Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Golf 6 80 KS

#1 Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by Golf 6 80 KS »

u pitanju Golf 6 1.4 star 3 godine (nije pod garancijom)

servis kaže na 15.000 km ili 1 godina, šta prije dođe
pošto ne prelazim puno, oko 7000 km godišnje, ispada da bi trebao znači za 2 godine promjenit ulje
serviser (naravno u svom interesu) predlaže da promjenim svake godine, bez obzira što ću preći tek 7.500

ima li stvarno potrebe ?

i drugo važnije pitanje, uzmimo i da trebam da promjenim, ali ću to uraditi SAM, pa bi volio ako ima neka tema već da mi neko postavi link kako zamijeniti ulje na Golfu 6 ili 5 (vjerujem da je slično)
i drugo, da li prilikom te eventulane promjene ulja, kompjuter registruje to i "traži" poništenje servisa (nešto na tabli valjda, ne znam još dobro oko toga, nisam imao novije auto sa tim "cakama" da pokazuje servisne intervale na instrument tabli
530i

#2 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by 530i »

Zamijeni ulje i filter ulje i ostalo šta sve ide po rasporedu...kompjuter ne registruje servis sam od sebe, već je potrebno spojiti auto na dijagnostiku pa vidjeti šta je i kako upisano u smislu paljenja upozorenja za servis.
goran16v

#3 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by goran16v »

Pa samo uputstvo ti lijepo kaze ili 15k km ili godina dana, pa sta prije dodje na red, sto znaci da ima potrebe da svake godine mjenjas bez obzira na kilometrazu jer ulje vremenom gubi svojstva. Zbog prljavog goriva, cesta i zraka moj savjet je da svake godine zamjenis ulje i sva 4 filtera (ulje, zrak, gorivo, kabina).
Buduci da ti za taj servis treba ili kanal ili dizalica te ponesto alata, pogotovo ako mjenjas sve filtere i ako je uljni filter umetak, ja bih to ipak uradio u nekom servisu, a ne sam. Ulje i filtere mozes kupiti sam, a "ruke" nisu puno para, nekih 20-30 KM.
Auto tj OBD pokazuje indikaciju servisnog intervala prema tome kako je podesen u set up-u. Setovanje i ponistavanje servisnog intervala (7500/15 000/30 000 ili koliko zelis) mozes uraditi putem kompjutera i dijagnostike ali mozes i bez toga kombinacijom davanja kontakta i pritiskanja dugmadi na kom. tabli. Na interntu ces lako naci to uputstvo, tipa ovog sa youtubea
hopi

#4 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by hopi »

bila je tema isto tako čovjek pitao za astru ima li potrebe mjenajti godišnje ulje po pogledaj
golf jeste nov ali eto motor je koliko vidim benzin obični atmosferski, da je moje auto mjenjao bi ulje svakih 10 000km ili u tvom slučaju otprilike 1,5 godine.
Golf 6 80 KS

#5 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by Golf 6 80 KS »

