Zamorac ili Guinea Pig

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Chulle

#1 Zamorac ili Guinea Pig

Post by Chulle »

Ej pozz svima... ja sam novi...tako da ak sam neko pravilo prekrsio ovom temom...srry :D

Znaci vako stvari stoje :D
Kupio sam zamorca, muskarca, mlad je 3 mjeseca.
I uglavnom sam ga stavio u kavez, nije neki extra veliki, ali je dovoljan...cim malo poraste...kupujem nesta vece ;)...
Kupio sam ga u petak, do subote se bojao, bjezao u coskove, al sad se navikao malo, jos se boji, al ne ko prije... i sad me zanima nekoliko stvari...
- Procitao sam da oni kao i mi nemogu sintetizirat c vitamin, vec ga moraju unositi.... Kako, jel se to kupi negdje pa razmuti sa vodom, il mu dajem narance i ostale vocke bogate c vit. iz sjena nemere dobiti puno, jer c.vit. brzo izlapi, a sjeno se dugo cuva...tako da... help
-Takodjer sam procitao da nuzdu vrse samo na jednom mjestu... A ovaj moj, da izvinete kenja po cjelom kavezu... Jes da je samo tri dana kod mene...danas mu mjenjam pilotu, pa bih htio da znam jel imaju neke metode da se dresira, il ce vremenom sam skontat da nevalja lezat u svojim govnima xD
- Vasi savjeti, cim ga hraniti, kako ga odrzavat cistim, sve dobrodoslo
I jos nesta...jel mu treba onaj tocak? U Shopu su mi rekli da ga svi kupuju, mada nije za zamorca, neg vise za hrcka...
Koliko ce mu vremenski trebat da se privikne na mene???
Jel on zna kako piti vodu??? Imam neki kanistercic, sa cjevi, koja ima kuglicu, pa moze piti samo kad cucla, a ja ga do sad nisam vidio da to radi...
I samo mi sjedi u jednom kutu...osim kad jede...tad ode po hranu, i vrati se u kut...jel to tako uvjek...il dok se neoslobodi?

Hvala unaprijed ;)
nevenka

#2 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by nevenka »

Zdravo :)

i čestitam na prinovi :)

Imala sam zamorca koji je živio 5 godina, uginuo je ljetos :(

To su veoma društvene životinje, sa kojima čovjek može da uspostavi jako finu komunikaciju :) Imaju čak svoje zvukove koje ispuštaju i kojima govore kako se osjećaju.

Jako su plašljivi pa će mu trebati vremena da se malo oslobodi, tako da je njegovo ponašanje sasvim normalno. Bilo bi najbolje da ga na početku ne izlažeš velikoj buci, naglim pokretima i da kavez držis na mjestu gdje nema propuha, gdje nije hladno, a opet ni prevruče. Moj se npr. polako navikavao na različite zvukove da na kraju nije više ni našta reagovao negativno.

Na početku mu neće biti pravo što ga uopšte uzimaš u ruke, ali to je neophodno da bi se navikao na tebe i opustio i da ne bi ostao divlji. Pa polako, na početku pomalo, a onda kako se bude opuštao gnjavi ga što više :)

Vitam C je veoma važan i ne mogu ga sami proizvesti. Odrastao zamorac treba dnevno unijeti u organizam 30 mg. Ja sam uzimala PlivitC za djecu ( 50mg ). Polovila tabletu, znači 25 mg isitniš i ja sam to onda mazala na koru krastavice, jer je moj zamorac obožaovao krastavac. Ti bi mu dok je još mali mogao davati četvrtinu tablete. Zimi sam mu to davala svaki dan, a ljeti pošto je ishrana raznovrsnija svakih nekoliko dana. Vitaminom C se teško može predozirati, jer organizam izluči višak.

Sijeno im je jako važno za ishranu, tako da u kavezu uvijek mora imati svježeg sijena. Važno im je za probavu. Sve ostalo, voće, povrće i suha hrana im se treba davati u ograničennim količinama, jer su izjelice :)

Voće i povrće dobro oprati i posušiti. a neko naravno i oguliti :)

Možeš mu davati jabuku, mrkvu, , krastavac, naranču, mandarinu, NE ZELENU SALATU ( nadima ), baananu, krušku, peršun, papriku, cveklu ( ali malo, teška je ) ...
( Daću ti kasnije detaljniji spisak :) )

Suhu hrani stogo ograničiti, jenom dnevno, fildžaan. Ona ih deblja.

