zapremina vs potrosnja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Cafe Camargue
#1 Re: zapremina vs potrosnja
stavi tog slabijeg da vozi brzo koliko može, taj jači samo nek ga prati, vrlo vjerovatno bi taj slabiji više trošio
- Jimmy_The_Saint
#2 Re: zapremina vs potrosnja
U leru nizbrdo ni Grand Cherokee ne troši ništa...
Dobra tema, al' ja o tom pojma nemam s tehničke strane. No, prosječna se potrošnja ne mjeri zbog nekih kratkoročnih nadmetanja, nego zbog dugoročnih ušteda - dakle, 1,6 naprosto manje troši na duge staze i džaba ti sve te "specijalne okolnosti".
Dobra tema, al' ja o tom pojma nemam s tehničke strane. No, prosječna se potrošnja ne mjeri zbog nekih kratkoročnih nadmetanja, nego zbog dugoročnih ušteda - dakle, 1,6 naprosto manje troši na duge staze i džaba ti sve te "specijalne okolnosti".
-
Vernes_AMG
#3 Re: zapremina vs potrosnja
deklarisana potrosnja je jedna velika glupost , odmah da se razumijemo
to su neki njihovi idealni uvjeti , sta ja znam , svaki put kad vozis , vozis u drugacijim uslovima i auto se drugacije ponasa , motor koji je proporcijalan masi vozila manje trosi od motora manje zapremine u istom autu , jednostavno vise snage treba da ga pokrene.
to su neki njihovi idealni uvjeti , sta ja znam , svaki put kad vozis , vozis u drugacijim uslovima i auto se drugacije ponasa , motor koji je proporcijalan masi vozila manje trosi od motora manje zapremine u istom autu , jednostavno vise snage treba da ga pokrene.
-
SHTEVELEC
#4 Re: zapremina vs potrosnja
Mislim da je Fifth gear to mjerio (ako se dobro sjecam), poredili su Prius hibrid i M3 (cini mi se da su njih poredili). Elem, kada su pazili M3 je trosio manje...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#5 Re: zapremina vs potrosnja
u potpunosti se slazem sa podebljanimVernes_AMG wrote:deklarisana potrosnja je jedna velika glupost , odmah da se razumijemo![]()
takodjer, broj putnika, klima, gume propisno napuhane ili ne, njihov sastav, sare, debljina itd itd
i da, auto nakon 10 godina nije vise novo
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#6 Re: zapremina vs potrosnja
Do Zenice bi manje potrošio 1.6. Do Tuzle bi manje potrošio 2.0. 
-
sabanss
#7 Re: zapremina vs potrosnja
Otprilike. U Bosni bi 2.0 mogao vrlo lagano parirati manjem motoru potrosnjom, u Slavoniji bi situacija vec bila drugacija1946 wrote:Do Zenice bi manje potrošio 1.6. Do Tuzle bi manje potrošio 2.0.
Moze i Punto 1.1 trositi 15l kada krenu cetvorica u njemu na more...
-
emko1234
#8 Re: zapremina vs potrosnja
ja sam bas htio navest ovaj primjer samo sto nije bila voznja u kojoj se pazilo koliko ce ko trosit..nego su priusa forsirali i m3 ga je samo pratio po stazi i na kraju testa m3 je potrosio cini mi se trecinu goriva manje..cinjenice su sljedece;manja zapremina ne znaci nuzno manju potrosnju,deklarisana potrosnja po katalogu je sranje obicno i auto s vecim motorom moze trosit manje od auta s manjim naravno ako razlika nije prevelika..glupo je poredit auto s 1.6 motorom i auto koje recimo ima 4.2 motor al 1.6 i 2.0 su tu negdje u normalnoj voznji,kad se stedi 2.0 bi mogao i manje trosit na otvorenom zbog veceg momenta i odmah nema potrebe za stalnim saltanjem jer motor ima snage u svim rezimima voznje..licno nisam nikad probavao al recimo znam da golf V 2.0tdi i golf V sa 1.9 tdi motorom i 90ks na otvorenom trose haman isto s tim da je 2.0 jos lakse spustit potrosnju zbog duplo veceg obrtnog momenta..moje auto ima preko 170ks sada i ima oko 370nm i pri brzini od oko 90/100km/h na otvorenom,peta brzina i tempomat pokazuje trenutnu potrosnju od 5,5 litara..prosjek potrosnje te brzine je oko 5,9 litara..dizel naravnoSHTEVELEC wrote:Mislim da je Fifth gear to mjerio (ako se dobro sjecam), poredili su Prius hibrid i M3 (cini mi se da su njih poredili). Elem, kada su pazili M3 je trosio manje...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#9 Re: zapremina vs potrosnja
Motor je prva karika u lancu proračuna, ne smiju se zanemariti otpori kotrljanja točkova, vrsta pneumatika, otpor zraka koji raste sa kvadratom brzine, otpori transmisije. Manji motor, ako ima slabiji stepen iskorištenja, trošit će više od većeg motora boljeg stepena iskorištenja. Stepen iskorištenja direktno zavisi od indiciranog pritiska izgaranja. Pritisak izgaranja zavisi od mnogo faktora (priprema smješe, režimi ubrizgavanja, prednabijanje, predhlađenje, itd, itd...), tako da je svako paušalno iznošenje sudova neozbiljno.
