Zamolba gospodinu lopovu
- phil manzanera
#1 Zamolba gospodinu lopovu
Ovo je jedna zamolba za gospodina lopova, ukoliko cita ovaj tekst.
Znaci, kada slijedeci put ponovno izdzepari moju majku, staricu od 80 godina, predlazem mu da uzme sebi svih tih 50 km koje je nasao u novcaniku, pa da me onda u talu sa nekim svojim prijateljem nazove i da mi kaze kako je "ko fol" nasao majcin novcanik u kanti za smece i da bi ga rado proslijedio za neki novcani iznos, recimo za 50 km. Ili 100 km, nije problem, komplikacija je i kosta vaditi nove dokumente. Tako je necu znati da je on dzepar, niti to mogu dokazati, a stara majka ce dobiti osobnu kartu, zdravstvenu knjizicu, tramvajsku kartu i drage joj slike nazad. I svi sretni i zadovoljni: i gospodin lopov koji je napravio dupli posao/dobit, i moja majka (koja je dozivjela šok radi ovoga, mada sam joj objasnjavao da je ovo nevazna stvar u zivotu i da nema stvarne stete) i ja......srecom, posto u majcinom novcaniku pise moje ime i broj mobitela da me se moze pozvati radi moguceg nesretnog slucaja, ipak ima 80 godina, jedan stariji gospodin je pronasao ovaj novcanik - pukom srecom i nazvao i vratio nam ga, a majka sva sretna, k'o da je dobila milion na lutriji (sad ce malicioznisti reci da je ovaj sto me je nazvao u talu sa dzeparom, ne nije, nije realno, vidi se po covjeku da je druge fele, a nije trazio ni novac.....ali dobio je "na kafu").
Elem, tako to, svega u bozijoj basti.
Znaci, kada slijedeci put ponovno izdzepari moju majku, staricu od 80 godina, predlazem mu da uzme sebi svih tih 50 km koje je nasao u novcaniku, pa da me onda u talu sa nekim svojim prijateljem nazove i da mi kaze kako je "ko fol" nasao majcin novcanik u kanti za smece i da bi ga rado proslijedio za neki novcani iznos, recimo za 50 km. Ili 100 km, nije problem, komplikacija je i kosta vaditi nove dokumente. Tako je necu znati da je on dzepar, niti to mogu dokazati, a stara majka ce dobiti osobnu kartu, zdravstvenu knjizicu, tramvajsku kartu i drage joj slike nazad. I svi sretni i zadovoljni: i gospodin lopov koji je napravio dupli posao/dobit, i moja majka (koja je dozivjela šok radi ovoga, mada sam joj objasnjavao da je ovo nevazna stvar u zivotu i da nema stvarne stete) i ja......srecom, posto u majcinom novcaniku pise moje ime i broj mobitela da me se moze pozvati radi moguceg nesretnog slucaja, ipak ima 80 godina, jedan stariji gospodin je pronasao ovaj novcanik - pukom srecom i nazvao i vratio nam ga, a majka sva sretna, k'o da je dobila milion na lutriji (sad ce malicioznisti reci da je ovaj sto me je nazvao u talu sa dzeparom, ne nije, nije realno, vidi se po covjeku da je druge fele, a nije trazio ni novac.....ali dobio je "na kafu").
-
pametna_glupost
#2 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Normalno da je u talu s dzeparom, kad je vidio da nema nista od nagrade promjeno taktiku. I to da se vidi da je druge fele je glavni uzrok sto ljudi ne mogu skontati lopove, uvijek misle da su to neki ruzni narkici. Pravi lopov izgleda i ponasa se bas onako kako ne ocekujes od lopovaphil manzanera wrote:Ovo je jedna zamolba za gospodina lopova, ukoliko cita ovaj tekst.
- mrtva kokoš
#3 Re: Zamolba gospodinu lopovu
pametna_glupost wrote: Normalno da je u talu s dzeparom, kad je vidio da nema nista od nagrade promjeno taktiku. I to da se vidi da je druge fele je glavni uzrok sto ljudi ne mogu skontati lopove, uvijek misle da su to neki ruzni narkici. Pravi lopov izgleda i ponasa se bas onako kako ne ocekujes od lopova
cisto onako, esi mi dobar ??
