Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- zemomak
#1 Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Molim Vas pogledajte ovaj text i iznesite svoje misljenje o ovome????
http://forum.cafemontenegro.com/showthread.php?t=14534
pozzz
http://forum.cafemontenegro.com/showthread.php?t=14534
pozzz
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
- Topla voda
#3 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
ne daju se crnogorci 
- sesalmir
#4 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Nije previse zacudjujuce, samo sto ljudi nece ovako nesta da prihvate iako je opstepoznata cinjenica da je srpska propaganda zadnjih 100 godina i stvorila ovakvu svijest kod ljudi kakva je danas. Najiskrenije mislim da ni zacetnici ove ideje nisu ocekivali ovoliki uspjeh svoga projekta, jer danas ako nekome pravoslavcu kazete da nije srbin, to se smatra direktnom uvredom i niko nece priznati da mu se pradeda izjasnjavao kao hrvat, dalmatinac, bosnjak ili hercegovac. Mislim da ovakav uspjeh nije postigla ni jedna jedina propaganda u istorij ljudskog covjecanstva.
- zemomak
#5 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Topla voda wrote:ne daju se crnogorci
ne samo crnogorci, to bi se trebalo isto odnosit i nase "srbe"
- Topla voda
#6 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
ma kazem,ako si propratio ovaj crnogorski forum,ovih par koji brane crnogorstvo se bore ko lavovi
- sodom
#7 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Paralela- ms 13! pocetna ideja i to sto je danas!sesalmir wrote:Nije previse zacudjujuce, samo sto ljudi nece ovako nesta da prihvate iako je opstepoznata cinjenica da je srpska propaganda zadnjih 100 godina i stvorila ovakvu svijest kod ljudi kakva je danas. Najiskrenije mislim da ni zacetnici ove ideje nisu ocekivali ovoliki uspjeh svoga projekta, jer danas ako nekome pravoslavcu kazete da nije srbin, to se smatra direktnom uvredom i niko nece priznati da mu se pradeda izjasnjavao kao hrvat, dalmatinac, bosnjak ili hercegovac. Mislim da ovakav uspjeh nije postigla ni jedna jedina propaganda u istorij ljudskog covjecanstva.
- zemomak
#8 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Topla voda wrote:ma kazem,ako si propratio ovaj crnogorski forum,ovih par koji brane crnogorstvo se bore ko lavovi
aha, cipur njih argumentovano lomi jednog po jednog, braneći te svoje teze indirektno ili direktno brani i bosnu i bošnjake
- chuchumbamayumbe
#9 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Jbga, pa do prije 10-15 godina su bili Muslimani, a sada najednom svi postadose Bosnjaci, ukljucujuci i sandze, one sa Kosova, iz Albanije se javljaju Bosnjaci, iz Turske...sesalmir wrote:Nije previse zacudjujuce, samo sto ljudi nece ovako nesta da prihvate iako je opstepoznata cinjenica da je srpska propaganda zadnjih 100 godina i stvorila ovakvu svijest kod ljudi kakva je danas. Najiskrenije mislim da ni zacetnici ove ideje nisu ocekivali ovoliki uspjeh svoga projekta, jer danas ako nekome pravoslavcu kazete da nije srbin, to se smatra direktnom uvredom i niko nece priznati da mu se pradeda izjasnjavao kao hrvat, dalmatinac, bosnjak ili hercegovac. Mislim da ovakav uspjeh nije postigla ni jedna jedina propaganda u istorij ljudskog covjecanstva.
Pa se zasto onda, tom logikom, svi pravoslavci, bilo gdje da zive, ne bi mogli osjecati kao Srbi?!
Ovo pitam cisto da vidim moze li se povuci paralela izmedju ova dva primjera?
