Zanima me da li neko zna ili ima otprilike podatke o tome koliko se cesto treba mijenjati potrosni materijal, tipa ulje, filteri, svjecice, remenje , pakne amortizeri itd.
Da li postoje neke univerzalne procjene, jer se kod nas cesto mogu cuti razlicite procjene kad se i sta mora mijenjati na autu.
ZAMJENA POTROSNIH MATERIJALA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ninja-san
- chuchumbamayumbe
#2 Re: ZAMJENA POTROSNIH MATERIJALA
Ja mijenjam uljni filter svaki put kada i ulje, mada ih ima da ga mijenjaju svaki drugi put. A to bi ti bilo isto kao da se okupas i obuces prljavi ves.ninja-san wrote:Zanima me da li neko zna ili ima otprilike podatke o tome koliko se cesto treba mijenjati potrosni materijal, tipa ulje, filteri, svjecice, remenje , pakne amortizeri itd.
Da li postoje neke univerzalne procjene, jer se kod nas cesto mogu cuti razlicite procjene kad se i sta mora mijenjati na autu.
Svijecice - zavisno od proizvodjaca, kvaliteta goriva, uslova rada - ja ih pregledam godisnje 2-3 puta, ocistim ih i to je to. Imam Hondine original, kaze proizvodjac na 60k da ih mijenjam.
Remenje - ja to izmjenjam kada kupim auto, a ni jedno ne vozim duze od 3 godine, tako da ti to ne znam.
Pa kocioni sistem, zavisi je li ABS ili nije, jer abs trosi obloge brze, a najvise zavisi od proizvodjaca pakni i nacina voznje (agresivna, lagana). Otprilike 20k. Ulje u kocionim cilindrima svake dvije godine i to dot4.
Amortizeri, mozda nikada, a mozda u dvije godine, zavisi kuda ga vozis i koji je tip amortizera. Najbolje odvedes kod ovih sto mijenjaju pa neka ti provjere (kod 2-3 majstora), pa uporedis sta su ti rekli.
Vjerovatno ti nisam rekao nista sto vec ne znas ali eto...
-
ado-šampion
Opet isto: drži se servisne knjižice, pusti priče. Kod mog auta na unutrašnjem dijelu haube ima naljepnica na kojoj pišu intervali zamjene svih potrošnih dijelova motora. I ja se toga držim (mada sve isto stoji i u servisnoj, ali ovdje izbija oči).
Amortizere odvedeš da testiraš (to je čini mi se 10-15 KM) i odmah znaš koliko su istrošeni, preko 50% su zreli za zamjenu. Pusti to od oka 2-3 majstora šta kažu. Ali možeš i sam skontat kad ti je auto postalo neudobnije, mada to može biti i do guma. Obloge i diskove isto, pregledaš redovno, ovdje baš "od oka", i skontaš jeli vrijeme za zamjenu.
Ulje za kočnice, eh tu je univezalno pravilo svake dvije godine, a ako servisna knižica tako kaže, onda i prije.
Ni je sam ciničan, al daj mi molim te pojasni kako se to obloge prije istroše ako auto ima ABS. Meni nema logike.
Amortizere odvedeš da testiraš (to je čini mi se 10-15 KM) i odmah znaš koliko su istrošeni, preko 50% su zreli za zamjenu. Pusti to od oka 2-3 majstora šta kažu. Ali možeš i sam skontat kad ti je auto postalo neudobnije, mada to može biti i do guma. Obloge i diskove isto, pregledaš redovno, ovdje baš "od oka", i skontaš jeli vrijeme za zamjenu.
Ulje za kočnice, eh tu je univezalno pravilo svake dvije godine, a ako servisna knižica tako kaže, onda i prije.
Ni je sam ciničan, al daj mi molim te pojasni kako se to obloge prije istroše ako auto ima ABS. Meni nema logike.
-
Coach_sa
ado-šampion wrote:Opet isto: drži se servisne knjižice, pusti priče. Kod mog auta na unutrašnjem dijelu haube ima naljepnica na kojoj pišu intervali zamjene svih potrošnih dijelova motora. I ja se toga držim (mada sve isto stoji i u servisnoj, ali ovdje izbija oči).
Slazem se, a sto se tice tog servisiranja automobila sve zavisi koje je auto i sta je proizvodjac predvidio. Npr. imaju mali i veliki servisi a evo na novom VW-u ces prvi servis uraditi na 10 000 dok na OPEL-u na 15 000 a kazu da u njemackoj to rade na 30 000 ali radi goriva i tako to sto smo balkanci ide upola manje samo prati servisnu knjigu i to je to a ako je nemas ili ako ti je auto toliko staro onda jednostavno na svakih 5000 mijenjaaj ulje i filtere (zracni, uljni, naftni ili benziski, polen filter ako ga ima...) ato remenovi se mijenjaju u praksi na 100 000 ali s obzirom kakav je kvalitet tih dijelova treba to stalno provjeravati ako nista kod zamjene ulja