Zamislite,...

Rasprave o vjerskim temama.
TIFA29

#1 Zamislite,...

Post by TIFA29 »

Zamislite da ste vjernik, musliman. Imate jedinog sina, 6 godina ima. I sada vam se pojavi poslanik - realno, ne halucinacija, niti u snu. I vi ste absolutno sigurni da je to zaista poslanik (a ne neki sejtan). Znaci, nije trik nije iluzija. I on vam kaze slijedece:

Idi u centar grada, na najveci trg i pripovjedaj smak svijeta koji ce biti u ponedeljak. To je tvoja sudbina, to je test tvojeg vjerovanja.

Da li bi to ucinili? Sigurno da bi, ni jedan vjernik takvo sto ne bi odbio. Pogotovo kada je siguran da to nije prividjanje, vec stvarno njegov poslanik.

U redu? A sada zamislite isti slucaj, sa drugacijom odredbom:

Evo ti noz. idi i zakolji svojeg sina. To je tvoja sudbina, to je test tvojeg vjerovanja.

Da li bi to ucinili? Ne zaboravite: Vi si apsolutno sigurni da je to zaista vas poslanik.

Jeste na trenutak pomislili da bi to ipak mogla biti halucinacija? Ili sejtanovo djelo?

Zbog cega bi prvi "zadatak" bez ustezanja ucinili, a kod drugog ste sumnjicaviji? I takodje ne zaboravite: Vi ne znate da li je to test identican testu Abrahama/Ibrahima (koji je takodje trebao da ucini isto djelo). Vi ne znate da li ce poslanik da vas sprijeci u zadnjem trenutku. Hocete li postavljati pitanja zasto da to ucinite? A, ako to ucinite: Ubili ste, tj. zaklali si vlastitog sina.

Kako cete se odluciti? Nemojte mi samo reci da takvo sto vas poslanik ne bi nikad trazio od vas. Jer, takav test je vec bio. Samo sto vi sada ne znate da li ce vas sprijeciti u zadnjem trenutku. Da li je takav zahtjev dobar i moralan? Da li je moralno zahtijevati od nekog da svojeg sina od 6 godina zakolje, kao test njegove odanosti? I sto je najvaznije, odakle vam dolazi sumnja?

Jedan ateista se tu ne dvoumi. On takav "zadatak" bi bez predumisljanja odbacio. (Ne zaboravi, govorimo o normalnim ljudima... ne o manijacima.) Takva dilema za ateistu ne postoji.

Ako ste na trenutak bar posumnjali u ispravnost zadatka, onda znate odakle i ateista korijene svojih moralni odrednica vuce.

Postoje dvije mogucnosti vaseg nastupa:

1. Zakoljete svojeg sina, i svu moralnu odgovornost prebacite na poslanika. On je to od vas trazio. Tada niste postupili prema moralnom principu, vec ste bili "poslusni". Kao robot ste izvrsili "zadatak".

2. Odbijate da to ucinite, jer sumnjate u ispravnost takvog testa. Tada takav "zadatak" mjerite prema vlastitoj moralnoj skali. Tada nastupate kao ateista, a ne kao robot.

P.S: Kao sto vec rekoh, i ovo je pretpostavka. Identican primjer nalazite u navodno bozijim knjigama. Tu je Bog "testirao" odanost Abrahamovu/Ibrahimovu. No, u zadnjem trenutku ga je sprijecio da to zaista i ucini.

P.S: Prebaciti meni da nisam normalan sa ovakvim primjerima nije nikakav odgovor, niti ima neku opravdanu osnovu. Da li bi takvo sto i prebacili Njemu? Njemu koji je takav dokaz navodno zaista i trazio?
Qwert

Post by Qwert »

....
Last edited by Qwert on 11/06/2004 14:00, edited 1 time in total.
TIFA29

Post by TIFA29 »

Procitaj bar do kraja, ili bar zadnje tri recenice. :D
Qwert

Post by Qwert »

Ok. Povlacim se.
manijak1

Post by manijak1 »

:D Ili mi kaže Od danas :D dnevno moraš slušati Burek deset puta :D
Uh :D pokušao bih objasniti da je to nemoguće.
manijak1

Post by manijak1 »

Sa Novom ne može :D odmah te :D kako da kažem prekriži.
nikita

Post by nikita »

Prvo ako BOg sve zna i sve vidi, njemu ne treba takva vrsta testa da bi znao sta ce da se desi.