- zemomak
#10 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
kako to mislis za sve pravoslavce ??? rusi su pravoslavci, bugari, rumuni, makedonci...mješaš vjeru i narodnost....muslimani su oznaka vjerske zajednice, a kao takvi mogu biti i srbi, hrvati, arapi što je etnička oznaka itd...poenta cjele te priče da smo mi iz bosne budjenjem i radanjanjem srpske nacionalne svijesti ili srpske nacije podpali pod njihovo, iako to nikad nismo bili, a to je vuk karadzic uradio pomocu jezika, ispeglo je sve jezicne razlike imedju ljudi koji zive u bosni, onih u crnoj gori, onih u hrvatskoj i onih u srbiji jer mi se nismo lako medjusobno iz ovih pomenutih zemalja prije neka 2 vijeka lako sporazumjevali, postajale su znatne jezicke barijere, eh kad je on to uradio i kad je zazivjelo na terenu onda je lako bilo reci to su srbi jer vidi cuda nevidjenog pricaju istim jezikom, on je naravno prije toga standardizovo srpski jezik u nekim medjunarodnim lingvističkim organizacijama i to se pocelo izucavat u skolama u ovim nasim zemljama...dakle reforma jezika je iskoristena za konstruisanje srpske nacije...problem nas bošnjaka je što u to vrijeme nismo imalo dovoljno školovane i pismene ljude tzv. intelektualnu elitu da to spriječi i da preduhitri starog vucinu kojeg neki zovu i ćopko jer je sve zivo pokro od ideja do ostalih stvari hehe, i zahebo nas je za sva vremena...i ono malo sto smo ih imali srbovani su i radili su za one preko drinechuchumbamayumbe wrote:Jbga, pa do prije 10-15 godina su bili Muslimani, a sada najednom svi postadose Bosnjaci, ukljucujuci i sandze, one sa Kosova, iz Albanije se javljaju Bosnjaci, iz Turske...sesalmir wrote:Nije previse zacudjujuce, samo sto ljudi nece ovako nesta da prihvate iako je opstepoznata cinjenica da je srpska propaganda zadnjih 100 godina i stvorila ovakvu svijest kod ljudi kakva je danas. Najiskrenije mislim da ni zacetnici ove ideje nisu ocekivali ovoliki uspjeh svoga projekta, jer danas ako nekome pravoslavcu kazete da nije srbin, to se smatra direktnom uvredom i niko nece priznati da mu se pradeda izjasnjavao kao hrvat, dalmatinac, bosnjak ili hercegovac. Mislim da ovakav uspjeh nije postigla ni jedna jedina propaganda u istorij ljudskog covjecanstva.
Pa se zasto onda, tom logikom, svi pravoslavci, bilo gdje da zive, ne bi mogli osjecati kao Srbi?!
Ovo pitam cisto da vidim moze li se povuci paralela izmedju ova dva primjera?
- Pietje_Bel
#11 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Da slazem se. Sve sto si napisao je totalno istina. Ali tu ima jos jedna mala stvar.zemomak wrote:kako to mislis za sve pravoslavce ??? rusi su pravoslavci, bugari, rumuni, makedonci...mješaš vjeru i narodnost....muslimani su oznaka vjerske zajednice, a kao takvi mogu biti i srbi, hrvati, arapi što je etnička oznaka itd...poenta cjele te priče da smo mi iz bosne budjenjem i radanjanjem srpske nacionalne svijesti ili srpske nacije podpali pod njihovo, iako to nikad nismo bili, a to je vuk karadzic uradio pomocu jezika, ispeglo je sve jezicne razlike imedju ljudi koji zive u bosni, onih u crnoj gori, onih u hrvatskoj i onih u srbiji jer mi se nismo lako medjusobno iz ovih pomenutih zemalja