hopi wrote:koliko vidim benzin obični atmosferski, da je moje auto mjenjao bi ulje svakih 10 000km ili u tvom slučaju otprilike 1,5 godine.
baš zato što je atmosferac (nema turbine koja traži "svježe" ulje) trebao bi biti manje "zahtjevan" što se tiče zamjene ulja
ali, našao si pravo rješenje.... :thumbup:
neku sredinu ...zamjena na 10.000 km
530i wrote:Zamijeni ulje i filter ulje i ostalo šta sve ide po rasporedu...kompjuter ne registruje servis sam od sebe, već je potrebno spojiti auto na dijagnostiku pa vidjeti šta je i kako upisano u smislu paljenja upozorenja za servis.
znači ako zamjenim evo recimo na 10.000 (to će biti na 55.000 km) elektronika to neće ni registrovat, javljat će tek servis na programiranih 60.000 km i onda prilikom poništavanja ponovo se programira na novu kilometražu idućeg servisa kako sam odrediš...jel tako
goran16v wrote:Pa samo uputstvo ti lijepo kaze ili 15k km ili godina dana, pa sta prije dodje na red, sto znaci da ima potrebe da svake godine mjenjas bez obzira na kilometrazu jer ulje vremenom gubi svojstva. Zbog prljavog goriva, cesta i zraka moj savjet je da svake godine zamjenis ulje i sva 4 filtera (ulje, zrak, gorivo, kabina).
Buduci da ti za taj servis treba ili kanal ili dizalica te ponesto alata, pogotovo ako mjenjas sve filtere i ako je uljni filter umetak, ja bih to ipak uradio u nekom servisu, a ne sam. Ulje i filtere mozes kupiti sam, a "ruke" nisu puno para, nekih 20-30 KM.
pa majku mu nije to vljda tolik filozofija da čovjek ne može sam uradit, za mene je mamlaz onaj koji bar sebi ne može ulje promijenit
servisi su mi malo i sumljivi, oni njihovi fazoni nedaju pristupa unutra dok rade :-)
može mi nasut ulje koje hoće, ne kažem da rade, ali ima mogućnosti varanja
ovako ja sebi kupim ulje i znam da je to to
zašto mora biti dizalica ?? na dosadašnjem autu sam se podvlačio, pa nije Golf tako nizak
goran16v wrote: Auto tj OBD pokazuje indikaciju servisnog intervala prema tome kako je podesen u set up-u. Setovanje i ponistavanje servisnog intervala (7500/15 000/30 000 ili koliko zelis) mozes uraditi putem kompjutera i dijagnostike ali mozes i bez toga kombinacijom davanja kontakta i pritiskanja dugmadi na kom. tabli. Na interntu ces lako naci to uputstvo, tipa ovog sa youtubea
hvala, ovo ću se već raspitat ako sam ne skontam ovaj yotube prilog
530i

#6 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by 530i »

Golf 6 80 KS wrote:
530i wrote:Zamijeni ulje i filter ulje i ostalo šta sve ide po rasporedu...kompjuter ne registruje servis sam od sebe, već je potrebno spojiti auto na dijagnostiku pa vidjeti šta je i kako upisano u smislu paljenja upozorenja za servis.
znači ako zamjenim evo recimo na 10.000 (to će biti na 55.000 km) elektronika to neće ni registrovat, javljat će tek servis na programiranih 60.000 km i onda prilikom poništavanja ponovo se programira na novu kilometražu idućeg servisa kako sam odrediš...jel tako

Ne znam kako je to riješeno kod golfa 6...raspitaj se preko googlea ili na nekom volkswagen forumu najbolje.

A što se tiče podvlačenja pod auto...ja bih radije platio nekome 10KM izmjenu ulja i filtera nego se lomatao i prljao po parkingu ;-)
goran16v

#7 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by goran16v »

Golf 6 80 KS wrote: pa majku mu nije to vljda tolik filozofija da čovjek ne može sam uradit, za mene je mamlaz onaj koji bar sebi ne može ulje promijenit
servisi su mi malo i sumljivi, oni njihovi fazoni nedaju pristupa unutra dok rade :-)
zašto mora biti dizalica ?? na dosadašnjem autu sam se podvlačio, pa nije Golf tako nizak
NFH ali ja te fakat ne kontam... Vozis Golf VI za kojeg je litar ulja cca 20 KM, a gledas kako da ustedis 10 - 20 KM za promjenu ulja, da ne spominjem ciganiju oko ispustanja ulja u sahtove ili prosipanja u kanaliciju. Iako mnogo ljudi ne znaju promjenit ulje nisu mamlazi, isto kao sto ti ne znas mnogo toga pa vjerovatno nis mamlaz, nije pitanje mozes li to sam nego ima li smisla. Niko te ne tjera i ne savjetuje da ides u ovl. servis, nego da ulje i filtere mozes kupiti sam i gdje hoces i odvesti auto da ti to promjene u bilo kojem servisu u kojem ne da imas pristup autu dok je na dizalici nego ako zelis mozes doci pod auto i umociti glavu u ispusteno ulje.
Zato mora dizalica? :? Zato sto ako za promjenu ulja i filtera ulja moras skinuti zastitu i ako mjenjas filter goriva bez dizalice mozes samo sjest pored auta i plakat sve da je visok ko Tuareg.
Golf 6 80 KS