Nemoj se čuditi, ako neće nešto da jede, oni su kao ljudi, svaki ima svoj ukus. Čak vremenom mijenjaju ukus, moj nije 2 godine htio mrkve da okusi poslije je počeo jesti :)

Moj nikad nije naučio piti vodu na pipu, pio je iz zdjelice, ali znam da ostali zamorci nemaju sa tim problema. Oni ne piju često vodu, jer dosta tečnosti unesu kroz voće i povrće.

Što se tiče higijenskih navika dok su mali to rade svuda, poslije po čoškovima, to sami skuže ( kasnije ću ti detaljno objasniti kako sam ja svog zamorca neke stvari naučila :) ) I oni se daju naučiti nekim stvarima, motiv je naravno hrana :) Ja sam njemu čistila nekoliko puta dnevno, samo ono što obavi, izvadim te dijelove i dodam piljevine, a sedmično svu pilotu kad sam imala manji kavez, a za veliki kavez svake dvije sedmice. Kavez se ne smije prati nikakvim jakim sredstvima za čišćenje, jer im to može biti toksično. Ja sam prala kabašem i vrelom vodom.

Oni se kupaju, ali ne često i to mora biti pažljivo. Pošto je on još mali nemoj ga kupati dok ne pređe pola godine, ne ojača i navikne se na tebe. Do tada možeš koristiti baby maramice da mu malo obrišeš šape i pozadinu :)

Treba im dosta prostora, tako da mu kupi što veći kavez. Biće potrebno i da ga radi njegovog psihičkog i fizičkog zdravlja makar jednom dnevno puštaš malo i po kući, da istražuje, samo se mora paziti da se negdje ne zvuče ili ne pregrize nešto ili ne pojede nešto što ne treba Tako da mu se za počeetak mora ograničiti prostor kojim se kreće i uvijek uz nadzor :)

Njima ne treba točak za hrčke, mali im je a i neće ga koristit. Ono što mu treba u kavezu je neka kućica ili zaklon. Najbolje je da mu za počeetak improvizuješ kućicu od kartona, da se može sakriti. To im je veoma važno, da se mogu sakriti i tu spavati.

Odrastao mužijak naraste do otprilike kilo i 200 grama :) Sada pretpostavljam da ima moža 200 gr. Ako imaš priliku, vagaj ga redovno da vidiš da raste :)

Nadam se da sam pomogla :)

Ako imaš još pitanja slobodno pitaj... :)

i naravno hoćemo SLIKEEEEEE :)
Chulle

#3 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Chulle »

nevenka wrote:Zdravo :)

i čestitam na prinovi :)

Imala sam zamorca koji je živio 5 godina, uginuo je ljetos :(

To su veoma društvene životinje, sa kojima čovjek može da uspostavi jako finu komunikaciju :) Imaju čak svoje zvukove koje ispuštaju i kojima govore kako se osjećaju.

Jako su plašljivi pa će mu trebati vremena da se malo oslobodi, tako da je njegovo ponašanje sasvim normalno. Bilo bi najbolje da ga na početku ne izlažeš velikoj buci, naglim pokretima i da kavez držis na mjestu gdje nema propuha, gdje nije hladno, a opet ni prevruče. Moj se npr. polako navikavao na različite zvukove da na kraju nije više ni našta reagovao negativno.

Na početku mu neće biti pravo što ga uopšte uzimaš u ruke, ali to je neophodno da bi se navikao na tebe i opustio i da ne bi ostao divlji. Pa polako, na početku pomalo, a onda kako se bude opuštao gnjavi ga što više :)

Vitam C je veoma važan i ne mogu ga sami proizvesti. Odrastao zamorac treba dnevno unijeti u organizam 30 mg. Ja sam uzimala PlivitC za djecu ( 50mg ). Polovila tabletu, znači 25 mg isitniš i ja sam to onda mazala na koru krastavice, jer je moj zamorac obožaovao krastavac. Ti bi mu dok je još mali mogao davati četvrtinu tablete. Zimi sam mu to davala svaki dan, a ljeti pošto je ishrana raznovrsnija svakih nekoliko dana. Vitaminom C se teško može predozirati, jer organizam izluči višak.

