Poštovani,
Moja majka je primala mirovinu od HZMO koju je naslijedila nakon smrti mog oca.
Mirovinu je u kontinuitetu primala putem jedne poslovnice Unicredit banke u R BiH gdje je imala svoj žiro račun na koji je svakog mjeseca uplaćivana mirovina od strane HMZO na ime rahmetli majke. Kada stigne mirovina ja kao opunomoćenik sa knjnižicom odem do Unicredit banke predam knjižicu šalterskoj radnici, ona upiše iznos mirovine u knjižicu i tek onda mogu podići prispjelu mirovinu. Ček od mirovine nam nikada nisu dali jer , kako kažu, svaki upis u knjižicu o prispjeću mirovone je ček i rekoše da knjžicu moramo čuvati kako bi nasljednici mogli vršiti potraživanja neisplaćenih mirovina u slučaju smrti nosioca mirovine.
Majka je umrla 28.prosinca 2013. Otišao sam u poslovnicu Unicredit banke , 10. siječnja 2014., da podignem mirovinu i tamo sam doživio toliko neugodnosti od strane službenice banke , uistinu sam bio sam postiđen. Rekoše mi : " Mirovina jeste uplaćena , ali otkud vama pravo da nam se obraćate sa takvim zahtjevom bez sudskog riješenja o ostavinskom postupku iza umrle vam majke ?!"
Nazovem Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i objasnim im kroz šta sam sve prošao u filijali Unicredit banke, a službenica sa kojom sam razgovarao ljubazno mi kaže da je banka ispoštovala pravilnik o radu HMZO , ali da su oni sa banke sitničari i da su mi mogli bez imalo straha isplatiti morovinu obzirom da je bio kraj mjeseca i da zbog toga ne bi niko snosio posljedice.
Vratim se u banku i prenesem im šta su mi rekli iz HMZO , a službenice kao u čudu :" Izvinite, ali nismo znale. Sada je sve kasno i moramo čekati konačno riješenje suda o nasljednicima i tek onda čemo vam isplatiti vaš dio mrovine"
Na ostavinskoj raspravi sam naveo da majka prima mirovinu i da je neisplaćena jedna mirovina.
Kada se odvijao ostavinski postupak ,na pitanje sudije gdje mi je ček od mirovine, rekao sam da nismo dobijali čekove o prispjeću mirovine več da imamo otvoren žiroraćun kod Unicredit banke i da na taj raćun HMZO uplačuje mirovinu. Pokažemo knjžici sa brojem žiroračuna i Sud u konačnici navede i pokretnu imovinu sa tog žiroračuna.
Pet mjeseci nakon smrti dobijem riješenje od Suda o ostavinsko raspravi iza rahmetli majke i ponovo se obratim službenici Unicredit banke sa riješenje i opet blamaža. "Pa ovo nije konačna odluka Suda i ne smijemo vam splatiti tu zaostalu mirovinu. HMZO još nije tražio povrat mirovine i ako u međuvremenu dobijete od Suda konačno riješenje o ostavinskom postupku iza pokojne majke mi ćemo vam isplatiti tu zaostalu mirovinu."
Godinu dana nakon toga stglo je konačno riješenje i sa tim riješenjem ponovo odem do filijale Unicredit banka i opet blamaža. " Žao nam je , ali HMZO je tražio povrat prispjele mirovine i m i smo taj novac njima vratli. Obratite se HMZO da vam uplate zaostalu mirovinu ?!"
Več dva put sam se pismom , sa povratnicom, obraćao HMZO da mi izvrše povrat neisplaćene mirovine i da mi uplate dio svote na ime troškova ukopa pokojne majke gdje sam izričito naveo " ako na to imam pravo ".
Do danas se nisu čak ni udostojili odgovoriti mi na moj upit a kamoli izvršiti povrat novaca, a stgle su povratnice da su uredni primili moja pisma.
Molim vas za sugestiju ili pravni savjet šta mi je činiti dalje u vezi toga i kome da se obratim u Republici Hrvatskoj kako bi mi pomogli oko pvog slučaja.
