zanimljivosti o vasim ljubimcima

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Flika

#1 zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by Flika »

Interesuju me pojedinosti o vasim ljubimcima, nesto karakteristicno samo za njih, nesto simpaticno sto rade isl.
Jeste li ikad obracali paznju na to jesu li vasi ljubimci ljevaci ili desnjaci, kako to uopste u zivotinjskom svijetu hoda?
Meni je recimo interesantno kako moja tigrica koristi iskljucivo desnu nogu za prihvatanje stvari, ni jedna tigrica prije ove nije uopste koristila noge na taj nacin pa sam mislila da to rade samo veci papagaji.
Imala sam jednu macu koja je volila da spava na tarasi tako da pusti da joj glava visi preko ruba tarase, to mi je uvijek bilo pomalo jezivo, jer se potpuno opusti, kao mrtva.
Takoder sam imala macka koji nikad nije htio da jede sa drugim mackama (a tad ih je bilo 11) pa makar i ostao gladan, uvijek smo ga morali posebno hranit.
Jedan macak je dojio svoju mamu cak i nakon sto je ona izvela trecu generaciju macica poslije njega, a ona mu je to bez problema uvijek pustala, drugi nisu mogli ni blizu :)
Eto, volila bih da na ovoj temi podijelite svoja iskustva...
sheilak

#2 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by sheilak »

Super tema :)

Moja maca voli ljencariti u ljuljasci koju imamo u sobi. :-D Ili u stolici za ljuljanje. Uglavnom, u svemu sto se ljulja. :-Isto tako, voli jesti sa mnom kifle i k'o fol citati jutarnje novine i gledati South Park. :-D
old_drummer

#3 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by old_drummer »

Moj Zuti (macak) voli da jede hranu za ribice. Kad osjeti miris poludi, skace i hvata kutijicu samo da se docepa... I onda sve pojede i ribica ostane gladna :-) Isti taj zuti ima jedan mali ritual prije papanja: obavezno mu moram sve na sitne komade isjeckat, inace nece ni da pogleda hranu. Mozda to i nije neka zanimljivost, mozda sam ga samo razmazila :-D

A drugi macak, Beni, voli da gleda u akvarij, i to samo sjede ispred i prati zbivanja u njemu, bez ikakvih reakcija... Nekad se zna popeti pa hodati po rubovima (prilicno je veliki akvarij), ali za Henrija, voda je zastitni omotac :mrgreen:
Flika

#4 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by Flika »

E kad smo kod citanja novina, moj papagaj voli da ih unistava, voli da se igra na tastaturi, F1 tipka mu je najdraza, i mogao bi satima da gleda youtube, nekad cak i zaspe gledajuci...
kurty

#5 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by kurty »

Eh posto imam dva psa...
prvo starija... zenka...

Boji se vode ko djavo krsta... Znaci kad odvrnem vodu a slauf prikopcan, bjezi odmah u kucicu...
Elem, ona je luda za kamenjem... Vjerujte mi da sam znao komad mesa drzati u desnoj ruci, kamen u lijevoj i meso nece ni da pogleda.... Ja joj ga "guram u usta" ona nista... Samo gleda u kamen... Ko god da udje u avliju, ona stane ispred i gura mu kamen da joj se baca...
Specificno je jos bilo kod nje da je svako malo sepala na jednu nogu... Savije je i nece uopste da staje na nju... Nakon dvije godine smo shvatili da oponasa mamu... Mama, svako malo iskrene nogu :-) :lol: :lol: :lol: i kad sepa mama, sepa i ona...cim mama prestane sepati, i ona odmah na 4 trci :lol: :lol: :lol:

Mladji... Muzijak...
Maza nevjerovatna... to je jedna njegova odlika, ali je to prisutno i kod drugih, vjerujem...
Ono po cemu je specifican jeste SMRK vode... Znaci, sam sebi odvrne cesmu i kupa se iz slaufa... Ili jedva ceka da ja krenem zaljevati cvjece i on "hvata" vodu... Znali smo mu nastimati tus... Otvori sam cesmu, tusra se pola sata, zatvori i nakon sat vremena opet... Kad idu oni sto sapiraju ulice, kod mene se zadrze pola sata... Onaj veliki smrk uper u njega i valjaju se od smjeha kako on "hvata" vodu...
Pasiflora