Sijeno im je jako važno za ishranu, tako da u kavezu uvijek mora imati svježeg sijena. Važno im je za probavu. Sve ostalo, voće, povrće i suha hrana im se treba davati u ograničennim količinama, jer su izjelice :)

Voće i povrće dobro oprati i posušiti. a neko naravno i oguliti :)

Možeš mu davati jabuku, mrkvu, , krastavac, naranču, mandarinu, NE ZELENU SALATU ( nadima ), baananu, krušku, peršun, papriku, cveklu ( ali malo, teška je ) ...
( Daću ti kasnije detaljniji spisak :) )

Suhu hrani stogo ograničiti, jenom dnevno, fildžaan. Ona ih deblja.

Nemoj se čuditi, ako neće nešto da jede, oni su kao ljudi, svaki ima svoj ukus. Čak vremenom mijenjaju ukus, moj nije 2 godine htio mrkve da okusi poslije je počeo jesti :)

Moj nikad nije naučio piti vodu na pipu, pio je iz zdjelice, ali znam da ostali zamorci nemaju sa tim problema. Oni ne piju često vodu, jer dosta tečnosti unesu kroz voće i povrće.

Što se tiče higijenskih navika dok su mali to rade svuda, poslije po čoškovima, to sami skuže ( kasnije ću ti detaljno objasniti kako sam ja svog zamorca neke stvari naučila :) ) I oni se daju naučiti nekim stvarima, motiv je naravno hrana :) Ja sam njemu čistila nekoliko puta dnevno, samo ono što obavi, izvadim te dijelove i dodam piljevine, a sedmično svu pilotu kad sam imala manji kavez, a za veliki kavez svake dvije sedmice. Kavez se ne smije prati nikakvim jakim sredstvima za čišćenje, jer im to može biti toksično. Ja sam prala kabašem i vrelom vodom.

Oni se kupaju, ali ne često i to mora biti pažljivo. Pošto je on još mali nemoj ga kupati dok ne pređe pola godine, ne ojača i navikne se na tebe. Do tada možeš koristiti baby maramice da mu malo obrišeš šape i pozadinu :)

Treba im dosta prostora, tako da mu kupi što veći kavez. Biće potrebno i da ga radi njegovog psihičkog i fizičkog zdravlja makar jednom dnevno puštaš malo i po kući, da istražuje, samo se mora paziti da se negdje ne zvuče ili ne pregrize nešto ili ne pojede nešto što ne treba Tako da mu se za počeetak mora ograničiti prostor kojim se kreće i uvijek uz nadzor :)

Njima ne treba točak za hrčke, mali im je a i neće ga koristit. Ono što mu treba u kavezu je neka kućica ili zaklon. Najbolje je da mu za počeetak improvizuješ kućicu od kartona, da se može sakriti. To im je veoma važno, da se mogu sakriti i tu spavati.

Odrastao mužijak naraste do otprilike kilo i 200 grama :) Sada pretpostavljam da ima moža 200 gr. Ako imaš priliku, vagaj ga redovno da vidiš da raste :)

Nadam se da sam pomogla :)

Ako imaš još pitanja slobodno pitaj... :)

i naravno hoćemo SLIKEEEEEE :)
Hvala na svemu...
Samo ako ti nije problem da mi stavis otpr. kako da ga hranim...ono dorucak, rucak itd.
Jer me je strah da se ne razvije dovoljno il da ne oboli,a opet mi zao da se neudeblja previse xD
A ja sam citao da zive do 10 godina...tako da mi se tih 5 cini vrlo malo...
nevenka

#4 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by nevenka »

Kad i koliko tačno ga hraniti je malo relativno...

Oni steknu naviku što se tiče vremena hranjenja, i to pogotovo ujutro, tako da to vrijeme ne treba puno mijenjati :) Vidićeš kad je gladan on će pištati ...

