Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
U-zap

#1 Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by U-zap »

"Nakon što je našim građanima koji borave u Njemačkoj omogućena zamjena vozačkih izdanih u BiH, sličnu mogućnost građani bi uskoro mogli imati i sa Italijom."

http://www.bolji-ljubuski.com/svijet2/i ... zvola.html

Sta mislite koliko vremena ce proci dok ne bude moguce BiH vozacku dozvolu zamijeniti i ostalim zemljama clanicama EU? Tacnije, zanima me Svedska buduci da mi se mrsko opet zezati sa vozackim testovima i sl. Kome se obratiti za vise info o ovome? Zasto je uopce problem zamjena vozackih dozvola? Ako su priznate diplome, zasto ne bi bila i vozacka dozvola? :-)
insomnia78

#2 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by insomnia78 »

Problem je, ustvari jedan od problema i to sto nismo clanica EU
Dodaj tome i, boli nas kurac, stav nasih vlasti, jer i oni moraju ucestvovati u tome
Takodjer vjerovatno i odredjenu dozu nepovjerenja prema nasoj obuci vozaca i nacinu sticanja i eto
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#3 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by Zviz »

U Danskoj, dog god ne bude clanica EU (a poslje raspada EU u sta vjerujem ko zna sta ce biti), ili dok god se ne napravi bilateralni sporazum izmedju BiH i DK nece moci. Za BiH vozacke vazi isto pravilo kao i za one iz Zambije.

U Danskoj postoje neke kategorije.

Kategorija 1 je sve clanice EU i Norveska, Lihtenstajn i Island. (izmjena momentalna ili vozi na staranoj do kad zelis)

Kategrija 2 do godinu dana ti vazi vozacka ako si iz ovih drzava (poslje moras da mjenjas bez polaganja testova ili voznje)
Australija, Taiwan, Svicarska, Juzna Korea, Ukraina, Rusija, Japan i Brazil.

Kategorija (3) (ili bolje receno) mozes ti ako mislis da su pravila u tvojoj drzavi ista kao u Danskoj odnosno slicna onima kao u drzavama kategorije 2, da odes u ambasadu i da trazis da tvoja drzava preda zahtjev za bude na listi 2. Slabo koja drzava to cini, jer to je procedura ali eto moze se. Do sad je samo Signapurska ambasada to ucinila.

I kategorija 4 (polaganje ponovo tj. drzave koje nisu navedene u kategoriji 1 i 2 ili (3). Tvoja vazi 90 dana ako imas residence u Danskoj, poslje moras izaci na teoretski i voznju test.
U-zap

#4 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by U-zap »

insomnia78 wrote:Problem je, ustvari jedan od problema i to sto nismo clanica EU
Dodaj tome i, boli nas kurac, stav nasih vlasti, jer i oni moraju ucestvovati u tome
Takodjer vjerovatno i odredjenu dozu nepovjerenja prema nasoj obuci vozaca i nacinu sticanja i eto
Nisu ni Japan ili Singapur pa mogu zamijeniti svoje vozacke u nekim zemljama EU. Isto tako USA i Australija. Nije mi jasno zasto onda daju da vozis godinu dana ako nemaju nekog povjerenja..
Manu

#5 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by Manu »

U-zap wrote:
insomnia78 wrote:Problem je, ustvari jedan od problema i to sto nismo clanica EU
Nisu ni Japan ili Singapur pa mogu zamijeniti svoje vozacke u nekim zemljama EU. Isto tako USA i Australija. Nije mi jasno zasto onda daju da vozis godinu dana ako nemaju nekog povjerenja..
Jer ih na to obavezuju medjunarodne konvencije koje su kao drzave potpisali. Jednom sam naletio na neku UN konvenciju iz 1960 i neke, mislim da se zove Convention on Road Traffic ili tako nesto.
uglavnomja

#6 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by uglavnomja »

Zviz wrote:U Danskoj, dog god ne bude clanica EU (a poslje raspada EU u sta vjerujem ko zna sta ce biti), ili dok god se ne napravi bilateralni sporazum izmedju BiH i DK nece moci. Za BiH vozacke vazi isto pravilo kao i za one iz Zambije.

Kategorija 1 je sve clanice EU i Norveska, Lihtenstajn i Island. (izmjena momentalna ili vozi na staranoj do kad zelis)

Kategrija 2 do godinu dana ti vazi vozacka ako si iz ovih drzava (poslje moras da mjenjas bez polaganja testova ili voznje)

Kategorija (3) (ili bolje receno) mozes ti ako mislis da su pravila u tvojoj drzavi ista kao u Danskoj odnosno slicna onima kao u drzavama kategorije 2, da odes u ambasadu i da trazis da tvoja drzava preda zahtjev za bude na listi 2. Slabo koja drzava to cini, jer to je procedura ali eto moze se. Do sad je samo Signapurska ambasada to ucinila.

