mO k3 wrote:Kinaski wrote:kul tema
Pravo dobra tema ... kako ide ovo google maps jeli svaki dan prave slike ili kao arhiva??
Arhiva. Koliko sam ja primjetio urbana podrucja, tj. vece gradove slikaju nesto cesce (mozda svake godine), a ruralna prilicno rijetko (svako par godina). Ovo je bazirano na mom pracenju nekih lokacija oko Sarajeva i sela gdje su mi dedo i nena zivjeli. Sigurno postoji i razlika u vaznosti lokacije pa je, pretpostavljam, npr. New York cesce meta novih slika nego Sarajevo.
Ako skines Google Earth program onda mozes premotavati unazad slike i gledati kako je izgledalo prije 10-15 godina. Izbor premotavanja takodjer ovisi od lokacije koliko se sjecam. Dakle ne mozes bas ocekivati da ces svugdje vidjeti sliku it X godine, npr. lokacija moze imati sliku iz 2000, pa da je sljedeca iz 2005. Naravno, sto smo blize sadasnjosti sve su cesce slike. Mozda jednog dana i bude sedmicni, ili cak dnevni update.
A tu je i Street View koji kod nas nazalost nema nikako, a super je stvar za planirati putovanje i vidjeti npr. kakav je odredjeni put. Hrvatska je super pokrivena, Srbija svakim danom sve vise, ali kod nas nista. Nisam siguran da li je zbog nekog zakona (sto je razlog zasto nije toliko pokrivena Njemacka i Austrija) ili jednostavno nismo dosli na red.