Imam opciju zamjene stana za veći uz doplatu. Stan je u novogradnji (ovaj veći za koji mjenjam) i covjek koji ga posjeduje ga je dobio u kompenzaciji za gradjevinske radove od investitora.
Po navodima oni su sklopili neki interni Ugovor, ali se stan i dalje vodi na investitoru da se ne placa porez dva puta (PDV, a potom i eventualni kupac koji bi kupio od fizickog lica).
Interesuje me:
- Da li je moguce sklopiti Kupoprodajni ugovor kod Notara sa investitorom (koji se vodi kao vlasnik stana) a da se u Ugovor ugradi klauzula da se stavlja van snage njihov interni ugovor (ne znam u komje obliku)
- Da li se na Ugovoru mora prikazati puna cijena stana, ili je moguce napisati da se radi o razmjeni uz doplatu, odnosno da se kao cijena navede samo ova doplata?
Posto bi se dizao kredit i naravno banka pretpostavljam zeli uplatiti samo onom ko se vodi kao vlasnik (investitor) a ne onom ko je taj stan dobio u kompenzaciji.
- U slučaju da se stan razmjeni i potpiše Ugovor za ovaj naš manji, koju cijenu staviti i da li pristati na opciju da se pored Ugovora da i punomoć da se stan može prodati dalje (jer će odmah u prodaju) kako bi se takodjer izbjeglo nepotrebno 2x plaćanje poreza od 5%.
Puno zavrzlama ali sigurno pravnici znaju odgovor
Unaprijed hvala