Zbog takvih vrsta protivurjecnosti u vjerskim knjigama, hoces - neces navedes se na misao da su ipak pisane ljudima a ne Bogom.

Upravo tu i dolazi do Bozije kazne*, gdje ljudi sami sebi presudjuju ratovima, kataklizmama..., vjecitno pozivajuci sa na ime Bozije. Vrteci se u zacaranom krugu.

BOg nas testira svakodnevno, kroz obicnu misao, postupke, djela, odnose...sitnice cak...to je dovoljan test, to je test umijeca zivljenja.

A primjere koje si naveo su upravo primjeri koje zovemo fanatizam, a fanatizam je daleko od vjere...

Matematika u vjeri ? Po meni je to jednostavna ravnoteza, po principu sta posijes to i pozanjes.

Od BOga svi ocekuju neka cudesa, a nema tu cudesa sve je jednostavno...zato je ocigledno toliko i tesko za razumjeti :)

Ja ne vjerujem u cudesa, vjerujem u prirodu, harmoniju, ravnotezu, ljubav, dobrotu, plemenitost...zato ne bi ucinila ni jednu od stvari navedenih u tvome primjeru.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

1. Zakoljete svojeg sina, i svu moralnu odgovornost prebacite na poslanika. On je to od vas trazio. Tada niste postupili prema moralnom principu, vec ste bili "poslusni". Kao robot ste izvrsili "zadatak".
Boze, bolesnih li ljudi...
novalic

Post by novalic »

kako gospodja a maloprije rece, cesto se cuje ubio u ime Isusa ili Allaha, jer je tako lako Boga uzeti za razlog..

discutovati o Bozijoj volji i dobroti... je vec posumnjati u Njegovu postojanost...

sta bi ti, tifa bolan, napravio kada bi ti se Poslanik javio sa porukom da od svih neprijatelja napravis prijatelje...

bi li se stvarno trudio da to i uradis, ili bi nastavio razgranicavati svijet na "nase" i "njihove"...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Jok, lakse mu je ubiti dijete...sick
Engram

Post by Engram »

eki gluposti

kakav poslanik?

nema Bozijih poslanika poslije Muhammeda a.s.

I nije Ibrahimu a.s. dosao drugi Poslanik vec je sam kao Poslanik dobio objavu da je vrijeme da zrtvuje sina-Da imas "ratio" znao bi da je saga o ibrahimu a.s. pocela kada je dao Bogu zavjet da ce zrtvovati sina ako ga uopste dobije..

inace kao i sve tvoje postavke, i ova je apsurdna..jer bog nikada nije naredivao direktno ljudima sem preko poslanika a.s. i to racionalno-prilagodeno ljudskom umu..ne ubi komsiju-zakolji sina-mlatni konja i sl.

a sta je kurban...

Njime se izražava ljubav prema Allahu, spremnost na svaku žrtvu. Kurban je simbol vjere Ibrahima, a.s., kroz žrtvu, na koju je bio spreman, u ime Allaha, dž.š. I svaki mu’min, koji vrši žrtvu kurbana, treba u duši doživljavati Ibrahimov, a.s., zanos u vjeri, njegovu neizmjerno veliku odanost Allahu, dž.š.

Kurban je vanredan odgojni čin koji vodi najvećim visinama ljudskog duha.

ima tu stosta procitati..ako citas

http://www.mm.co.ba/art106_6.html

uzgred spominjes moralnost??

sta je moral...zasto Bogu davati ljudske vrijednosti..jucer si ga "kamenom opterecavao", danas ga moralno analiziras..ko si ti a ko je Bog

uzgred, znam da si ateista pa cemu prica o Bozijem moralu i moralnosti ako u postavci fali subjekat :D
Jedan ateista se tu ne dvoumi. On takav "zadatak" bi bez predumisljanja odbacio. (Ne zaboravi, govorimo o normalnim ljudima... ne o manijacima.) Takva dilema za ateistu ne postoji.
auhhh :roll:
plaho
Prebaciti meni da nisam normalan sa ovakvim primjerima nije nikakav odgovor
istina...to je prije konstatacija
Jeste na trenutak pomislili da bi to ipak mogla biti halucinacija? Ili sejtanovo djelo?
mislis na tvoj nastup?

hajd u zdravlju

:evil:
TIFA29

Post by TIFA29 »

Uvijek isti odgovori od teista, neovisno gdje je postavljena tema. To je zapravo steta. Uvijek se ponadam da ce biti i boljih odgovora sem ad hominem nastupa koji zapravo i nije valjan argumenat.

