Zamislite forum bez SMAJLIJA!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zoka

#1 Zamislite forum bez SMAJLIJA!

Post by zoka »

Vidim sve cesce se koriste takozvani emoticons ili smajliji sto bi reko nas narod.

Rijeci i pismeni izraz misli srocen kroz artikulisan sklop koji postuje neku semantiku, ima u sebi duh jezika i pokazuje dubinu duha i mentalnu snagu autora je nesto sto se cijenilo vjekovima.

Danas ako si zbunjen ili iznenadjen necim mnogo je lakse opaliti jedan :-) nego se rijecima izraziti.

Ako te nesto ljudi onda :x :x :x :x i to bi trebalo da pokaze koliko ti ne odgovara necija izjava ili postupak umjesto da se izrazis i jos uz to obrazlozis zasto...

Vidim dosadno vam je :zzzz: i kontate o cemu ovaj palamudi :lol: misli da je cool 8) a u stvari vidi ga :shock: i nsam ne konta sts goce da kaze :? :-? :-? samo me zbunjuje.

Emoticons osakacuju izrazajne sposobnosti ljudi. Ja ih dovivljavam kao postapalice. Neukusni su i osobe koje ih koriste u velikim kolicinama vjerujem da su malo obrazovane.

ako se sada osjecate uspaniceno, zelite da pritisnete odgovori na temu a u usima vam je neki priguseni niskofrekventni shum, u stomaku osjecate da se nesto grci ali toga niste svjesni uz ledja vam takodjer struji nesto dosta nelagodno i spremete se da mi kratku pogrdnu frazu kazete i ispalite jedan niz :x :x :x :x :x :x :x :x :x zaustavite se i pokusajte mi to isto reci kroz recenicu ili dvije.

Mozda cete biti mudri i ignoristi ovu temu i cekati me na drugim temama da me potopite 8-) heheheh mesto sete pokusati sigurno da bi zastitili svoj ego.

Moj vam je savjet da ovo prihvatite opusteno, bez licnog pecata ne goovrim ja ovo misleci na cas koje sad hvata napad samoljublja. Pustite da vrijeme prodje i ponekad se potrudite da vise koristite svoj intelekt a ne smajlije jer sta ako neko obrise slikice sa servera ili ih prosto izpremjesta? Vas tekst nece imati nikakvog smisla ostace samo crveni krstici X slike koje vise nema.
JD

Post by JD »

:D
manijak1

Post by manijak1 »

Eto Zoka :D napravi jedan takav portal :D ostalo što si rekao će se potvrditi ili će taj novootvoreni forum nestati. :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Image
zoka

Post by zoka »

Da prijedlog da napravim portal sa forumom koji nece imati smajlije i tvrdnja da ce on nestati je po meni u najmanju ruku smijesna.

Nemam ambiciju da pravim masovni portal i gradim zajednicu ljudi koji ce se truditi da se pismenije izrazavaju kroz rijeci i misli a ne lupaju po smajlijima.

Zelja ovog teksta je kao sto sam rekao da bar molo utjecem na vasu savjest i da vas podstaknem da se potrudite da vise mislite i svoje misli izrazavate rijecima i recenicama.

Vidite ja sam isto procitao jedan esej http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,116570,00.asp vrlo je interesantan, nije u duhu onoga sto obicno citam iz svijeta tehnologije ali je jedna dobra refleksija na vrijeme u kojem zivimo. Svako ko zna engleski preporucio bih da ga procita.
winetou

Post by winetou »

Sve su to fina stilska izrazajna sredstva. :P
manijak1

Post by manijak1 »

Dakle tvorci smajlija su promašili sa idejom da kompresuju emocije ili su učinili nešto po tebi kontraproduktivno ? :D
violentjack

Post by violentjack »

:lol: :lol:
zoka

Post by zoka »

izrazavanje emocija je stvaralacki proces. Po meni ovi smajliji u koje je neko ulozio intelektualni rad i kreativnu snagu sad koristimo svi copy/paste ali to nje nesto nase to je plagijatizam na kraju krajeva.