Bez posla sam i ne stojim baš najbolje s novcem i ne mogu sebi priuštiti usluge dobrog odvjetnika koji če mi pomoći u vezi ovog nesvakidašnjeg slučaja u pravnoj praksi.
Srdačno vas pozdravljam i želim vam sve najbolje.
S poštovanjem,
Davud_ba
Zaostala neisplaćena mirovina nakon ostavinske rasprave
Moderator: _BataZiv_0809
-
Davud_ba
- vjesticanametli
#2 Re: Zaostala neisplaćena mirovina nakon ostavinske rasprave
Napisacu ti sutra mailove ovih zdraplji i brojeve tel. Zovi i pisi moraju se javiti....isplatice ti kad budes imao mamin oib i broj tr. Racuna....pisacu ti jer sam ja tako godinu s njima kuburila i sudsko rjesenjevmora imati onaj pecat da je pravosnazno
- vjesticanametli
#3 Re: Zaostala neisplaćena mirovina nakon ostavinske rasprave
evo ovako prvo na stranici poreske skini papir, popuni i posalji ima....to je zahtjev za dodjelu osobnog id broja (oib)
napisi ovo uz taj zahtjev
Poštovani,
molim Vas za hitno izdavanje OIB-a, jer sam ja sudski nasljednik iza umrle majke (xxxxxx i prezime), a pravo na mirovinu za mjesec.godina. bez OIB-a ne mogu ostvariti. Ovaj osobni broj od mene zahtijeva PIO/MIO Zagreb. U prilogu Vam dostavljam popunjen obrazac i molim Vas da mi OIB dostavite na sljedeću adresu:
xxxxxx
adresa
71 000 Sarajevo
BiH
Osobni broj predmeta je: 0000000000
Unaprijed hvala.
eh kad saznas OIB navali na ovu i mailom i postom i telefonom posebno na ovaj mail mailto:[email protected] i na ovaj u cc
[email protected].., spremi presudu od suda o nasljedivanju i ne zatvaraj taj racun od mame jos
evo i broj pa zovi u ZG
poreska u zg 0038514595518 gospoda Milasinovic i ima i gosp. Filipcic 0038514595579
medunarodne informacije ako budes trazio jos neki broj 1183
Poštovani,
molim Vas za hitno izdavanje OIB-a, jer sam ja sudski nasljednik iza umrle majke (xxxxxx i prezime), a pravo na mirovinu za mjesec.godina. bez OIB-a ne mogu ostvariti. Ovaj osobni broj od mene zahtijeva PIO/MIO Zagreb. U prilogu Vam dostavljam popunjen obrazac i molim Vas da mi OIB dostavite na sljedeću adresu:
xxxxxx
adresa
71 000 Sarajevo
BiH
Unaprijed hvala.
eh kad saznas OIB navali na ovu i mailom i postom i telefonom posebno na ovaj mail mailto:[email protected] i na ovaj u cc
[email protected].., spremi presudu od suda o nasljedivanju i ne zatvaraj taj racun od mame jos
evo i broj pa zovi u ZG
poreska u zg 0038514595518 gospoda Milasinovic i ima i gosp. Filipcic 0038514595579
-
Davud_ba
#4 Re: Zaostala neisplaćena mirovina nakon ostavinske rasprave
Najiskrenije se zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam. Već sam učinio onako kako ste ovdje postirali.
vjesticanametli wrote:evo ovako prvo na stranici poreske skini papir, popuni i posalji ima....to je zahtjev za dodjelu osobnog id broja (oib)
Poštovani,
xxxxxx
adresa
71 000 Sarajevo
BiH
Unaprijed hvala.
[email protected]...., spremi presudu od suda o nasljedivanju i ne zatvaraj taj racun od mame jos
evo i broj pa zovi u ZG
-
Davud_ba
#5 Re: Zaostala neisplaćena mirovina nakon ostavinske rasprave
Očit javašluk! Ko hebe " glupe bosance ", malo zakompliciramo stvar i novac ostaje u budžetiu R Hrvatske.
Može li se stati ukraj ovim mudroserima iz lijepe naše?
