Zamjena stana (Model kupoprodajnog ugovora) potreban savjet.

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
rusmir.ba

#1 Zamjena stana (Model kupoprodajnog ugovora) potreban savjet.

Post by rusmir.ba »

Potrebna mi je pravna sugestija (posebn ako ima neko blizak notarijatu).

Imam opciju zamjene stana za veći uz doplatu. Stan je u novogradnji (ovaj veći za koji mjenjam) i covjek koji ga posjeduje ga je dobio u kompenzaciji za gradjevinske radove od investitora.

Po navodima oni su sklopili neki interni Ugovor, ali se stan i dalje vodi na investitoru da se ne placa porez dva puta (PDV, a potom i eventualni kupac koji bi kupio od fizickog lica).

Interesuje me:
- Da li je moguce sklopiti Kupoprodajni ugovor kod Notara sa investitorom (koji se vodi kao vlasnik stana) a da se u Ugovor ugradi klauzula da se stavlja van snage njihov interni ugovor (ne znam u komje obliku)

- Da li se na Ugovoru mora prikazati puna cijena stana, ili je moguce napisati da se radi o razmjeni uz doplatu, odnosno da se kao cijena navede samo ova doplata?

Posto bi se dizao kredit i naravno banka pretpostavljam zeli uplatiti samo onom ko se vodi kao vlasnik (investitor) a ne onom ko je taj stan dobio u kompenzaciji.

- U slučaju da se stan razmjeni i potpiše Ugovor za ovaj naš manji, koju cijenu staviti i da li pristati na opciju da se pored Ugovora da i punomoć da se stan može prodati dalje (jer će odmah u prodaju) kako bi se takodjer izbjeglo nepotrebno 2x plaćanje poreza od 5%.

Puno zavrzlama ali sigurno pravnici znaju odgovor :)

Unaprijed hvala
Alevn

#2 Re: Zamjena stana (Model kupoprodajnog ugovora) potreban sav

Post by Alevn »

Trazi ti drugi stan . . . .
Pasiflora

#3 Re: Zamjena stana (Model kupoprodajnog ugovora) potreban sav

Post by Pasiflora »

rusmir.ba wrote:- Da li se na Ugovoru mora prikazati puna cijena stana, ili je moguce napisati da se radi o razmjeni uz doplatu, odnosno da se kao cijena navede samo ova doplata?

- U slučaju da se stan razmjeni i potpiše Ugovor za ovaj naš manji, koju cijenu staviti i da li pristati na opciju da se pored Ugovora da i punomoć da se stan može prodati dalje (jer će odmah u prodaju) kako bi se takodjer izbjeglo nepotrebno 2x plaćanje poreza od 5%.

Puno zavrzlama ali sigurno pravnici znaju odgovor :)

Unaprijed hvala
Svakako konsultiraj pravnika.
Moje iskustvo: zamjenili smo stan 1:1 i platili smo porez na zamjenu (cca 7000KM za stan od 80-tak m2). Mislim da je i onaj sto je uzeo nas stan platio nesto. Porez na zamjenu je drugaciji od klasicnog kupoprodajnog.
Mislim da ces na taj iznos doplate platiti također neki porez. Bez obzira koju ti cijenu stavis - komisija ti dolazi u stan i vrsi procjenu za porez - prema tome potpuno je svejedno koliko ti napises. Ali kao sto rekoh - iako kosta odlazak advokatu (odnosno notaru) moj ti je savjet da to svakako uradis buduci da je situacija malo komplikovana pa da ti ne ispadne skuplja pita od tepsije.
rusmir.ba

#4 Re: Zamjena stana (Model kupoprodajnog ugovora) potreban sav

Post by rusmir.ba »

Hvala na savjetima.

Mozda nije najjasnije napisano:

Stan koji bi uzeli je u novogradnji, dakle prodavac, a ne kupac, placa PDV od 17%, nema tu komisija i sl.

Naravno taj PDV je uracunat u cijenu :)

Ostaje samo nejasno kako ukomponovati ovaj nas stan u Kupoprodajni ugovor, jer bi doplatili oko 20% od prodajne cijene stana (koliko se prodavao na trzistu).

Hvala
muminovic

#5 Re: Zamjena stana (Model kupoprodajnog ugovora) potreban sav

Post by muminovic »

Moj je savjet da odes kod notara od firme koja prodaje stan (kazes da je novogradnja), vjerovatno imaju onoga sa kojima oni rade.

