego moraju ostati pokorne, kako Zakon kaze.

'A women should learn in quietness and in full submission. I do not permit a woman to teach or to have authority over a man; she must be silent. For Adam was formed first, and then Eve. And Adam was not the one deceived; it was the woman who was deceived and became a sinner. But women will be saved through childbearing - if they continue in faith, love and holiness with propriety.' (1 Timothy 2:11-15)

U prevodu:
Zene trebaju uciti u miru i potpunoj pokornosti. Ja ne dozvoljavam zeni da uci (druge) ili da ima autoritet nad muskarcem; ona mora sutjeti. Za Adama je bila stvorena prva, Eva. I Adam nije bio taj koji je zgrijesio; zena je bila ta koja je postala grijesnik. Ali zene ce biti spasene radjanjem djece - ako nastave vjerovati, voliti i iskreno vjerovati.

Kako zene, vjernice gledaju na ovo i da li se one slazu sa tim da moraju ostati pokorne muskarcima i prakticno sutjeti citav zivot? Nemogu cak ni uciti?!

kakav je to bog kojem je ispravno i pravedno da jachi tuche slabije

meni je ovo grozota

Odoh sad spavat

Jos dolazi...
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

#2 Re: Zar je ovo polozaj zene u krscanstvu

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

array wrote:kakav je to bog kojem je ispravno i pravedno da jachi
Ja sam davno rekao. Ako bog postoji i ako nam je on stvarno poslao sve ove svete knjige, onda je on najveci mazohista. Sjedi zavaljen u fotelji sa daljinskim u ruci i umire od smijeha.
pitt

Post by pitt »

pinpong George.....pingpong Willson.....ping George.... :D:D
mostarac

Post by mostarac »

tu opet otvorismo pitanje postojanja boga i ovo je komotno moglo biti postano i na onoj temi, a ne kao argument odbrane da bude taj da je eto i u krscanstvu zena jednako lose tretirana. Pa isti je bog objavio to sa istom filozofijom pa ne znam zasto bi bilo razlike. Cinjenica je da se svaka religija temelji iskljucivo na strahu i prepadanju, a ni na cem normalnom, jer sve se vrti oko toga da ce te snaci ne znam kakve muke ako ne vjerujes. Jako human bog, nema sta. Staljin je ipak izgleda bio mala maca i kao sto vidimo ima i gorih :D
I to je upravo jos jedan dokaz o svemu onome sto pricamo, a to je da su religije suplje ko sito i reseto i pune kontradikcija sa samim sobom i naravno da su i ovo grozote iste kao i one tamo, samo ovo sto je objavljeno meni vise ide u prilog odbrane krscanstva nego njegovog napada (krscanstvo se oslobodilo ovakvog odnosa ili bar nastoji), mada mislim da je autor imao suprotan cilj (ako grijesim nadam se da ce mi oprostiti na pogresnom tumacenju), a to je da napadom na krscanstvo odbrani islam, a ovo oboje sto pise je jednako mizerno, grozno, tuzno i ponizavajuce i nije moguce odbraniti to na ovaj nacin. tacnije nije moguce odbraniti nikako ni jedno ni drugo jer je to gola katastrofalna istina.
danas

Post by danas »

sve sam ja ovo davno rekla, al' eto... :roll:
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

umro je mostar wrote:krscanstvo se oslobodilo ovakvog odnosa ili bar nastoji
Kako mislis? Jeli ovo vise ne pise u Bibliji?
danas

Post by danas »

umro je mostar wrote:tu opet otvorismo pitanje postojanja boga i ovo je komotno moglo biti postano i na onoj temi, a ne kao argument odbrane da bude taj da je eto i u krscanstvu zena jednako lose tretirana. Pa isti je bog objavio to sa istom filozofijom pa ne znam zasto bi bilo razlike. Cinjenica je da se svaka religija temelji iskljucivo na strahu i prepadanju, a ni na cem normalnom, jer sve se vrti oko toga da ce te snaci ne znam kakve muke ako ne vjerujes. Jako human bog, nema sta. Staljin je ipak izgleda bio mala maca i kao sto vidimo ima i gorih :D
I to je upravo jos jedan dokaz o svemu onome sto pricamo, a to je da su religije suplje ko sito i reseto i pune kontradikcija sa samim sobom i naravno da su i ovo grozote iste kao i one tamo, samo ovo sto je objavljeno meni vise ide u prilog odbrane krscanstva nego njegovog napada (krscanstvo se oslobodilo ovakvog odnosa ili bar nastoji), mada mislim da je autor imao suprotan cilj (ako grijesim nadam se da ce mi oprostiti na pogresnom tumacenju), a to je da napadom na krscanstvo odbrani islam, a ovo oboje sto pise je jednako mizerno, grozno, tuzno i ponizavajuce i nije moguce odbraniti to na ovaj nacin. tacnije nije moguce odbraniti nikako ni jedno ni drugo jer je to gola katastrofalna istina.
u krscanstvu je zena gore tretirana nego u islamu, ako stavis sve citate jedan pored drugoga... ona nema nikakva prava, a u islamu makar ima neka... i kao sto sam vec rekla na drugoj temi, islam barem ne krivi zenu za sve ljudske nedace, i ne trpa joj grijeh covjecanstva na vrat samim tim sto je zena. krscanstvo to cini uveliko, jer zena je rodjena "grijesna"... i krscanstvo brani gore nego islam aktivnu ulogu zene u drustvu... polozaj zene za vrijeme inkvizicije ti govori sve -- mislim da je vatikan tada pobio par miliona zena, pa samo zato sto su zene... mojne mi prava zena u krscanstvu majke ti, pa pocinjen je citav genocid nad zenama...

