Zamjena ulja vakumskim putem
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ministry_
#1 Zamjena ulja vakumskim putem
Dakle,
Imam problemčić jer trebam mjenjati ulje ali mi je šaraf na karteru zavaren, rekoše mi da se ulje može mijenjati i vakumski.
Zamolio bih ako neko zna gdje se to može uraditi i moram li kupiti ulje u tom servisu ili pumpi ..šta već ..jer koriistim seleniu a ona gdje se prodaje nema tog tipa zamjene..
Hvala unaprijed.
Imam problemčić jer trebam mjenjati ulje ali mi je šaraf na karteru zavaren, rekoše mi da se ulje može mijenjati i vakumski.
Zamolio bih ako neko zna gdje se to može uraditi i moram li kupiti ulje u tom servisu ili pumpi ..šta već ..jer koriistim seleniu a ona gdje se prodaje nema tog tipa zamjene..
Hvala unaprijed.
- hopi
#2 Re: Zamjena ulja vakumskim putem
vidio sam da to imaju na omv pumpi bare, stave neko crijevo, za 10 min izvuče ulje, novi filter i naspi novo ulje. Mada je ipak bolje klasično- ispustiti ulje, al eto ako ne može onda šta ćeš. Kupi seleniu, idi tamo nek ti to odrade.
- kreso_atac
#3 Re: Zamjena ulja vakumskim putem
u motoru da, u mjenjaču i diferencijalima ne (barem ja nikad ne bih preporučio). Uvijek je bolje skinuti karter, očistiti metalne dijelove, opiljke isitnjene jer uvijek ih ima, zamijeniti dihtung i nasuti novo ulje. Po mogućnosti i filter zamijeniti kad se već karter skida.
- ministry_
#4 Re: Zamjena ulja vakumskim putem
Hvala na savjetima al šaraf mi je zavaren, tako da moram na tu pumpu..
Hvala
Hvala
-
LeKo
#5 Re: Zamjena ulja vakumskim putem
Džafko, kod pekare AS u Hrasnom. Zamjena ulja i filtera 10 KM. Ulje ti donosiš.
-
goran16v
#6 Re: Zamjena ulja vakumskim putem
Svaki servis koji ima tank za ispustanje ulja koji se spaja na kompresr ima mogucnost izvlacenja ulja na vakuum. Razmsljaj o zamjeni kartera jer je to odlaganje smrtne kazne. Vakuum ne izvuce svu prljavstinu iz kartera.
- Optimist
#7 Re: Zamjena ulja vakumskim putem
Mozda sam ja krivo shvatio, ali kod svih novijih auta se ulje mijenja na ovaj nacin, niko ne odvrce saraf na karteru. Da li to znaci da to nije dobro, da je ipak bolji "starinski" nacin mijenjanja?
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#8 Re: Zamjena ulja vakumskim putem
To u servisima rade pretezno da te sto prije skinu sa "dnevnog reda"Optimist wrote:Mozda sam ja krivo shvatio, ali kod svih novijih auta se ulje mijenja na ovaj nacin, niko ne odvrce saraf na karteru. Da li to znaci da to nije dobro, da je ipak bolji "starinski" nacin mijenjanja?
-
goran16v
#9 Re: Zamjena ulja vakumskim putem
Ne samo da se mijenja na starinski nacin nego se pri svakoj promjeni ulja uvrne novi saraf sa podloskom.Optimist wrote:Mozda sam ja krivo shvatio, ali kod svih novijih auta se ulje mijenja na ovaj nacin, niko ne odvrce saraf na karteru. Da li to znaci da to nije dobro, da je ipak bolji "starinski" nacin mijenjanja?
-
tavustavus
#10 Re: Zamjena ulja vakumskim putem
pa ja starinski nego sta...dok je bio sirovi celik na autima nije bilo problema sa lafetama plasticnim sipkama senzorima i vragovima..sad samo places pored auta jos samo fali da naprave da ni ulje ne znam sebi zamjeniti..