Ja sam mu ujutro davala suhu hranu ( jer smo ga tako navikli ), i neko voće ili povće, npr. komad jabuke i svježe sjeno. Onda sam mu tokom dana davala još dva do tri puta voće, povrće, sjeno po potrebi i navečer još jednom pred spavanje mu stavljala svježe sjeno i ako se baš buni, jer mu možda taj dan nismo dovoljno dali ili je onako gladan nešto da gricne. Vidjećeš vremenom ćeš znati prepoznati kad on izražava nezadovoljstvo. Treba samo naučiti procijeniti da li je radi hrane ili hoće društvo.

Sada dok raste daji mu više puta dnevno da jede i ponekad samo ostavi u kavez, ješće on kad htjedne. Dok raste ne možeš ga udebljati, nego samo treba paziti da mu se stomak ne optereti odjedanput. Kad dostigne punu veličinu, onda treba pratiti da li se deblja :)

Nema nekog zlatnog pravila, moraćeš ga vremenom upoznati ... :) a sa manje a češće se ne može pogriješiti... pogledaj po net-u ima dosta savjeta...

Zaboravila sam ti reći da obavezno mora da ima na raspolaganju nešto tvrdo da gricka: grančicu ( od ovih naših domaćih voćki - to 100% nije toksično ), ili koricu osušenog hljeba. Moraju da troše zube, jer im stalno rastu, pa ne bi valjalo da narastu previše.

Što se tiče životnog vijeka, ja sam nailazila na cifru do 8 god., ali je to sve relativno. To zavisi od raznih faktora, naravno uz odgovarajuću njegu najčešće od genetske predispozicije i toga da li ( u slučaju mužijaka ) ima partnericu. tj da li se pari. Ako životinja nema mogućnosti da se pari, a nije kastrirana to joj skraćuje životnji vijek. Preporučuje se da se zamorac kastrira ako nema mogućnost parenja, iz različitih razloga. Opet s druge strane ženke koje se pare i mladi su pod različitim rizicima, tako da nije jednostavno ni uzeti ženku mužijaku. Da ne kažem i ako sve prođe dobro, oni se često pare i br malih bi bio velik.

Moj je bio jako slab kad smo ga kupili. Nisu ih u toj radnji ( sad je zatvorena ) držali kako treba. Bio je najmanji i imao je jako slab imunitet, tako da je odmah pokupio kožno oboljenje ( grinje - mites). Veterinari kod nas nisu znali kako se to liječi, pa sam ja skinula terapiju sa interneta i bili su toliko fer da mu je daju. Sve se na kraju dobro završilo.

Ja sam donijela odluku da svog ne kastririam iz prostog razloga što nisam imala povjerenja da ga dam u ruke našim veterinarima, jer mislim da ih baš ne poznaju. Možda se situacija promijenila i možda je neko od ovih mlađih negdje vani nešto o njima i naučio, pa se ti raspitaj.

Inače što se tiče njihovog zdravlja u pravilu su zdrave životnjice. Skloni su gljivicama, ali to nije ništa strašno. Ne treba biti blizu njih kad je čovjek prehlađen, da im ne pređe, jer bi to za njih moglo biti fatalno.

U biti kada nešto krene naopako, pošto su jako mali, obično im nema spasa. Tako da ih treba paziti sa ishranom, da im imunitet ne opadne.

Još jedan savijet, pošto su jako društvene životinje, samoća im jako teško pada, pa kada ga ostavljaš samog ostavi mu upaljen radio, ili TV...

pozdrav :)
Friesian

#5 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Friesian »

@nevenka ti je dala dosta korisnih savjeta... jedina prakticnija stvar koju ja radim je unosenje vitamina C.. ja svojim zamorcima (trenutno ih imam 4 a prije ih je bilo i vise) dajem to kao sumecu tabletu rastvorenu u vodi... omjer mi je jedna tableta na 1l vode... voda mora da bude stajaca jer hlor unistava C vitamin... tako da ti je to puno prakticnije nego sitnjenje i mazanje... svojim zamorcima kupujem hranu od Vitacraft u Agricom-u... 3 kg 9 KM i nekoliko feninga... veoma povoljno... sijeno ti je bitnije za probavu jer sadrzi vise vitamina B... tako da se ne oslanjas na takvu ishranu kao bogatu C vit...
Svemirco

#6 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Svemirco »

Kako neki ovdje na forumu već znaju, ja sam ponosni tata i mama isprva smao jednoj zamorčici a od unazad dva mjeseca smo našu porodicu proširi za još jednu djevojčicu.