sve ovo sam vec spomenula na drugoj temi, pa da se ne ponavljam -- ukratko, nije kriscanstvo "nastojalo" da se oslobodi icega, vec je izgubilo svjetovni autoritet nad zenom (i brakom, prokreacijom, razvodom...) sa uspostavom sekularne drzave i svjetovne vlasti... i ovo sto pise u bibliji vise niko i ne ferma, za razliku od talibana koji se drze ajeta iz sure al-nisa i pri tome imaju u svjetovnu vlast da "sprovode u djelo" te vaspitno-obrazovne upute...

a crkve ovdje u USA (pogotovo ove born-again monstruoznosti) su pune zena koje ne progovaraju, u skladu sa "zakonom" iz biblije...
hananah

Post by hananah »

Ma sve je to slicno, polozaj zene i u Kriscanstvu i u Islamu, vazda sam ja govorila da je Kuran prepisan od Biblije, ovo je samo jos jedan u nizu dokaza. Hvala pokretacu teme sto je jos jednom ovo potvrdio :)
mostarac

Post by mostarac »

danas wrote:
umro je mostar wrote:tu opet otvorismo pitanje postojanja boga i ovo je komotno moglo biti postano i na onoj temi, a ne kao argument odbrane da bude taj da je eto i u krscanstvu zena jednako lose tretirana. Pa isti je bog objavio to sa istom filozofijom pa ne znam zasto bi bilo razlike. Cinjenica je da se svaka religija temelji iskljucivo na strahu i prepadanju, a ni na cem normalnom, jer sve se vrti oko toga da ce te snaci ne znam kakve muke ako ne vjerujes. Jako human bog, nema sta. Staljin je ipak izgleda bio mala maca i kao sto vidimo ima i gorih :D
u krscanstvu je zena gore tretirana nego u islamu, ako stavis sve citate jedan pored drugoga... ona nema nikakva prava, a u islamu makar ima neka... i kao sto sam vec rekla na drugoj temi, islam barem ne krivi zenu za sve ljudske nedace, i ne trpa joj grijeh covjecanstva na vrat samim tim sto je zena. krscanstvo to cini uveliko, jer zena je rodjena "grijesna"... i krscanstvo brani gore nego islam aktivnu ulogu zene u drustvu... polozaj zene za vrijeme inkvizicije ti govori sve -- mislim da je vatikan tada pobio par miliona zena, pa samo zato sto su zene... mojne mi prava zena u krscanstvu majke ti, pa pocinjen je citav genocid nad zenama...

sve ovo sam vec spomenula na drugoj temi, pa da se ne ponavljam -- ukratko, nije kriscanstvo "nastojalo" da se oslobodi icega, vec je izgubilo svjetovni autoritet nad zenom (i brakom, prokreacijom, razvodom...) sa uspostavom sekularne drzave i svjetovne vlasti... i ovo sto pise u bibliji vise niko i ne ferma, za razliku od talibana koji se drze ajeta iz sure al-nisa i pri tome imaju u svjetovnu vlast da "sprovode u djelo" te vaspitno-obrazovne upute...

a crkve ovdje u USA (pogotovo ove born-again monstruoznosti) su pune zena koje ne progovaraju, u skladu sa "zakonom" iz biblije...
ma ok je to slazem se, ali ja sam govorio u smislu zemalja gdje su jedna ili druga religija dominantne. Moja pogresna interpretacija. Izvinjavam se
upala

Post by upala »

hananah wrote:Ma sve je to slicno, polozaj zene i u Kriscanstvu i u Islamu, vazda sam ja govorila da je Kuran prepisan od Biblije, ovo je samo jos jedan u nizu dokaza. Hvala pokretacu teme sto je jos jednom ovo potvrdio :)
ti hano na svakoj mogucoj religiskoj temi se maksimalno trudis da izvrijedzas islam i njegove sljedbenike ubacujuci upadice slicne ovima!
Pocinjes polako zivcirati....lijepo bi ipak bilo da se malo suzdrzis!

