Zanimljiva zivotna situacija
-
melb26sa
#26 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Ako je jedan od najboljih kandidata onda je zovi na razgovor.
Mi kad smo radili intervjue uvijek nas je bilo bar dvoje u zavisnosti od pozicije koju smo popunjavali.
Cisto poslovno i profesionalno, caskanje ostavite za poslije intervjua.
Ako ne zadovolji na intervjuu i odlucite se za drugog kandidata, fino svim odbijenim mail sa zahvalom sto su se prijavili ali da ste se odlucili za kandidata koji bolje zadovoljava vase zahtjeve.
Ako zadovolji i ima odgovarajuce kvalifikacije onda je uposli.
Mozda zena vec ima posao samo trazi nesto sto je vise interesuje, ne znam koju vrstu posla postavljac teme ima.
Mi kad smo radili intervjue uvijek nas je bilo bar dvoje u zavisnosti od pozicije koju smo popunjavali.
Cisto poslovno i profesionalno, caskanje ostavite za poslije intervjua.
Ako ne zadovolji na intervjuu i odlucite se za drugog kandidata, fino svim odbijenim mail sa zahvalom sto su se prijavili ali da ste se odlucili za kandidata koji bolje zadovoljava vase zahtjeve.
Ako zadovolji i ima odgovarajuce kvalifikacije onda je uposli.
Mozda zena vec ima posao samo trazi nesto sto je vise interesuje, ne znam koju vrstu posla postavljac teme ima.
- atko
#27 Re: Zanimljiva zivotna situacija
A) budi prfesionalac odradi to hladno bez obizra jel to osoba A,B ili C
B) Ako te povrijedila i ako te to jos boli i ako imas potrebu da se na neki nacin malo osvestis ili idemonstriras kako si ti ipak uspjesan ... onda postupi kako mislis da trebas
Meni se cini da ta prijava nikakooo nije slucajno stigla ... a i ti meni se cini imas zelju da je primis na razgovor ako nista da pokazes kako neko ko se smatro uspjesnim i nogiro neuspjesnog mora da sjede pred istog
... ko da je zaostalo malo elektriciteta
de nas izvjestavaj sta je dalje bilo ...

U glavnom najbolja praksa je biti profesionalac i naravno primiti onu koja ima najvece oveee karakteristikee

B) Ako te povrijedila i ako te to jos boli i ako imas potrebu da se na neki nacin malo osvestis ili idemonstriras kako si ti ipak uspjesan ... onda postupi kako mislis da trebas
Meni se cini da ta prijava nikakooo nije slucajno stigla ... a i ti meni se cini imas zelju da je primis na razgovor ako nista da pokazes kako neko ko se smatro uspjesnim i nogiro neuspjesnog mora da sjede pred istog
U glavnom najbolja praksa je biti profesionalac i naravno primiti onu koja ima najvece oveee karakteristikee
- Soul_Sista
#28 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Ne znam za postavljaca teme kako osjeca i sta ostali misle ali meni bi bilo gotiva sjediti preko puta nekoga ko mi je u lice rekao da sam looser ili sta vec i sad mu posao ovisi o meni
sto ti je losa karma i jos kad se vrati u lice

-
RtrnOfSalisbury
#29 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Ja bi zaisko nekoliko dodatnih informacija: otkud tu sunce ti ... radis li dje? jel zbilja hoces da radis ovo? kako prolazis? za kog navijas sad? sa naglaskom na sad itd. tek da se dobije na vremenu a onda uz pice (ili vise njih) u tisini sobe odluciti kamo i kuda
- Edin H.
#30 Re: Zanimljiva zivotna situacija
U kakvoj klosarskoj firmi ti radis pa sam odlucujes koga primiti na posao, zar nema komisija
Druga stvar je sto moras naglasiti pri pocetku interview-a da poznajes kandidata i u kojoj relaciji, a onda je na ostalima u komisiji i pravnoj sluzbi da odluce da li ce se tvoje bodovanje vrednovati za nju i ostale kandidate.