Evo mejl koji je danas stigao od OIB-a :
"
" Poštovani,
obavještavamo kako nismo u mogućnosti odrediti i dodijeliti OIB putem e-maila već se isto može zatražiti osobno ili putem opunomoćenika u nadležnom ili najbližem Područnom uredu Porezne uprave.
Molimo pročitajte i sljedeću uputu u nastavku
Uputa o određivanju i dodjeli osobnoga identifikacijskog broja stranim fizičkim i pravnim osobama
ODREĐIVANJE I DODJELA OSOBNOGA IDENTIFIKACIJSKOG BROJA STRANIM FIZIČKIM I PRAVNIM OSOBAMA (UPUTA – POJAŠNJENJE)
Stranom osobom smatra se fizička osoba koja nema hrvatsko državljanstvo te pravna osoba koja ima sjedište izvan područja Republike Hrvatske.
Osobni identifikacijski broj (u nastavku: OIB) određuje i dodjeljuje se:
1. kod prijave boravka na području Republike Hrvatske – tada strana fizička osoba odlazi u Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP)
2. kada je nastao povod za praćenje – tada strana osoba (fizička i pravna) odlazi u Poreznu upravu.
POVOD ZA PRAĆENJE može nastati iz nekoliko razloga i to:
1. kada strana osoba postaje poreznim obveznikom prema posebnom propisu (obračun drugog dohotka, obračun poreza po odbitku i ostalo)
2. kada strana osoba postaje poreznim obveznikom jer stječe imovinu na koju se plaća porez i upisuje se u službenu evidenciju u kojoj se vodi vlasništvo te imovine (nekretnine – porez na promet nekretnina, upis u gruntovnicu, upis u evidenciju obveznika komunalne naknade, porez na kuće za odmor, automobili – porez na cestovna motorna vozila, upis u evidenciju vlasnika vozila u MUP-u i ostalo)
3. kada strana osoba upisuje stjecanje prava i obveza u službenu evidenciju, a da pri tome ne postaje porezni obveznik (stjecanje vrijednosnih papira, otvaranje bankovnih računa, osnivanje trgovačkog društva, ostvarivanje prava na mirovinu iz Republike Hrvatske i ostalo)
4. kada to zahtjeva strana osoba, radi obveza propisanih posebnim zakonima.
Strana osoba u svrhu određivanja i dodjeljivanja OIB-a mjesno nadležnoj ispostavi OSOBNO ili putem OPUNOMOĆENIKA podnosi obrazac ZAHTJEVA ZA ODREĐIVANJEM I DODJELJIVANJEM OIB-a (u nastavku: Zahtjev), koji je moguće preuzeti sa linka http://www.porezna-uprava.hr/HR_obrasci ... ev-OIB.pdf, a uz Zahtjev osoba predočuje važeće isprave kojima potvrđuje podatke navedene u Zahtjevu.
Mjesno nadležna ispostava Porezne uprave – ispostava Porezne uprave prema mjestu gdje je nastao povod za praćenje strane osobe, npr:
- osoba je kupila nekretninu na području Zadra – mjesno nadležna ispostava Porezne uprave za određivanje i dodjelu OIB je ispostava Zadar
- osoba otvara bankovni račun u banci u Gospiću – mjesno nadležna ispostava Porezne uprave je ispostava Gospić
- osoba ostvaruje pravo na mirovinu iz Republike Hrvatske, a nadležni ured za mirovinsko osiguranje koji rješava pitanje mirovine je npr. na području Splita – mjesno nadležna ispostava Porezne uprave je ispostava Split
Ukoliko se ne može utvrditi mjesno nadležna ispostava Porezne uprave tada je potrebno da se strana osoba obrati u Poreznu upravu Područni ured Zagreb, Avenija Dubrovnik 32, 10000 Zagreb.
DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA ODREĐIVANJE I DODIJELJIVANJE OIB-a
STRANA FIZIČKA OSOBA
1. Zahtjev za određivanjem i dodjeljivanjem OIB-a
2. Putovnica – original na uvid, a kopija se prilaže uz Zahtjev
Iznimno, ako strana fizička osoba ne posjeduje putovnicu uz Zahtjev mora priložiti:
- europsku osobnu iskaznicu (državljani Europske unije) ili
- identifikacijski dokument iz države državljanstva uz dokaz o pripadajućem državljanstvu
STRANA PRAVNA OSOBA
2. Akt o osnivanju (rješenje ili izvadak iz nadležnog registra koji mora biti na hrvatskom jeziku ili preveden na hrvatski jezik od strane ovlaštenog sudskog tumača)
Kada Zahtjev u ime strane osobe (fizičke i pravne) podnosi OPUNOMOĆENIK, uz prethodno navedenu dokumentaciju (preslike dokumenata) mora dostaviti i punomoć.
PUNOMOĆ mora biti izdana za postupak određivanja i dodjeljivanja OIB-a. Punomoć mora biti sastavljena na hrvatskom jeziku ili prevedena na hrvatski jezik, budući je u Republici Hrvatskoj u službenoj upotrebi hrvatski jezik. Punomoć se zadržava u nadležnoj ispostavi Porezne uprave i mora biti ovjerena od strane javnog bilježnika samo iznimno ako postoji sumnja u njezinu vjerodostojnost. Ukoliko je punomoć izdana na javnog bilježnika, odvjetnika, javnopravno tijelo, banku nije potrebna ovjera punomoći. Ukoliko Zahtjev podnosi fizička osoba za stranu osobu, potrebna je ovjera punomoći.
S poštovanjem "
Može li se stati ukraj ovim mudroserima iz lijepe naše?
Evo mejl koji je danas stigao od OIB-a :
"
" Poštovani,
obavještavamo kako nismo u mogućnosti odrediti i dodijeliti OIB putem e-maila već se isto može zatražiti osobno ili putem opunomoćenika u nadležnom ili najbližem Područnom uredu Porezne uprave.
Molimo pročitajte i sljedeću uputu u nastavku
Uputa o određivanju i dodjeli osobnoga identifikacijskog broja stranim fizičkim i pravnim osobama
ODREĐIVANJE I DODJELA OSOBNOGA IDENTIFIKACIJSKOG BROJA STRANIM FIZIČKIM I PRAVNIM OSOBAMA (UPUTA – POJAŠNJENJE)
Stranom osobom smatra se fizička osoba koja nema hrvatsko državljanstvo te pravna osoba koja ima sjedište izvan područja Republike Hrvatske.
Osobni identifikacijski broj (u nastavku: OIB) određuje i dodjeljuje se:
1. kod prijave boravka na području Republike Hrvatske – tada strana fizička osoba odlazi u Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP)
2. kada je nastao povod za praćenje – tada strana osoba (fizička i pravna) odlazi u Poreznu upravu.
POVOD ZA PRAĆENJE može nastati iz nekoliko razloga i to:
1. kada strana osoba postaje poreznim obveznikom prema posebnom propisu (obračun drugog dohotka, obračun poreza po odbitku i ostalo)
2. kada strana osoba postaje poreznim obveznikom jer stječe imovinu na koju se plaća porez i upisuje se u službenu evidenciju u kojoj se vodi vlasništvo te imovine (nekretnine – porez na promet nekretnina, upis u gruntovnicu, upis u evidenciju obveznika komunalne naknade, porez na kuće za odmor, automobili – porez na cestovna motorna vozila, upis u evidenciju vlasnika vozila u MUP-u i ostalo)
3. kada strana osoba upisuje stjecanje prava i obveza u službenu evidenciju, a da pri tome ne postaje porezni obveznik (stjecanje vrijednosnih papira, otvaranje bankovnih računa, osnivanje trgovačkog društva, ostvarivanje prava na mirovinu iz Republike Hrvatske i ostalo)
4. kada to zahtjeva strana osoba, radi obveza propisanih posebnim zakonima.