Duznost notara je da jednakom paznjom zastupa obje stranke u postupku, a ako to propusti odgovara cjelokupnom svojom imovinom.

On treba da ti da savjet i modus kako to uciniti na najlaksi nacin, jer svaki notar ima svoj nacin rada i malo je vjerovatno da bi tebe poslusao sa nekim tvojim savjetom ako vec od recimo 2007 godine to radi na neki drugi nacin.

Svakako ce ti savjetovanje biti bez naknade.

Taj "inerni ugovor" kojeg spominje, svakako moras da vidis i mora ti biti predocen, ne moze ti bilo koji dokument ostat skriven.

Sretno
rusmir.ba

#6 Re: Zamjena stana (Model kupoprodajnog ugovora) potreban sav

Post by rusmir.ba »

Hvala velika, vec mi je prijatelj kupio stan u istoj zgradi (naravno direktno od investitora) pa cu vidjeti o kome se radi i da odem po savjet.

LP
Miki123

#7 Re: Zamjena stana (Model kupoprodajnog ugovora) potreban sav

Post by Miki123 »

Taj "inerni ugovor" kojeg spominje, svakako moras da vidis i mora ti biti predocen, ne moze ti bilo koji dokument ostat skriven.
iako je ništav jer vjerovatno nije notarski obrađen, a predmet mu nekretnina, čl 73. ZoN-a. Nek' te on ne brine puno.

Ovo je itekako moguće, čak nije ni komplikovano za notara, ali ne bih da pišem kako, kad će ti notar to uraditi i naplatiti :D
rusmir.ba

#8 Re: Zamjena stana (Model kupoprodajnog ugovora) potreban sav

Post by rusmir.ba »

Hvala Miki :)
Naravno notar ce uzeti svoj dio za kupoprodajni ugovor, meni je bitno samo da je tehnicki izvodivo...

ako imas jos sta dodati slobodno napisi PM :D
muminovic

#9 Re: Zamjena stana (Model kupoprodajnog ugovora) potreban sav

Post by muminovic »

da, naravno da je izvodivo, a savjet ti je besplatan, samo otidji kod tog notara i dogovori detalje.
rusmir.ba

#10 Re: Zamjena stana (Model kupoprodajnog ugovora) potreban sav

Post by rusmir.ba »

Samo da aktualiziram temu. Ovaj put su u pitanju nekretnine koje su upisane 1/1 bez internih ugovora i sl.

Notar koga smo zvali kaze slijedeće: Porez na promet nekretnina se plaća samo na razliku vrijednosti i plaća ga onaj ko dobija razliku (ovo je opet manje bitno).

Da li ima neko da ovo moze sa sigurnoscu potvrditi, dakle da se porez nece placati na obadvije nekretnine (ispalo bi bar 10.000KM) nego samo na procjenjenu razliku (to onda dodje 1.000-1.500KM)

Hvala

P.S. Sad naletih na ovo:

http://www.bhnekretnine-i-investicije.ba/savjeti.php#10

Porez kod zamjene nekretnina

U slučaju zamjene nekretnina porez plaća ona strana koja stječe vlasništvo nad vrijednijom nekretninom i na tu razliku vrijednosti plaća 5% za istu.
Miki123

#11 Re: Zamjena stana (Model kupoprodajnog ugovora) potreban sav

Post by Miki123 »

rusmir.ba wrote:Samo da aktualiziram temu. Ovaj put su u pitanju nekretnine koje su upisane 1/1 bez internih ugovora i sl.

Notar koga smo zvali kaze slijedeće: Porez na promet nekretnina se plaća samo na razliku vrijednosti i plaća ga onaj ko dobija razliku (ovo je opet manje bitno).

Da li ima neko da ovo moze sa sigurnoscu potvrditi, dakle da se porez nece placati na obadvije nekretnine (ispalo bi bar 10.000KM) nego samo na procjenjenu razliku (to onda dodje 1.000-1.500KM)

Hvala

P.S. Sad naletih na ovo:

http://www.bhnekretnine-i-investicije.ba/savjeti.php#10

Porez kod zamjene nekretnina

U slučaju zamjene nekretnina porez plaća ona strana koja stječe vlasništvo nad vrijednijom nekretninom i na tu razliku vrijednosti plaća 5% za istu.
Fino su ti rekli. Samo se na razliku plaća porez.
Post Reply