Ukoliko to ne uradis ta djevojka ima odlicne osnove za zalbu.
Druga stvar je sto moras naglasiti pri pocetku interview-a da poznajes kandidata i u kojoj relaciji, a onda je na ostalima u komisiji i pravnoj sluzbi da odluce da li ce se tvoje bodovanje vrednovati za nju i ostale kandidate.
Ukoliko to ne uradis ta djevojka ima odlicne osnove za zalbu.
- _tulumba_
#31 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Pa direktore, kakvo je ovo pitanje?
Pa zna se, primis je, pa joj das otkaz, al' ne otkaz nego let iz firme
Obrazlozenje za otkaz, ma nesposobna, lijena, ovakva,onakva i tako
Cisto da dovedes sve u jednakost..
Ozbiljno, ako ti je stalo do posla, a trebalo bi da jeste, primas onog ko ti donosi, pravi novac, bez ikakvog uplitanja emocija ili ranijih nekih misljenja...To je bilo, proslo i mozda je samo slucajnost kojoj pridajes znacaj a moze se desiti da je pozoves na razgovor a da ti ni ne odgovori ili ne dodje...Ipak i zene su
(nisu sve da me ne bi neka od nadredjenih u banovice), ako sazna da si joj ti na intervju i ima malo ponosa, mozda i ne dodje uopce, pa po cijenu da nikad taj posao i ne dobije.Doduse, ne znam o kakvoj je firmi rijec, da li si iskljucivo ti taj koji mora obavljati izbor kandidata (i da je mozda tvoja firma) ili si direktor neke firme..
Profesionalnost bi trebala biti na prvom mjestu!
Pa zna se, primis je, pa joj das otkaz, al' ne otkaz nego let iz firme
Obrazlozenje za otkaz, ma nesposobna, lijena, ovakva,onakva i tako
Ozbiljno, ako ti je stalo do posla, a trebalo bi da jeste, primas onog ko ti donosi, pravi novac, bez ikakvog uplitanja emocija ili ranijih nekih misljenja...To je bilo, proslo i mozda je samo slucajnost kojoj pridajes znacaj a moze se desiti da je pozoves na razgovor a da ti ni ne odgovori ili ne dodje...Ipak i zene su
Profesionalnost bi trebala biti na prvom mjestu!
- Ridjobrki
#32 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Brate, nema načina da ti tu ispadneš prav pa se ti tu fino izuzmi. Šta god da učiniš ispašće da je iz ličnih razloga pa taman da si najjači karakter i odoliš tome 100%. Odi fino šefu sa rečenicom "sa jednom od kandidatkinja (naravno, ne navodiš kojom) imam istorijat odnosa koji bi mogli dovesti u pitanje moju neutralnost i budući da ne želim ugroziti kako svoj moralni integritet i kredibilitet tako i poslovanje firme... blabla... serser..." fino ga zamoliš da to odradi neko drugi i još pokupiš kod njega poene za profesionalizam i poslovnu etiku. Šta god drugo uradiš nećeš ni sam vjerovati u svoj obraz i motive a šta ti to treba? Ti si svoju satisfakciju ovim već dočekao... Naravno, ako nisi neka sitna duša i gmaz - to je onda već druga stvar...
- Magarece_godine
#33 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Ja sam slucaj kao ti
Ja apsolvent ona brucos ... Ja jos uvijek apsolvent ona upisala master ... Zato zaposli mene, da ne budem ostavljen
zavrsicu fax, casna pionirska 
- Djokej
#34 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Druže daj joj posao i pokaži joj da si bolji čovjek od nje.. Samo će je još više peći savjest...
- ljubav_aha
#35 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Djokej wrote:Druže daj joj posao i pokaži joj da si bolji čovjek od nje.. Samo će je još više peći savjest...