Talibani i slicni njima kao neuki uzelii su tumaciti Kur'an pa zato imamo danas jedan katastrofalan odnos prema zenama...uglavnom u tim bjelosvjetskim zabitima!

Biblija je takodzer Bozija knjiga iskrivljena ljudskom rukom sto se upravo da i primjetiti recimo iz ovog primjera...naravno da je inkviziciji najmanje bilo potrebno da zena progovori ili nedaj Boze trazi svoja prava!

evo pogledajmo muslimane Bosne /one prave....znaci ne sektase nego sunite/ ja neznam ni za jednog NORMALNOG da tuce zenu ili se odnosi prema njoj na krajnje odvratan nacin (kako to rade ovi novopeceni muslimani.....koji smisljaju kojekakve nove smjerove koji u najmanju ruku imaju veze sa islamom)
bajazit

Post by bajazit »

hano nano kako ce savrsena sveta knjiga biti prepisana od nesavrsene.
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

upala wrote: evo pogledajmo muslimane Bosne /one prave....znaci ne sektase nego sunite/
Jel' to otvoren neki novi atestni zavod za religiske potrebe.
bajazit wrote: hano nano kako ce savrsena sveta knjiga biti prepisana od nesavrsene.
Kako i gdje zalutase ovi iz gornjeg citata, sto nemaju atest da su "pravi", kad su citali istu "savrsenu" knjigu kao i ovi sa urednim atestom.

ps- Ja kontao da cemo ovdje pricati o polozaju zene u krscanstvu!
bajazit

Post by bajazit »

ti bi izgleda poredio saku ekstremista sa svim muslimanima.pravo pametno.
danas

Post by danas »

ma sve je jadna hanifa kriva... :D :D :D :-)
Fair Life

#15 Re: Zar je ovo polozaj zene u krscanstvu

Post by Fair Life »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:
array wrote:kakav je to bog kojem je ispravno i pravedno da jachi
Ja sam davno rekao. Ako bog postoji i ako nam je on stvarno poslao sve ove svete knjige, onda je on najveci mazohista. Sjedi zavaljen u fotelji sa daljinskim u ruci i umire od smijeha.
Image
Haqqani

Post by Haqqani »

Esselamu aleikum we rahmetullah.

Samo da poselamim , posto sam novi na ovome forumu:)
Haqqani

Post by Haqqani »

Ma sve je to slicno, polozaj zene i u Kriscanstvu i u Islamu, vazda sam ja govorila da je Kuran prepisan od Biblije, ovo je samo jos jedan u nizu dokaza. Hvala pokretacu teme sto je jos jednom ovo potvrdio
Pa uzvišeni Allah je objavio i bibliju, tako da ne grijesis puno:)
Murisno1

Post by Murisno1 »

Haqqani (citat):
Pa uzvišeni Allah je objavio i bibliju, tako da ne grijesis puno:)
A:
Cudno, sami hriscani to ne misle o Bibliji.

Grijesis drugarice... Allah je arapski naziv za Boga!
Znaci htio je reci da je Bog objavio i Bibliju,a hriscani bi se slozili s tim!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jbg... Kako je Bog objavio Bibliju, kada ju je sastavio zna se i ko i kad i od cega?

Vjera je jedno, ali religije su definitivno najveci belaj koji je mogao neko smisliti, pogotovo uzevsi sta je sve napravljeno pod njihovim okriljem i u njihovo ime; fantastican nacin kako nepismenog staviti pod svoju kontrolu kako prije 2000 godina tako i dan danas, samo sto su danas na zalost tu i oni pismeni :roll:

Vjerujem iskreno da ima Boga, ali to ni blizu nije Bog u cije ime se vodi rat, u cije ime cu ja izmarisati zenu (ako nista luda je tolko da bi me mlatnula necim dok spavam :P ) i u cije ime cu dici u zrak svadbu, spaliti na lomaci par miliona zena itd.
Murisno1

Post by Murisno1 »

ma pobrko si jarane stvari...
za to smo sve mi krivi... nit je Bog nit Isus ni Kuran nit Biblija...
i onaj ko hoce da to shvati shvatiće...a onaj ko neće neće i nema se tu plaho sta baljezgat...

i treba da vjerujes iskreno u Boga... a svaka religija ustvari ima za cilj da predstavi Boga na jedan način na koji će nama bit razumljiv a to sto mi vadimo iz njeg ono zbog čega pokrenemo rat ko nas fućka...
da nam objasni da ne treba kravu a ni djete a ni zenu da koljemu u njegovo ime ... a ovako se neki nađe i kaže eto to je vaša vjera...
vi ste bolesni i primitivni i zaostali i tako dalje...
pa ja bi prvi u rat s tobom ali da branim ono u šta vjerujem ali ne zato sto ti u to ne vjerujes nego zato što to vrieđaš a samim time i mene!!

