Privremeni predsjednik ove opcine Ivo Bilic Markulj kazao je u utorak za Oslobodjenje da ne zeli zivjeti u opcini koja se prikljucuje ovoj turskoj organizaciji.
To je van pameti. Zivim ovdje, proveo sam cijeli rat na Stupu i zelim tu ostati. Ali ne ako ce biti ovako, kaze Bilic., penzionisani ekonomista.
On dodaje da se vlasti Opcine Ilidza zele prikljuciti Uniji turskih opcina zarad brzeg ulaska u EU, no pita kako je to moguce kada ni Turska nije njena clanica. Bilic koji je kako kaze jucer bio kod nacelnika Cenanovica, kaze da je dan ranije ranije odrzan sastanak gradjana na kojem je inicijativa pokrenuta.
Nismo zeljeli opcinu nazvati hrvatskom. Razocarani smo jer Stupu niko ne pridaje znacaj i sva paznja usmjerena je na Ilidzu i Hrasnicu kaze.
Na sastanku nije bio povjerenik MZ Stup I Vinko Tomic, koji kaze da o tome nista ne zna, no jeste vijecnik Sasa Magazinovic, koji pojasnjava da to nije inicijativa mjesnih zajednica, nego samih gradjana.
Inicijativu o prikljucenju Ilidze turskom udruzenju u kojem je 201 opcina iz Turske, Azerbejdzana, Kirgistana i Sjevernog Kipra pokrenuo je bh konzul u Turskoj Jusuf Pusina.
I ja sam, kao vijecnik, pitao nacelnika na sjednici postoji li jos neka opcina u zapadnom svijetu ili ovdje da je prikljucena Uniji, ali nisam dobio odgovor, kaze predsjedavajuci OV Pero Simunovic, koji je bio protiv.
Iako Bilicevu inicijativu smatra glupom, Simunovic kaze da razumije zasto su ljudi iziritirani. dodaje da Bilicevo pismo shvata kao obavijest, te da ne treba zanemariti misljenje gradjana, koje vijecnici i zastupaju.
Nadam se da ce ovo biti neka vrsta upozorenja nezadovoljnih gradjana opcinskoj administraciji. Odluka OV je politicka, ali ne vidim razlog da ova opcina ide u Europu preko Azerbejdzana. Zapadna Europa nam je bliza preko Sarajeva, kaze Magazinović i dodaje da su gradjani Stupa, Dogloda i Otesa u nepovljnijem polozaju u odnosu na neke druge MZ vec godinama.
Simunovic misli drugacije. U opcini, kaze, ima problema i nedovoljno novca da svi budu rijeseni.
Svaki covjek ima razlog za nezadovoljstvo, ali nije tacno da su neki u povlastenom polozaju, kaze Simunovic te predvidja da ce zbog golemih problema u ovoj opcini biti jos nezadovoljstva.
Iako smo nacelnika Cenanovica zeljeli pitati hoce li, unatoc protivljenju gradjana, aplicirati za prikljucenje turskoj organizaciji, zasto je zapravo dobio odobrenje OV, on nas je uputio na predsjednika OV.
A Omeragic
Oslobodjenje 31.05.2006.
Drago moje Sarajevo, do kada ce ti ovi SDA-SDS-HDZ nacional sovinisti piti krv i ubijati dusu?