-
TheMule
#36 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Ima dosta osvetoljubivih odgovora, ta riejsenja su za malu djecu i male ljude.
Iz uvodnog posta se vidi da jos imas neka osjecanja tu, mada ona bila i negativna prema toj osobi. Prema tome:
A) Ako si ozenjen ili u vezi, moras biti lojalan toj osobi, tako da ovu bivsu nemoj ni zvati na razgovor uopste. Moraces je vidjati, ona ce se mozda nabacivati, ako si je jednom volio moze se lahko desiti opet. Sam si reko da ne trebaju neke posebne kvalifikacije, nadji nekog drugog i nece biti nikakvih komplikacija.
B) Ako nizi ozenjen ili u vezi, onda bi trebo neko drugi da obavi te razgovore a ne ti. Gdje ces obavljati razgovore ako znas kandidate??
Bilo kako bilo, ona ne bi trebala sjediti pred tobom da se ti izivljavas, pusti se gluposti. Ako je prime pa je nekad sretnes, ponasaj se normalno ali drzi distancu i to je to.
EDIT: Sto se tice te bivse kao osobe, koja kucka...
Iz uvodnog posta se vidi da jos imas neka osjecanja tu, mada ona bila i negativna prema toj osobi. Prema tome:
A) Ako si ozenjen ili u vezi, moras biti lojalan toj osobi, tako da ovu bivsu nemoj ni zvati na razgovor uopste. Moraces je vidjati, ona ce se mozda nabacivati, ako si je jednom volio moze se lahko desiti opet. Sam si reko da ne trebaju neke posebne kvalifikacije, nadji nekog drugog i nece biti nikakvih komplikacija.
B) Ako nizi ozenjen ili u vezi, onda bi trebo neko drugi da obavi te razgovore a ne ti. Gdje ces obavljati razgovore ako znas kandidate??
Bilo kako bilo, ona ne bi trebala sjediti pred tobom da se ti izivljavas, pusti se gluposti. Ako je prime pa je nekad sretnes, ponasaj se normalno ali drzi distancu i to je to.
EDIT: Sto se tice te bivse kao osobe, koja kucka...
Last edited by TheMule on 25/02/2010 03:43, edited 1 time in total.
-
trinit1404
#37 Re: Zanimljiva zivotna situacija
s profesionalne tacke gledista, u ovoj situaciji nailazimo na konflikt interesa. ukoliko se radi o organizaciji ili firmi koja ne pravi diskriminaciju ni po bilo kojem osnovu, potrebno bi bilo da se doticni povuce iz cjelokupnog procesa te isti prepusti nekom drugom.
no, koliko vidim, on je ovo pitanje postavio nekad davno, tako da se situacija vec davno razrijesila. bar se nadam.
no, koliko vidim, on je ovo pitanje postavio nekad davno, tako da se situacija vec davno razrijesila. bar se nadam.
-
trinit1404
#38 Re: Zanimljiva zivotna situacija
izvinjavam se, pitanje je postavljeno jucer. pogrijesila sam datume. elem, eto da sam na tvom mjestu, ja bih se povukla iz procesa odabira posebno ako se radi o firmi ili organizaciji ili drzavnoj sluzbi. ako se radi o tvojoj privatnoj firmi, bilo bi dobro da postujes ova univerzalna pravila koja bi se trebala primjenjivati. no do tebe je. u svemu ovom, bitno je da sam sebi na kraju dana mozes reci da si bio pravi dzentlemen i fer prema svima koji su aplicirali, pa i njoj. mozda ne bi bilo lose da porazgovaras s njom, ko zna, mozda ona i nece zeljeti taj posao kad shvati o kakvoj se situaciji radi.trinit1404 wrote:s profesionalne tacke gledista, u ovoj situaciji nailazimo na konflikt interesa. ukoliko se radi o organizaciji ili firmi koja ne pravi diskriminaciju ni po bilo kojem osnovu, potrebno bi bilo da se doticni povuce iz cjelokupnog procesa te isti prepusti nekom drugom.
pozdrav i sretno!
