zapadna Ilidza & turska Ilidza

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

zapadna Ilidza & turska Ilidza

#1

Post by valterbranisarajevo » 02/06/2006 00:25

Odluka Opcinskog vijeca Ilidza da nacelniku Ameru Cenanovicu dozvoli apliciranje za ulazak ove opcine u Uniju opcina turskog svijeta izazvala je buru nezadovoljstva gradjana, posebice Stupa, Bara, Dogloda i otesa, koji su odlucili osnovati vlastitu opcinu zapadna Ilidza.

Privremeni predsjednik ove opcine Ivo Bilic Markulj kazao je u utorak za Oslobodjenje da ne zeli zivjeti u opcini koja se prikljucuje ovoj turskoj organizaciji.


To je van pameti. Zivim ovdje, proveo sam cijeli rat na Stupu i zelim tu ostati. Ali ne ako ce biti ovako, kaze Bilic., penzionisani ekonomista.

On dodaje da se vlasti Opcine Ilidza zele prikljuciti Uniji turskih opcina zarad brzeg ulaska u EU, no pita kako je to moguce kada ni Turska nije njena clanica. Bilic koji je kako kaze jucer bio kod nacelnika Cenanovica, kaze da je dan ranije ranije odrzan sastanak gradjana na kojem je inicijativa pokrenuta.

Nismo zeljeli opcinu nazvati hrvatskom. Razocarani smo jer Stupu niko ne pridaje znacaj i sva paznja usmjerena je na Ilidzu i Hrasnicu kaze.

Na sastanku nije bio povjerenik MZ Stup I Vinko Tomic, koji kaze da o tome nista ne zna, no jeste vijecnik Sasa Magazinovic, koji pojasnjava da to nije inicijativa mjesnih zajednica, nego samih gradjana.

Inicijativu o prikljucenju Ilidze turskom udruzenju u kojem je 201 opcina iz Turske, Azerbejdzana, Kirgistana i Sjevernog Kipra pokrenuo je bh konzul u Turskoj Jusuf Pusina.

I ja sam, kao vijecnik, pitao nacelnika na sjednici postoji li jos neka opcina u zapadnom svijetu ili ovdje da je prikljucena Uniji, ali nisam dobio odgovor, kaze predsjedavajuci OV Pero Simunovic, koji je bio protiv.

Iako Bilicevu inicijativu smatra glupom, Simunovic kaze da razumije zasto su ljudi iziritirani. dodaje da Bilicevo pismo shvata kao obavijest, te da ne treba zanemariti misljenje gradjana, koje vijecnici i zastupaju.

Nadam se da ce ovo biti neka vrsta upozorenja nezadovoljnih gradjana opcinskoj administraciji. Odluka OV je politicka, ali ne vidim razlog da ova opcina ide u Europu preko Azerbejdzana. Zapadna Europa nam je bliza preko Sarajeva, kaze Magazinović i dodaje da su gradjani Stupa, Dogloda i Otesa u nepovljnijem polozaju u odnosu na neke druge MZ vec godinama.

Simunovic misli drugacije. U opcini, kaze, ima problema i nedovoljno novca da svi budu rijeseni.

Svaki covjek ima razlog za nezadovoljstvo, ali nije tacno da su neki u povlastenom polozaju, kaze Simunovic te predvidja da ce zbog golemih problema u ovoj opcini biti jos nezadovoljstva.

Iako smo nacelnika Cenanovica zeljeli pitati hoce li, unatoc protivljenju gradjana, aplicirati za prikljucenje turskoj organizaciji, zasto je zapravo dobio odobrenje OV, on nas je uputio na predsjednika OV.

A Omeragic


Oslobodjenje 31.05.2006.