- kurty
#10 Re: zapremina vs potrosnja
3 maj... znaci prije 7 dana... povratak s mora... 2,2 CDI motor...

vozio sam poprilicno brzo, jer sam ispred sebe imao "razbijaca", neki ludjak jurcao, ja ga pratio...
tri osobe u autu, gepek pun, i jos uvijek su bile zimske gume... 5,7 l predobra stvar

vozio sam poprilicno brzo, jer sam ispred sebe imao "razbijaca", neki ludjak jurcao, ja ga pratio...
tri osobe u autu, gepek pun, i jos uvijek su bile zimske gume... 5,7 l predobra stvar
-
mišmaš
#11 Re: zapremina vs potrosnja
ta "lakoca" proporcionalno raste sa povecanjem snage, a to povecanje snage se mora odraziti na potrosnjufixitagaint wrote:Aludiram na pozitivni potencijal vece zapremine, na to sa kojom lahkocom pokrece masu vozila.
- Optimist
-
emko1234
#13 Re: zapremina vs potrosnja
kurty* tvoja c klasa sumnjam da je gazena jer ovolika potrosnja ne ide uz gazenje a svakako je rezultat za pohvalit..al to kazem,dizel se moze spustit i to pravo fino..
fixi* mislim da je tesko natjerat u gradu 2.0 benzinca da trosi manje od 1.6 al mislim da mu se uz pazljivu voznju moze prici s potrosnjom..
za sada bez dobrog nicka* pricamo o autima koji su prilicno mladi..ja sam recimo vec stavio ljetne gume ima mjesec dana..sve je uradjeno kako treba,auto je ispravan 100% tako da nema potrebe sad da pricamo o nekim stvarima koje jesu al nisu bitne..
fixi* mislim da je tesko natjerat u gradu 2.0 benzinca da trosi manje od 1.6 al mislim da mu se uz pazljivu voznju moze prici s potrosnjom..
za sada bez dobrog nicka* pricamo o autima koji su prilicno mladi..ja sam recimo vec stavio ljetne gume ima mjesec dana..sve je uradjeno kako treba,auto je ispravan 100% tako da nema potrebe sad da pricamo o nekim stvarima koje jesu al nisu bitne..
-
AdnanSA
#14 Re: zapremina vs potrosnja
Veća zapremina nosi veću potrošnju. Prosto kao dan. Zbog čega svi proizvođaći sada smanjuju zapreminu i dodaju turbo nego da smanje potrošnju a opet da zadrže prihvatljivu snagu motora. Druga je stvar što će maleni turbo motor potrošiti isto ili više kao i veliki ako ga se gazi ili forsira.
- johntra
#15 Re: zapremina vs potrosnja
ako je iko vozio ove nove turbobenzince, zna da je potrošnja jaaaaaaaako prihvatljiva, čak na nivou dizelske u nekim slučajevima...ne treba objašnjavati da je ugodnost u vožnji mnogo rafiniranija u odnosu na dizela...sigurno, moj sljedeći izbor motora za neko auto...
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#16 Re: zapremina vs potrosnja
Ne nužno, pogotovo kad su ovako manje razlike u kubikaži.AdnanSA wrote:Veća zapremina nosi veću potrošnju. Prosto kao dan.
-
LeKo
#17 Re: zapremina vs potrosnja
Najviše je do vozača, ako u obzir uzmemo identične uslove vožnje za recimo 1.6 i 1.8.
Imao sam Stilo 1.8-16v, prijatelj 1.6-16v i jedan i drugi 3v i na felgama 15", po gradu i na otvorenoj moj trošio oko 0,5l manje.
Imao sam Stilo 1.8-16v, prijatelj 1.6-16v i jedan i drugi 3v i na felgama 15", po gradu i na otvorenoj moj trošio oko 0,5l manje.
- respo
#18 Re: zapremina vs potrosnja
ako uzmes da vozac vozi normalno bez divljanja i naglih ubrzavanja na semaforima
i po gradu 2.0 benzin moze manje trositi cak i od benzinca 1.4
malo "agresivnija" voznja to drasticno mijenja
i po gradu 2.0 benzin moze manje trositi cak i od benzinca 1.4
malo "agresivnija" voznja to drasticno mijenja
-
AdnanSA
#19 Re: zapremina vs potrosnja
Ako obadvojica voze lagano i normalno uvijek će manji motor potrošiti manje.