-
RtrnOfSalisbury
#39 Re: Zanimljiva zivotna situacija
jes vala, sve po redu i zakonu pa makar se napravio drzavni slucaj.
a sta ako mala izvadi telefon iz tasnice i okrene broj pa prozbori tuznim glasom: bebice ovaj izgleda nece da me primi?
a sta ako mala izvadi telefon iz tasnice i okrene broj pa prozbori tuznim glasom: bebice ovaj izgleda nece da me primi?
-
Static-X
#40 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Ridjobrki wrote:Brate, nema načina da ti tu ispadneš prav pa se ti tu fino izuzmi. Šta god da učiniš ispašće da je iz ličnih razloga pa taman da si najjači karakter i odoliš tome 100%. Odi fino šefu sa rečenicom "sa jednom od kandidatkinja (naravno, ne navodiš kojom) imam istorijat odnosa koji bi mogli dovesti u pitanje moju neutralnost i budući da ne želim ugroziti kako svoj moralni integritet i kredibilitet tako i poslovanje firme... blabla... serser..." fino ga zamoliš da to odradi neko drugi i još pokupiš kod njega poene za profesionalizam i poslovnu etiku. Šta god drugo uradiš nećeš ni sam vjerovati u svoj obraz i motive a šta ti to treba? Ti si svoju satisfakciju ovim već dočekao... Naravno, ako nisi neka sitna duša i gmaz - to je onda već druga stvar...
-
sandra01
#41 Re: Zanimljiva zivotna situacija
@ Rijobrki Jockey i The Mule
Hvala Vam sto ste mi pokazali da jos uvjek ima pravih muskaraca .
Puno Vas volim
Hvala Vam sto ste mi pokazali da jos uvjek ima pravih muskaraca .
Puno Vas volim
- Gorštak
#42 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Ako si oženjen, ne pušĆaj je blizu sebe. Živu ne vjeruj, mrtva se ne boj.
- Asana
#43 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Velike kompanije to rjesavaju jednostavno:
ti si u konfliktu interesa (interes firme i tvoj licni odnos prema nekom od kandidata) i kad si uvidio da je medju kandidatima neko s kim imas licnu relaciju i ne mozes biti objektivan, treba da se ogradis od ucesca u konkursu.
Neka u komisiji za prijem umjesto tebe jednostavno bude neko drugi.
Samo, cini se ovdje da se ti radujes mogucnosti da se nasladjujes pred njom zbog situacije u kojoj ti vise nisi luzer a ona je neko cija ocekivanja dolaze u pitanje tvojom odlukom. A to nisu bas "casni" motivi.
ti si u konfliktu interesa (interes firme i tvoj licni odnos prema nekom od kandidata) i kad si uvidio da je medju kandidatima neko s kim imas licnu relaciju i ne mozes biti objektivan, treba da se ogradis od ucesca u konkursu.
Neka u komisiji za prijem umjesto tebe jednostavno bude neko drugi.
Samo, cini se ovdje da se ti radujes mogucnosti da se nasladjujes pred njom zbog situacije u kojoj ti vise nisi luzer a ona je neko cija ocekivanja dolaze u pitanje tvojom odlukom. A to nisu bas "casni" motivi.
- Asana
#44 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Raduje me sto vidim da ima vise korisnika s istim odgovorom u vezi s profesionalnim odnosom prema situaciji
Dakle, vec poznajemo osnove pojmove poslovne etike:))
Dakle, vec poznajemo osnove pojmove poslovne etike:))
-
Brada_
#45 Re: Zanimljiva zivotna situacija
druze zaposli ti nju a ona ce svaki dan da trci za tobom i da ti se uvlaci u guzicu a ako ti kojim slucajem dojadi ili ne bude obavljala posao kako treba daj joj otkaz.
