Zamislite da Paddy Ashdown ukine Vojsku Federacije ...
- Fair Life
#1 Zamislite da Paddy Ashdown ukine Vojsku Federacije ...
Nezavisni magazin BiH DANI - online izdanje
Potrošeno stotine miliona maraka za vojsku koje skoro da nema
Vojska Federacije u 2002. godini koštala je budžetske obveznike 346.183.339 KM, a federalno Ministarstvo odbrane 35.622.619 KM. Pritom je i u Vojsci i u Ministarstvu bio pravi haos u poslovanju, zbog čega je u toku istraga koju provode FMUP i Finansijska policija zajedno sa Federalnim tužilaštvom.
Naime, tokom 2002., u Ministarstvo su primani novi uposlenici - u vrijeme kad je otpuštan višak zaposlenih! Otpremnina za zbrinjavanje otpuštenih, koja je u Ministarstvu planirana u iznosu od preko sedam miliona maraka, podijeljena je, a preostali višak sredstava (više od pola) trošen za: odvojeni život, stanarinu, prijevoz na posao i s posla itd. Na ime otpremnina zbog odlaska u penziju isplaćeno je preko tri miliona maraka ali je jedan dio ugovora sklopljen i sa uposlenicima koji su bili u radnom odnosu na određeno vrijeme, kao i sa nekim penzionerima koji su u međuvremenu ponovo vraćani na posao!? Ogromne sume novca trošene su pod sumnjivim okolnostima i za "privremene poslove, materijal i usluge, nabavku materijala, putne troškove, reprezentaciju"…
U Vojsci Federacije troškovi su vođeni posebno za bošnjačku (8.958 uposlenika), posebno za hrvatsku (4.167) komponentu, a kralo se gdje je ko i kako stigao. Nepravilnosti su pronađene pri obračunu naknada za tople obroke; prijevoz na posao i sa posla; troškove smještaja (samo na to je potrošeno skoro pola miliona maraka); odvojeni život (skoro dva miliona maraka Vojska je potrošila na ovu stavku); terenski dodatak (nešto više od 400.000 KM); otpremnine zbog odlaska u penziju koštale su poreske obveznike 90.815.309,37 KM; troškovi bolovanja za one koji su bili više od 42 dana iznosili su preko milion maraka; nabavka hrane za vojsku iznosila je preko deset miliona maraka; skoro tri miliona koštale su uniforme; administrativni i kompjuterski materijal malo manje od milion maraka (!?); medicinski materijal oko 400.000, a materijal za čišćenje "samo" 200.000 KM…
Sve navedene informacije zbog kojih je u toku istraga, federalni revizori su objavili u svom Izvještaju o reviziji budžeta za 2002. godinu, a Izvještaj je poslat Federalnom parlamentu na usvajanje. I usvojen je?!
(DŽ.K.D.)
Potrošeno stotine miliona maraka za vojsku koje skoro da nema
Vojska Federacije u 2002. godini koštala je budžetske obveznike 346.183.339 KM, a federalno Ministarstvo odbrane 35.622.619 KM. Pritom je i u Vojsci i u Ministarstvu bio pravi haos u poslovanju, zbog čega je u toku istraga koju provode FMUP i Finansijska policija zajedno sa Federalnim tužilaštvom.