P.S: Idi i procitaj jos jednom sve napisano, pa mi kazi gdje sam tvrdio da je poslaniku dosao poslanik koji ga je sprijecio da zrtvuje sina zarad testa. Mozda tada i shvatis sta je osnovna poruka pri ovakvim primjerima. :)
Op3r4t0r

#13 Re: Zamislite,...

Post by Op3r4t0r »

TIFA29 wrote:Zamislite da ste vjernik, musliman. Imate jedinog sina, 6 godina ima. I sada vam se pojavi poslanik - realno, ne halucinacija, niti u snu. I vi ste absolutno sigurni da je to zaista poslanik (a ne neki sejtan).
Svaki vjernik, musliman, zna da poslije Muhameda a.s. nece biti poslanika i da je on poslednji Boziji poslanik tako da je sva rasprava na ovu temu suvisna, cak i sama tema nema nikakvog smisla!

TIFA29 ako si ti ateista zasto ne mozes druge ljude pustiti da vjeruju u sta zele nego se na vise foruma "boris" za nesto u smislu Bog ne postoji i to pokusavas dokazati na sve nacine iako naravno ne uspjevas.

OK ti budi ateista ali druge ljude pusti da vjeruju u sta hoce i nemoj ih ometati u tome.

Sve najbolje!
TIFA29

Post by TIFA29 »

Pri cemu da ih pustim? Pri njihovim tvrdnjama da znaju i posjeduju istinu? :)

Postavljam teme na koja teisti mogu da reaguju i postavljaju svoje odgovore. Na taj nacin se razvija diskusija i posmatraci, oni koji jos nemaju fundamentalno razmisljanje, mogu da se odluce za stranu koja ima ubjedljivije, jace i ispravne (osnovane) argumente. Teme postavljam da dokazem onima koji jos nisu se opredjelili, da navodi koje cine teisti nisu tako jednostavni kakvim ih predstavljaju, niti dokazani ili opravdani kao jedina mogucnost ove ili one misli. Ili jednostavnije: Oni ne posjeduju apsolutnu istinu. :)

Ne mogu da sutim kada slucam, citam lazi i gluposti. Imam averziju glede fanatizma. A znas li sta je fanatizam? Fanatizam ne nastaje iz zlih osobina ove ili one osobe, vec iz motiva tih osoba. Osnovni princip fundamentalizma glasi otprilike: Istina zasluzuje posebni status nasuprot svim lazima. Ona je iznad njih. Omiljenja varijanta teista glasi: Pokoravanje Bogu je vaznije od svih samostalnih razmisljanja. Samo Bogu se pokoravamo i Njega slusamo. Od takve osnove, i sa misljenjem u stilu Ja posjedujem istinu, Ja znam sta Bog od mene zeli i od svih nas. Njegova istina je apsolutna. nije velik korak do fanatizma.

A, fanatizam je suprotnost toleranciji. Tu su motivi sveti. Sve u stilu: Za cast nase nacije, u ime Boga, u ime partije, u ime rase itd, itd. Fanatizam je nehuman u ime visih ideala, i sto je najgore sa dobrom savjescu. Fanatizam i fundamentalizam idu ruku po ruku. Ja ne zelim da na vlast opet dodju religije i njihovi ideali. Kod religija ne postoji tolerancija. Nije ni tolerancija nesto sveto ili idealno. To je zapravo samo trpljenje, podnosenje onog drugog ili drugacijeg. Ali, takvo sto je daleko bolje od fundamentalizma i fanatizma. Takvo sto omogucava mir i suzivot. I kao sto rekoh; Religije ne poznavaju toleranciju, kod njih tolerancija ne postoji. Ili ti mozda smatras da je tolerancija kada Islam ne priznaje osnovne postulate hriscanstva? Ili obrnut slucaj: Kada hriscanstvo tvrdi da put do spasenje je moguc samo putem njih?

Mozda dobijem primjedbu, pa nema ovdje fanatika i fundamentalista. Ok, u redu. Mozda i nema (mada sumnjam kada se procitaju pojedini komentari).