- insomnia78
#4 Re: Zamolba gospodinu lopovu
De bapametna_glupost wrote:Normalno da je u talu s dzeparom, kad je vidio da nema nista od nagrade promjeno taktiku. I to da se vidi da je druge fele je glavni uzrok sto ljudi ne mogu skontati lopove, uvijek misle da su to neki ruzni narkici. Pravi lopov izgleda i ponasa se bas onako kako ne ocekujes od lopovaphil manzanera wrote:Ovo je jedna zamolba za gospodina lopova, ukoliko cita ovaj tekst.
s' moje sokoćalo
- insomnia78
#5 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Ti si definitivno vise glupost nego pametna glupost
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
- phil manzanera
#6 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Zar nije realno da ce odbaceni novcanik pronaci i podici neki regularan gradjanin (po zakonu vjerovatnoce) jer 99% je postenih gradjana, a relativno malo je kriminalaca, mada mi cesto kazemo drugacije. Evo ovako: koliko ima kriminalaca u vasoj zgradi, a koliko regularnih i "urednih" gradjana? Jel' da da je ovih regularnih nebrojeno vise? Tako me je ucio otac, a Boga mi u pravu je. Malo je kriminalaca, velika vecina su posteni.
-
amko761
#7 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Jes, jes, samo se ti pouzdaj u to i piši ovakve zamolbe i dalje 
- akcid
#8 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Ali zaboravljaš na nove osobine tranzicijskih građana Sarajeva koji imaju sijaset drugih briga, prvenstveno ekonomskih ili socijalnih, a povrh njih i već dobro poznatu izreku Samo nek ne puca... tako da rijetko koga zanima izgubljen ili odbačen novčanik, posebno ako u njemu nema para.. Danas ni poštenje nije više kakvo je nekad bilophil manzanera wrote:Zar nije realno da ce odbaceni novcanik pronaci i podici neki regularan gradjanin (po zakonu vjerovatnoce) jer 99% je postenih gradjana, a relativno malo je kriminalaca...
- johntra
#9 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Lopovi ne čitaju forum klixa... 
- insomnia78
#10 Re: Zamolba gospodinu lopovu
akcid wrote:Ali zaboravljaš na nove osobine tranzicijskih građana Sarajeva koji imaju sijaset drugih briga, prvenstveno ekonomskih ili socijalnih, a povrh njih i već dobro poznatu izreku Samo nek ne puca... tako da rijetko koga zanima izgubljen ili odbačen novčanik, posebno ako u njemu nema para.. Danas ni poštenje nije više kakvo je nekad bilophil manzanera wrote:Zar nije realno da ce odbaceni novcanik pronaci i podici neki regularan gradjanin (po zakonu vjerovatnoce) jer 99% je postenih gradjana, a relativno malo je kriminalaca...![]()
s' moje sokoćalo
-
mali_balon
#11 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Sad nesta kontam, ja kakav sam naivan ja bi nazavao irekao da sam nasao novcanik. Sad me zanima sta bi vecina vlasnika pomislila, da sam u talu ili da sam posten covjek. Makes you wonder, ono tipa okreni glavu od sranja da te glava ne zaboli, ono kad muz ili momak marise zenu ti da pomognes dobijes batina i tipa i od zenske, ili te vlasnik optuzi da si u talu i eto ti belaja.
Vidis dva put cu razamiliti ako se nadjem u situaciji.
- honey33
#12 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Bas tako..U najboljoj namjeri,s cistim obrazom ...nahebešmali_balon wrote:Sad nesta kontam, ja kakav sam naivan ja bi nazavao irekao da sam nasao novcanik. Sad me zanima sta bi vecina vlasnika pomislila, da sam u talu ili da sam posten covjek. Makes you wonder, ono tipa okreni glavu od sranja da te glava ne zaboli, ono kad muz ili momak marise zenu ti da pomognes dobijes batina i tipa i od zenske, ili te vlasnik optuzi da si u talu i eto ti belaja.
Jadno,ali cinjenica je da u danasnjem vaktu u ovoj nam drzavi ,nabolje prodjes ako gledas iskljucivo svoja posla
- akcid
#13 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Prije nekoliko godina pod prozorom zgrade na grbavici našao sam odbačen novčanik i podigao ga. Osim lične karte i nekoliko zapisanih brojeva telefona nije bilo ničeg.phil manzanera wrote:Zar nije realno da ce odbaceni novcanik pronaci i podici neki regularan gradjanin (po zakonu vjerovatnoce) jer 99% je postenih gradjana, a relativno malo je kriminalaca, mada mi cesto kazemo drugacije. Evo ovako: koliko ima kriminalaca u vasoj zgradi, a koliko regularnih i "urednih" gradjana? Jel' da da je ovih regularnih nebrojeno vise? Tako me je ucio otac, a Boga mi u pravu je. Malo je kriminalaca, velika vecina su posteni.