Mislim da su emoticons kontraporduktivni. Ako je samo cilj stici sa jednog mjesta na drugo to je OK ali recimo ako je bitno kako ides na primjer od vjecne vatre do katedrale u invalidskim kolicima elektricnim ili svojim nogama sad to je filozofsko pitanje na koje svako nek potrazi odgovor za sebe.
airwing

Post by airwing »

Zoga, djece ti...ne se*i
CiCiban

Post by CiCiban »

gdje li je sjedio dok je o tome ? dumao !? ???
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

:D Tesko :-D ga :) zamisliti :-) bez :( smajlija :arrow: skoro :roll: pa :sad: nemoguce :o jer :shock: kad :? bih :-? se 8) oni 8-) ukinuli :lol: nestalo :x bih :-x pola :P zabave :zzzz: na :razz: forumu :skoljka:

:D :D :D
sicky

Post by sicky »

evo zamisljam....i forum je u mojim mislima ni na sta nalik :D

ali da ne bude zabune skontaces sta sam htjela ovim smajlićima da ti porucim :D Image
zoka

Post by zoka »

Sjecam se livadica koji je uveo modu pisanja kratkih nedorecenih recenica koje su zavrsavale emotikonom. Pomalo su licile na osmerac a u komplikovanijim raspravama na deseterac. To mi se nimalo nije svidjalo ali sutio sam jer nije bilo fajde njemu bilo sta objasnjavati.

Upotreba emotikona tu i tamo je razumljiva ali nakititi 50 emotikona u jedan post od 6 redova izgleda krajnje neuljudno, necitko i nepregledno.

Neko je spomenui kakav bi bio forum bez smajlija i tvrsi da bi propao. Jedan od najpopularnijih foruma na planeti, sajt koji je u top 20.000 najposjecenijih sajtova a uz to je i na nasem jeziku je http://www.elitesecurity.org

Na elitesecurity moguce je ubaciti emotikonse u postove ali se to mora izricito naglasiti da post sadrzi emotikonse i naravno ubacivanje emotikonsa nije stimulisano sa izbornikom odmah pored texstualnog polja.

Skoro niko ne koristi emoticons i svi su usmjereni na diskusije i opsta atmosfera je drugacija. Cilj tog nije mjesto za zezanje neizivljenih teenagera nego mjesto gdje bi se strucni ljudi mogli okupljati i diskutovati na teme koje su date u spisku tema foruma.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

oduvijek je mudrost bila sa malo reci puno...emotikoni bi se mogli pod tu izjavu, da zaista ne postoji hiperkoristenje istih, tamo gdje treba i tamo gdje ne treba...u svakom slucaju pojacavaju efekat napisanog, ako se lijepo iskombinuju...naime, kako izraziti, recimo, sarkazam, rijecima kojima bi uzivo samo intonacija dala sarkazam, a kad je napisano, ne vidi se? eh, zato na kraju opalis jednog :D i sve svima bude jasno...npr.: "jako si pametan :D" ...,a siguran sam, gledajuci :x , da nas stede citanja mnogih psovki...tako da sam ja ZA emotikone
zoka

Post by zoka »

LudoALudjiJA
oduvijek je mudrost bila sa malo reci puno...

Dobro, uzmi neku knjigu Haiku poezije i prebroj smajlije u njoj.

(Jeli ovo bilo kratko i sarkasticno?)
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

zoka wrote:
LudoALudjiJA
oduvijek je mudrost bila sa malo reci puno...

Dobro, uzmi neku knjigu Haiku poezije i prebroj smajlije u njoj.