I kategorija 4 (polaganje ponovo tj. drzave koje nisu navedene u kategoriji 1 i 2 ili (3). Tvoja vazi 90 dana ako imas residence u Danskoj, poslje moras izaci na teoretski i voznju test.
+1 za norvesku. sve isto.

i kosta 5-6.000 kmova :run:

meni su odgovorili iz policije na upit kako ja moram polagati, a svi ostali koji su polozili kad i ja, po istim zakonima, na istim mjestima ... nisu morali polagati 90-ih, da ne postoji bilateralni sporazum izmedju bih i norveske i da zato moram polagati.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#7 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by Zviz »

uglavnomja wrote:
Zviz wrote:U Danskoj, dog god ne bude clanica EU (a poslje raspada EU u sta vjerujem ko zna sta ce biti), ili dok god se ne napravi bilateralni sporazum izmedju BiH i DK nece moci. Za BiH vozacke vazi isto pravilo kao i za one iz Zambije.

+1 za norvesku. sve isto.

i kosta 5-6.000 kmova :run:

meni su odgovorili iz policije na upit kako ja moram polagati, a svi ostali koji su polozili kad i ja, po istim zakonima, na istim mjestima ... nisu morali polagati 90-ih, da ne postoji bilateralni sporazum izmedju bih i norveske i da zato moram polagati.
U DK polaganje tj testovi i voznja + oblikatorni casovi od 3.500 do 5.000 mara - zavisi gdje, te jesi u stanju savladati iz prve.
ljuspica

#8 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by ljuspica »

Ja sam vozacki polozila davno 1998.godine u tuzlanskom kantonu. Vozacka mi je istekla prije par godina-ne vozim auto pa je nisam ni produzavala...u biti morala bih ici u grad gdje sam polozila (tako je to bilo a mozda se promjenilo ne znam zato i pitam) da uzmem novu vozacku.E sad zanima me da li ja mogu predat zahtjev za novu vozacku i ovdje u Ze-Do kantonu gdje sad zivim ili ipak moram ici u TZ kanton gdje sam i polagala vozacki...sto mi je mnogo komplikovano..
U-zap

#9 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by U-zap »

ljuspica wrote:Ja sam vozacki polozila davno 1998.godine u tuzlanskom kantonu. Vozacka mi je istekla prije par godina-ne vozim auto pa je nisam ni produzavala...u biti morala bih ici u grad gdje sam polozila (tako je to bilo a mozda se promjenilo ne znam zato i pitam) da uzmem novu vozacku.E sad zanima me da li ja mogu predat zahtjev za novu vozacku i ovdje u Ze-Do kantonu gdje sad zivim ili ipak moram ici u TZ kanton gdje sam i polagala vozacki...sto mi je mnogo komplikovano..
Mislim da nisi procitala naslov teme, pokusaj opet, mozda uspijes iz drugog pokusaja :)

CItao sam da ce uskoro i Spanija potpisati sporazum sa BiH o zamjeni vozackih dozvola. Kada ce ostale EU zemlje poceti zamjenu vozackih dozvola sa BiH?
ljuspica

#10 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by ljuspica »

Procitala sam,ali nemam gdje postata svoje pitanje. Bas su mi mrski ljudi sto se vole pravit pametni
U-zap

#11 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by U-zap »

ljuspica wrote:Procitala sam,ali nemam gdje postata svoje pitanje. Bas su mi mrski ljudi sto se vole pravit pametni
Imas naravno, otvoris novu temu :)
Meni su mrski ljudi koji ne znaju da citaju. Mislim da je to ipak nesto sto bi svako trebao da zna :wink:
dpjokala26

#12 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by dpjokala26 »

sta je sa hrvatskom?dal se tamo moze bez problema zamjeniti vozacka? :shock:
U-zap

#13 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by U-zap »

dpjokala26 wrote:sta je sa hrvatskom?dal se tamo moze bez problema zamjeniti vozacka? :shock:
Mogu oni sta hoce, ipak su oni europljani a ne ko balkanjeroska plemena
U-zap

#14 Re: Zamjena BiH vozacke dozvole za vozacke dozvole u zemljama EU

Post by U-zap »

Da li neko ima iskustva sa zamjenom BH vozacke u Italiji? Procitao sam negdje da je to vec moguce. Takodjer sam procitao i da su pregovori u toku sa Danskom i Spanijom. Koliko tu ima istine?
Post Reply