prije neka 2 vijeka lako sporazumjevali, postajale su znatne jezicke barijere, eh kad je on to uradio i kad je zazivjelo na terenu onda je lako bilo reci to su srbi jer vidi cuda nevidjenog pricaju istim jezikom, on je naravno prije toga standardizovo srpski jezik u nekim medjunarodnim lingvističkim organizacijama i to se pocelo izucavat u skolama u ovim nasim zemljama...dakle reforma jezika je iskoristena za konstruisanje srpske nacije...problem nas bošnjaka je što u to vrijeme nismo imalo dovoljno školovane i pismene ljude tzv. intelektualnu elitu da to spriječi i da preduhitri starog vucinu kojeg neki zovu i ćopko jer je sve zivo pokro od ideja do ostalih stvari hehe, i zahebo nas je za sva vremena...i ono malo sto smo ih imali srbovani su i radili su za one preko drinechuchumbamayumbe wrote:Jbga, pa do prije 10-15 godina su bili Muslimani, a sada najednom svi postadose Bosnjaci, ukljucujuci i sandze, one sa Kosova, iz Albanije se javljaju Bosnjaci, iz Turske...sesalmir wrote:Nije previse zacudjujuce, samo sto ljudi nece ovako nesta da prihvate iako je opstepoznata cinjenica da je srpska propaganda zadnjih 100 godina i stvorila ovakvu svijest kod ljudi kakva je danas. Najiskrenije mislim da ni zacetnici ove ideje nisu ocekivali ovoliki uspjeh svoga projekta, jer danas ako nekome pravoslavcu kazete da nije srbin, to se smatra direktnom uvredom i niko nece priznati da mu se pradeda izjasnjavao kao hrvat, dalmatinac, bosnjak ili hercegovac. Mislim da ovakav uspjeh nije postigla ni jedna jedina propaganda u istorij ljudskog covjecanstva.
Ovo pitam cisto da vidim moze li se povuci paralela izmedju ova dva primjera?...i to što je vuk uradio je model za naciju, ali danas nemas vise srba islamske vjeroispovjesti, nemas srba katolika, vec samo imas srbe pravoslavce i u tom smislu oni su danas samo narod...ali danas imas zato bosnjake kao narod, crnogorce itd itd...i poenta je što se mi nismo nacionalno probudili kad i oni, vec smo okasnili u tom smislu nekih 2 vijeka heheh...malo je konfuzno ali valjda je to to hehe
Zasto se mi Bosnjaci nismo osvjestili kad i ti Srbi i Hrvati (nacionalno)? To je ja mislim zbog toga sto smo kao prvo bili pre mali i nismo imali skolovane ljude. Vecina nase elite intelektualne je protjerana 1835. Protjerali su je Turci kao osvetu nad Husein Kapetanom Gradascevicem i tu su nas kastrirali za sva vremena. Umjesto da se stvori znaci jedna Bosanska nacija nakon odlaska Turaka desilo je se obrnuto. Desilo je se to da se Bosnjaci svih vjera razilaze definitivno i raspadaju u Srbe , Hrvate i Muslimane. Kada su ljudi poput Mehmed pase Ljubuskog i Ivana Frane Jukica probali da uspostave temelje za Bosnjacku (Bosansku) naciju oko 1850. ; tada to nije manje vise nikoga interesovalo. Imali smo velike Muslimane koji su se tome suprostavljali ili koji to nisu bas prihvatili a ni pravoslavci ni katolici to nisu bas zelijeli 100%. Da smo tada imali jaku intelektualnu elitu i da nismo imali "teret nekih Islamsih sura" u kojima jasno pise kako je narodnost podredena Islamu itd., mi bi mozda i dozvijeli nacionalni preporod i mi bi vec 1900. godine nosali zastavu sa ljiljanima. Evo par dokaza o rijetkoj Bosnjackoj intelektualnoj eliti koja je probala da stvori tu Bosnjacku naciju u vrijeme kada su se nacije budile u evropi:
Fra Ivan Frane Jukic (1818-1857):
"Mi Bosnjaci njekad slavan narod sada jedva da smo zivi. Nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju prijatelji nauka i zale nas...Vrime je i da se probudimo od dugovicne nemarnosti,dajte pehar te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predrasudah,fatajmo za knjige i casopise, vidmo sto su drugi uradili te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tmina neznanstva na svitlost istine izvedemo"
Tako je osnovan i List Bosnjak gdje su se slicni tekstovi pisali ali sve to nije pomoglo jer na prvom mjestu muslimani to nisu prihvatili obadvijema rukama a nisu prihvatili jer nije bilo skolovanih ljudi dovoljno. A tim muslimanima, kojima je primjer bila Turska, je se zbog toga desilo da samo 50 godina kasnije postanu Srbi i Hrvati a da Bosna ostane bez nacionalnog pokreta i Bosnjaci zaboravljeni narod poput Friza. A ta ista Turska je dozivijela nacionalni preporod i Turci su dan danas jako osvijescen narod sa pogledom ka evropi. Ataturk je tu ideju o nacionalnoj i sekularnoj Turskoj preuzeo prije 100 godina i dovozio je inzinjere iz Njemacke, naucnike i pisce iz Francuske, pilote iz Engleske koji su ucili Turke kako da postanu moderna nacija. Istambul je 1914. izgledao poput Pariza, Berlina. Djevojke su hodale u mini suknjama, moda nije zaostajala dok su Bosnje sve dublje tonuli. Jako zalosno....
- Van Halen
#12 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Sad će se javiti neki dušebrižnik koji će sve ovo što si napisao bacit pod noge, i reć "kako te nije sramota, kad veličaš blud i mini suknje". Naravno poenta nije u tome, ali hajd ti to objasni našem narodu. Slažem se u potpunosti s tvojim postom. Kao što si naveo u citatu, samo nas obrazovanje može okrenuti na pravi put.
- zemomak
#13 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
одлично, слажем се са твојим кратким освртом на тему и на неблаговремно будјенје националне свијести код бошнјака, нама фали национални план, нека стратегија за будућност иначе би могли опет чучнут...мора се примат дати бошнјаштву...
Da slazem se. Sve sto si napisao je totalno istina. Ali tu ima jos jedna mala stvar.
Zasto se mi Bosnjaci nismo osvjestili kad i ti Srbi i Hrvati (nacionalno)? To je ja mislim zbog toga sto smo kao prvo bili pre mali i nismo imali skolovane ljude. Vecina nase elite intelektualne je protjerana 1835. Protjerali su je Turci kao osvetu nad Husein Kapetanom Gradascevicem i tu su nas kastrirali za sva vremena. Umjesto da se stvori znaci jedna Bosanska nacija nakon odlaska Turaka desilo je se obrnuto. Desilo je se to da se Bosnjaci svih vjera razilaze definitivno i raspadaju u Srbe , Hrvate i Muslimane. Kada su ljudi poput Mehmed pase Ljubuskog i Ivana Frane Jukica probali da uspostave temelje za Bosnjacku (Bosansku) naciju oko 1850. ; tada to nije manje vise nikoga interesovalo. Imali smo velike Muslimane koji su se tome suprostavljali ili koji to nisu bas prihvatili a ni pravoslavci ni katolici to nisu bas zelijeli 100%. Da smo tada imali jaku intelektualnu elitu i da nismo imali "teret nekih Islamsih sura" u kojima jasno pise kako je narodnost podredena Islamu itd., mi bi mozda i dozvijeli nacionalni preporod i mi bi vec 1900. godine nosali zastavu sa ljiljanima. Evo par dokaza o rijetkoj Bosnjackoj intelektualnoj eliti koja je probala da stvori tu Bosnjacku naciju u vrijeme kada su se nacije budile u evropi:
- chuchumbamayumbe
#14 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Da pojasnim, mislio sam na ve pravoslavce pos Srpskom Pravoslavnom rkvom.zemomak wrote:kako to mislis za sve pravoslavce ??? rusi su pravoslavci, bugari, rumuni, makedonci...mješaš vjeru i narodnost....muslimani su oznaka vjerske zajednice, a kao takvi mogu biti i srbi, hrvati, arapi što je etnička oznaka itd...poenta cjele te priče da smo mi iz bosne budjenjem i radanjanjem srpske nacionalne svijesti ili srpske nacije podpali pod njihovo, iako to nikad nismo bili, a to je vuk karadzic uradio pomocu jezika, ispeglo je sve jezicne razlike imedju ljudi koji zive u bosni, onih u crnoj gori, onih u hrvatskoj i onih u srbiji jer mi se nismo lako medjusobno iz ovih pomenutih zemalja prije neka 2 vijeka lako sporazumjevali, postajale su znatne jezicke barijere, eh kad je on to uradio i kad je zazivjelo na terenu onda je lako bilo reci to su srbi jer vidi cuda nevidjenog pricaju istim jezikom, on je naravno prije toga standardizovo srpski jezik u nekim medjunarodnim lingvističkim organizacijama i to se pocelo izucavat u skolama u ovim nasim zemljama...dakle reforma jezika je iskoristena za konstruisanje srpske nacije...problem nas bošnjaka je što u to vrijeme nismo imalo dovoljno školovane i pismene ljude tzv. intelektualnu elitu da to spriječi i da preduhitri starog vucinu kojeg neki zovu i ćopko jer je sve zivo pokro od ideja do ostalih stvari hehe, i zahebo nas je za sva vremena...i ono malo sto smo ih imali srbovani su i radili su za one preko drinechuchumbamayumbe wrote:Jbga, pa do prije 10-15 godina su bili Muslimani, a sada najednom svi postadose Bosnjaci, ukljucujuci i sandze, one sa Kosova, iz Albanije se javljaju Bosnjaci, iz Turske...sesalmir wrote:Nije previse zacudjujuce, samo sto ljudi nece ovako nesta da prihvate iako je opstepoznata cinjenica da je srpska propaganda zadnjih 100 godina i stvorila ovakvu svijest kod ljudi kakva je danas. Najiskrenije mislim da ni zacetnici ove ideje nisu ocekivali ovoliki uspjeh svoga projekta, jer danas ako nekome pravoslavcu kazete da nije srbin, to se smatra direktnom uvredom i niko nece priznati da mu se pradeda izjasnjavao kao hrvat, dalmatinac, bosnjak ili hercegovac. Mislim da ovakav uspjeh nije postigla ni jedna jedina propaganda u istorij ljudskog covjecanstva.
Ovo pitam cisto da vidim moze li se povuci paralela izmedju ova dva primjera?...i to što je vuk uradio je model za naciju, ali danas nemas vise srba islamske vjeroispovjesti, nemas srba katolika, vec samo imas srbe pravoslavce i u tom smislu oni su danas samo narod...ali danas imas zato bosnjake kao narod, crnogorce itd itd...i poenta je što se mi nismo nacionalno probudili kad i oni, vec smo okasnili u tom smislu nekih 2 vijeka heheh...malo je konfuzno ali valjda je to to hehe
Da li je sada jasnije?