Kod manjih motora je veća oscilacija u potrošnji a kod većih motora je manja oscilacija u potrošnji u odnosu na stil vožnje
Kod manjih motora je veća oscilacija u potrošnji a kod većih motora je manja oscilacija u potrošnji u odnosu na stil vožnje
-
emko1234
#20 Re: zapremina vs potrosnja
johntra prijatelju..ne bih se slozio..vozio sam dosta auta s 2.0 tfsi motorom al nisam uspio oborit neki rekord u stednji.. cupra leon 265ks..nece ispod 12 po gradu da ga jebes a kad je ubijas ide i do 24l po gradu..otvoreno 9 litara mlitave voznje malo gasa 12..twingo 1.2 tce po gradu potrosi isto ko solidan 1.6 benzinac..mislim da je to sve propaganda i mazanje ociju..kako povjerovat da auto koje ima 200+ ks s turbom moze u prosjeku trosit 8 litara?ja ne mogu da povjerujem u to iskreno..dok sam recimo vozio 330ci sa 231 ks i po gradu laganini 10,6 litara prosjek..meni je toliko golf trosiojohntra wrote:ako je iko vozio ove nove turbobenzince, zna da je potrošnja jaaaaaaaako prihvatljiva, čak na nivou dizelske u nekim slučajevima...ne treba objašnjavati da je ugodnost u vožnji mnogo rafiniranija u odnosu na dizela...sigurno, moj sljedeći izbor motora za neko auto...
- johntra
#21 Re: zapremina vs potrosnja
ne znam....kod mene MiTo 1,4 TBI 150 KS nije prelazio osam gradske vožnje i to baš kad je špica, dok je nova Octavia 1,4 TSI motorom prolazila i sa litar manje, naravno imala je 120 KS...MiTo mi je više trošio na otvorenom...
taj u Leonu je već koncepcijski star motor i vuče svoje korijene iz 1,8 turbo motora, koji nisu bili baš štedljivci...mislim da su noviji turbo benzinci, pa čak i veće kubikaže od 1.8, pa čak i od 2.0, mnogo štedljiviji...ja sam sebi već zapikao 1,8 TBI u 159-ci, pa čekam bingo, ovo ono...
taj u Leonu je već koncepcijski star motor i vuče svoje korijene iz 1,8 turbo motora, koji nisu bili baš štedljivci...mislim da su noviji turbo benzinci, pa čak i veće kubikaže od 1.8, pa čak i od 2.0, mnogo štedljiviji...ja sam sebi već zapikao 1,8 TBI u 159-ci, pa čekam bingo, ovo ono...
-
radijator
#22 Re: zapremina vs potrosnja
moj 2.0tfsi troši 10,5l po gradu, u regularnim uslovima. u onim jutarnjim stani-kreni skoči to na 12lemko1234 wrote:johntra prijatelju..ne bih se slozio..vozio sam dosta auta s 2.0 tfsi motorom al nisam uspio oborit neki rekord u stednji.. cupra leon 265ks..nece ispod 12 po gradu da ga jebes a kad je ubijas ide i do 24l po gradu..otvoreno 9 litara mlitave voznje malo gasa 12..twingo 1.2 tce po gradu potrosi isto ko solidan 1.6 benzinac..mislim da je to sve propaganda i mazanje ociju..kako povjerovat da auto koje ima 200+ ks s turbom moze u prosjeku trosit 8 litara?ja ne mogu da povjerujem u to iskreno..dok sam recimo vozio 330ci sa 231 ks i po gradu laganini 10,6 litara prosjek..meni je toliko golf trosiojohntra wrote:ako je iko vozio ove nove turbobenzince, zna da je potrošnja jaaaaaaaako prihvatljiva, čak na nivou dizelske u nekim slučajevima...ne treba objašnjavati da je ugodnost u vožnji mnogo rafiniranija u odnosu na dizela...sigurno, moj sljedeći izbor motora za neko auto...![]()
na otvorenoj također zavisi, pošto volim čut svih 200 konja
-
mišmaš
#23 Re: zapremina vs potrosnja
moj jeep gc hemi troši 21-22 gradske, uspijem nekad spustit i na 19 (iako se uopšte ne trudim da spustim, vozim kako vozim i kako dati uslovi dozvoljavaju)... na otvorenoj ide na 13-14, i ne žalim se opet, živ sam... ne bih ga mijenjao ni za jedno drugo vozilo, meni super...
-
sabanss
#24 Re: zapremina vs potrosnja
Obzirom na vrstu vozila mogu naslijepo potvrditi da vuce i u lerufixitagaint wrote:@mišmaš
pretpostavljam da vuce i po skroz niskim obrtajima bez veceg napora?
-
frngla
#25 Re: zapremina vs potrosnja
sorry na offtopicu al' su me suze zalile
hahahah
sabanss kume hahahahah oplakah hahahhaha
sabanss kume hahahahah oplakah hahahhaha