Prvo sam se napatio da pronađem nekog sa istim prezimenom, a kad sam našao žena mi je odgovorila da ne zna tog starca iz novčanika. Onda sam sutradan sve zajedno odnio u PS Novo Sarajevo i policajki na prijemu sve objasnio i predao ga.
Zapravo, ovo je i jedini ispravan način u sličnim situacijama, a ne onaj koji sam ja poduzimao pozivajući neke tel. brojeve i slično. I ne smeta mi ako policija uzme i moje podatke.
-
mali_balon
#14 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Jebi ga onda nastrada dijete u tramvaju...honey33 wrote:Bas tako..U najboljoj namjeri,s cistim obrazom ...nahebešmali_balon wrote:Sad nesta kontam, ja kakav sam naivan ja bi nazavao irekao da sam nasao novcanik. Sad me zanima sta bi vecina vlasnika pomislila, da sam u talu ili da sam posten covjek. Makes you wonder, ono tipa okreni glavu od sranja da te glava ne zaboli, ono kad muz ili momak marise zenu ti da pomognes dobijes batina i tipa i od zenske, ili te vlasnik optuzi da si u talu i eto ti belaja.
Vidis dva put cu razamiliti ako se nadjem u situaciji.![]()
Jadno,ali cinjenica je da u danasnjem vaktu u ovoj nam drzavi ,nabolje prodjes ako gledas iskljucivo svoja posla
- honey33
#15 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Vjeruj da mi je to i prvo palo na pamet kad sam pisala post...Ali sto neko gore rece "hajd se umijesaj"
Prije desetak godina,na jednom parkingu jaranicu mlati tadasnji momak ...Ubi je brate,bacio je dole i cipelari ko veliki. Nas troje prisli,pokusasmo da ga udaljimo od nje,odbranimo..da bi ona samo rekla " Pustite,ne mijesajte se " . Kaze jaran tad: "E sad je jos jednom opali i za nas "
Kazem opet zalosno je,ali vidis da drugacije ne moze. Ili pozovi pajkane i reci: evo novcanika tu,neko krade,neko nekog mlati..Ili zazmiri,progutaj i prodji. Treceg nema..
Prije desetak godina,na jednom parkingu jaranicu mlati tadasnji momak ...Ubi je brate,bacio je dole i cipelari ko veliki. Nas troje prisli,pokusasmo da ga udaljimo od nje,odbranimo..da bi ona samo rekla " Pustite,ne mijesajte se " . Kaze jaran tad: "E sad je jos jednom opali i za nas "
Kazem opet zalosno je,ali vidis da drugacije ne moze. Ili pozovi pajkane i reci: evo novcanika tu,neko krade,neko nekog mlati..Ili zazmiri,progutaj i prodji. Treceg nema..
-
pametna_glupost
#16 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Ma naivni ste brate, zato vas i bunare al haj
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#17 Re: Zamolba gospodinu lopovu
ja sam jednom nasao prazan novcanik
i dobio 20 maraka
a jednom sam nasao godisnju kartu grasa i dobio sam samo laž..
i dobio 20 maraka
a jednom sam nasao godisnju kartu grasa i dobio sam samo laž..
- phil manzanera
#18 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Najbolje je biti kukavica i miš mekinjaš. Iako sam ovu temu postavio vise zeze radi, prosto sam iznenadjen brojem forumasa koji smatraju da je najbolje okenti glavu od problema i mogucosti za nekome pomoci, u generalnom smislu.
No, da se vratimo na novcanik: ja prosto ne mogu a shvatim sta je problem u situaciji ako se nadje novcanik, a u novcaniku ima broj telefona, nazvati vlasnika i reci "dobar dan, evo nasao sam vas novcanik, ja sam kod BBI, izvolite doci po njega, sacekacu vas". Posebno ako se ne trazi novac u smislu nadoknade za nadjeni novcanik, pa koje ce vas luda proglaisti dzeparom, upravo suprotno, jos ce vas poljubiti iz zahvalnosti.