- chuchumbamayumbe
#15 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
chuchumbamayumbe wrote:Da pojasnim, mislio sam na sve pravoslavce pod Srpskom Pravoslavnom Crkvom.zemomak wrote:kako to mislis za sve pravoslavce ??? rusi su pravoslavci, bugari, rumuni, makedonci...mješaš vjeru i narodnost....muslimani su oznaka vjerske zajednice, a kao takvi mogu biti i srbi, hrvati, arapi što je etnička oznaka itd...poenta cjele te priče da smo mi iz bosne budjenjem i radanjanjem srpske nacionalne svijesti ili srpske nacije podpali pod njihovo, iako to nikad nismo bili, a to je vuk karadzic uradio pomocu jezika, ispeglo je sve jezicne razlike imedju ljudi koji zive u bosni, onih u crnoj gori, onih u hrvatskoj i onih u srbiji jer mi se nismo lako medjusobno iz ovih pomenutih zemalja prije neka 2 vijeka lako sporazumjevali, postajale su znatne jezicke barijere, eh kad je on to uradio i kad je zazivjelo na terenu onda je lako bilo reci to su srbi jer vidi cuda nevidjenog pricaju istim jezikom, on je naravno prije toga standardizovo srpski jezik u nekim medjunarodnim lingvističkim organizacijama i to se pocelo izucavat u skolama u ovim nasim zemljama...dakle reforma jezika je iskoristena za konstruisanje srpske nacije...problem nas bošnjaka je što u to vrijeme nismo imalo dovoljno školovane i pismene ljude tzv. intelektualnu elitu da to spriječi i da preduhitri starog vucinu kojeg neki zovu i ćopko jer je sve zivo pokro od ideja do ostalih stvari hehe, i zahebo nas je za sva vremena...i ono malo sto smo ih imali srbovani su i radili su za one preko drinechuchumbamayumbe wrote:Jbga, pa do prije 10-15 godina su bili Muslimani, a sada najednom svi postadose Bosnjaci, ukljucujuci i sandze, one sa Kosova, iz Albanije se javljaju Bosnjaci, iz Turske...
Da li je sada jasnije?
- zemomak
#16 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
српска православна црква у БиХ јавља се тек неке 1920. године, до тада није егзистирала, него је постојао један облик босанске православне цркве која је потпадала под цариградску патријаршију...тек се 1920 присајединила са српском православном црквом, што значи да прије тог периода није постојала ни теоретска шанса да су у босни живјели некакви Срби. Био је један народ са 3 вјере или чак 3 народа са три вјере али опет ни православци ни католици тадашнји нису се могли идентификоват са комшијама србима или западним хрватима...данашнји босански срби су потомци Влаха...Da pojasnim, mislio sam na ve pravoslavce pos Srpskom Pravoslavnom rkvom.
Da li je sada jasnije?
- chuchumbamayumbe
#17 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Jah, i sta sada?!zemomak wrote:српска православна црква у БиХ јавља се тек неке 1920. године, до тада није егзистирала, него је постојао један облик босанске православне цркве која је потпадала под цариградску патријаршију...тек се 1920 присајединила са српском православном црквом, што значи да прије тог периода није постојала ни теоретска шанса да су у босни живјели некакви Срби. Био је један народ са 3 вјере или чак 3 народа са три вјере али опет ни православци ни католици тадашнји нису се могли идентификоват са комшијама србима или западним хрватима...данашнји босански срби су потомци Влаха...Da pojasnim, mislio sam na ve pravoslavce pos Srpskom Pravoslavnom rkvom.
Da li je sada jasnije?
Hocemo li se vracati na 1920-tu godinu, ili sta?
Nije biloni Bosnjaka do 1993, pa sta sada?
Ovi copy/paste naucnici i istoricari su mi vazda bili slatki.
- Pietje_Bel
#18 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Kako nije bilo Bosnjaka do 1993. Boga ti ? Ovo je provala godine i mislim da bi trebalo ici na bisere foruma.chuchumbamayumbe wrote:Jah, i sta sada?!zemomak wrote:српска православна црква у БиХ јавља се тек неке 1920. године, до тада није егзистирала, него је постојао један облик босанске православне цркве која је потпадала под цариградску патријаршију...тек се 1920 присајединила са српском православном црквом, што значи да прије тог периода није постојала ни теоретска шанса да су у босни живјели некакви Срби. Био је један народ са 3 вјере или чак 3 народа са три вјере али опет ни православци ни католици тадашнји нису се могли идентификоват са комшијама србима или западним хрватима...данашнји босански срби су потомци Влаха...Da pojasnim, mislio sam na ve pravoslavce pos Srpskom Pravoslavnom rkvom.
Da li je sada jasnije?