(Jeli ovo bilo kratko i sarkasticno?)

zene obicno sa sarkazmom izgovore da je neko kratak :D
zoka

Post by zoka »

Jos nisam naletio na tako plitku zenu da bih u njenim ocima bio kratak.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

zoka wrote:Jos nisam naletio na tako plitku zenu da bih u njenim ocima bio kratak.
ma sta se pravdas odmah, ja to generalno :D
sposobnost za sarkazam je odlika dubokih, a prvi i drugi dio tvoje izjave su u logickoj kontradiktornosti :D
zoka

Post by zoka »

sposobnost za sarkazam je odlika dubokih, a prvi i drugi dio tvoje izjave su u logickoj kontradiktornosti
Kako bi sad ovo rekli jezikom smajlija

:-? :? :lol:
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

zoka wrote:
sposobnost za sarkazam je odlika dubokih, a prvi i drugi dio tvoje izjave su u logickoj kontradiktornosti
Kako bi sad ovo rekli jezikom smajlija

:-? :? :lol:
ako pogledas moj prvi post, vidjeces da kazem da emotikone treba koristiti samo u kombinaciji sa tekstom, kako bi naglasili i pojacali efekat recenog...emotikoni sami sebi nisu dostatni, naravno, niti sam to kad tvrdio...jedini jezik znakova kao takav, koji je jos aktuelan je Brajeva azbuka, ali se nadam da necu ici ni kao turista u zemlju gdje je taj jezik zvanican i da ga necu morati uciti :D :D
zoka

Post by zoka »

Dobro, priznajem jesu OK smajlici i meni je nedostajao ovaj :D kad smo presli sa starog na novi forum a sjecam se najranije verzije foruma imala je samo par osnovnih smilles pa je Vedran dodao jos jedno 12 komada pa smo svi se odusevili sa time.

Ovu temu sam zapoceo nakon citanja jedne teme koja se ubrzo pretvorila u prepucavanje dvije osobe i svaku drugu rijec je bilo :D pa jos :D i jos rijec :D e ovo :D i tako dalje :D i ne samo to :D jer to :D moze ne biti to :D :D :D :D :D
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

zoka wrote:Dobro, priznajem jesu OK smajlici i meni je nedostajao ovaj :D kad smo presli sa starog na novi forum a sjecam se najranije verzije foruma imala je samo par osnovnih smilles pa je Vedran dodao jos jedno 12 komada pa smo svi se odusevili sa time.

Ovu temu sam zapoceo nakon citanja jedne teme koja se ubrzo pretvorila u prepucavanje dvije osobe i svaku drugu rijec je bilo :D pa jos :D i jos rijec :D e ovo :D i tako dalje :D i ne samo to :D jer to :D moze ne biti to :D :D :D :D :D
da, slazem se s tobom, sve treba s mjerom...i baklava je dobra, ali kad se pretjera, onda i protjera :D
Glumica

Post by Glumica »

zoka, ti bas imas vremena... :roll:
cini mi se da pretjerujes.
1. vecina ljudi na forumu smajlije koristi u kombinaciji sa tekstom, da bi pojacala dojam...
2. komunikacija na netu je u biti manjkava... nemamo priliku da vidimo izraz lica sugovornika (hajde da ga tako nazovemo), nemamo priliku da osjetimo boju glasa, da vidimo govor tijela... mnogo toga nedostaje... i upravo zato i koristimo sve sto nam net pruza da izrazimo misao...
3. naravno da je moguce izraziti se i bez slicica, ali niko na nema vremena da na forumu provodi neograniceno mnogo vremena da bi pisao savrsene uratke... pisemo uglavnom kratke sadrzajne odgovore, jer je ovo FORUM... zelimo cuti i misljenje drugoga, njegov komenatar na nase rijeci... tu smo zbog interakcije... ne da bi sebi hranili ego, razmisljajuci kako su eto moji postovi stilski savrseni, kako su prekrasni.... apsolutno nepotrebno...
moje misljenje...

(a boze sacuvaj, koliko gresaka u kucanju... :shock: :-) )
Last edited by Glumica on 29/08/2004 23:39, edited 1 time in total.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Glumica wrote:moja misljenje...
mislis, moje? :D (ovo je dvosmisleno :))
Post Reply