#6 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by Pasiflora »

joooooj kurty blago tebi!!!!!!!!!!!!!! Pravo si me nasmijao sa tom pricom o psu koji voli vodu :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja sam mislila da to vole samo psi u americkim reklamama :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovaj moj sreco voli svu vodu (more, jezera, rijeke, cak i Vrelo Bosne) osim kade. Hoda uredno zamnom po stanu, ulazi i u kupatilo, ali valjda ima sesto culo i cim skonta (nemam pojma kako) da ce se kupati, srola se na svoj jastuk i nema sanse da se pomakne. Samo vrti okicama i zvjera tko od nas ce ga pozvati da krene prema kupatilu :!:
Kada je bio mladji znala sam ga namamiti psecim kolacicima, ali cim bi dosao do kade, zgrabio kolacic, zbrisao bi natrag na jastuk. Nakon sto je povezao kolacice i kupanje, jedno vrijeme ih nije htio uopce jesti (bez obzira na kupanje) :lol:
Sada vec pokorno dodje kada ga pozovem, ali je toliko tuzan i nesretan da mi ga je naprosto zao. Kad ga unesemo u kadu trese se mu se svaki misic na tijelu - to je naprosto nevjerovatno. Niko sretniji od njega kada je sve gotovo i kad moze iskociti iz kade, istresti se najprije u kupatilu, pa u hodniku ispred kupatila, pa u dnevnom boravku i uglavnom - ne gine mi generalka stana poslije njegovog kupanja :lol: :lol: :lol: :lol:
minjonja

#7 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by minjonja »

ovo je odlicna tema :D ima ovdje materijala za pisat... ne znam odakle da pocnem :D

svi muzjaci kod mene su mlakonje, kao prvo :D hugu senada mlati, iako moze 3 puta u njega stati. ona uvijek prva mora da jede, ali on zato svaku noc u 10 podivlja (ko navijeni) i onda on nju napada. tad ona vristi ko da joj kozu guli, pa moram intervenisati, iako joj on nista ne radi sto ona njemu ne radi. slicno sa tigricama. zenka je prava domina. jel se jadni zuti pomijerio cenat od nje, odmah za njim. ne da jadnicku da jede, samo ga cisti. zuti ne da je mlakonja, nego je priglup. on se zna samo za store zakacati kad ih pustim, a imaju ustvari jos mjesta za sletit. zuta zna sletit bilo gdje, ali ako ce zuti 4 sata na stori kacit se, i ona ce. kad im otvorim kavez, prvi on izlazi. zuta je smotana oko toga. tad on malo zadrijema i pustim ga da se odmori od nje, dok ona vristi za njim iz kaveza :D na kraju i ona skonta kako se iz kaveza izadje i sleti do njega. tad opet pocinje cirkus... on cenat u lijevo, ona cenat ulijevo, on cenat gore, ona cenat gore.
duboka_misao

#8 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by duboka_misao »

obozava da zdere lubenicu ,ostavi samo tanku zelenu koricu a cutuk je vjecito u ustima, budala nekad raskrvari ali ne pusta Image
saga

#9 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by saga »

Moja je jedino zivo bice u kuci koje zapravo jede u trpezariji :mrgreen: Mi svi uglavnom pred tv-om, a ona ode do posudice, nafata si hrane u usta, ode do trpezarije, sjedne pored stola, ispusti sve i pojede, pa se vrati do posude, uzme jos, itd itd.
Na moru joj je dusa bilo cupat onu travu neku iz plicaka. Zagnjuri se, iscupa malo, izvadi na suho, pa se vrati po jos. A sega, jer joj cijela glava bude pod vodom kad to kida.
Na rijeci: 'ide se maca kupa' (pas je u pitanju, al je zadirkujemo), bjezi u najdalji, po mogucnosti najtamniji, ugao stana. A onda uvijek pravi ocajnicke pokusaje da izleti iz kade na svaki nas trenutak nepaznje. Inace voli plivat.
Kad je bila mala, uvijek je zapinjala za svoje usi kada hoda i njuska (koker je). A i sad se to nekad desi :)
I ne znam, trenutno se ne mogu sjetiti nicega vise.

I da, strasno voli baloncice :mrgreen:
jaca-maca

#10 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by jaca-maca »

Cuko: Voli vodu, ali samo u kanalu :-D Voli tako uci u kanal i pretrcati ga iako nema vode, valjda zamislja da ima :-D Obozava da hoda tamo gdje je nizbrdo pogotovo gdje ima krtica
Uzasno se boji otvorenog kisobrana i kad tako setajuci naidjemo na nekakav bacen, ona se nakostrijesi, pridje pa otrci, pa opet pridje i tako nekoliko puta.
Kad cuje da vadim usisivac odma otrci sto dalje moze.

Maca: Obozava kutije, svaki put kad neko od ukucana kupi cipele, zna se kome ide kutija. Iako je mama pokusava nauciti i zabranjuje joj da se penje na krevet, ona to stalno radi, kad mama nije tu :lol:
Ako lezim pokrivena jorganom ili dekom u krevetu, ona se zavuce ispod, sto znaci da hoce da se igra
sheilak

#11 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by sheilak »

:-D

Evo, sad sam se sjetila da moja (maca) voli najlonske kese. Kada se vratim iz trgovine i nakon sto spremim stvari, ona se uvuce u kesu i prevrce se dok se ne srusi sa kauca. :-D Takodjer sa cukom (maltezerom) voli sjediti na balkonu na prvom spratu i suncati se.

