Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
-
Juiceman
#1 Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
3. Fizička lica koja ne podliježu oporezivanju
Član 3.
(1) Obavezi obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak ne podliježu sljedeća fizička lica koja imaju prebivalište na teritoriji Federacije:
1) šefovi stranih diplomatskih misija,
2) osoblje stranih diplomatskih misija i članovi njihovih domaćinstava, ukoliko nisu državljani Bosne i Hercegovine,
3) šefovi stranih konzulata i konzularni funkcioneri ovlašteni da obavljaju konzularne funkcije i članovi njihovih domaćinstava, ukoliko nisu državljani Bosne i Hercegovine,
4) funkcioneri i stručnjaci programa za tehničku pomoć Organizacije ujedinjenih naroda i njenih specijaliziranih agencija, ukoliko nisu državljani Bosne i Hercegovine,
5) profesionalni konzuli, pripadnici konzulata i osoblje konzulata, ako su ta lica pripadnici države koja ih je odaslala,
6) počasni konzuli stranih država za primanja koja dobijaju od države koja ih je imenovala za vršenje konzularnih funkcija, ako nisu državljani Bosne i Hercegovine,
7) fizička lica koja rade kao posluga u stranim diplomatskim i konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama, ukoliko nisu državljani Bosne i Hercegovine, i to na dohodak koji ostvare od svoje države ili međunarodne organizacije na osnovu plaće i drugih nadoknada za svoju diplomatsku, konzularnu i druge aktivnosti.
(2) Oporezivanju ne podliježu fizička lica - rezidenti Federacije koja se nalaze u radnom odnosu sa Uredom visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (Office of the High Representative - OHR).
Može li mi neko objasniti zašto su isti privilegovani?
Koliko mi je poznato nemaju status diplomatskog osoblja i imaju državljanstva BiH!
Član 3.
(1) Obavezi obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak ne podliježu sljedeća fizička lica koja imaju prebivalište na teritoriji Federacije:
1) šefovi stranih diplomatskih misija,
2) osoblje stranih diplomatskih misija i članovi njihovih domaćinstava, ukoliko nisu državljani Bosne i Hercegovine,
3) šefovi stranih konzulata i konzularni funkcioneri ovlašteni da obavljaju konzularne funkcije i članovi njihovih domaćinstava, ukoliko nisu državljani Bosne i Hercegovine,
4) funkcioneri i stručnjaci programa za tehničku pomoć Organizacije ujedinjenih naroda i njenih specijaliziranih agencija, ukoliko nisu državljani Bosne i Hercegovine,
5) profesionalni konzuli, pripadnici konzulata i osoblje konzulata, ako su ta lica pripadnici države koja ih je odaslala,
6) počasni konzuli stranih država za primanja koja dobijaju od države koja ih je imenovala za vršenje konzularnih funkcija, ako nisu državljani Bosne i Hercegovine,
7) fizička lica koja rade kao posluga u stranim diplomatskim i konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama, ukoliko nisu državljani Bosne i Hercegovine, i to na dohodak koji ostvare od svoje države ili međunarodne organizacije na osnovu plaće i drugih nadoknada za svoju diplomatsku, konzularnu i druge aktivnosti.
(2) Oporezivanju ne podliježu fizička lica - rezidenti Federacije koja se nalaze u radnom odnosu sa Uredom visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (Office of the High Representative - OHR).
Može li mi neko objasniti zašto su isti privilegovani?
Koliko mi je poznato nemaju status diplomatskog osoblja i imaju državljanstva BiH!
-
sjever76
#2 Re: Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
Netacno ako mislis na PIO/MIO doprinose.
Placaju ima 4 godine.
Placaju ima 4 godine.
- karanana
#3 Re: Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
sjever76 wrote:Netacno ako mislis na PIO/MIO doprinose.
Placaju ima 4 godine.
Fino ti pise na sta misli u naslovu, a to nije PIO/MIO
-
*mima*
#4 Re: Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
Samo mi jadnici treba da placamo porez na dohodak.
-
sjever76
#5 Re: Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
Na sta je god mislio sve se svodi na jedan dokumet koji se zove Memorandum of Understanding koji regulise ovu problematikukaranana wrote:sjever76 wrote:Netacno ako mislis na PIO/MIO doprinose.
Placaju ima 4 godine.
Fino ti pise na sta misli u naslovu, a to nije PIO/MIO
-
Juiceman
#6 Re: Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
Zna li se ko je potpisnik "Memorandum of Understandings" , OHR i ?
i šta sve opredjeljuje taj Memorandum?
Zašto taj Memorandum nije nigdje objavljen ili jeste?
Ako dobro razumijem BH zakonodavne vlasti, ako su potpisale taj memorandum, dale su saglasnost da zaposlenici OHR imaju više prava nego ostali građani samo temeljem ugovora o radu sa navedenom institucijom.
Onako samo par pitanja mi skače po glavi
Ako dobro razumijem BH zakonodavne vlasti, ako su potpisale taj memorandum, dale su saglasnost da zaposlenici OHR imaju više prava nego ostali građani samo temeljem ugovora o radu sa navedenom institucijom.
- buba
#7 Re: Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
Prvi put cujem za ovaj MOU, ali to nije ni cudno s obzirom za koga je pravljen.