Stalno dobivam i primjedbe u stilu: Tko si ti da sumnjas u Boga? Moj odgovor je jednostavan: Ja ne mogu drugacije. :)

Kada ne mogu razlikovati sta je od Boga, a sta je od covjeka (mnogo ljudi tvrdi da pripovjedaju rijec boziju: hriscani, jevreji, hinduisti, sintoisti, muslimani itd.) tada je to za mene isto. Ako neznamo razlikovati jabuku od kruske onda je to nama isto. Kako onda razlikovati tko ima pravo? Naime, svi oni tvrde da pripovjedaju rijec boziju a toliko se razlikuju jedni od drugih skoro u svemu.

Ponavljam: Kako onda razlikovati tko ima pravo? Poslusati svoje srce ne vrijedi, to cine i drugi i jos uvijek se svadjaju tko je u pravu. Znaci, primoran sam da se koristim razumom da bih spoznao tko ima pravo. Kako razlikovati ako mi niko nemoze navesti kriterije a da nisu primjenjive i na vlastito pripovjedanje? Da povjerujem hriscanima, muslimanima, hinduistima ili hiljadama drugih vjernika? Onda takodje samo vjerujem, a ne: znam, da sam izabrao pravu religiju. Jedini izbor ostaje, a to je ujedno i jedini prihvatljiv izbor: razum. I bas razum mi nalaze da budem sumnjicav i kritican, a ne lakovjeran ili da trcim pred rudu.
Sayed

Post by Sayed »

nikita wrote:Prvo ako BOg sve zna i sve vidi, njemu ne treba takva vrsta testa da bi znao sta ce da se desi.

Zbog takvih vrsta protivurjecnosti u vjerskim knjigama, hoces - neces navedes se na misao da su ipak pisane ljudima a ne Bogom.

Upravo tu i dolazi do Bozije kazne*, gdje ljudi sami sebi presudjuju ratovima, kataklizmama..., vjecitno pozivajuci sa na ime Bozije. Vrteci se u zacaranom krugu.

BOg nas testira svakodnevno, kroz obicnu misao, postupke, djela, odnose...sitnice cak...to je dovoljan test, to je test umijeca zivljenja.

A primjere koje si naveo su upravo primjeri koje zovemo fanatizam, a fanatizam je daleko od vjere...

Matematika u vjeri ? Po meni je to jednostavna ravnoteza, po principu sta posijes to i pozanjes.

Od BOga svi ocekuju neka cudesa, a nema tu cudesa sve je jednostavno...zato je ocigledno toliko i tesko za razumjeti :)

Ja ne vjerujem u cudesa, vjerujem u prirodu, harmoniju, ravnotezu, ljubav, dobrotu, plemenitost...zato ne bi ucinila ni jednu od stvari navedenih u tvome primjeru.

Sto god da kazem, pokvaricu... :-?

Dobra niki :D
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

Kao prvo kazes nema puno dokaza o postojanju Boga. To zavisi kako za koga ? Jevreji su imali puno dokaza pa i kroz more su prosli i opet su sa pravog puta skretali. ti isti sto su kroz more prosli.....
Isto tako kazez nemoguce je dokazati da bog nepostoji. A ateista si upocetku nesljedis svoje stavove jer negiras ono sto nemozes dokazati da nepostoji!!! Nego samo kazes bog nepostoji jer nema dovoljno dokaza blablabla... kakve ti dokaze hoces?? Sta tebi treba da bi povjerovao reci nam???
Kako sam ja svatio tvoj jedini dokaz za nepostojanje boga je to sto nema puno dokaza za njegovo postojanje.... iz toga se vidi da postoje dokazi za Njegovo postojanje (ali oni tebi nisu dovoljni ) a nepostoje nikakvi za Njegovo nepostojanje...
E vidi sad sebe tu vamo imas neke dokaze (za tebe nissu jaki) a vamo nemas nista i ti ides tamo gdje nema nikakvih dokaza????? Zasto to ????

