ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
kristina87

#1 ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by kristina87 »

Da li neko zna sta je potrebo da bi se mogla zaposliti na Univerzitetu? Koga god od svojih asistenata ili profesora pima niko nece da kaze. Ocito da je potrebna stela cim sute.
harisl

#2 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by harisl »

Neznam kako to kod nas hoda, ali u SAD-u je za predavacku poziciju tradicionalno potrebno najmanje 6 naucnih publikacija objavljanih u priznatim zurnalima. A odatle pa nadalje je do tebe... Nesto nisam siguran da sam ti bas pomogao, ali eto, pika se.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by Truba »

objaviš neke radove u stranci (preferiram SDA)
i onda biraš poziciju
safran

#4 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by safran »

S obzirom da si jos student te da te, pretpostavljam, zanima da upadnes kao asistent u nastavi a ne kao predavac zahtjevi su minimalni.

Kao prvo potrebno je da postoji upraznjeno mjesto asistenta i da se raspise konkurs. Dalje, potrebno je da imas odgovarajuci prosjek tokom studija - obicno je minimum 8.00 ili 8.50 i jednako visoku ocjenu iz predmeta na koji konkurises. Takoder je potrebno znanje engleskog jezika i informaticka pismenost. Pozeljno je da ti je diplomski rad iz oblasti za koju konkurises. Sve ostalo je bonus. Fakultet formira komisiju koja pise izvjestaj o prijavljenim kandidatima i predlaze najpovoljnijeg. Ovo je kako mali Djokica zamislja svijet.

Stvari se obicno odvijaju po jednom od dva scenarija:

1. Odlican si student, sve te zanima, vrijedna si, radis, profesori i asistenti te zapaze. Pogledas oko sebe i ocijenis na kojem se predmetu uskoro moze pojaviti potreba za asistentom i fokusiras se na tu oblast. Ponudis se da volontiras, ucestvujes u istrazivackim projektima, radis kao demonstrator (pomazes studentima, donosis kafe, bureke, kopiras testove, kucas skripte i sl.). Ako ti se posreci i ako ne bude interferencija sa strane imas sansu da budes primljena kada se konacno raspise konkurs.

2. Neko "odozgo" naredi da se na upraznjeno mjesto asistenta dovede NN koji moze da zadovoljava potrebne kriterije ali i ne mora. NN bude primljen a tvoji napori padaju u vodu.

Da li bas zelis raditi na univerzitetu? Ako je odgovor potvrdan, molim te obrazlozi mi zasto.
Last edited by safran on 03/06/2009 11:54, edited 1 time in total.
harač

#5 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by harač »

safran wrote:S obzirom da si jos student te da te, pretpostavljam, zanima da upadnes kao asistent u nastavi a ne kao predavac zahtjevi su minimalni.

bla bla bla bla

2. Neko "odozgo" naredi da se na upraznjeno mjesto asistenta dovede NN koji moze da zadovoljava potrebne kriterije ali i ne mora. NN bude primljen a tvoji napori padaju u vodu.

bla bla bla bla
terra_incognita

#6 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by terra_incognita »

Sinoc studirala (trazila literaturu po netu), jutros bi da predaje :x
Amazonka27

#7 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by Amazonka27 »

i nestao je moj post na ovoj temi koji objasnjava da treba dobar prosjek i uslov da nisi stariji od 28 god. :roll: i preporuka profesora, jer ako si dobar student, sigurno ce se neki profa naci tu da te predlozi.
safran

#8 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by safran »

Eh, da, zaboravila sam to starosno ogranicenje - osoba starija od 30 godina ne moze biti prvi put birana u zvanje asistenta (moguce je da ova granica varira od univerziteta do univerziteta - ja znam za ovu).

Ne znam sta je cudno sto razmislja o tome sta ce raditi nakon sto stekne diplomu. Dapace, to smatram vrlo zrelim.
Amazonka27

#9 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by Amazonka27 »

pa sumnjam da joj niko nije htjeo da odgovori...i odma je dosla do zakljucka da je stela u pitanju
kristina87

#10 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by kristina87 »

safran wrote:S obzirom da si jos student te da te, pretpostavljam, zanima da upadnes kao asistent u nastavi a ne kao predavac zahtjevi su minimalni.

Kao prvo potrebno je da postoji upraznjeno mjesto asistenta i da se raspise konkurs. Dalje, potrebno je da imas odgovarajuci prosjek tokom studija - obicno je minimum 8.00 ili 8.50 i jednako visoku ocjenu iz predmeta na koji konkurises. Takoder je potrebno znanje engleskog jezika i informaticka pismenost. Pozeljno je da ti je diplomski rad iz oblasti za koju konkurises. Sve ostalo je bonus. Fakultet formira komisiju koja pise izvjestaj o prijavljenim kandidatima i predlaze najpovoljnijeg. Ovo je kako mali Djokica zamislja svijet.

Stvari se obicno odvijaju po jednom od dva scenarija:

1. Odlican si student, sve te zanima, vrijedna si, radis, profesori i asistenti te zapaze. Pogledas oko sebe i ocijenis na kojem se predmetu uskoro moze pojaviti potreba za asistentom i fokusiras se na tu oblast. Ponudis se da volontiras, ucestvujes u istrazivackim projektima, radis kao demonstrator (pomazes studentima, donosis kafe, bureke, kopiras testove, kucas skripte i sl.). Ako ti se posreci i ako ne bude interferencija sa strane imas sansu da budes primljena kada se konacno raspise konkurs.