Naime, tokom 2002., u Ministarstvo su primani novi uposlenici - u vrijeme kad je otpuštan višak zaposlenih! Otpremnina za zbrinjavanje otpuštenih, koja je u Ministarstvu planirana u iznosu od preko sedam miliona maraka, podijeljena je, a preostali višak sredstava (više od pola) trošen za: odvojeni život, stanarinu, prijevoz na posao i s posla itd. Na ime otpremnina zbog odlaska u penziju isplaćeno je preko tri miliona maraka ali je jedan dio ugovora sklopljen i sa uposlenicima koji su bili u radnom odnosu na određeno vrijeme, kao i sa nekim penzionerima koji su u međuvremenu ponovo vraćani na posao!? Ogromne sume novca trošene su pod sumnjivim okolnostima i za "privremene poslove, materijal i usluge, nabavku materijala, putne troškove, reprezentaciju"…
U Vojsci Federacije troškovi su vođeni posebno za bošnjačku (8.958 uposlenika), posebno za hrvatsku (4.167) komponentu, a kralo se gdje je ko i kako stigao. Nepravilnosti su pronađene pri obračunu naknada za tople obroke; prijevoz na posao i sa posla; troškove smještaja (samo na to je potrošeno skoro pola miliona maraka); odvojeni život (skoro dva miliona maraka Vojska je potrošila na ovu stavku); terenski dodatak (nešto više od 400.000 KM); otpremnine zbog odlaska u penziju koštale su poreske obveznike 90.815.309,37 KM; troškovi bolovanja za one koji su bili više od 42 dana iznosili su preko milion maraka; nabavka hrane za vojsku iznosila je preko deset miliona maraka; skoro tri miliona koštale su uniforme; administrativni i kompjuterski materijal malo manje od milion maraka (!?); medicinski materijal oko 400.000, a materijal za čišćenje "samo" 200.000 KM…
Sve navedene informacije zbog kojih je u toku istraga, federalni revizori su objavili u svom Izvještaju o reviziji budžeta za 2002. godinu, a Izvještaj je poslat Federalnom parlamentu na usvajanje. I usvojen je?!
(DŽ.K.D.)
-
Pravda30
Naravno da je njima u interesu da uniste ono sto nam je najvrijednije i sto je garant naseg opstanka i opstanka drzave a to je mukom i krvlju stvorena slavna ARMIJA RBIH.
To je najvece dobro koje nam se desilo u zadnjih 600 godina. NASA ARMIJA. Ona koja ce da brani svoj narod i svoju rodnu grudu!
A te price da se trosi previse novaca iz budzeta za istu i da je treba konstantno samnjivati i na kraju je potpuno unistiti(sto se upravo desava) su upravo lansirane od tzv. MZ. Ali sta ce nama vojska pa toboze tu su oni ako zagusti(
sjetimo Srebrenice injihove zastite)
I da li se ikada upitali kako je bilo novaca za vojsku tokom Agresije a da ih sad nema.
To je najvece dobro koje nam se desilo u zadnjih 600 godina. NASA ARMIJA. Ona koja ce da brani svoj narod i svoju rodnu grudu!
A te price da se trosi previse novaca iz budzeta za istu i da je treba konstantno samnjivati i na kraju je potpuno unistiti(sto se upravo desava) su upravo lansirane od tzv. MZ. Ali sta ce nama vojska pa toboze tu su oni ako zagusti(
I da li se ikada upitali kako je bilo novaca za vojsku tokom Agresije a da ih sad nema.
- Ergot
Jel' tebi jasno da ta vojska nece imati koga braniti kad narod pocrka od gladi? Uostalom, vojska o kojoj je ovdje rijec sa Armijom BiH nema blage veze.Pravda30 wrote:Naravno da je njima u interesu da uniste ono sto nam je najvrijednije i sto je garant naseg opstanka i opstanka drzave a to je mukom i krvlju stvorena slavna ARMIJA RBIH.
A te price da se trosi previse novaca iz budzeta za istu i da je treba konstantno samnjivati i na kraju je potpuno unistiti(sto se upravo desava) su upravo lansirane od tzv. MZ. Ali sta ce nama vojska pa toboze tu su oni ako zagusti(sjetimo Srebrenice injihove zastite)
-
Pravda30
Ergot wrote:Jel' tebi jasno da ta vojska nece imati koga braniti kad narod pocrka od gladi? Uostalom, vojska o kojoj je ovdje rijec sa Armijom BiH nema blage veze.Pravda30 wrote:Naravno da je njima u interesu da uniste ono sto nam je najvrijednije i sto je garant naseg opstanka i opstanka drzave a to je mukom i krvlju stvorena slavna ARMIJA RBIH.