E sad kad vamo govoris sta bi ateista uradio kad bi bio siuran da mu je dosao poslanik boziji i rekao da zakolje sina... ti kazes ovo'' Jedan ateista se tu ne dvoumi. On takav "zadatak" bi bez predumisljanja odbacio ‘’
Sta ovo znaci??? Jel ovo odgovor na pitanje kakvi ti dokazi trebaju??? Jer ako ti nebi povjerovao Bozijem poslaniku sta onda ti pokusavas nama rec????
Ovo sve sto pises poslije ovog mogu svatit samo da nas zezas jer ako nebi povjerovao bozijem poslaniku onda stvarnoo??????????????????????????
I sto kaze enegram KAKO MOZES BOGA MORALNO ANALIZIRATIII ko si ti!!!!!
Mali ograniceni covjeculjak kao i svi mi. Kazes ti bi odbacio tu narebu jer ti nije moralna?????? I ovo potvrdjuje moju sumlju a to je da tebi doju ma kakvi dokazi ti nebi povjerovao...
Al eto opet te pitam kakvi su to dokazi za tebe pravi? Sta ti hoces???????????
Onom ko cuje dovoljan je jedan saptaj a onome ko necuje mozes se derat nece i dalje cut...
Op3r4t0r

Post by Op3r4t0r »

TIFA zasto ovako ne gledas na ove religijske stvari:

Ako si ateista vjerovatno ne vjerujes u svijet poslije ovoga i ako se "dokaze" da si bio upravu da Bog ne postoji znaci nisi nista izgubio.
Ako si vjernik i ako se "dokaze" da Bog ne postoji opet ti se nece nista lose desiti poslije smrti jer svijet poslije ovog ne "postoji".

Medjutim sta ako se desi da je tacno da Bog postoji i su tacne one price o dzenetu i dzehenemu (raju i paklu) i patnjama onih koji nisu vjerovali?

Tad onaj ko je bio vjernik dobija veliku nagradu dzenet (raj) a onaj ko je bio ne vjernik ili ateista odlazi u dzehenem (pakao).

Sa ove tacke gledista ljudi koji vjeruju u Boga bez obzira da li on postoji ili ne na kraju nista ne rizikuju, ali zato oni koji ne vjeruju u Njega rizikuju da u zivotu poslije ovoga budu izlozeni velikim patnjama ako se dokaze da Bog postoji.

Sta mislis da malo pogledas na stvari sa ove tacke gledista ?
mrmot

Post by mrmot »

Bog je prilično surov kada su u pitanju djeca. Šta se samo desilo Egipćanima.
progDVB

Post by progDVB »

stochar wrote:a zamisli dodje ti i kazhe: Navijaj za FK Sarajevo? Uzas... Uf, ne d'o Bog nikom...
:lol: :lol: :lol:
Glumica

Post by Glumica »

za pocetak, koliko ne volim nametanje religije kao jedinog ispravnog izbora, toliko ne volim uvjeravanje drugoga i nalazenje dokaza da boga nema, da u njega ne treba vjerovati i sl.
diskusija ok, ali na sve sto pocne imati neki ruzan ton se najezim...

sto se tice imaginarne situacije, koliko znam, ako se radi o muslimanu, da za tako nesto nema sanse... a i u krscanstvu je tako... nema vise poslanika... to je to i gotovo... znaci neko ko se uklapa u okvire te religije sigurno en bi vjerovao da mu se ukazao poslanik...
TIFA29

Post by TIFA29 »

Op3r4t0r wrote:TIFA zasto ovako ne gledas na ove religijske stvari:

Ako si ateista vjerovatno ne vjerujes u svijet poslije ovoga i ako se "dokaze" da si bio upravu da Bog ne postoji znaci nisi nista izgubio.
Ako si vjernik i ako se "dokaze" da Bog ne postoji opet ti se nece nista lose desiti poslije smrti jer svijet poslije ovog ne "postoji".

Medjutim sta ako se desi da je tacno da Bog postoji i su tacne one price o dzenetu i dzehenemu (raju i paklu) i patnjama onih koji nisu vjerovali?

Tad onaj ko je bio vjernik dobija veliku nagradu dzenet (raj) a onaj ko je bio ne vjernik ili ateista odlazi u dzehenem (pakao).

Sa ove tacke gledista ljudi koji vjeruju u Boga bez obzira da li on postoji ili ne na kraju nista ne rizikuju, ali zato oni koji ne vjeruju u Njega rizikuju da u zivotu poslije ovoga budu izlozeni velikim patnjama ako se dokaze da Bog postoji.

Sta mislis da malo pogledas na stvari sa ove tacke gledista ?