P.S. kakva si ti nafaka od covjeka pa da ti se tako karte obrnu
P.S. kakva si ti nafaka od covjeka pa da ti se tako karte obrnu
-
leo karan
#46 Re: Zanimljiva zivotna situacija
ko da gledam svojim ocima
ode firma u qrac

ode firma u qrac
- ružmarin-a
#47 Re: Zanimljiva zivotna situacija
veoma zanimljiva situacija
a zanimljivo i da ljudi površno čitaju tvoj prvi post...
možda je i ne vidiš ili 1 il 2 puta u toku godine
možda si i jednini koji može obaviti intrevju s kandidatima
:::::::
:::::::::::::::::....::::::
i meni je prvo palo na pamet da ona upravo zna ko aminuje u toj firmi i zato se prijavila
obzirom da ne trebaju posebne kvalifikacije i da je svejedno koga primiti, ipak treba odabrati osobu koja djeluje odgovorno i ozbiljno
to su vrlo tačbl stvari - mi smo se zeznuli u odabiru osobe i prvi i drugi utisak su nas žestoko zeznuli
pokajali smo se što smo primili osobu X ali je srećom ona dala otkaz jer sam od nje previše očekivala
(uglavnom smiješne stvari, nije navikla da joj se šefuje, a nije navikla ni da radi)
pa me poštedila muke da joj ja saopštim da je direktor spremio otkaz za nju iz objektivnih razloga
teško je uopšte obaviti intervju ako poznaješ osobu a kamo li si imao emotivnu vezu s njom, stoga pročitaj sve što ljudi pišu, poslušaj šta ti prijatelji sugerišu i na kraju poslušaj glas svog razuma a ne srca
sretno
a zanimljivo i da ljudi površno čitaju tvoj prvi post...
možda je i ne vidiš ili 1 il 2 puta u toku godine
možda si i jednini koji može obaviti intrevju s kandidatima
:::::::
:::::::::::::::::....::::::
i meni je prvo palo na pamet da ona upravo zna ko aminuje u toj firmi i zato se prijavila
obzirom da ne trebaju posebne kvalifikacije i da je svejedno koga primiti, ipak treba odabrati osobu koja djeluje odgovorno i ozbiljno
to su vrlo tačbl stvari - mi smo se zeznuli u odabiru osobe i prvi i drugi utisak su nas žestoko zeznuli
pokajali smo se što smo primili osobu X ali je srećom ona dala otkaz jer sam od nje previše očekivala
(uglavnom smiješne stvari, nije navikla da joj se šefuje, a nije navikla ni da radi)
pa me poštedila muke da joj ja saopštim da je direktor spremio otkaz za nju iz objektivnih razloga
teško je uopšte obaviti intervju ako poznaješ osobu a kamo li si imao emotivnu vezu s njom, stoga pročitaj sve što ljudi pišu, poslušaj šta ti prijatelji sugerišu i na kraju poslušaj glas svog razuma a ne srca
sretno
- Op3r4t0r
#48 Re: Zanimljiva zivotna situacija
Nastavak sapunice je kratak, htio sam da vidim kako bi ostali reagovali u ovakvoj ili slicnoj situacijimoderator wrote:operator, a nastavak sapunice?
- minjonja
#49 Re: Zanimljiva zivotna situacija
jel to fakat birate samo one sa najvecim stazom?
- ružmarin-a
#50 Re: Zanimljiva zivotna situacija
uuuuuuuuuOp3r4t0r wrote:Nastavak sapunice je kratak, htio sam da vidim kako bi ostali reagovali u ovakvoj ili slicnoj situacijimoderator wrote:operator, a nastavak sapunice?a vec kad smo kod situacije ono sto vam mogu sa sigurnoscu reci je da razgovor nece biti izbjegnut, da osoba A nece biti primljena, informacija za dusebriznike, njena prijava a ni ona sama bez obzira na proslost nije najbolji izbor, i naravno kao i vecinom kad muski biraju bice primljena ona sa najvecim s.......tazom