Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Robot231
#1 Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
Pozdrav, prije svega novi sam vozac, znam jako malo o autima, pa ako pitam nesto glupo nemojte zamjeriti.
Prije jedno pola godine sam zamjenio sajbu za pezo 307 nakon udesa. Stavljena je nova sajba. Zamjena sajbe (sajbe+ruke) me je sve skupa kostala 230 KM. Nakon zamjene sajbe, jedne prilike dok sam sjedio sa jaranom u autu, nesto smo se zezali, i kako sam se razmahao rukama, tako sam slucajno zakacio retrovizor koji je bio zalijepljen u staklo od sajbe, i tu je spao retrovizor, a sajba napukla i sad ima linija koja je tanka kao dlaka, koja je samo sa unutrasnje strane i koja se siri sredinom sajbe prema dnu. Znaci sajba je bila bez nosaca retrovizora, tj. retrovizor je direktno bio zalijepljen u staklo. Moze li se proci tehnicki sa ovakvim ostecnjem ? Ako ne moze i ako moram zamijeniti sajbu, imao bih par pitanja:
1.Prije svega gdje mogu naci sajbu sa nosacom za retrovizor tako da mi se ova situacija ne bi ponovila?
2. Da li je bolje da ugradim polovnu sajbu ili novu zamjensku? Negdje sam procitao da je rizik ugradjivati polovnu sajbu jer navodno nikad ne znas kako je onaj u auto dijelovima skinuo tu polovnu sajbu sa auta. S druge strane, neki kazu da je polovna original sajba kvalitetnija od nove sajbe, ali kako da prepoznam da je ta polovna sajba na auto otpadu original od pezoa, tj. da nije neka zamjenska kineska?
3. Koliko je pametno da se usudim da sam zamjenim sajbu? Izracunao sam da alat i materijal za zamjenu sajbe (sajla, rucke, ljepilo i prajmer) bi me izaslo oko 50 KM, plus ako bih polovnu sajbu kupovao, ona kosta 100 KM. Tako da kad bih sam to zamijenio izaslo bi me 150 KM. Tj. tu bi mi drug pomogao ali pitam koliko je to pametna ideja da sami mjenjamo to nas dvojica koji nemamo iskustva s time, uz instrukcije sa you tube videa? Posto ce mi vjerovatno se u zivotu desit da mi jos nekad sajba pukne, ne bi bilo lose kad bih sam naucio zamijeniti sajbu, umjesto da svaki put placam nekoga za to.
Prije jedno pola godine sam zamjenio sajbu za pezo 307 nakon udesa. Stavljena je nova sajba. Zamjena sajbe (sajbe+ruke) me je sve skupa kostala 230 KM. Nakon zamjene sajbe, jedne prilike dok sam sjedio sa jaranom u autu, nesto smo se zezali, i kako sam se razmahao rukama, tako sam slucajno zakacio retrovizor koji je bio zalijepljen u staklo od sajbe, i tu je spao retrovizor, a sajba napukla i sad ima linija koja je tanka kao dlaka, koja je samo sa unutrasnje strane i koja se siri sredinom sajbe prema dnu. Znaci sajba je bila bez nosaca retrovizora, tj. retrovizor je direktno bio zalijepljen u staklo. Moze li se proci tehnicki sa ovakvim ostecnjem ? Ako ne moze i ako moram zamijeniti sajbu, imao bih par pitanja:
1.Prije svega gdje mogu naci sajbu sa nosacom za retrovizor tako da mi se ova situacija ne bi ponovila?
2. Da li je bolje da ugradim polovnu sajbu ili novu zamjensku? Negdje sam procitao da je rizik ugradjivati polovnu sajbu jer navodno nikad ne znas kako je onaj u auto dijelovima skinuo tu polovnu sajbu sa auta. S druge strane, neki kazu da je polovna original sajba kvalitetnija od nove sajbe, ali kako da prepoznam da je ta polovna sajba na auto otpadu original od pezoa, tj. da nije neka zamjenska kineska?
3. Koliko je pametno da se usudim da sam zamjenim sajbu? Izracunao sam da alat i materijal za zamjenu sajbe (sajla, rucke, ljepilo i prajmer) bi me izaslo oko 50 KM, plus ako bih polovnu sajbu kupovao, ona kosta 100 KM. Tako da kad bih sam to zamijenio izaslo bi me 150 KM. Tj. tu bi mi drug pomogao ali pitam koliko je to pametna ideja da sami mjenjamo to nas dvojica koji nemamo iskustva s time, uz instrukcije sa you tube videa? Posto ce mi vjerovatno se u zivotu desit da mi jos nekad sajba pukne, ne bi bilo lose kad bih sam naucio zamijeniti sajbu, umjesto da svaki put placam nekoga za to.
Last edited by Robot231 on 23/03/2025 22:15, edited 1 time in total.
- kabal1337
#2 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
ako ne pokusas neces ni nauciti
-
inflames
#3 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
Pa kupi polovnu ako hoćeš, vidiš i na njoj ko je proizvođač. Ako je u dobrom stanju nema tu neke nauke.
S obzirom na to kako te krenulo daj profesionalcu da to mijenja, šansa da ćeš nešto zajebati je 99.8%.