Da li bas zelis raditi na univerzitetu? Ako je odgovor potvrdan, molim te obrazlozi mi zasto.
Zasto? Zato sto mi mi se svidja raditi u prosvjeti i prenositi znanje. Svidja mi se sve one reakcije koje moze da proizvede hrana i njeni sastojci. Mozda ti zvuci smjesno ali to je ono s cim zelim se baviti u buducnosti.
kristina87

#11 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by kristina87 »

terra_incognita wrote:Sinoc studirala (trazila literaturu po netu), jutros bi da predaje :x
hahahha moram da razmisljam o buducnosti.
kristina87

#12 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by kristina87 »

safran wrote:Eh, da, zaboravila sam to starosno ogranicenje - osoba starija od 30 godina ne moze biti prvi put birana u zvanje asistenta (moguce je da ova granica varira od univerziteta do univerziteta - ja znam za ovu).

Ne znam sta je cudno sto razmislja o tome sta ce raditi nakon sto stekne diplomu. Dapace, to smatram vrlo zrelim.
Hvala sto razumijes moje razmisljanje. Naime ima 21 godinu i za 2 godine bi trebala da diplomiram, sto znaci imacu sanse da se prijavim na neki otvoreni konkurs.
chengaba

#13 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by chengaba »

Ne znam koji si univerzitet, ali trebao bi biti pravilnik i zakon na web stranici univerziteta oko zaposljavanja...
http://unsa.ba/s/index.php?option=com_c ... Itemid=162 - imas ođe za sa univerzitet, pa prelistaj (negdje tamo oko clana 100) ;)
kristina87

#14 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by kristina87 »

Amazonka27 wrote:pa sumnjam da joj niko nije htjeo da odgovori...i odma je dosla do zakljucka da je stela u pitanju
vjeruj mi, na mom faxu se tesavaju takve malverzacije. evo jedna od tih koja je izasla javno.

http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=14919

http://forum.banjaluka.com/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a
Last edited by kristina87 on 03/06/2009 16:49, edited 1 time in total.
hepek071

#15 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by hepek071 »

e to ti ide samo na dva načina: ili da si rodbina ili da budem iskren da te ko tarabi...mislim da treće varijante nema :x
felichi

#16 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by felichi »

samo uza rodbina. tesko da ces kome moci platiti. ali ovo je bosna,
i nista nije nemoguce. place su btw odlicne. pored place ass i predavaci
obicno imaju i par honorara sa drugih fax na kojim predaju isti predmet.
norma je mislim 12h sedmicno za ass mada niko to i ne gleda.
kristina87

#17 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by kristina87 »

felichi wrote:samo uza rodbina. tesko da ces kome moci platiti. ali ovo je bosna,
i nista nije nemoguce. place su btw odlicne. pored place ass i predavaci
obicno imaju i par honorara sa drugih fax na kojim predaju isti predmet.
norma je mislim 12h sedmicno za ass mada niko to i ne gleda.

kod nas se pocinje od onog najnizeg stadija tj od laboranta. tada si dipl.ing . znam laborante sa svog faxa koji su nekih 5 godina na toj funkciji. kada prelaze na poziciju asistenta? to ne znam.
addy_sa

#18 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by addy_sa »

Vjerovatno situacija varira od fakulteta do fakulteta..

Na FPN N E M A angažmana ni asistentima ni bilo kome ukoliko ne zadovoljava minimalne rodbinsko-rodjacke-zavicajne ili svalerske uslove..
rodbinski je ipak presudan..
bas bi bilo lijepo vidjeti strukturu roditelj-dijete na FPN-u..
za pocetak, durakoviceva kcerka visi asistent.. a primjera ima vise..
ne znam kako je na ostalim fakultetima..
felichi

#19 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by felichi »

na poziciju ass prelazi se izborom u zvanje asistenta. zvanje asistenta je mandat koji
daje univerzitet samim izborom i traje tri godine. mandat je moguce obnavljati tri puta.
izbor u zvanje asistenta pocinje predlogom sefa odsjeka ili katedre, i naravno ispunjavanjem
propisanih normi u smislu formalne edukacije ili naucnog rada.
dakle to nije strucno zvanje vec izborno mjesto. sigurno da moze biti laborant i deset godina
ako nije raspisan konkurs za asistenta ili ne ispunjava uslove. mozda npr. ceka usavrsavanje
potrebno za mjesto asistenta na tom nekom posebnom odsjeku, bez koga drugacije ne ispunjava uslove.
naravno, to je u domenu pravne drzave a kod nas je kako ko.
gaius

#20 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by gaius »

pogledajte brate novi zakon o visokom obrazovanju na unsa.ba
jedan izbor, četiri godine, ako ne magistriraš - pedala...

da bi nekoga izabrali za asistenta mora odgovarati profesoru.. ako ne.. džaba mu da je ne znam ti kakav..
safran

#21 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by safran »

kristina87 wrote: Zasto? Zato sto mi mi se svidja raditi u prosvjeti i prenositi znanje. Svidja mi se sve one reakcije koje moze da proizvede hrana i njeni sastojci. Mozda ti zvuci smjesno ali to je ono s cim zelim se baviti u buducnosti.
Uopšte mi nije smiješno. Samo me zanima.
lolita_xx

#22 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by lolita_xx »

kazu moras imati prosjek 8.0, mada sumnjam, zna se kako to kod nas ide.
kristina87

#23 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by kristina87 »

lolita_xx wrote:kazu moras imati prosjek 8.0, mada sumnjam, zna se kako to kod nas ide.
ah ..... na zalost znam kako ide. :( :( :( :( :( :( :(
hidrant

#24 Re: ZAPOSLENJE NA UNIVERZITETU

Post by hidrant »

lolita_xx wrote:kazu moras imati prosjek 8.0, mada sumnjam, zna se kako to kod nas ide.
Zar samo 8.0?
Taj kriterij treba povecati najmanje na 9.0 .
Post Reply