Pitanje jeste zbog cega su ti rezidenti FBiH privilegirani u izbjegavanju oporezivanja licnog dohotka u odnosu na ostale gradjane, samim uposlenjem u instituciji OHR-a? Pa ne rade u CIA u pm
Hudi, malehne im plate, nemaju im oshta ni odsjec'. I svi do jednog imaju OHR-ovski sindrom ponasanja, ala nasi uposlenici u stranim ambasadama..vela havle cudan li smo narod
Pitanje jeste zbog cega su ti rezidenti FBiH privilegirani u izbjegavanju oporezivanja licnog dohotka u odnosu na ostale gradjane, samim uposlenjem u instituciji OHR-a? Pa ne rade u CIA u pm
Hudi, malehne im plate, nemaju im oshta ni odsjec'. I svi do jednog imaju OHR-ovski sindrom ponasanja, ala nasi uposlenici u stranim ambasadama..vela havle cudan li smo narod
-
sjever76
#8 Re: Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
Jadranko PrlicJuiceman wrote:Zna li se ko je potpisnik "Memorandum of Understandings" , OHR i ?
A sad da malo ukljucimo mozak.
Da li je nas porezni sistem uskladjen sa Evropskim? Odgovor: NIJE.
Dakle OHR i svi ostali elementi medjunarodne zajednice nece prihvatati takav oblik oporezivanja dok god nasi politicari ne promjene zakon a to ce biti za jedno 8-10 godina.
A sto se tice dokumenta, siguran zam da ce ti neka fina teta koja je zaposlena u arhivi vijeca ministara rado prosljediti taj papir samo ako je fino zamolis
-
Juiceman
#9 Re: Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
Prosječni stepen stručne spreme domaćih uposlenika u OHR je SSS
Valjda znanje engleskoj jezika, lojalnost instituciji i jezik za zubima vam daje povlašteni status u odnosu na ostale građane.
Valjda znanje engleskoj jezika, lojalnost instituciji i jezik za zubima vam daje povlašteni status u odnosu na ostale građane.
-
Juiceman
#10 Re: Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
Ne kontam......međunarodna zajednica upošljava lokalno osoblje koje potpada pod lokalne zakone. Ko njih pita kako će domaće osoblje plaćati svoje poreske obaveze! Odnosno uzelu su sebi za pravo da lokalnom osoblju mimo lokalnih zakona daju veća pravasjever76 wrote:Jadranko PrlicJuiceman wrote:Zna li se ko je potpisnik "Memorandum of Understandings" , OHR i ?
Onako samo par pitanja mi skače po glavia mozda i otkazu dokument kod doticnom odrape jedno dvajes godina u Hagu.
A sad da malo ukljucimo mozak.Da li je nas porezni sistem uskladjen sa Evropskim? Odgovor: NIJE.
Dakle OHR i svi ostali elementi medjunarodne zajednice nece prihvatati takav oblik oporezivanja dok god nasi politicari ne promjene zakon a to ce biti za jedno 8-10 godina.
A sto se tice dokumenta, siguran zam da ce ti neka fina teta koja je zaposlena u arhivi vijeca ministara rado prosljediti taj papir samo ako je fino zamolis
Stranci iz OHR-a su svakako oslobođeni tih obaveza.
- vjesticanametli
#11 Re: Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
evo ti info iz prve ruke. oni koji rade u medunarodnim organizacijama mogu sebi uplacivati PIO / MIO ali i ne moraju, ali organizacija, bar ona za koju ja znam, nije duzna da lok. vlastima da ikakve podatke o radnicima. znaci mozes raditi i biti na birou. ne valja. znam. za sve ostalo radnici potpadaju zaista pod lok. zakone ali imaju prednost pri dobijanju viza. ide brze (bar kod nekih). stepen obrazovanosti radnika....hmmm..... nije samo SSS....imas cistacica sa VSS 
-
sjever76
#12 Re: Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
A jebo ga ti pa njima plate daju porezni obveznici diljem svijeta koji ne zele da se dio njihovog novca slijeva u drzavnu kasu po postojecem nakaradnom zakonu a oni nas muntaju 12 godina da isti promjenimo.
Slicna je stvar bila nekad sa povratom imovine.Zaposlenici stranih organizacija nisu smijeli koristiti tudju imovinu jer se ista ta MZ borila za povrat imovine svima.
Mislim da broj uposlenika u stranim organizacijama danas uopste nije neka respektabilna brojka tako da i gubitak nije neki kao sto je to bio slucaj recimo 1997.
Slicna je stvar bila nekad sa povratom imovine.Zaposlenici stranih organizacija nisu smijeli koristiti tudju imovinu jer se ista ta MZ borila za povrat imovine svima.
Mislim da broj uposlenika u stranim organizacijama danas uopste nije neka respektabilna brojka tako da i gubitak nije neki kao sto je to bio slucaj recimo 1997.
- vjesticanametli
-
downtoearth
#14 Re: Zaposlenici OHR neće plaćati porez na dohodak
lako ćemo za uposlene u OHR-u i slično: em ih je malo em ih finansiraju iz budžeta drugih zemalja. šta je sa našim političarima (a uposleni u državnj upravi neplaćaju ni MIO/PIO dok ne krenu u penziju), a to je malo veća brojka i cifra. bivši nam je premijer (a siguran sam i ostali političari) bio prijavljen u jednom kantonu za porez (naravno onom gdje se isti ne plaća
) a u sarajevskom kad kupuje kuću