Slicno je vec bilo: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 7168#57168
TIFA29

Post by TIFA29 »

MUNAFIK wrote:Kao prvo kazes nema puno dokaza o postojanju Boga. To zavisi kako za koga ? Jevreji su imali puno dokaza pa i kroz more su prosli i opet su sa pravog puta skretali. ti isti sto su kroz more prosli.....
Isto tako kazez nemoguce je dokazati da bog nepostoji. A ateista si upocetku nesljedis svoje stavove jer negiras ono sto nemozes dokazati da nepostoji!!! Nego samo kazes bog nepostoji jer nema dovoljno dokaza blablabla... kakve ti dokaze hoces?? Sta tebi treba da bi povjerovao reci nam???
http://cyber-mahala.com/index.php?optio ... 2&Itemid=0
Kako sam ja svatio tvoj jedini dokaz za nepostojanje boga je to sto nema puno dokaza za njegovo postojanje.... iz toga se vidi da postoje dokazi za Njegovo postojanje (ali oni tebi nisu dovoljni ) a nepostoje nikakvi za Njegovo nepostojanje...
E vidi sad sebe tu vamo imas neke dokaze (za tebe nissu jaki) a vamo nemas nista i ti ides tamo gdje nema nikakvih dokaza????? Zasto to ????
Procitaj jos jednom napisano na gore navedenom linku.
E sad kad vamo govoris sta bi ateista uradio kad bi bio siuran da mu je dosao poslanik boziji i rekao da zakolje sina... ti kazes ovo'' Jedan ateista se tu ne dvoumi. On takav "zadatak" bi bez predumisljanja odbacio ‘’
Sta ovo znaci??? Jel ovo odgovor na pitanje kakvi ti dokazi trebaju??? Jer ako ti nebi povjerovao Bozijem poslaniku sta onda ti pokusavas nama rec????
Ovo sve sto pises poslije ovog mogu svatit samo da nas zezas jer ako nebi povjerovao bozijem poslaniku onda stvarnoo??????????????????????????
Covjek je mjera svemu. (Protagoras) Briga me da li je pravi ili nije, za mene ne dolazi u obzir da koljem svoje dijete zarad dokazivanja s tim cinom koliko sam odan Njemu. Kuzis?

I sto kaze enegram KAKO MOZES BOGA MORALNO ANALIZIRATIII ko si ti!!!!!
Mali ograniceni covjeculjak kao i svi mi. Kazes ti bi odbacio tu narebu jer ti nije moralna?????? I ovo potvrdjuje moju sumlju a to je da tebi doju ma kakvi dokazi ti nebi povjerovao...
Al eto opet te pitam kakvi su to dokazi za tebe pravi? Sta ti hoces???????????
Onom ko cuje dovoljan je jedan saptaj a onome ko necuje mozes se derat nece i dalje cut...

Kopiram vec napisano:

Ja ne mogu drugacije. Kada ne mogu razlikovati sta je od Boga, a sta je od covjeka (mnogo ljudi tvrdi da pripovjedaju rijec boziju: hriscani, jevreji, hinduisti, sintoisti, muslimani itd.) tada je to za mene isto. Ako neznamo razlikovati jabuku od kruske onda je to nama isto. Kako onda razlikovati tko ima pravo? Naime, svi oni tvrde da pripovjedaju rijec boziju a toliko se razlikuju jedni od drugih skoro u svemu.

Ponavljam: Kako onda razlikovati tko ima pravo? Poslusati svoje srce ne vrijedi, to cine i drugi i jos uvijek se svadjaju tko je u pravu. Znaci, primoran sam da se koristim razumom da bih spoznao tko ima pravo. Kako razlikovati ako mi niko nemoze navesti kriterije a da nisu primjenjive i na vlastito pripovjedanje? Da povjerujem hriscanima, muslimanima, hinduistima ili hiljadama drugih vjernika? Onda takodje samo vjerujem, a ne: znam, da sam izabrao pravu religiju. Jedini izbor ostaje, a to je ujedno i jedini prihvatljiv izbor: razum. I bas razum mi nalaze da budem sumnjicav i kritican, a ne lakovjeran ili trcati pred rudu.
progDVB

Post by progDVB »

