Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

muminovic

#26 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by muminovic »

Drinski wrote:Ja znam curu kojoj je dodiplomski studij na PFSA uz neke ispite u SAD priznat kao osnovni i master studij, upisala doktorat. Isto tako znam drugu osobu koja je zavrsila isti fax i radi kao pravnik u Austriji u jednoj firmi.
Da znam i ja jednu koja radi kao pravnik u Austriji, ali je polagala razliku ispita u Austriji da bi izvrsila nostrifikaciju diplome.
prog321

#27 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by prog321 »

Austrija po defaultu ne priznaje skoro nista od nasih visih skola.
I po tome je najrigoroznija u Evropi.
To znaci da je ta djevojka morala ponavljati skoro sve skolovanje.
muminovic

#28 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by muminovic »

prog321 wrote:Austrija po defaultu ne priznaje skoro nista od nasih visih skola.
Da na zalost.
biscanka2

#29 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by biscanka2 »

muminovic wrote:
prog321 wrote:Austrija po defaultu ne priznaje skoro nista od nasih visih skola.
Da na zalost.
Iz uzeg kruga prijatelja cerka otisla u Australiju, zavrsila za nastavnicu.
Udala se tamo, radila par godina kao nastavnica i kao majka sa dvoje djece odlucila s muzem da se vrati i zivi u NJemackoj .
Diplomu joj njemci nisu priznali morala bi citav studij ponoviti, tako da su se nazad u Australiju vratili. :sad:
Jest da skolstvo nije tema ali primjer da prije nekih vecih koraka dobre informacije (a danas hvala bogu imamo internet) zlata vrijede. :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by _BataZiv_0809 »

Ma kud ces dalje kad nase ljekare u Norveskoj primoravaju na 2-3 godine doskolovavanja, pa onda ih salju u ambulante gore na polarnu kapu.

Bar tako tvrde nasi forumski Norvezani. :-?
Drinski

#31 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:Ma kud ces dalje kad nase ljekare u Norveskoj primoravaju na 2-3 godine doskolovavanja, pa onda ih salju u ambulante gore na polarnu kapu.

ma sad ne znam, recimo ja znam dr koji su zavrsili fax u Zg pred rat, nostrificirali diplome za cijelu EU i sad otisli u Malme. dobro, jeste druga drzava, ali eto.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by _BataZiv_0809 »

Poenta je bila na tome da najpotrebnije zanimanje (ili jedno od najpotrebnijih) ima administrativnih barijera preko granice, a ne pravo koje je po svojoj esenciji vezano za drzavu u kojoj se proucava i studira, i na kraju primjenjuje.
Ramzess Veliki

#33 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by Ramzess Veliki »

mr_craba wrote:Zdravo raja,

zanima me da li je iko imao iskustvo sa zaposlenjem magistriranog pravnika iz BiH u Njemackoj sa znanjem engkeskog jezika. Pitanje je kakve su mogucnosti zaposlenja, doskolovavanja, prakse, nekog master programa dodatnog ili poslova koji bi dolazili u obzir .. ?
Bilo kakva ideja , iskustvo i informacija ce mi pomoci dalje ..
Hvala unaprijed,

pozdrav
Dobre šanse ako ćeš raditi kao građevinski radnik. Engleski ti ne pije vode, moraš znati njemački.
Kao pravnik bi trebao znati da su njihovi zakoni malko drugačiji, kao i ekonomija. Ni ekonomista nema šta tražiti u Njemačkoj.
biscanka2

#34 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by biscanka2 »

_BataZiv_0809 wrote:Poenta je bila na tome da najpotrebnije zanimanje (ili jedno od najpotrebnijih) ima administrativnih barijera preko granice, a ne pravo koje je po svojoj esenciji vezano za drzavu u kojoj se proucava i studira, i na kraju primjenjuje.
:thumbup:
Sve receno ( tako takodjer skolstvo ). :)
muminovic

#35 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by muminovic »

Deficitarna znanja, i tehnicki fakulteti se mogu bez problema nostrificirati, recimo:

Medcina
Farmacija
Stomatologija
Inzinjer
Fizika
Nuklerarna fizika
Informatika

Drustveni nema sanse bez razlike u predmetima.

Svima je jasno da se na pravnom faxu u BiH uce pozitivni pravni propisi BiH, koji nisu ni slici sa Njemackim ili Austrijskim.

U sustini priznaju ti vjerovatno samo rimsko pravo, historije, ekonomiju, mozda max takvih do 10 predmeta, ostatak sve mora polagati...

U BiH se iz Ustavnog prava, izucava Ustrav BiH, iz nasljednog nasljedno pravo u BiH, obligacije su obligacije iz BiH, stvarno pravo - stvarno pravo BiH, porodicno, porodicno u BiH itd... dok je na njihovim fakultetima naravno sve spram njihovog pravnog sistema, u tome i lezi problem.
muminovic

#36 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by muminovic »

_BataZiv_0809 wrote:Ma kud ces dalje kad nase ljekare u Norveskoj primoravaju na 2-3 godine doskolovavanja, pa onda ih salju u ambulante gore na polarnu kapu.

Norveska je specijalna... pokusavaju od nas zastiti svoje doktore, kod njih je najveca plata u EU, Njemacki doktori bjezi kod njih kao i Svicarski, plate su preko 10.000,00 EUR-a i vise za specijalizante

Zato se kod njih ni nasi doktori ne mogu bez problema nostrificirati, za sada.
Skei

#37 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by Skei »

Pozdrav, znam da je proslo puno vremena ali evo da provjerim... jesi li uspio izganjati sta kao pravnik u Njemackoj ima li kakvih novosti?
Scopio

#38 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by Scopio »

Zasad nitko... Ako što saznaš, javi
muha_sa

#39 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by muha_sa »

Pravnici iz BiH mnogo traženi u Njemackoj i Švici. Samo njemacki i odmah zaposlenje.
Skei

#40 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by Skei »

muha_sa wrote: 12/01/2021 18:34 Pravnici iz BiH mnogo traženi u Njemackoj i Švici. Samo njemacki i odmah zaposlenje.
Zbilja ? A evo sve nesto citam nemoguce to su drugi propisi, nema sanse. Al eto haman moze hahaha. I sigurno treba neki veci level njemackog pretpostavljam. Pozdrav
Rockefeller

#41 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by Rockefeller »

Pravnici iz BiH u nekoj drugoj zapadnoj drzavi je promasena profesija.
drndalo

#42 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by drndalo »

Skei wrote: 12/01/2021 19:05
muha_sa wrote: 12/01/2021 18:34 Pravnici iz BiH mnogo traženi u Njemackoj i Švici. Samo njemacki i odmah zaposlenje.
Zbilja ? A evo sve nesto citam nemoguce to su drugi propisi, nema sanse. Al eto haman moze hahaha. I sigurno treba neki veci level njemackog pretpostavljam. Pozdrav
Nisi cuo za sarkazam?
Iker C

#43 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj

Post by Iker C »

Ima dosta nasih pravnika koji rade u Njemackoj, u njemackim bolnicama se cesto cuje pravnice zamjeni pelene baki iz Inglostada.
Nazalost pravni fakultet u BiH je nesto kao gimnazija, ako nemas stelu nema posla.
Post Reply