Cuko se voli kupati, ali jos vise prati zube. :-D Ne znam zasto. Cesljati se ne voli, ali mene istrpi, nekako. Isto tako, ne moze sama spavati, pa oko tri sata ujutro skace meni ili mojoj tetki u krevet. Ili place da je se podigne ako ne moze sama skociti jer se ulijenila. Samo lezi na svojoj! fotelji (kojoj niko ne smije prici ako je ona u blizini) i sklizne s nje kada shvati da neko jede. Onda se odgega do te osobe i zapilji. :D Bila je kod veterinara, propisao joj je dijetu, ali dzaba.

:-D
No_oNe__

#12 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by No_oNe__ »

Kod mene je Mucika- nimfa pokvario sekundaricu na zidnom satu ... jednostavno je slijetao na sat kada g aniko nije gledao i ganjao je sekundaricu dok joj nije dohakao! :)

Mora biti pusten za vrijeme rucka i hodati po stolu inace niko ne moze od njega jesti

sam sebe i mene zove Mucika, moj mu je tata "pile malo" ( kad nas vidi oslovi nas - sebe samog stalno oslovljava hahhaa)

navece u 21.00 ide u kavez i ceka 20min da ga neko pokrije, ako ne bude pokriven - opet vriska!

obozava tv - i ne da nikome da mu pridje

jede samo vrsak mrkve (onaj najtanji dio kao repic)

boji se paukova i ptica koje lete vani - i ako vidi da prolijecu ptice - krije se iza necije glave

obozava da se vozi u autu - cim stavimo kavez u auto on pocne da prica i pjeva (ali lijepo) sve sto zna ... i tako sve dok ne stignemo na odrediste.

voli da se ogleda na pegli --- cesto se iza iste i sakrije pa se ne javlja ukucanima koji ga dozivaju

dobro ono standardno voli sarmirati pojedine goste pa i njima izvodi svasta

obozava kospice od tikve, ukrade jednu i ode na kraj stola i izmrvi je :)

....
zelenashica

#13 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by zelenashica »

sitno wrote:joooooj kurty blago tebi!!!!!!!!!!!!!! Pravo si me nasmijao sa tom pricom o psu koji voli vodu :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja sam mislila da to vole samo psi u americkim reklamama :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovaj moj sreco voli svu vodu (more, jezera, rijeke, cak i Vrelo Bosne) osim kade. Hoda uredno zamnom po stanu, ulazi i u kupatilo, ali valjda ima sesto culo i cim skonta (nemam pojma kako) da ce se kupati, srola se na svoj jastuk i nema sanse da se pomakne. Samo vrti okicama i zvjera tko od nas ce ga pozvati da krene prema kupatilu :!:
Kada je bio mladji znala sam ga namamiti psecim kolacicima, ali cim bi dosao do kade, zgrabio kolacic, zbrisao bi natrag na jastuk. Nakon sto je povezao kolacice i kupanje, jedno vrijeme ih nije htio uopce jesti (bez obzira na kupanje) :lol:
Sada vec pokorno dodje kada ga pozovem, ali je toliko tuzan i nesretan da mi ga je naprosto zao. Kad ga unesemo u kadu trese se mu se svaki misic na tijelu - to je naprosto nevjerovatno. Niko sretniji od njega kada je sve gotovo i kad moze iskociti iz kade, istresti se najprije u kupatilu, pa u hodniku ispred kupatila, pa u dnevnom boravku i uglavnom - ne gine mi generalka stana poslije njegovog kupanja :lol: :lol: :lol: :lol:
Moj pekinezer je obožavao vodu.Čim odvrnem česmu u kupatilu u kadi Lupi je namah uletio i namjestio se za kupanje :-) jedva sam ga odvikla te navike :lol: ....i ono najmsješnije u svemu je što i nakon kupanja i sušenja se nikad ne počinje sa rastresanjem dlake(onaj karakteristični načim psa koji osjeti vodu) nego tek tad fen vratim na mjesto :lol:
soraja27

#14 Re: zanimljivosti o vasim ljubimcima

Post by soraja27 »

Usvojila sam njemačkog terijera sa ulice i primjetila sam da, kad vrši veliku nuždu, voli da nasloni dupe na drvo, žbun, stup ili kantu za smeće, bilo šta vertikalno i onda to odradi tako da sve skupa to ostane na spomenutom, 30cm od zemlje. Možda je to neki njihov lovački fol, ostavljanje tragova po drveću i sl. ili mu samo treba podražaj. :)) Ne znam.
Post Reply