A te price da se trosi previse novaca iz budzeta za istu i da je treba konstantno samnjivati i na kraju je potpuno unistiti(sto se upravo desava) su upravo lansirane od tzv. MZ. Ali sta ce nama vojska pa toboze tu su oni ako zagusti(sjetimo Srebrenice injihove zastite)
da da, bas vojska "izjede" sve zivo! Mani se prica za malu dijecu
BIH je kao Izrael, opkoljena neprijateljima i jedini garant opstanka je vojska. I najveci laik ZNA i VIDIO i OSJETIO je sta se desava kada nemas svoje vojske. Sjeti se malo prije par godina.. 200.000 mrtvih , 1.000.000 prognaih da ne idem dalje.....
A pogotovo kada vidimo ko je NAMA u okruzenju.
Ali mozda ti mislis da se neprijateljski tenkovi mogu zaustaviti ruzama..
Kako mislis da nema blage veze sa ARMIJOM RBIH.U slucaju konflikta ova vojska ce igrati istu ulogu kao ARMIJA RBIH onda General Dudakovic ,i da ne idem dalje..
-
St.Germain
Pravda
de smiri se malo
niko ovdje ne tvrdi da nama ne treba ARBIH, koje uzgred budi receno vise i nema, jer je to sad VF...prica je o finansijskim malverzacijama i federalnom budzetu
citaj prije nego sto se palis
de smiri se malo
niko ovdje ne tvrdi da nama ne treba ARBIH, koje uzgred budi receno vise i nema, jer je to sad VF...prica je o finansijskim malverzacijama i federalnom budzetu
- Danguba
U kojoj to zemlji vojska ne uzima veliki dio kolaca iz budzeta.
Problem je kod nas mnogo kompleksniji pa zato i VF izlazi na tapet.Ne kazem da i kod njih nema malverzacija(sto ce se i dokazati) ali to se resava smjenama a ne ukidanjem.
Neka armija/vojska mora postojati sve dok okruzenje ne bude stabilnije.
Kada nema infrastrukture u jednoj zemlji,onda nista ne moze da funkcionise kako treba i onda su svi krivi a kada se sve sredi i ponovo sve profunkcionise niko i ne obraca paznju koliko ko trosi iz budzeta.Time se bave samo poslanici i vlada a ovako cijela mahala.
Problem je kod nas mnogo kompleksniji pa zato i VF izlazi na tapet.Ne kazem da i kod njih nema malverzacija(sto ce se i dokazati) ali to se resava smjenama a ne ukidanjem.
Neka armija/vojska mora postojati sve dok okruzenje ne bude stabilnije.
Kada nema infrastrukture u jednoj zemlji,onda nista ne moze da funkcionise kako treba i onda su svi krivi a kada se sve sredi i ponovo sve profunkcionise niko i ne obraca paznju koliko ko trosi iz budzeta.Time se bave samo poslanici i vlada a ovako cijela mahala.
-
Pravda30
Vjeruj mi nisam se uspalio, mada prizinajem ton na koji sam napisao gornje tekstove moze liciti na nesto slicno tome.St.Germain wrote:Pravda
de smiri se malo
Ni u kom slucaju ne podrzavam neke malverzacije ali .. treba gledati sta stoji iza svega toga. Ne zabooravimo da upravo MZ postavlja ljude koji njoj pasu na razne funkcije i onda ih kasnije optuzuje za razne stvari. To j je upravo njen cilj=> ucjene. Postavi nekoga za koga zna da ce ga u daljnjem periodu moci ucjenjivati ili smjeniti ili kako je potrebno potpuno ukinuti taj servis..
No samo bih jos jednom zelio da ponovim ono sto sam rekao u prvom odgovoru.
Armija je najbolja stvar koju smo dobili u zadnjih 600 godina.
-
St.Germain
Pravda
slazem se u ovom zadnjom konstatacijom
mislim da nema vise prijetnje sa zapada od strane Hrvatske, ali iskreno, kad vidim sta se desava s onu stranu Drine (razuma) jeza me prodje...i zato mi je drago sto imamo kakvu takvu vojsku.
slazem se u ovom zadnjom konstatacijom
mislim da nema vise prijetnje sa zapada od strane Hrvatske, ali iskreno, kad vidim sta se desava s onu stranu Drine (razuma) jeza me prodje...i zato mi je drago sto imamo kakvu takvu vojsku.