- zemomak
#19 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
вјерујеш ли да сам и ја тако као ти размишљао док се нисам мало више почео занимат за хисторију ових простора и народа, но никад није касно да се шта новог научи, па ти савјетујем да мало просурфујеш по нету...наравно, нипошто на неке великосрпске сајтове јер су они свакако присвојили цијелу нашу хисторију себи јер је по њима босна "српска земља" одвајкада хехехехе???Jah, i sta sada?!
- chuchumbamayumbe
#20 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Pa, gdje su bili 1992?!Pietje_Bel wrote:Kako nije bilo Bosnjaka do 1993. Boga ti ? Ovo je provala godine i mislim da bi trebalo ici na bisere foruma.chuchumbamayumbe wrote:Jah, i sta sada?!zemomak wrote:
српска православна црква у БиХ јавља се тек неке 1920. године, до тада није егзистирала, него је постојао један облик босанске православне цркве која је потпадала под цариградску патријаршију...тек се 1920 присајединила са српском православном црквом, што значи да прије тог периода није постојала ни теоретска шанса да су у босни живјели некакви Срби. Био је један народ са 3 вјере или чак 3 народа са три вјере али опет ни православци ни католици тадашнји нису се могли идентификоват са комшијама србима или западним хрватима...данашнји босански срби су потомци Влаха...
Da li govorimo o Bosnjacima koji su to postali 28.Septembra 1993 ili o Bosnjacima iz 15.-tog vijeka?!
- Pietje_Bel
#21 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
A sta je razlika iz izmedu Bosnjaka iz 15. vijeka i Bosnjaka koji su to 1993. postali?
Last edited by Pietje_Bel on 17/09/2008 17:11, edited 1 time in total.
- Pietje_Bel
#22 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
@ chumbayumba,
Bosnjaci se spominju prvi put 1056. pogledaj:

Bosnjaci se spominju prvi put 1056. pogledaj:

- chuchumbamayumbe
#23 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Pa, gdje su bili 1992?!Pietje_Bel wrote:Kako nije bilo Bosnjaka do 1993. Boga ti ? Ovo je provala godine i mislim da bi trebalo ici na bisere foruma.
Da li govorimo o Bosnjacima koji su to postali 28.Septembra 1993 ili o Bosnjacima iz 15.-tog vijeka?![/quote]
A sta je razlika iz izmedu Bosnjaka iz 15. vijeka i Bosnjaka koji su to 1993. postali?[/quote]
Ma daj, molim te...
Nastavite u tom tonu, zelim vam ugodnu polemiku o Srbima, pardon, Vlasima i svima ostalima.
Zdra'o.
- Pietje_Bel
#24 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
A sta je razlika iz izmedu Bosnjaka iz 15. vijeka i Bosnjaka koji su to 1993. postali?[/quote]chuchumbamayumbe wrote:Pa, gdje su bili 1992?!Pietje_Bel wrote:Kako nije bilo Bosnjaka do 1993. Boga ti ? Ovo je provala godine i mislim da bi trebalo ici na bisere foruma.
Da li govorimo o Bosnjacima koji su to postali 28.Septembra 1993 ili o Bosnjacima iz 15.-tog vijeka?!
Ma daj, molim te...
Nastavite u tom tonu, zelim vam ugodnu polemiku o Srbima, pardon, Vlasima i svima ostalima.
Zdra'o.[/quote]
Mislim da razumijes sta zelis da kazes. Zelis da kazes da su Bosnjaci napustili krstcansku vjeru i time su prestali biti Bosnjaci. Ali vidis to je glupost. Imamo znaci od od prilike 1050. godine da se spominju Bosnjani. Kasnije se taj naziv prevodi sa nazivom "Bosnjak" ali znaci potpuno isto. Svi se nazivaju Bosnjacima nakon dolaska Turaka i muslimani i katolici. Znaci 1531. Benedikt Kupresevic zapisuje kako u Bosni je nasao Srbe i Bosnjake-->"Srbi su dosli iz Smederave i Grckog Beograda a Bosnjaci su starosijedioci i rimo krcanske su vjere." Tako on zapisuje. Kasnije vecina Bosnjaka prelazi na Islam ali jos uvijek sebe naziva Bosnjakom. O tome nam svjedoci putopis Turskoj putopisca evlije celebi koji samo o tome pise. Obilazi sve gradove i govori koji narod tu zivi i kako zovu svoj jezik. Zovu ga Bosanskim a sebe zovu Bosnjacima a ponekad i Bosancima.