S obzirom na to kako te krenulo daj profesionalcu da to mijenja, šansa da ćeš nešto zajebati je 99.8%.
- MehmedPasaMoric
#4 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
Polovna original jeste bolja od nove zamjenske (kao i vecina auto dijelova), ali naravno ako je u dobrom stanju, ako nije izgrebana od dotrajalih metlica brisaca itd. Mijenjao sam par puta i nije tesko, najvaznije je da se dobro pripremi i ocisti podloga, i na autu i na sajbi
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#5 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
Uradi sam...najjeftinjje je...
Ali nemoj za mjesec dana otvarati temu na forumu: zašto mi curi voda?

Ali nemoj za mjesec dana otvarati temu na forumu: zašto mi curi voda?
-
nikeze
#6 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
Lično sam gledao kad su majstori ugradili polovnu šajbu i kad je pukla. 5 cm od vrha imala je minijaturnu tačkicu veličine vrha olovke od udarca kamenčića - nevidljivu. Kad su zalijepili polovnu šajbu i pritegli je kaišima i španerima napukla je od tačkice do vrha nekih 5 cm. Tek tada su primjetili tačkicu koje je bila mjesto koncentracije naprezanja. Kako je staklo krto napuklo je kod napona. Tako da je to lutrija.
-
lavic
#7 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
PO meni je to malo para da bi se zajebavao sa necim sto je pipavo.... skidanje i stavljanje nije neka nauka ali je pipavo.
Kod skidanja postoji velika vjerovatnoca da ces ostetit boju na stokovima i krovu sa sajlom dok rezes staro ljepilo...
Ja bi kupio novu sajbu Pilkington,Sikursiv, Saint Gobain,,,,, i nek je stavi kome je to posao a i daje garanciju.
Kod skidanja postoji velika vjerovatnoca da ces ostetit boju na stokovima i krovu sa sajlom dok rezes staro ljepilo...
Ja bi kupio novu sajbu Pilkington,Sikursiv, Saint Gobain,,,,, i nek je stavi kome je to posao a i daje garanciju.
-
NediM17
#8 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
E cuj stavljati polovnu sajbu.
Samo u varijanti da je to jedina opcija.
Samo u varijanti da je to jedina opcija.
-
inflames
#9 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
Zavisi od auta, ja sam recimo stavljao novu i uzeo SGS koji je bio oko 600 maraka, alternative su bile neke kineske za duplo manje para, ali to sam odbacio odmah.
3 dana kasnije kod starog pukne šajba, ali stariji auto pa smo odlučili da uzmemo polovnu. Odemo na otpad i nađemo Pilkington sa kederima za 80 maraka bez tačkice, na to 80 maraka ugradnja. Kineska za njegov auto bila 240, pa je ovaj Pilkington bio jako primamljiv.
3 dana kasnije kod starog pukne šajba, ali stariji auto pa smo odlučili da uzmemo polovnu. Odemo na otpad i nađemo Pilkington sa kederima za 80 maraka bez tačkice, na to 80 maraka ugradnja. Kineska za njegov auto bila 240, pa je ovaj Pilkington bio jako primamljiv.
- kabal1337
#10 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
Znaju ostetiti i ovi sto postavljaju, pogotovo kada rezu staro ljepilo krvnicki znaju zasjec u metallavic wrote: ↑24/03/2025 09:05 PO meni je to malo para da bi se zajebavao sa necim sto je pipavo.... skidanje i stavljanje nije neka nauka ali je pipavo.
-
lavic
#11 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
Istina, ali ima ih sto imaju i onaj kao "vruci noz" ne rade zicom.kabal1337 wrote: ↑24/03/2025 10:08Znaju ostetiti i ovi sto postavljaju, pogotovo kada rezu staro ljepilo krvnicki znaju zasjec u metallavic wrote: ↑24/03/2025 09:05 PO meni je to malo para da bi se zajebavao sa necim sto je pipavo.... skidanje i stavljanje nije neka nauka ali je pipavo.
-
korisnicki
#12 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
Ljetos nakon ljetnog pljuska nakon kojeg je vrelo sunce uprlo u šajbu pojavila mi se tanka crta na šajbi identična kako je opisuje autor teme. Za sada ta crta se ne širi.
Da li je moguće to sanirati bez mijenjanja šajbe?
Treba li očekivati probleme na tehničkom?
Da li je moguće to sanirati bez mijenjanja šajbe?
Treba li očekivati probleme na tehničkom?
- nivla
#13 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
zbog minimalne ustede stavljat i zezat se s polovnom, mogucnost da zezne ogromna
bolje staviti novu xyg
bolje staviti novu xyg
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#14 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
100% , 2017 stavljena kineska, 2019 prodao, lik i dan danas vozi ista šajba.
-
HD_2015
#15 Re: Zamjena sajbe samostalno? Polovna ili nova sajba?
Vjetrobranska stakla se mogu popravljati. Što ne vidiš tu opciju?
Kasnije zalijepiš retrovizor - imaju posebna ljepila za to.
Kasnije zalijepiš retrovizor - imaju posebna ljepila za to.