- kekec
Kada sve pogledas: juce danas,sutra, jedino rjesenje:
DEMILITARIZACIJA BALKANA !S druge strane, formirati, osposobiti,opremiti maksimalno policiju
koja ce cuvati javni red, mir i zakon. Njihove ucinke mozes vidjeti svakodnevno. A vojska ? Godinama, decenijama trosi,trosi... i pitanje da li ce doci u situaciju da se upotrijebi, imajuci u vidu danasnje odnose i situaciju u EU.
Ni Svajcarska nema vojsku, a nama su (nase stranke) obecavale da cemo zivjeti k´o u Svici.
DEMILITARIZACIJA BALKANA !S druge strane, formirati, osposobiti,opremiti maksimalno policiju
koja ce cuvati javni red, mir i zakon. Njihove ucinke mozes vidjeti svakodnevno. A vojska ? Godinama, decenijama trosi,trosi... i pitanje da li ce doci u situaciju da se upotrijebi, imajuci u vidu danasnje odnose i situaciju u EU.
Ni Svajcarska nema vojsku, a nama su (nase stranke) obecavale da cemo zivjeti k´o u Svici.
- Ergot
Jasta, HDZovi generali ce zacas skupiti silne BiH patriote po Hercegovini i stati u odbranu jedinstvene, nedjeljive, multivitaminske itd. Ne diraj mi u ARBiH, i ne kaljaj je uporedjujuci je sa ovim mafijasima.Pravda30 wrote: Kako mislis da nema blage veze sa ARMIJOM RBIH.U slucaju konflikta ova vojska ce igrati istu ulogu kao ARMIJA RBIH onda General Dudakovic ,i da ne idem dalje..
- Chischo
Budel ovdje rata opet ja idem bilo gdje i necu se nikada vratiti.
Drzava kao sto je BiH ne moze nikada imati jaku vojsku zato sto
je ekonomski nerazvijena, a svi vi koji mislite da je armija bih postigla nesto u ovome ratu grdno se varate jer da nije bilo natoovih zracnih napada na cetnike sad bi se drzava zvala srpska bosna i hercegovina
zato se svi zahvalite clintonu i drugovima a debile i ratne profitere kao sto su dudakovic i mahmuljin zaboravite
je ekonomski nerazvijena, a svi vi koji mislite da je armija bih postigla nesto u ovome ratu grdno se varate jer da nije bilo natoovih zracnih napada na cetnike sad bi se drzava zvala srpska bosna i hercegovina
zato se svi zahvalite clintonu i drugovima a debile i ratne profitere kao sto su dudakovic i mahmuljin zaboravite
-
Pravda30
Mislim da ovakva prica vise dolici nekom "zenskom" frizerskom salonu; bez uvreda ali ovakav nacin razmisljanja je "neshvatljiv"(osim za nekoga koje prespavao zadnje godine i ko nema pojma o onome sta se desilo i sta se desavalo na nasim podrucjima).kekec wrote:Kada sve pogledas: juce danas,sutra, jedino rjesenje:
-
Pravda30
Nigdje nisam rekao da racunam na one koji nose sahare na ramenima; Ali kao sto ti je poznato svak ima svoju kompenentu. ta ista komponenta ce da igra ulogu ARMIJE RBIH. A u vezi mafijsa zelio bih konkretne primjere.Ergot wrote:Jasta, HDZovi generali ce zacas skupiti silne BiH patriote po Hercegovini i stati u odbranu jedinstvene, nedjeljive, multivitaminske itd. Ne diraj mi u ARBiH, i ne kaljaj je uporedjujuci je sa ovim mafijasima.Pravda30 wrote: Kako mislis da nema blage veze sa ARMIJOM RBIH.U slucaju konflikta ova vojska ce igrati istu ulogu kao ARMIJA RBIH onda General Dudakovic ,i da ne idem dalje..