Idu slikice od Gice, starije gospođice :)

Image

Image

Video Gica i mala Kaja kad je tek stigla...

Elem, društvene su življuke koje u prirodi žive u malim čoporima, jedan frajer i njegov harem :) Gica je bila sama prvu godinu dana i onda sam odlučio da joj nabavim društvo. U obzir dolaze samo istospolne kombinacije osim ako ne želite gledati kako rade ono stalno i prave male zamorce.

Što se tiče redovnog "održavanja". Osnova ishrane je hrana posebno namjenjena zamorcima (ovo posbno namjenjena je jako bitno jer je u nju dodan vitamin C bez kojeg ne mogu živjeti i napredovati i ljudi se mogu zeznutu pa kupiti hranu za hrčka ili kunića jer izgleda gotovo identično ali nema dodanog vitamina C) i sijena te naravno svježe vode. Njihova osnovnu hranu treba dozirati odprilike tri supene kašike na dan po zamorcu. Oni bi mogli pojesti i više ali nije dobro jer se debljaju. Ja svojima ovu hranu dajem u dva obroka, pola ujutro prije nego krenem na posao i pola kad se vratim kuci uvece. Sijeno je jako važno jer bez njega ne mogu pravilo variti hranu i njega trebaju imati u neograničenim količinama, dakle obratiti pažnju na to da ona doza za sijeno nikada ne bude prazna. Ujutro im dam njihovu hranu i zamjenim vodu u bocici a uvecer dam ostatak hrane uz povrće i voće. Svaki zamorac je insan za sebe i neke stvari voli a druge nece ni da pogleda iako bi neka druga gica mozda poludila za istom hranom. ono što SVE gice vole jeste svjež peršun. Za peršun bi prodale i oca i majku pa ga treba koristiti strateški za uspostavljanje veze sa gicom, pogotovo kad je još mala i dok se još uvijek boji vlasnika (grr, mrzim taj termin). Od povrća pored pomenutog peršuna gize obožavaju paprike, krastavac i mrkvicu. sa salatom treba biti oprezan jer lako dobiju proljev sto je bljak. Sve dobro oprati pod mlazom čiste vode i otresti prije serviranja tako da na povrću ne ostane previše vode ali da je ipak vlažno jer na ovaj način unose vodu. Sa voćem treba biti oprezan jer sadrži mnogo šećera koji im nije potreban. Sa vremena na vrijeme krišku ili dvije jabuke (ne prečesto jer kisalina u jabuci može izritirati sluzokožu usta) par jagode, par zrna grožđa ali sa izvađenim košpicama, krišku kruške te režanj mandarine. Neke gice vole i bananu ali zbo velikog sadržaja šećera ne treba pretjerivati. Ja svojim gicama ne dajem nikakav suplement oliti dodatak za C vitamin jer nije potrebno ako im dajete hranu za gice obogacenu C vitaminom uz povrće i voće bogato C vitaminom. Sa peršunom ne smijete pretjerivati, posebno kod odraslih gica jer je jako bogat kalcijumom koji može kod odraslih gica kojima kosti ne rastu prouzročiti formiranje kamenaca u bubrezima koji su pravo zeznuti za izbaciti - ipak lakše kod zenki. Mužijake lično ne bih nikada imao jer kad ostare imaju problema sa nemogućnošći da izbacuju izmet iz analnog otvora tj mišići koji za ovo služe oslabe pa se izmet nakuplja u posebnoj većici na kraju debelog srijeva i onda ovo morate rukama redovno čistiti da ne bi došlo do komplikacija. Ženskice ne boluju od ovoga.

Što se tiče čišćenja ovisi o veličini kaveza. Veći kavezi se rijedje čiste a manji češće. Ja lično dnevno zamjenim pilotu u čoškovima koje koriste kao wc a generalno ciscenje pravim po potrebi ali sigurno u 10 dana makar jednom. Ovo sam još efikasnije rješio tako što sam u čošak u kojem idu u wc u 90% slučajeva stavio plastičnu posudu tipa tupperware kojoj sam izrezao dvije strane tako da mogu bez problema ulaziti u nju. Sad je najmanji problem dnevno izvaditi tu posudu, istresti prljavu pilotu i po potrebi oprati posudu prije vracanja u kavez i punjenja cistom pilotom. Uz redovno odrzavanje se miris urina ili izmeta UOPŠTE ne osjeti.