TIFA29 wrote:Ne mogu da sutim kada slucam, citam lazi i gluposti. Imam averziju glede fanatizma.
Koliko mogu primjetiti, jedini fanatik ovdje si ti.
TIFA29 wrote:Od takve osnove, i sa misljenjem u stilu Ja posjedujem istinu, Ja znam sta Bog od mene zeli i od svih nas. Njegova istina je apsolutna. nije velik korak do fanatizma.
A, fanatizam je suprotnost toleranciji.
Koliko mogu zakljuciti, ne pokazujes ni toleranciju prema onima koji vjeruju u Boga! Po tvojoj postavci definicija, jos jedan argument zasto si fanatik.
TIFA29 wrote: Osnovni princip fundamentalizma glasi otprilike: Istina zasluzuje posebni status[/b] nasuprot svim lazima. Ona je iznad njih. Omiljenja varijanta teista glasi: Pokoravanje Bogu je vaznije od svih samostalnih razmisljanja.
Al-Isra (17)
36. Ne povodi se za onim što ne znaš! I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati
Al-Anfal (8.)
22. Najgora bića kod Allaha su oni koji su gluhi i nijemi, koji neće da shvaćaju.
Onda toliko puta ponavljani, ali isto toliko puta zaboravljeni prvi ajet koji je Muhammed a.s. dobio, a koji se zove Ikre i u kojem stoji "uci u ime Gospodara tvoga..."
TIFA29 wrote:Kod religija ne postoji tolerancija.
Al-Baqara (2)
190. I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! – Allah, doista, ne voli one koji zapovjedaju kavgu.
208. O vjernici, živite svi u miru i ne idite stopama Šejtanovim; on vam je, zaista, neprijatelj otvoreni.
Al-Ma'ida (5)
2. O vjernici, ne omalovažavajte Allahove odredbe hadždža, ni sveti mjesec, ni kurbane, naročito one ogrlicama obilježene, ni one ljude koji su krenuli ka časnom hramu želeći nagradu i naklonost Gospodara svoga. A kad obrede hadždža obavite, onda loviti možete. I neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite, zato što su vam spriječili pristup časnom hramu, nikako ne navede da ih napadnete! Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu
13. Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mjesta na kojima su bile uklanjali, a dobar dio onoga čime su opominjani izostavili. I ti ćeš kod njih, osim malo njih, neprestano na vjerolomstvo nailaziti, ali im oprosti i ne karaj ih – Allah, uistinu, voli one koji čine dobro.
Ta ha (20)
130. Zato otrpi njihove riječi i obavljaj molitvu, hvaleći Gospodara svoga, prije izlaska Sunca i prije zalaska njegova, i obavljaj je u noćnim časovima, i na krajevima dana, - da bi bio zadovoljan.
At-Tewba (9)
6. Ako te neki od mnogobožaca zamoli za zaštitu, ti ga zaštiti da bi saslušao Allahove riječi, a potom ga otpremi na mjesto pouzdano za njega. To zato što oni pripadaju narodu koji ne zna.

A ovo je tvoja tolerancija:
TIFA29 wrote:Pri cemu da ih pustim? Pri njihovim tvrdnjama da znaju i posjeduju istinu? :)
TIFA29 wrote:Ne mogu da sutim kada slucam, citam lazi i gluposti.
TIFA29 wrote:Imam averziju glede fanatizma. Samo je pitanje ko ovdje fanatizam pokazuje
TIFA29 wrote:Kod religija ne postoji tolerancija. koliko znam, religije propovjedaju toleranciju
TIFA29 wrote:I kao sto rekoh; Religije ne poznavaju toleranciju, kod njih tolerancija ne postoji. Ili ti mozda smatras da je tolerancija kada Islam ne priznaje osnovne postulate hriscanstva? Ili obrnut slucaj: Kada hriscanstvo tvrdi da put do spasenje je moguc samo putem njih?
To je ne tolerancija ili sukob misljenja??
TIFA29 wrote:Mozda dobijem primjedbu, pa nema ovdje fanatika i fundamentalista. Ok, u redu. Mozda i nema (mada sumnjam kada se procitaju pojedini komentari).
:-) :-)
TIFA29 wrote:Stalno dobivam i primjedbe u stilu: Tko si ti da sumnjas u Boga? Moj odgovor je jednostavan: Ja ne mogu drugacije. :)