Za forumasa pametna_glupst: ti si izgleda veliki mangup i sila nebeska kada ocekujes da se starica od 80 (osamdeset) godina suprostavi banditu u tramvaju, najcesce nije sam nego ih je dvojica, a sa druge strane nije ni primijetila odmah da joj je nestao novcanik, imala ga je na stanici na Bascarsiji, nija ga imala kada je izasla na "Katedrali". Svasta, svasta cu procitati ovdje na forumu. Kad si takva sila nebeska, onda osnuj "Brigade spasa" za gradjane kakve su nekada bile u Brazilu (ne sjecam se kako su se zvali) i hvataj da policija ne primijeti i udaraj lopove, posebno ove koji napadaju djecu, zene i starce, ja cu ti prvi biti zahvalan.
No, da se vratimo na novcanik: ja prosto ne mogu a shvatim sta je problem u situaciji ako se nadje novcanik, a u novcaniku ima broj telefona, nazvati vlasnika i reci "dobar dan, evo nasao sam vas novcanik, ja sam kod BBI, izvolite doci po njega, sacekacu vas". Posebno ako se ne trazi novac u smislu nadoknade za nadjeni novcanik, pa koje ce vas luda proglaisti dzeparom, upravo suprotno, jos ce vas poljubiti iz zahvalnosti.
Za forumasa pametna_glupst: ti si izgleda veliki mangup i sila nebeska kada ocekujes da se starica od 80 (osamdeset) godina suprostavi banditu u tramvaju, najcesce nije sam nego ih je dvojica, a sa druge strane nije ni primijetila odmah da joj je nestao novcanik, imala ga je na stanici na Bascarsiji, nija ga imala kada je izasla na "Katedrali". Svasta, svasta cu procitati ovdje na forumu. Kad si takva sila nebeska, onda osnuj "Brigade spasa" za gradjane kakve su nekada bile u Brazilu (ne sjecam se kako su se zvali) i hvataj da policija ne primijeti i udaraj lopove, posebno ove koji napadaju djecu, zene i starce, ja cu ti prvi biti zahvalan.
-
pametna_glupost
#19 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Nigdje nisam rekao da treba da se suprostavi...phil manzanera wrote:Najbolje je biti kukavica i miš mekinjaš. Iako sam ovu temu postavio vise zeze radi, prosto sam iznenadjen brojem forumasa koji smatraju da je najbolje okenti glavu od problema i mogucosti za nekome pomoci, u generalnom smislu.
Sto se tice prepoznavanja lopova ljudi cesto grijese jer u glavi imaju neke stereotipe i na kraju ih izbunari covjek od nekih 50 g...
Sto se tice tog vracanja i to je diskutabilno posebno ako izgledas kao neko ko odgovara stereotipu
- dustaban
#20 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Meni nije jasno ovo naplacivanje pronalaska i vracanja tudjih stvari. A pogotovo mi nije jasno ovo sumnjicenje nalazaca da su mozda oni potencijalni lopovi.
Ja bih, recimo, uveo praksu ubacivanja pronadjenih stvari u postansko sanduce, pa neka posta s tim devri, ako je problem to sto ce onaj kome ljubazno vratim njegov novcanik (bez ikakve naknade) jos da me osumnjici.

Ja bih, recimo, uveo praksu ubacivanja pronadjenih stvari u postansko sanduce, pa neka posta s tim devri, ako je problem to sto ce onaj kome ljubazno vratim njegov novcanik (bez ikakve naknade) jos da me osumnjici.
- phil manzanera
#21 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Pa ako je neko nasao novcanik ili neku drugu vrijednu stvar, a ima na raspolaganju broj mobitela osobe koja je to izgubila, zasto bi se posta bavila time, pa samim tim cinom bi se izgubilo jos nekoliko dana, a dobilo nekoliko dana bespotrbnog stresa, a mozda bi taj neko nakon par dana vec isao da proglasi dokumente nevazecim, a ono stizu mu pronadjeni nakon sto ih je proglasio izgubljenim.
Stvarno nije mi jasan ovakav KUKAVICLUK forumasa, gradjana Sarajeva, da se boje ILI NE ZELE nazvati staricu ili bilo koga drugog kome su dokumenti pronadjeni!!! Ja sam stvarno zgrozen i iznenadjen reakcijom, bezosjecajnoscu i nevidjenim kukaviclukom dijela forumasa!!! CUJ BOJE SE POZVATI TELEFONOM DA SU PRONASLI NOVCANIK!!! Dodje mi da se roknem, majke mi, ne mogu da vjerujem da ovo citam.