Kada radim generalno čišćenje obje gice dobro iščetkam posebnom četkom da im ispadnu labave dlačice iz krzna i onda ih obrišem johnsons vlažnom maramicom za bebe. Prilično je neutralna i ne iritira im kožu a zahvaljujući maramici mirišu kao prave bebe i kad se mazite užitak je time veći. Obavezno vlažnom maramicom obrisati dostupni dio ušnih školjki. Gicu sam morao u par navrata parcijalno kupati ali to samo u iznimnim slučajevima kada isprljaju krzno urinom/izmetom ili kad se uvaljaju u hranu - gica se uvaljala u crvenu papriku jedva sam je prepoznao :) Kupanje mlakom vodom u umivaoniku uz johnsons no tears sampon za bebe - obavezno paziti da im voda ne uđe u uši ili njuškicu. Poslije kupanja dobro posušiti peškirom i onda na kratki ciklus centrifuge u mašinu - šalim se. Poslije peškira isušiti krzno fenom naštimanim na najmanje sa pristoje udaljenosti da ih ne spalite ili pregrijete.

Što se tiče puštanja van kaveza to isključivo u kontroliranim uvjetima i moraš ih imati stalno na oku. Prije nego ih pustiš provjeri da u tom području nema nikakvih kablova jer kao i svi glodari imaju jako izražen nagon da grickaju što ih može ubiti ako zagrizu na pogrešno mjesto. Ja preferiram staviti veliki peškir preko kauča i pustiti ih tu da skakuću dok se i ja igram sa njima i mazim ih. Ne vadi iih iz kaveza odmah nakon što si im dao da jedu jer je normalno da se pretvore u prave male mašine za kaku. Par sati nakon hranjenja ih možeš uzeti i grati se sa njima 15-20 minuta prije nego moraju opet kakati i piskiti za sta ih trebas vratiti u kavez. Uglanvom se uznervoze kad im se kaki a još uvijek su u krilu. Najbolje ih je držati na peškiru i kad se igraš sa njima da se ne bi deile nezgode ovog tipa.

Uh što se ja nakucah tek sad vidim. Da ti ne pametujm na Internetu ima GOMILA informacija o tome kako ispravno njegovati ove male bebe a ako imaš neka konkretna pitanja pitaj pa budemo odgovorili ako znamo ;)

Sretno sa tvojom gicom i nadam se da ćeš je voliti kao i ona tebe. gice nisu psi i neće trcati za tobom i lizati te (moja gica radi upravo to ali je to rezultat sati i sati maženja i igranja sa njom), makar ne odmah. treba će joj vremena da se navikne na novo okruženje pa i na tebe ali kasnije će te prepoznati po glasu ili po koraku i spremno dočekati nadajući se da si im spreman dati neku poslasticu, poguzije male ;)

Ah, da .. točak za hrčke - NI SLUČAJNO ne kupovati za zamorce, kao ni lopte za hrčke. Zamorci su veći od hrčka i imaju kičmeni stub koji je mnogo manje fleksibilan i mogli bi ga u točku ili lopti vrlo lako oštetiti.
Friesian

#7 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Friesian »

svaka cast...

moracu i ja uskoro postaviti slike svojih zamoraca... a to cu vjerovatno napraviti kad uslikam malce jer ce mi se jedna zenka uskoro okotiti... :)
Svemirco

#8 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Svemirco »

Friesian wrote:svaka cast...

moracu i ja uskoro postaviti slike svojih zamoraca... a to cu vjerovatno napraviti kad uslikam malce jer ce mi se jedna zenka uskoro okotiti... :)
Joj joj bebe su najslađe :lol: :lol: :lol: Mislim ko ih odluči imati i zna šta će sa njima kad malo porastu.

Dr. Fre, rezidentni ginekolog i babica nam je onda dužan fotke beba i sretnih roditelja :lol: :thumbup:
Friesian

#9 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Friesian »

hahhahaha.. obecavam da ce biti tu... trebala bi se okotiti u ovih par dana... vrijeme joj je...