Oko 1850. probaju Bosnjacki intelektualci da pokrenu nacionalni pokret: Osnivaju list Bosnjak, pisu pjesme o budenju Bosnjastva, poneke mitomanije o bitci Husein Kapetana, kraljevima "Mi Bosnjaci nekad slavan narod sad jedva da smo zivi...". To rade i katolici i muslimani Bosnjaci. To ne uspjeva jer veliki vjernici medu Muslimanima ne prihvacaju to a nema ni bas velike kohezije medu Bosnjacima jer su podijeljeni po vjerskoj osnovi. Onda proba Austrijanac Kalaj da to uspostavi na silu, Tu Bosansku naciju ali ne uspijeva. katolici postaju Hrvati a pravoslavci (koji su se poceli isto nazivati Bosnjacima) postaju Srbi.:
list Bosnjak 1891.:
Bosnjacki nacionalni pokret je propao i to je svakome jasno u tom momentu. Dolazi WW1, Bosnjaci- muslimani postaju Srbi i Hrvati. Bosnjaci vise ne postoje, niko ih ne spominje. WW2. Pocinje se sa pisanjem istorija o Srpskoj Bosni, Hrvatskoj Bosni kraljevina i banovina Bosna i Bosnjani, Bosnjaci to se smatra nevaznim. Sve su to po tim teorijama Srpskim i Hrvatskim poturceni Srbi, Hrvati. To nazivanje katolika Bosanskim imenom, to se objasnjava kao teritorijalna odrecica.Znas Bosnjace nije davno bilo / Sveg mi svjeta nema petnest ljeta / Kad u nasoj Bosni ponositoj, / I junackoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrata, / Nije bilo Srba ni Hrvata / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome sire. [...] / Oba su nas gosta saletila, / Da nam otmu najsvetije blago, / Nase ime ponosno i drago. (Safvet beg Basagic, 1891.
Dolazi Tito i vraca Bosni njena granice povijesne: (iz perioda nakon sto je kralj Ostojic prodao vecinu mora dubrovniku):

Tito vraca i muslimanima konstuktivnost. Kada je se muslimanski predstavnik nakon uvodenja naroda "Muslimana" u sistem vracao iz BG u Sarajevo rekao je svome narodu:
"Trazili smo da nam se vrati nase povijesno ime Bosnjak, nazalost ovi jos uvijek ne daju." 1993. Godine se uvodi opet Bosnjastvo. Simbol Bosne postaje opet ljiljanka. Na prvom pogledu se Bosnjastvo definise kao Bosanstvo. Kao neki preporod istiniti nacionalni. Bosnjaci svih vjera. Posto se katolici i pravoslavci na to ne odazivaju (sto je logicno), Bosnjaci postaju samo muslimani.
Eto to je istorija u kratko. Ako ti nesto nije jasno pitaj.
pozz
- sesalmir
#25 Re: Zapadno Od Linije Drina-Tara Nije Bilo Srba Do Prije 90 Godi
Znam da nisam ucestvovao bas u raspravi i da ovaj post nije bio upucen meni, ali me interesuje zbog cega ti mislis da je to logicno?Pietje_Bel wrote:
Posto se katolici i pravoslavci na to ne odazivaju (sto je logicno), Bosnjaci postaju samo muslimani.
Eto to je istorija u kratko. Ako ti nesto nije jasno pitaj.
pozz