Strana osoba u svrhu određivanja i dodjeljivanja OIB-a mjesno nadležnoj ispostavi OSOBNO ili putem OPUNOMOĆENIKA podnosi obrazac ZAHTJEVA ZA ODREĐIVANJEM I DODJELJIVANJEM OIB-a (u nastavku: Zahtjev), koji je moguće preuzeti sa linka http://www.porezna-uprava.hr/HR_obrasci ... ev-OIB.pdf, a uz Zahtjev osoba predočuje važeće isprave kojima potvrđuje podatke navedene u Zahtjevu.
Mjesno nadležna ispostava Porezne uprave – ispostava Porezne uprave prema mjestu gdje je nastao povod za praćenje strane osobe, npr:
- osoba je kupila nekretninu na području Zadra – mjesno nadležna ispostava Porezne uprave za određivanje i dodjelu OIB je ispostava Zadar
- osoba otvara bankovni račun u banci u Gospiću – mjesno nadležna ispostava Porezne uprave je ispostava Gospić
- osoba ostvaruje pravo na mirovinu iz Republike Hrvatske, a nadležni ured za mirovinsko osiguranje koji rješava pitanje mirovine je npr. na području Splita – mjesno nadležna ispostava Porezne uprave je ispostava Split
Ukoliko se ne može utvrditi mjesno nadležna ispostava Porezne uprave tada je potrebno da se strana osoba obrati u Poreznu upravu Područni ured Zagreb, Avenija Dubrovnik 32, 10000 Zagreb.
DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA ODREĐIVANJE I DODIJELJIVANJE OIB-a
STRANA FIZIČKA OSOBA
2. Putovnica – original na uvid, a kopija se prilaže uz Zahtjev
Iznimno, ako strana fizička osoba ne posjeduje putovnicu uz Zahtjev mora priložiti:
- europsku osobnu iskaznicu (državljani Europske unije) ili
- identifikacijski dokument iz države državljanstva uz dokaz o pripadajućem državljanstvu
STRANA PRAVNA OSOBA
2. Akt o osnivanju (rješenje ili izvadak iz nadležnog registra koji mora biti na hrvatskom jeziku ili preveden na hrvatski jezik od strane ovlaštenog sudskog tumača)
Kada Zahtjev u ime strane osobe (fizičke i pravne) podnosi OPUNOMOĆENIK, uz prethodno navedenu dokumentaciju (preslike dokumenata) mora dostaviti i punomoć.
PUNOMOĆ mora biti izdana za postupak određivanja i dodjeljivanja OIB-a. Punomoć mora biti sastavljena na hrvatskom jeziku ili prevedena na hrvatski jezik, budući je u Republici Hrvatskoj u službenoj upotrebi hrvatski jezik. Punomoć se zadržava u nadležnoj ispostavi Porezne uprave i mora biti ovjerena od strane javnog bilježnika samo iznimno ako postoji sumnja u njezinu vjerodostojnost. Ukoliko je punomoć izdana na javnog bilježnika, odvjetnika, javnopravno tijelo, banku nije potrebna ovjera punomoći. Ukoliko Zahtjev podnosi fizička osoba za stranu osobu, potrebna je ovjera punomoći.
S poštovanjem "
- vjesticanametli
#6 Re: Zaostala neisplaćena mirovina nakon ostavinske rasprave
-
lajkujMe
#7 Re: Zaostala neisplaćena mirovina nakon ostavinske rasprave
Vidim PIO hrvatske ne prca samo mene
Ne mogu ti dati pravni savjet ali mogu ti iz iskustva reci da im je PIO spor ko nista moze proci cak koja godina do neke odluke/rjesenja (u mom slucaju 2 godine)
OIB uopste ne moras ici tamo ili imati punomocnika itd, s njihove stranice skini obrazac za OIB broj, popuni ga kopiraj i pasos pismom posalji njima i gotovo.
Ne mogu ti dati pravni savjet ali mogu ti iz iskustva reci da im je PIO spor ko nista moze proci cak koja godina do neke odluke/rjesenja (u mom slucaju 2 godine)
OIB uopste ne moras ici tamo ili imati punomocnika itd, s njihove stranice skini obrazac za OIB broj, popuni ga kopiraj i pasos pismom posalji njima i gotovo.