Pozdrav
Murisno1

Post by Murisno1 »

Uredu je to drugarice :D ali sam ja mislio da kolega kada je rekao da je i Biblija bozija rijec mislio na "originalnu" bibliju koja naravno ne postoji...a ono sto postoji jeste jedna ljudska tvorevina u kojoj je opisan Isusov zivot na razne načine...
Ipak drugarice i drugovi :D ... originalna Biblija ne postoji..
nekom očito nije stimalo ono sto stvarno u njoj piše... ja ne mogu da vjerujem da Isus nije imo djecu i ženu ... a pogotovo u to vrijeme kada je on živio kada su jevreji morali bit oženjeni iz nekih razloga ne mogu se sjetit kojih :D ... joj mogo bi ja dosta pisat ali neću..
bojim se :roll: :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Murisno1 wrote:ma pobrko si jarane stvari...
i onaj ko hoce da to shvati shvatiće...a onaj ko neće neće i nema se tu plaho sta baljezgat...

i treba da vjerujes iskreno u Boga... a svaka religija ustvari ima za cilj da predstavi Boga na jedan način na koji će nama bit razumljiv a to sto mi vadimo iz njeg ono zbog čega pokrenemo rat ko nas fućka...
da nam objasni da ne treba kravu a ni djete a ni zenu da koljemu u njegovo ime ... a ovako se neki nađe i kaže eto to je vaša vjera...
pa ja bi prvi u rat s tobom ali da branim ono u šta vjerujem ali ne zato sto ti u to ne vjerujes nego zato što to vrieđaš a samim time i mene!!

Pozdrav
To je upravo nivo tolerancije na koji se svi pripadnici neke religije pozivaju: ja cu te pozvati da mi se pridruzis, ti ako ne prihvatis ili cak izneses neki kontraargument smatraj da si time uvrjedio i mene odnosno moju sujetu a i religiju kojoj pripadam, pa cemo onda malo ratovati. Zato smo i imali i krstaske ratove, zato imamo talibane, al kaidu, ruandu, bih podjeljenu na milion dijelova itd.

Pozdrav
Murisno1

Post by Murisno1 »

To je upravo nivo tolerancije na koji se svi pripadnici neke religije pozivaju: ja cu te pozvati da mi se pridruzis, ti ako ne prihvatis ili cak izneses neki kontraargument smatraj da si time uvrjedio i mene odnosno moju sujetu a i religiju kojoj pripadam, pa cemo onda malo ratovati. Zato smo i imali i krstaske ratove, zato imamo talibane, al kaidu, ruandu, bih podjeljenu na milion dijelova itd.

Pozdrav
Bosanac , problem je u tome sto si ti prije nego je iko ista reko u odbranu onog cega ti napadas reko da su ti isti zaostali i primitvni...nit si cime to dokazu..nit te briga... gdje je tu tolerantnost?
nemam vise sta reci!

a drugarici A :D

pametna si i razumna ...
to sto pises je uredu...
a ti koji su sakrili neke elemente u krscanstvu skako nisu zlocesti... nego bi te cinjenice koje su oni sakrili samo dokazalo da su Islam i Krscanstvo jedno... a isto vazi i za jevreje!
a te cinjenice nisu neke sad nadprirodne stvari,u smislu da oni kriju neku krv ili neki duh u obliku...sta ja znam...

tu se krije nesto sto crkva ne zeli da otkrije jer bi izgubila sadasnju moc ...
nema velicanja jednog covjeka kao bezgrijesnog (papu)
nema proglasivanja nekog svetim...
... ima tu jedna teorija koju opet treba dokazat...meni ne treba ...ali tebi treba..
a kad pogledas nekom su sve religije teoreme koju im niko nemoze dokazat ...a nekom aksiome!!
dokaza za postojanje boga ima 50% a isto toliko ima za njegovo nepostojanje... i onda se nađeš! :D
mostarac

Post by mostarac »

_BosanaC wrote:
Murisno1 wrote:ma pobrko si jarane stvari...

Pozdrav

Pozdrav
issa mi mudro zboris :D
eHost

Post by eHost »

predlazem citanje knjige The DaVinci Code od Dan Browna... siguran sam da ce vam biti jako interesantana jer je sam Dan Brown prije pisanja knjige proucavao bas malo to "stanje" zene u krscanstvu i dobro opisuje ;)

Pozdrav

E.S.
eHost
Post Reply