Stvarno nije mi jasan ovakav KUKAVICLUK forumasa, gradjana Sarajeva, da se boje ILI NE ZELE nazvati staricu ili bilo koga drugog kome su dokumenti pronadjeni!!! Ja sam stvarno zgrozen i iznenadjen reakcijom, bezosjecajnoscu i nevidjenim kukaviclukom dijela forumasa!!! CUJ BOJE SE POZVATI TELEFONOM DA SU PRONASLI NOVCANIK!!! Dodje mi da se roknem, majke mi, ne mogu da vjerujem da ovo citam.
- uglavnomja
#22 Re: Zamolba gospodinu lopovu
desilo se vise puta (takva mi lokacija
) da nadjem novcanik sa dokumentima, jednom cak 6 mjeseci nakon sto je bacen, pun novcanik puzeva, zemlje, blata, poceo da trune.
zadnji put svi dokumenti i iskaznica za posao, vazan dokument koji se mogao zlopupotrijebiti, i tako dodjem do lika. donio najvece moguce pakovanje roche ferrero
mada je do tad povadio sve nove papire.
a obicno je bila cokolada.
fil, pozdrav mami, najvaznije je da se ne sekira, a i da ne mora ponovo ganjati dokumente
zadnji put svi dokumenti i iskaznica za posao, vazan dokument koji se mogao zlopupotrijebiti, i tako dodjem do lika. donio najvece moguce pakovanje roche ferrero
a obicno je bila cokolada.
fil, pozdrav mami, najvaznije je da se ne sekira, a i da ne mora ponovo ganjati dokumente
- phil manzanera
#23 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Svaka cast care!uglavnomja wrote:fil, pozdrav mami, najvaznije je da se ne sekira, a i da ne mora ponovo ganjati dokumente
-
pametna_glupost
#24 Re: Zamolba gospodinu lopovu
Vratio bih ja, da se razumijemo, odnio na policiju ili mozda cak direkt vlasniku ali nikad ne bi uzeo na kafu, taman da me puskom tjera.
Sta hocu da kazem je to da ne donosite tako olako zakljucke o tom imal neko fele da je lopov il nema. Pogotovo onako na prvu, najuspjesniji lopovi i prevaranti su oni koji ne izgledaju tako. U tramvajima ima vise gospode od 50+ koji su profesionalni dzeparosi nego ovih drugih.
Sta hocu da kazem je to da ne donosite tako olako zakljucke o tom imal neko fele da je lopov il nema. Pogotovo onako na prvu, najuspjesniji lopovi i prevaranti su oni koji ne izgledaju tako. U tramvajima ima vise gospode od 50+ koji su profesionalni dzeparosi nego ovih drugih.
- johnnykola
#25 Re: Zamolba gospodinu lopovu
kao da je kraj svemira. i kao da se novcanik nasao u san francisku, a dokumenti u njemu
na ime osobe iz šikaga. fino s novcanikom do adrese osobe. u sanducic, i zevs te veselio.
prije godinu dana momku ispala futrola s nekim zajebanim mobitelom, kakvi ovi
ajfoni i nekim cvikama zajebatim. odmah okrenuli kucu(((: ne javlja se niko.
okrenuli ime zenske osobe sa srcem,<3 isto nema odgovora, kad momcic zove.
reko, tu smo i tu, dodji po stvari. 15-16 godina, tri momka dodjose. vidi se, gubitnik sjeban.
vratili mu stvari i nastavili dalje pjehe, tek kasnije on na biciklu prodje pored nas i govori hvala puno.
normalno, kad zivimo medju pakasima i mahalcima i on slusa mahalske i papanske price
da nije mogao vjerovati da ce stvari dobiti natrag, zato se i sjebo.
na ime osobe iz šikaga. fino s novcanikom do adrese osobe. u sanducic, i zevs te veselio.
prije godinu dana momku ispala futrola s nekim zajebanim mobitelom, kakvi ovi
ajfoni i nekim cvikama zajebatim. odmah okrenuli kucu(((: ne javlja se niko.
okrenuli ime zenske osobe sa srcem,<3 isto nema odgovora, kad momcic zove.
reko, tu smo i tu, dodji po stvari. 15-16 godina, tri momka dodjose. vidi se, gubitnik sjeban.
vratili mu stvari i nastavili dalje pjehe, tek kasnije on na biciklu prodje pored nas i govori hvala puno.
normalno, kad zivimo medju pakasima i mahalcima i on slusa mahalske i papanske price
da nije mogao vjerovati da ce stvari dobiti natrag, zato se i sjebo.