-
Pravda30
Ovo ne vrijedi ni odgovora.Chischo wrote:Budel ovdje rata opet ja idem bilo gdje i necu se nikada vratiti.
- wels
komi wrote:nema vojske bez petokrake
Nestade ta vojska sa petokrakom

http://members.home.nl/dj.danny/humor/h ... huimen.htm
Mozda da je nadjes ovde:
-
bosniaque
Chischo (citat):
Budel ovdje rata opet ja idem bilo gdje i necu se nikada vratiti.
smrdish mi na chetnika ili si mozda bobanovac, e bash si smrad da te nema veceg!
- Fair Life
Zapamti Pravdo da puska koja na pocetku filma visi na zidu objesena o klin, do kraja filma sigurno bar jednom opali i ubije nekog.Pravda30 wrote:Mislim da ovakva prica vise dolici nekom "zenskom" frizerskom salonu; bez uvreda ali ovakav nacin razmisljanja je "neshvatljiv"(osim za nekoga koje prespavao zadnje godine i ko nema pojma o onome sta se desilo i sta se desavalo na nasim podrucjima).
Onome ko nije prespavao zadnje godine dosta je i rata i zveckanja oruzjem. Bas zato je Kekec u pravu - demilitarizacija Balkana (mada je to nemoguce, ali bilo bi optimalno rjesenje). Onaj koga su budile eksplozije granate mislim da se je pozelio mirnog sna bez straha.
kekec wrote:Kada sve pogledas: juce danas,sutra, jedino rjesenje:
-
Pravda30
Fair Life
Bez zelje da uvrijedim ali ti sam pobijas svoje tvrdnje.
kazes :" - demilitarizacija Balkana (mada je to nemoguce, ..
Mislim da je svaki komentar suvisan ili ipak... mozda opet i dobro kazemopet dodati da Mi bez oruzja smo opet smo ovnovni za kurbana.zagovaras nesto za sta i sam tvrdis da je nemoguce. Od snova se ne zivi.
Bez zelje da uvrijedim ali ti sam pobijas svoje tvrdnje.
kazes :" - demilitarizacija Balkana (mada je to nemoguce, ..
Mislim da je svaki komentar suvisan ili ipak... mozda opet i dobro kazemopet dodati da Mi bez oruzja smo opet smo ovnovni za kurbana.zagovaras nesto za sta i sam tvrdis da je nemoguce. Od snova se ne zivi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
petokraka na zelenoj podloziwels wrote:komi wrote:nema vojske bez petokrake
Nestade ta vojska sa petokrakom
http://members.home.nl/dj.danny/humor/h ... huimen.htm
Mozda da je nadjes ovde:
ne ide to nikako
- kekec
"Pravdo", procitaj malo bolje moj post. Pisao sam o dvije stvari, o Vojsci koja danas ne sluzi nicemu (trosi,a ne daje), ali i o POLICIJI. Zaboravio si da je upravo policija bila ta, koja je u ovom nasem zadnjem ratu prva pruzila otpor, kao koliko-toliko organizovana snaga (Vikic). A dobro obucena i materijalno opremljena, ta ista, Policija bi mogla preuzeti ulogu branioca u nekom eventualnom napadu-ratu, dok bi u miru radila ono sto i inace radi.Pravda30 wrote:Mislim da ovakva prica vise dolici nekom "zenskom" frizerskom salonu; bez uvreda ali ovakav nacin razmisljanja je "neshvatljiv"(osim za nekoga koje prespavao zadnje godine i ko nema pojma o onome sta se desilo i sta se desavalo na nasim podrucjima).kekec wrote:Kada sve pogledas: juce danas,sutra, jedino rjesenje:
A upravo zato sto nisam prespavao zadnje godine,mislim da je demilitarizacija jedan od nacina da ovi prostori pocnu da zive normalno. Jer ne zaboravi da vojske postoje i da bi napadale. Dok je vojske,moze biti i rata, a ako nema vojske,tesko da ce do njega doci. A meni licno je rata i previse i zbog toga sam u principu protiv da na Balkanu, pa cak i sire, drzave imaju vojsku.