#8 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by Golf 6 80 KS »

goran16v wrote:
Golf 6 80 KS wrote: pa majku mu nije to vljda tolik filozofija da čovjek ne može sam uradit, za mene je mamlaz onaj koji bar sebi ne može ulje promijenit
NFH ali ja te fakat ne kontam... Vozis Golf VI za kojeg je litar ulja cca 20 KM, a gledas kako da ustedis 10 - 20 KM za promjenu ulja, da ne spominjem ciganiju oko ispustanja ulja u sahtove ili prosipanja u kanaliciju. Iako mnogo ljudi ne znaju promjenit ulje nisu mamlazi, isto kao sto ti ne znas mnogo toga pa vjerovatno nis mamlaz, nije pitanje mozes li to sam nego ima li smisla. Niko te ne tjera i ne savjetuje da ides u ovl. servis, nego da ulje i filtere mozes kupiti sam i gdje hoces i odvesti auto da ti to promjene u bilo kojem servisu u kojem ne da imas pristup autu dok je na dizalici nego ako zelis mozes doci pod auto i umociti glavu u ispusteno ulje.
Zato mora dizalica? :? Zato sto ako za promjenu ulja i filtera ulja moras skinuti zastitu i ako mjenjas filter goriva bez dizalice mozes samo sjest pored auta i plakat sve da je visok ko Tuareg.
nije stvar u uštedi, jednostavno volim "čačkat" oko auta kao hobista i ponavljam, za mene je mamlaz onaj koji sebi ne zna promijenit ulje
za tu caku oko filtera ne znam, ako je tako nepristupačan valjat će u servis :?
znam samo da je čas posla bilo kod mog prethodnog auta, zamjena i ulja i filtera (TIPO 1.4) i da mi je predstavljalo i zadovoljstvo malo "ubit vrijeme" preko vikenda
jedino ovo oko NEovlaštenih servisa nije loša opcija, ako dozvoljavaju pristup, da budem prisutan i gledam svojim očima kako se mijenja, da li dopuštaju kupovinu ulja negdje drugo, a njima samo plaćati rad ???
jer hoću da sipam idući put "patriotsko" Optima 5w30 a njih mnogi servisi, ne znam zbog čega, ne drže :zoka:
hopi

#9 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by hopi »

ma naravno da možeš to, kupiš ulje, filtere koje hoćeš i stojiš do auta dok mjenjaju čas posla odeš u neku bližu malo bolji servis radionicu.
goran16v

#10 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by goran16v »

Golf 6 80 KS wrote: nije stvar u uštedi, jednostavno volim "čačkat" oko auta kao hobista i ponavljam, za mene je mamlaz onaj koji sebi ne zna promijenit ulje
za tu caku oko filtera ne znam, ako je tako nepristupačan valjat će u servis :?
znam samo da je čas posla bilo kod mog prethodnog auta, zamjena i ulja i filtera (TIPO 1.4) i da mi je predstavljalo i zadovoljstvo malo "ubit vrijeme" preko vikenda
jedino ovo oko NEovlaštenih servisa nije loša opcija, ako dozvoljavaju pristup, da budem prisutan i gledam svojim očima kako se mijenja, da li dopuštaju kupovinu ulja negdje drugo, a njima samo plaćati rad ???
jer hoću da sipam idući put "patriotsko" Optima 5w30 a njih mnogi servisi, ne znam zbog čega, ne drže :zoka:
Jedna je stvar voljeti cackati oko auta, a sasvim druga stvar imati uslove za cackanje, a bez dizalice ili kanala za takvo cackanje nemas uslova.
Ja fakat ne znam ima li benzinac zastitu, ali dizel ima i za servis je moras skinuti sto je na parkingu nemoguce, o zamjeni filtera za gorivo da ne govorim. Kad vec pominjes da ti to radio na Tipu 1,4 koji je tehnoloski davno proslo vrijeme a pocetak za cep na karteru ti treba veliki imbus a ne obicni kljuc.
Svaki redovni servis (neovlasteni) ce ti naravno dozvoliti pristup autu pa cak i ovlasteni Quattro, a vecina da ti ugrade dijelove koje doneses i da platis samo "ruke".
Golf 6 80 KS