Kada ne mogu razlikovati sta je od Boga, a sta je od covjeka (mnogo ljudi tvrdi da pripovjedaju rijec boziju: hriscani, jevreji, hinduisti, sintoisti, muslimani itd.) tada je to za mene isto. Ako neznamo razlikovati jabuku od kruske onda je to nama isto. Kako onda razlikovati tko ima pravo? Naime, svi oni tvrde da pripovjedaju rijec boziju a toliko se razlikuju jedni od drugih skoro u svemu.
Jel' ti negiras postojanje Boga, ili mislis da postoji samo sto ne znas ko propovjeda pravu Boziju rijec?
TIFA29 wrote:Ponavljam: Kako onda razlikovati tko ima pravo? Poslusati svoje srce ne vrijedi, to cine i drugi i jos uvijek se svadjaju tko je u pravu. Znaci, primoran sam da se koristim razumom da bih spoznao tko ima pravo. Kako razlikovati ako mi niko nemoze navesti kriterije a da nisu primjenjive i na vlastito pripovjedanje? Da povjerujem hriscanima, muslimanima, hinduistima ili hiljadama drugih vjernika? Onda takodje samo vjerujem, a ne: znam, da sam izabrao pravu religiju. Jedini izbor ostaje, a to je ujedno i jedini prihvatljiv izbor: razum. I bas razum mi nalaze da budem sumnjicav i kritican, a ne lakovjeran ili da trcim pred rudu.
Isto pitanje.
Jel' ti negiras postojanje Boga, ili prihvatas njegovo postojanje, samo sto si u masi ponudjenih "istinitih i autenticnih Bozijih rijeci" pao u dilemu cija je rijec "prava"?
TIFA29

Post by TIFA29 »

Sto se tice citata iz Kur`ana, ima ih i drugacijih. Znas vec, sve po potrebi. Za svakoga i za svaku priliku ponesto. Hocemo ljubav? No problemo. Hocemo rat? No problemo. itd. :)

Ovdje ne bih da citiram takve ajete, jer to dovodi do bespotrebne diskusije koje se ionako od teista ponavljaju. Sve u stilu: Ne mozes ti da citiras. To mozemo samo mi! Ne shvati sve bukvalno! To, takodje, mozemo samo mi! itd. itd. :)

Za tebe ne priznavati osnovne postulate druge religije, je samo sukob misljenja. Da si rekao sukob interesa, iskrenije bi bilo. :)

Rekao sam vec negdje: Glede monoteizma, tu sam antiteista. :)

Ja ne vjerujem uopste u postojanje Boga. Tu za mene nema "prava ili kriva religija, tj. ispravno ili pogresno pripovjedanje". :)
progDVB

Post by progDVB »

TIFA29 wrote:Sto se tice citata iz Kur`ana, ima ih i drugacijih. Znas vec, sve po potrebi. Za svakoga i za svaku priliku ponesto. Hocemo ljubav? No problemo. Hocemo rat? No problemo. itd. :)
Tvrdis da ima citat koji navodi na ne pravdu, ubijanje ne duznih, onih koji te ne ugrozavaju i sl? :-) :-) :-)
Ukoliko poruku Islama zelis prikazati kao poruku koja poziva na ne toleranciju, ne pravdu i sl, onda si na pogresnom putu. Uostalom, sam prevod rijeci Islam znaci "mir".
TIFA29 wrote:Ovdje ne bih da citiram takve ajete, jer to dovodi do bespotrebne diskusije koje se ionako od teista ponavljaju. Sve u stilu: Ne mozes ti da citiras. To mozemo samo mi! Ne shvati sve bukvalno! To, takodje, mozemo samo mi! itd. itd. :)
Citaj sta zelis, ali ne pokusavaj iskrivljavati poruku bilo koje religije, jer koliko ih ja poznajem, ni Islam a ni Krscanstvo ne pozivaju na ne toleranciju i ne pravdu, a ti si upravo ustvrdio da religije ne poznaju TOLERANCIJU. Ukoliko toleranciju brkas sa odbranom, borbom za prezivljavanje i sl onda ne mislimo na iste stvari. Mislim da i sada postoje slicne stvari....npr svaki gradjanin je duzan da brani svoju domovinu, koju cemo braniti do zadnje kapi krvi i sl protiv mrskog neprijatelja bla bla bla.
Da bi te se ozbiljno shvatalo, pokusaj izbaciti pretencioznost i subjektivnost. Za sada, iskren da budem, meni se doimas kao poprilicno zanimljiv sagovornik.

TIFA29 wrote:Za tebe ne priznavati osnovne postulate druge religije, je samo sukob misljenja. Da si rekao sukob interesa, iskrenije bi bilo. :)
Toliko o tvojoj ne pretencioznosti :)

TIFA29 wrote:Ja ne vjerujem uopste u postojanje Boga. Tu za mene nema "prava ili kriva religija, tj. ispravno ili pogresno pripovjedanje". :)
Konkretan i iskren odgovor...thnx

P.S.Sta mislis o toleranciji vjernika i ne vjernika??
Post Reply