Dr. Fre je ekstra naziv... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Friesian

#10 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Friesian »

novosti... jutros mi se zenka okotila i uslikao sam ih ali nikako da uploadujem slike!!! :( a ni video na youtube...
Friesian

#11 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Friesian »

uspio sam nabaciti slike :D

malci na okupu:
Image

roditelji: mama glatka, tata cupavi
Image

malci na okupu 2:
Image

i kratki video:
http://pets.webshots.com/video/30766628 ... vhost=pets
Svemirco

#12 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Svemirco »

Dr Fre ;)

Čestitam na prinovama :) :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Malci su PRESLATKI ;) Hvala za fotke i video i neka ti ne bude lijeno prikačiti još koju fotku kako budu rasli da budemo u toku :D
Friesian

#13 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Friesian »

naravno ja to s vremena na vrijeme biljezim za svoju arhivu... :lol: :lol: :lol:
Friesian

#14 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Friesian »

eh, ovako... evo mene opet... :D

izvjestaj koji sam vam prosli put podnio o okotu zenke zamorca se ponavlja... odnosni, ne jos.. uskoro ce :D bice i tih slika...

sad da vam pokazem i moju novu zenku... poluangora... :D slike su tu...

Image

Image
Svemirco

#15 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Svemirco »

Nego, jesi li uz nju dobio i viklere?

Najbolji su oni plasticni samoljepljivi da se ne zezaš sa gumicama i manje zveče kad trči okolo :lol: :lol: :lol: :lol:
kockica_kockica

#16 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by kockica_kockica »

Svemirco wrote:Kako neki ovdje na forumu već znaju, ja sam ponosni tata i mama isprva smao jednoj zamorčici a od unazad dva mjeseca smo našu porodicu proširi za još jednu djevojčicu.

Idu slikice od Gice, starije gospođice :)

Image

Image

Video Gica i mala Kaja kad je tek stigla...

.

Ajme kako je narasla gica :razz: preslatka je Svemirco ... i novi malisa je slatkis maleni :P
Friesian

#17 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Friesian »

Svemirco wrote:Nego, jesi li uz nju dobio i viklere?

Najbolji su oni plasticni samoljepljivi da se ne zezaš sa gumicama i manje zveče kad trči okolo :lol: :lol: :lol: :lol:
hahahahahaha... jesam, jesam... one sto se savijaju, ne znam koji je materijal.. hahahah pa izgleda s viklerima k'o "crnkinja"... hahahaha
Mimm

#18 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Mimm »

Ja imam zamorca, zenku Mimi, stara je godinu dana i 3 mjeseca.
Pruzam joj sve sto najbolje mogu, od svjezeg voca, povrca, hranim je i sa Versele Laga Cavia Crispy, ponekad Krok Crispy, sijeno, itd.. Posto ja nemam vremena, poklonit cu je ako je ko zainteresovan, a s njom u paketu idu i 5kg pilotine i 6kg sijena, kavez i posuda za vodu.
Last edited by Mimm on 31/03/2010 19:13, edited 1 time in total.
maki222

#19 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by maki222 »

Poklanjam zamorca Linu, star je 6 mj. crno bijeli kratkodlaki...uz njega ako treba, prodajem za 50KM kavez veci, posudu za hranu,vodu i WC.
Linu poklanjam ljubiteljima ove vrste zato sto imamo psa koji ga neprestano sikanira i znam da u ovim uslovima nikako ne moze biti sretan. :sad:
Svemirco

#20 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Svemirco »

Ajoj miševi mali :(

Moji su kapaciteti popunjeni ali se nadam da će neko već pročitati vašu ponudu i podijeliti život sa jednom malom njuškom :)

Držim fige!
maki222

#21 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by maki222 »

Hvala Svemirco...

Jos se niko nije javio, ali nada zadnja umire... :roll:
Mimm

#22 Re: Zamorac ili Guinea Pig

Post by Mimm »

maki222 wrote:Hvala Svemirco...

Jos se niko nije javio, ali nada zadnja umire... :roll:
Ja sam stavila ponudu na pik.ba i u rekordnom vremenu udomitelji su se javili, pokusaj i ti :)
Post Reply