#11 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by Golf 6 80 KS »

onda mi ostaje samo da rješim bez ovlaštenog servisa poništenje na instrument tabli
da li se može podesit da se više uopšte ne javlja, valjda znam kad sam promijenio i kad opet treba, to sam redovno pratio na bivšem autu, zaokružić na okruglu cifru 10.000/20.000/50.000..... i to je to
ova indikacija na tabli je po meni za ljude koji su poludebili, pa valjda ne znaju kad ponovo trebaju mijenjat ulje, pa ih trbea "podsjetit" :?
Golf 6 80 KS

#12 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by Golf 6 80 KS »

goran16v wrote:
Jedna je stvar voljeti cackati oko auta, a sasvim druga stvar imati uslove za cackanje, a bez dizalice ili kanala za takvo cackanje nemas uslova.
Ja fakat ne znam ima li benzinac zastitu, ali dizel ima i za servis je moras skinuti sto je na parkingu nemoguce, o zamjeni filtera za gorivo da ne govorim. Kad vec pominjes da ti to radio na Tipu 1,4 koji je tehnoloski davno proslo vrijeme a pocetak za cep na karteru ti treba veliki imbus a ne obicni kljuc.
Svaki redovni servis (neovlasteni) ce ti naravno dozvoliti pristup autu pa cak i ovlasteni Quattro, a vecina da ti ugrade dijelove koje doneses i da platis samo "ruke".
ima zaštitu, pa nije i to valjda neko mudro slovo
a filter po tebi je izgleda neki "bauk" :-?
i kod Tipa je bolan odvrtan na imbus !!!
goran16v

#13 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by goran16v »

Golf 6 80 KS wrote:onda mi ostaje samo da rješim bez ovlaštenog servisa poništenje na instrument tabli
da li se može podesit da se više uopšte ne javlja, valjda znam kad sam promijenio i kad opet treba, to sam redovno pratio na bivšem autu, zaokružić na okruglu cifru 10.000/20.000/50.000..... i to je to
ova indikacija na tabli je po meni za ljude koji su poludebili, pa valjda ne znaju kad ponovo trebaju mijenjat ulje, pa ih trbea "podsjetit" :?
Mislim da se ta opcija ne moze ukunuti. Sto se tice potrebe te lampice, nemoj biti tako ogranicen pa odmah nazivati ljude poludebilima, mozda si upravo ti ne poludebil nego apsulutni debil za gro drugih stvari koje ne znas ili koje te ne interesuju pa te niko ne smatra i ne naziva debilom jer te to ne cini debilom. Postoje ljudi koji imaju auto i koji voze svaki dan ali koje auto ne interesuju 2% i kojima je servis zadnja rupa na svirali i bog zna kad bi ga uradili da nema indikacije.
goran16v

#14 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by goran16v »

Golf 6 80 KS wrote: ima zaštitu, pa nije i to valjda neko mudro slovo
a filter po tebi je izgleda neki "bauk" :-?
i kod Tipa je bolan odvrtan na imbus !!!
Nije mudro slovo nego samo vagon torx sarafa ali ces se napatiti dok je skines i pitanje je hoces li je lezeci uposte moci uklopiti i zasarafiti nazad kako treba, a ista stvar vazi i za filter goriva. Uostalom, radi i pati se kad vec znas sta jest i sta nije mudro slovo i bauk na autu pod koji se ocigleno nikad nisi zavukao, ne trebaju ti formuski savjeti i linkovi da vidis kako se to radi.
Last edited by goran16v on 20/03/2013 19:44, edited 2 times in total.
Wind

#15 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by Wind »

E nek si mu rekao. Sve je to za njega mačiji kašalj a ne zna kad treba ulje promijeniti.... :-) E moj pametnjakoviću....
goran16v

#16 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by goran16v »

Ostaje jos pitanje sta sa ispustenim uljem... Nekako mi mirise da bi se ta ciganija i cirkus na parkingu mogli zavrsiti izljevanjem u ulja saht...
Drvosjeca iz Dejcica

