Da znam i ja jednu koja radi kao pravnik u Austriji, ali je polagala razliku ispita u Austriji da bi izvrsila nostrifikaciju diplome.Drinski wrote:Ja znam curu kojoj je dodiplomski studij na PFSA uz neke ispite u SAD priznat kao osnovni i master studij, upisala doktorat. Isto tako znam drugu osobu koja je zavrsila isti fax i radi kao pravnik u Austriji u jednoj firmi.
Zaposlenje pravnika u Njemackoj
- muminovic
#26 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
-
prog321
#27 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Austrija po defaultu ne priznaje skoro nista od nasih visih skola.
I po tome je najrigoroznija u Evropi.
To znaci da je ta djevojka morala ponavljati skoro sve skolovanje.
- muminovic
#28 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Da na zalost.prog321 wrote:Austrija po defaultu ne priznaje skoro nista od nasih visih skola.
-
biscanka2
#29 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Iz uzeg kruga prijatelja cerka otisla u Australiju, zavrsila za nastavnicu.muminovic wrote:Da na zalost.prog321 wrote:Austrija po defaultu ne priznaje skoro nista od nasih visih skola.
Udala se tamo, radila par godina kao nastavnica i kao majka sa dvoje djece odlucila s muzem da se vrati i zivi u NJemackoj .
Diplomu joj njemci nisu priznali morala bi citav studij ponoviti, tako da su se nazad u Australiju vratili.
Jest da skolstvo nije tema ali primjer da prije nekih vecih koraka dobre informacije (a danas hvala bogu imamo internet) zlata vrijede.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#30 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Ma kud ces dalje kad nase ljekare u Norveskoj primoravaju na 2-3 godine doskolovavanja, pa onda ih salju u ambulante gore na polarnu kapu.
Bar tako tvrde nasi forumski Norvezani.
-
Drinski
#31 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
ma sad ne znam, recimo ja znam dr koji su zavrsili fax u Zg pred rat, nostrificirali diplome za cijelu EU i sad otisli u Malme. dobro, jeste druga drzava, ali eto._BataZiv_0809 wrote:Ma kud ces dalje kad nase ljekare u Norveskoj primoravaju na 2-3 godine doskolovavanja, pa onda ih salju u ambulante gore na polarnu kapu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#32 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Poenta je bila na tome da najpotrebnije zanimanje (ili jedno od najpotrebnijih) ima administrativnih barijera preko granice, a ne pravo koje je po svojoj esenciji vezano za drzavu u kojoj se proucava i studira, i na kraju primjenjuje.
- Ramzess Veliki
#33 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Dobre šanse ako ćeš raditi kao građevinski radnik. Engleski ti ne pije vode, moraš znati njemački.mr_craba wrote:Zdravo raja,
zanima me da li je iko imao iskustvo sa zaposlenjem magistriranog pravnika iz BiH u Njemackoj sa znanjem engkeskog jezika. Pitanje je kakve su mogucnosti zaposlenja, doskolovavanja, prakse, nekog master programa dodatnog ili poslova koji bi dolazili u obzir .. ?
Bilo kakva ideja , iskustvo i informacija ce mi pomoci dalje ..
Hvala unaprijed,
pozdrav
Kao pravnik bi trebao znati da su njihovi zakoni malko drugačiji, kao i ekonomija. Ni ekonomista nema šta tražiti u Njemačkoj.
-
biscanka2
#34 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
_BataZiv_0809 wrote:Poenta je bila na tome da najpotrebnije zanimanje (ili jedno od najpotrebnijih) ima administrativnih barijera preko granice, a ne pravo koje je po svojoj esenciji vezano za drzavu u kojoj se proucava i studira, i na kraju primjenjuje.
Sve receno ( tako takodjer skolstvo ).
- muminovic
#35 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Deficitarna znanja, i tehnicki fakulteti se mogu bez problema nostrificirati, recimo:
Medcina
Farmacija
Stomatologija
Inzinjer
Fizika
Nuklerarna fizika
Informatika
Drustveni nema sanse bez razlike u predmetima.
Svima je jasno da se na pravnom faxu u BiH uce pozitivni pravni propisi BiH, koji nisu ni slici sa Njemackim ili Austrijskim.
U sustini priznaju ti vjerovatno samo rimsko pravo, historije, ekonomiju, mozda max takvih do 10 predmeta, ostatak sve mora polagati...
U BiH se iz Ustavnog prava, izucava Ustrav BiH, iz nasljednog nasljedno pravo u BiH, obligacije su obligacije iz BiH, stvarno pravo - stvarno pravo BiH, porodicno, porodicno u BiH itd... dok je na njihovim fakultetima naravno sve spram njihovog pravnog sistema, u tome i lezi problem.
Medcina
Farmacija
Stomatologija
Inzinjer
Fizika
Nuklerarna fizika
Informatika
Drustveni nema sanse bez razlike u predmetima.
Svima je jasno da se na pravnom faxu u BiH uce pozitivni pravni propisi BiH, koji nisu ni slici sa Njemackim ili Austrijskim.
U sustini priznaju ti vjerovatno samo rimsko pravo, historije, ekonomiju, mozda max takvih do 10 predmeta, ostatak sve mora polagati...
U BiH se iz Ustavnog prava, izucava Ustrav BiH, iz nasljednog nasljedno pravo u BiH, obligacije su obligacije iz BiH, stvarno pravo - stvarno pravo BiH, porodicno, porodicno u BiH itd... dok je na njihovim fakultetima naravno sve spram njihovog pravnog sistema, u tome i lezi problem.
- muminovic
#36 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Norveska je specijalna... pokusavaju od nas zastiti svoje doktore, kod njih je najveca plata u EU, Njemacki doktori bjezi kod njih kao i Svicarski, plate su preko 10.000,00 EUR-a i vise za specijalizante_BataZiv_0809 wrote:Ma kud ces dalje kad nase ljekare u Norveskoj primoravaju na 2-3 godine doskolovavanja, pa onda ih salju u ambulante gore na polarnu kapu.
Zato se kod njih ni nasi doktori ne mogu bez problema nostrificirati, za sada.
-
Skei
#37 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Pozdrav, znam da je proslo puno vremena ali evo da provjerim... jesi li uspio izganjati sta kao pravnik u Njemackoj ima li kakvih novosti?
-
Scopio
#38 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Zasad nitko... Ako što saznaš, javi
- muha_sa
#39 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Pravnici iz BiH mnogo traženi u Njemackoj i Švici. Samo njemacki i odmah zaposlenje.
-
Skei
- Rockefeller
#41 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Pravnici iz BiH u nekoj drugoj zapadnoj drzavi je promasena profesija.
- drndalo
#42 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
-
Iker C
#43 Re: Zaposlenje pravnika u Njemackoj
Ima dosta nasih pravnika koji rade u Njemackoj, u njemackim bolnicama se cesto cuje pravnice zamjeni pelene baki iz Inglostada.
Nazalost pravni fakultet u BiH je nesto kao gimnazija, ako nemas stelu nema posla.
Nazalost pravni fakultet u BiH je nesto kao gimnazija, ako nemas stelu nema posla.