Drago moje Sarajevo, do kada ce ti ovi SDA-SDS-HDZ nacional sovinisti piti krv i ubijati dusu? :(


User avatar
Fair Life
Posts: 14269
Joined: 02/03/2004 00:00

Re: zapadna Ilidza & turska Ilidza

#2

Post by Fair Life » 02/06/2006 02:19

valterbranisarajevo wrote:(...)
Drago moje Sarajevo, do kada ce ti ovi SDA-SDS-HDZ nacional sovinisti piti krv i ubijati dusu? :(

Dobro bi bilo ponoviti pricu iz anticke mitologije koja govori o cudnoj zaprezi sto su je cinili rak, ptica i riba. Oni su trebali vuci kola naprijed, ali kako? Rak je vukao kola natrag jer se po naravi krece uvijek unazad. Riba je vukla prema dolje u dubinu gdje je njezin svijet. Ptica je vukla prema nebu koje i pripada ptici. Bilo je dovoljno snage, sve troje upregnutih su vukli, ali kola se nisu ni makla s mjesta.

Image

U nasoj Bosni odavno je nekako ovako - svatko vuce na svoju stranu pa nam kola najvise stoje na istom mjestu. U nasoj "drzavi" sjednu, dogovore se pa onda pocnu vuci kola i opet svatko na svoju stranu, a kola nikako s mjesta. Onda dode neka nova snaga koja malo pokrene kola pa cim se povuce iz ove cudne zaprege kola opet ostanu na jednom mjestu. I' svaki put tako: kola stoje na istom mjestu i ponekad krenu naprijed, ali samo onda kada njih neka sila iznova pogura naprijed, i sve tako. Problem je i u tome sto publika ne promatra ovu cudnu utrku s tribina, nego je publika u kolima. I jos je cudnije sto su u tim istim kolima zajedno navijaci i ribe i ptice i raka. Svi oni i dalje navijaju samo za svoje a kola na istom mjestu stoje.

Svi tvrde isto: kriv je onaj drugi sto kola stoje na istom mjestu. Kada bi onaj drugi vukao u smjeru kuda ja vucem kola bi isla naprijed. Ali, razlika je bas u ovom "naprijed". Za pticu je "naprijed" isto sto i uvis; za ribu je "naprijed" isto sto i u dubinu; za raka je "naprijed" isto sto i vuci natrag.

(...)

Saberi se narode...

Image

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3

Post by PipiDugaDevetka » 02/06/2006 05:42

Ilidžom vlada uprava i lideri nekadašnjeg FK Džerzelez. Nikada neće biti priveden pisac grafita kojih se Sa. stidi (vidi temu na podforumu Sarajevo) iako se na jednom od grafita potpisao nadimkom. Na otpadu na Stupu spaljuju se kablovi i još neke nepoznate materije. Doxini! Gradjani se žale na veliki broj opakih bolesti kod stanovnika...itd.,...itd...

U januaru 2006.g. sam bio na jednom zboru gradjana tri MZ opštine Ilidža gdje se jedva skupilo nekih pedesetak gradjana da svojim prisustvom "ovjere" izvještaje, planove,...itd.
Kakva inicijativa gradjana, nema to veze sa istinom...Moj dolazak na Zbor se desio tako što me je sekretar MZ motivisao obećanjem da će svojim poznanstvom šefa JP Park - RJ Ilidža poslati radnike da u martu zasade živicu ispred moje zgrade koju su uništili "maheri"-dograditelji nelegalnih stanova iz Famos-gradnje (zavili u crno 400 radnika bivšeg giganta FAMOS otkupom dijela FAMOS-a). Vlasnici ASK radija, kablovske TV-ASK (nema interneta preko njihovog kabla) i Famos-gradnje su isti ljudi...

U jednom od izvještaja o aktivnostima MZ Lužani (elitno naselje) stoji da su se gradjani žalili da jedan od stanovnika malo veće zgrade u Ulici Jahiela Fincija drži kozu u stanu. Intervenisala je policija, inspekcija i vatrogasci, ali nisu provaljivali u navedeni stan jer su komšije izjavile da je dotični samoinicijativno, dan ranije "deložirao" kozu.

Na Ilidži NEMA biblioteke!

Post Reply