#17 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Golf 6 80 KS wrote:u pitanju Golf 6 1.4 star 3 godine (nije pod garancijom)

servis kaže na 15.000 km ili 1 godina, šta prije dođe
pošto ne prelazim puno, oko 7000 km godišnje, ispada da bi trebao znači za 2 godine promjenit ulje
serviser (naravno u svom interesu) predlaže da promjenim svake godine, bez obzira što ću preći tek 7.500

ima li stvarno potrebe ?

i drugo važnije pitanje, uzmimo i da trebam da promjenim, ali ću to uraditi SAM, pa bi volio ako ima neka tema već da mi neko postavi link kako zamijeniti ulje na Golfu 6 ili 5 (vjerujem da je slično)
i drugo, da li prilikom te eventulane promjene ulja, kompjuter registruje to i "traži" poništenje servisa (nešto na tabli valjda, ne znam još dobro oko toga, nisam imao novije auto sa tim "cakama" da pokazuje servisne intervale na instrument tabli
Zapali ga, voziš Golf 6 a nisi u stanju izletiti 30KM da ti neko zamijeni uje. Ubi nas naš nakaradni mentalitet-kupim Mercedes M klase i ugradim plin u njega.
goran16v

#18 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by goran16v »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Zapali ga, voziš Golf 6 a nisi u stanju izletiti 30KM da ti neko zamijeni uje. Ubi nas naš nakaradni mentalitet-kupim Mercedes M klase i ugradim plin u njega.
E sad si zbog ovog s plinom na*ebo cisto nacisto! :lol:
drndalo

#19 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by drndalo »

Malo mu je poredjenje plina u motoru i ulja u kanalizaciji cudna...

Sto se M klase tice, pretpostavljam da je svaki bijednik koji je kupi u CDI varijanti, da mu trosi manje para...?
johntra

#20 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by johntra »

ne znam što napadate čovjeka...pitao vas je fino, nikom neće pera odbiti, niti će ikom biti lošije u životu ako sam sebi zamijeni ulje...je li to mora odmah značiti da će ga prosuti u kanalizaciju?
goran16v

#21 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by goran16v »

johntra wrote:ne znam što napadate čovjeka...pitao vas je fino, nikom neće pera odbiti, niti će ikom biti lošije u životu ako sam sebi zamijeni ulje...je li to mora odmah značiti da će ga prosuti u kanalizaciju?
Ajd ne kaki gdje nema potrebe ljubim ti narav!!! Naravno da znaci jer gdje je bi inace s uljem kad ga ispusti na parkingu???? Da ga nece presuti iz lavora u kanister pa ponijeti kuci zajedno sa filterom i drzati u spajzu do ekoloskog zbrinjavanja???? Naravno da nece nego ako ga vec ne ispusti direkt u saht onda ce, kao i svako ko to radi, izvrnut' lavor direkt' u prvi saht.
johntra

#22 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by johntra »

otkud ti to znaš i zašto si tako ubijeđen, je li to negdje zapisano pravilo? što ne mogu ovog generalisanja svega i svačega...odmah zaključci, nema para za servis, cicija, zagađuje nam okolinu, bla, bla, bla....
sorcerer

#23 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by sorcerer »

ja stalno ispustam u saht ,za 10 godina sam ustedio 100 maraka :D
Maystor

#24 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by Maystor »

I ja se volim igrati i čačkati, znao sam "raskopati" novo auto da ugradim neku elektroničku foru, ali ne vidim nikakav ćeif u zamjeni ulja u vlastitoj režiji. Prljav posao do bola, a ušteda 10-15 KM. Prosipanje kancerogenog prljavog ulja u odvodni sistem se podrazumijeva kod nas.
goran16v

#25 Re: Zamjena ulja - kad, kako (Golf 6 1.4)

Post by goran16v »

johntra wrote:otkud ti to znaš i zašto si tako ubijeđen, je li to negdje zapisano pravilo? što ne mogu ovog generalisanja svega i svačega...odmah zaključci, nema para za servis, cicija, zagađuje nam okolinu, bla, bla, bla....
Pa eto da ne generalisem i da nije neko negdje zapisano pravilo odgovori mi ti, gdje ce sa uljem??????? Da ne spominjem da se sam pohvalio da mu je to redovna praksa od ranije na Tipu...
Locked